Cum aflu adresa IP a unui calculator

Calculatoarele și dispozitivele conectate la Internet, cum ar fi telefoanele, tabletele și televizoarele inteligente (smart TV), au cel puțin o adresă IP publică și una locală. Cea publică are rolul de a identifica dispozitivul în Internet, în timp ce adresa IP locală face același lucru pentru rețeaua locală, adică rețeaua de acasă, de la serviciu sau de la școală, cea formată prin conectarea PC-ului sau a oricărui alt dispozitiv la un echipament de rețea (switch, router, server, șamd). Definiția ar fi, conform wikipedia, următoarea:

IP (Internet Protocol) este un protocol care asigură un serviciu de transmitere a datelor, fără conexiune permanentă. Acesta identifică fiecare interfață logică a echipamentelor conectate printr-un număr numit „adresă IP”. Versiunea de standard folosită în majoritatea cazurilor este IPv4. În IPv4, standardul curent pentru comunicarea în Internet, adresa IP este reprezentată pe 32 de biți (de ex. 192.168.0.1).

Cum putem afla adresa IP locală a unui calculator

Pentru aflarea adresei IP locale a unui calculator avem la dispoziție diverse metode, dar cea mai simplă dintre toate este cea de aflare cu ajutorul utilitarului Windows IP Configuration, disponibil în toate versiunile sistemelor de operare Windows. Acesta poate fi invocat tastând în Linia de comandă (CMD) comanda ipconfig.

Dacă nu știți despre ce este vorba, apăsați în același timp tastele Windows + R pentru a deschide caseta Run Command.

Windows +R

La apariția casetei Run Command (Executare), tastați în aceasta comanda CMD și apăsați tasta Enter sau faceți click pe OK.

cmd in caseta run command

Ca rezultat al executării comenzii, se va deschide Linia de comandă a Windows. Pentru a cunoaște adresa IP locală a calculatorului, tastați în aceasta comanda ipconfig și apăsați Enter.

afla adresa ip a calculatorului

După afișarea rezultatelor, derulați în sus până la prima linie a rezultatelor. În dreptul IPv4 Addres veți vedea adresa IP locală a calculatorului dumneavoastră, după cum puteți vedea și în animația superioară. Tot din același loc veți putea cunoaște și adresa IP a routerului (Default Gateway).

Cum putem afla adresa IP locală a altui calculator

Pentru a afla adresa IP a altui calculator conectat la aceeași rețea vom avea nevoie de un program care face asta. Unul gratuit și foarte bun este SoftPerfect Network Scanner.

SoftPerfect Network Scanner

Pentru utilizarea programului SoftPerfect Network Scanner este important să cunoaștem adresa IP a propriului calculator, iar despre asta am vorbit deja în rândurile de mai sus.

Programului va trebui să-i indicăm adresa IP cu care să înceapă scanarea (la Ranger From) și cea limită (To). Fără de acestea SoftPerfect Network Scanner nu ne va putea ajuta.

Dacă adresa IP a calculatorului nostru este 192.168.1.101, acesta va putea comunica doar cu calculatoare ale căror IP-uri sunt cuprinse între 192.168.1.1 » 192.168.1.255 (ex: 192.168.1.1, 192.168.1.2, 192.168.1.3, 192.168.1.4, 192.168.1.5192.168.1.6, șamd).

Astfel, pentru a putea scana rețeaua și identifica adresele IP locale ale celorlalte calculatoare conectate la aceasta introducem în caseta Range From primele trei blocuri ale adresei IP a calculatorului nostru, iar în al patrulea blog introducem cifra 1.

În caseta To, introducem mai întâi primele 3 blocuri ale adresei IP a calculatorului nostru, iar în al patrulea numărul 254, apoi apăsăm Start Scanning și așteptăm identificarea tuturor celorlalte calculatoare și dispozitive conectate la rețea.

Advanced IP Scanner

Advanced IP Scanner

Un alt program foarte bun și mult mai simplu de utilizat este Advanced IP Scanner, iar în acesta nu va mai trebui să completați nimic. Pur și simplu apăsați butonul Scan și așteptați afișarea rezultatelor înregistrate pe durata scanării rețelei.

Cum putem afla adresa IP publică a calculatorului nostru

Sunt diverse site-uri care vă afișează adresa IP publică, adică cea cu care calculatorul dumneavoastră este identificat pe Internet, dar pentru a nu va trimite în necunoscut, am activat pe site o pagină în care vă puteți afla adresa IP prin simpla accesare a acesteia.

Cum putem ascunde adresa IP publică a calculatorului nostru

Ascunderea propriu-zisă nu este posibilă, dar putem face astfel încât site-urile și celelalte dispozitive cu care calculatorul nostru interacționează prin Internet să nu „vadă” adresa IP publică reală, ci una aparținând unor servere VPN sau proxy.

Despre cele mai bune programe care fac acest lucru am vorbit în acest articol. În schimb, dacă doriți să cunoașteți toate programele de acest gen despre care am vorbit de-a lungul timpului pe site, vă recomand să aruncați o privire peste această listă.

15 Comentarii

  • Se poate, simplu, în linie de comandă, sau cu unele programe tip sniffer. Poți afla IP-ul numai în timpul conversației, toate aplicațiile care accesează Internetul trebuind închise.

 1. Buna ziua,
  Am suspiciunea ca mai multe mailuri, sub adrese diferite, sunt de fapt trimise de la acelasi Ip;
  cum pot afla asta?;
  va multumesc

  • Buna Cristina.
   Solutia pare simpla in situatia aceasta,anume in functie de tipul adresei email utilizate(@gmail.com;@yahoo.com;@hotmail.com etc.),urmaresti optiunile furnizate la selectarea mesajului ce doresti sa il verifici cautand optiunea denumita „Antet Complet” ce iti poate evidentia adresele IP,exemplu generalizat pentru adresele de tip @yahoo.com .
   Eu unul asta cred ca este ceea ce cauti pentru a verifica aceste aspecte,cu toate ca pot exista si alte metode stiute de alti utilizatori,meritand sa astepti si alte raspunsuri cu eventuale solutii.
   De asemenea daca te-au ajutat cele zise poti mentiona acest lucru intr-o postare viitoare,in caz contrar ca nu ti-au fost de folos informatiile,te rog posteaza alte detalii,ce pot avea o relevanta pentru noi ce fac referire la tipul mesajelor,continutul acestora etc…

  • Intervin în completarea celor spuse de Moxin, anume că, în general, IP-ul unui utilizator se schimbă la fiecare restart, repornire a pc-ului. Deci, este aproape imposibil să-l identifici de la o zi la alta, sau chiar într-un interval de câteva ore, IP-urile statice fiind furnizate de ISP contra cost persoanelor juridice. Există site-uri care se laudă cu posibilitatea localizării expeditorului, inclusiv a adresei IP, însă aceste informații sunt pur exhaustive. Am făcut probe, iar rezultatele sunt mai mult decât eronate: potrivit unui site eu locuiesc în USA, adresa IP fiind a unui ISP american! Nostim, nu?!? Totuși dacă vrei să te documentezi cât de cât, îți las niște linkuri:
   https://support.earthlink.net/articles/email/how-to-determine-the-origin-of-an-email-message.php
   http://thegeekdaily.com/how-to-find-senders-ip-address-from-received-mail/
   http://whatismyipaddress.com/trace-email
   http://www.whatismyip.com/how-to-trace-an-e-mail-address/

 2. Am incercat sa configurez un router si cand deschid browser-ul imi apare un mesaj care imi spune sa trimit ip-ul operatorului de retea.
  De ce?

 3. am si eu o intrebare.
  Cineva isi tot face conturi de intagram si Facebook folosind numele si pozele mele peronale. Tot ce am putu afla este o adresa de email de pe care s-a facut contul de instagram. Exista vreo sansa sa aflu de unde a fost creeat, un Ip sau ceva care sa ma ajute sa descopar cine ma tot uraste atat de mult?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *