Cum aflu adresa I.P. a unui calculator

Programul despre care vă voi vorbi în continuare este util atât administratorilor de rețele cât și celor care vor să „descopere” ce alte calculatoare sunt conectate la rețeaua lor sau la rețeaua la care sunt conectați în acel moment.

Pentru utilizarea programului este important să cunoaștem adresa IP a propriului calculator, iar pentru asta, vom executa în Command Prompt (Start » All Programs » Accesories)  comanda: ipconfig:

Cum aflu adresa IP a propriului calculator

Această acțiune va dezvălui adresa IP cu care calculatorul nostru se identifică în rețea; informație de care vom avea nevoie pentru a stabili atât adresa IP cu care vom începe scanarea cât și cea limită. Ce vrea să spună asta ?!? Vrea să spună că adresele IP au fost concepute în așa fel încât, în situația în care minim 3 blocuri coincid, cel de-al patrulea bloc poate avea doar o valoare aflată între 1 și 255.

Cu alte cuvinte, dacă adresa IP a calculatorului nostru este 192.168.1.103, acesta va putea comunica doar cu calculatoare ale căror IP-uri sunt cuprinse între 192.168.1.1 » 192.168.1.255 (ex: 192.168.1.1, 192.168.1.2, 192.168.1.3, 192.168.1.4, 192.168.1.5192.168.1.6, s.a.m.d.).

SoftPerfect Network Scanner

Cel mai simplu mod de a afla dacă la aceeași rețea mai sunt conectate și alte calculatoare constă în realizarea unui ping către fiecare IP cu care calculatorul poate comunica. Bineînțeles, această tehnică, aplicată manual, ne-ar putea lua câteva ore bune iar aici este momentu în care avem nevoie de un program care să automatizeze procedura.

SoftPerfect Network Scanner realizează un ping către fiecare dintre IP-urile cuprinse între cele cu care calculatorul poate comunica și ne dezvăluie rapid, printre altele, prezența lor în rețeaua la care participăm:

Program de scanat reteaua pentru a afla adresa IP a altor calculatoare

Tot ceea ce avem de făcut este să indicăm aplicației adresa IP cu care să înceapă scanarea (la Ranger From), cea limită (To), apoi să apăsăm butonul „Start Scanning” și să așteptăm finalizarea scanării pentru a avea informațiile de care aveam nevoie.

SoftPerfect Network Scanner este un program gratuit, portabil, ce poate fi utilizat în orice sistem de operare Windows.

Download Netscan

Articole pe aceeași temă: