Cum aflu adresa I.P. a unui calculator

Programul despre care vă voi vorbi în continuare este util atât administratorilor de rețele cât și celor care vor să „descopere” ce alte calculatoare sunt conectate la rețeaua lor sau la rețeaua la care sunt conectați în acel moment.

Pentru utilizarea programului este important să cunoaștem adresa IP a propriului calculator, iar pentru asta, vom executa în Command Prompt (Start » All Programs » Accesories)  comanda: ipconfig:

Cum aflu adresa IP a propriului calculator

Această acțiune va dezvălui adresa IP cu care calculatorul nostru se identifică în rețea; informație de care vom avea nevoie pentru a stabili atât adresa IP cu care vom începe scanarea cât și cea limită. Ce vrea să spună asta ?!? Vrea să spună că adresele IP au fost concepute în așa fel încât, în situația în care minim 3 blocuri coincid, cel de-al patrulea bloc poate avea doar o valoare aflată între 1 și 255.

Cu alte cuvinte, dacă adresa IP a calculatorului nostru este 192.168.1.103, acesta va putea comunica doar cu calculatoare ale căror IP-uri sunt cuprinse între 192.168.1.1 » 192.168.1.255 (ex: 192.168.1.1, 192.168.1.2, 192.168.1.3, 192.168.1.4, 192.168.1.5192.168.1.6, s.a.m.d.).

SoftPerfect Network Scanner

Cel mai simplu mod de a afla dacă la aceeași rețea mai sunt conectate și alte calculatoare constă în realizarea unui ping către fiecare IP cu care calculatorul poate comunica. Bineînțeles, această tehnică, aplicată manual, ne-ar putea lua câteva ore bune iar aici este momentu în care avem nevoie de un program care să automatizeze procedura.

SoftPerfect Network Scanner realizează un ping către fiecare dintre IP-urile cuprinse între cele cu care calculatorul poate comunica și ne dezvăluie rapid, printre altele, prezența lor în rețeaua la care participăm:

Program de scanat reteaua pentru a afla adresa IP a altor calculatoare

Tot ceea ce avem de făcut este să indicăm aplicației adresa IP cu care să înceapă scanarea (la Ranger From), cea limită (To), apoi să apăsăm butonul „Start Scanning” și să așteptăm finalizarea scanării pentru a avea informațiile de care aveam nevoie.

SoftPerfect Network Scanner este un program gratuit, portabil, ce poate fi utilizat în orice sistem de operare Windows.

Download Netscan

13 Comentarii

  • Se poate, simplu, în linie de comandă, sau cu unele programe tip sniffer. Poți afla IP-ul numai în timpul conversației, toate aplicațiile care accesează Internetul trebuind închise.

  • Buna Cristina.
   Solutia pare simpla in situatia aceasta,anume in functie de tipul adresei email utilizate(@gmail.com;@yahoo.com;@hotmail.com etc.),urmaresti optiunile furnizate la selectarea mesajului ce doresti sa il verifici cautand optiunea denumita „Antet Complet” ce iti poate evidentia adresele IP,exemplu generalizat pentru adresele de tip @yahoo.com .
   Eu unul asta cred ca este ceea ce cauti pentru a verifica aceste aspecte,cu toate ca pot exista si alte metode stiute de alti utilizatori,meritand sa astepti si alte raspunsuri cu eventuale solutii.
   De asemenea daca te-au ajutat cele zise poti mentiona acest lucru intr-o postare viitoare,in caz contrar ca nu ti-au fost de folos informatiile,te rog posteaza alte detalii,ce pot avea o relevanta pentru noi ce fac referire la tipul mesajelor,continutul acestora etc…

  • Intervin în completarea celor spuse de Moxin, anume că, în general, IP-ul unui utilizator se schimbă la fiecare restart, repornire a pc-ului. Deci, este aproape imposibil să-l identifici de la o zi la alta, sau chiar într-un interval de câteva ore, IP-urile statice fiind furnizate de ISP contra cost persoanelor juridice. Există site-uri care se laudă cu posibilitatea localizării expeditorului, inclusiv a adresei IP, însă aceste informații sunt pur exhaustive. Am făcut probe, iar rezultatele sunt mai mult decât eronate: potrivit unui site eu locuiesc în USA, adresa IP fiind a unui ISP american! Nostim, nu?!? Totuși dacă vrei să te documentezi cât de cât, îți las niște linkuri:
   https://support.earthlink.net/articles/email/how-to-determine-the-origin-of-an-email-message.php
   http://thegeekdaily.com/how-to-find-senders-ip-address-from-received-mail/
   http://whatismyipaddress.com/trace-email
   http://www.whatismyip.com/how-to-trace-an-e-mail-address/

Hai, spune ceva, nu te sfii!

Doar casetele marcate cu * sunt obligatorii.