Care este temperatura calculatorului ?

Funcționarea în bune condiții a unui calculator presupune realizarea unor anumiți parametri fizici, între care temperatura joacă un rol foarte important. Dacă, în ceea ce privește pragul inferior, de regulă nu există niciun fel de probleme, deoarece, prin simpla sa funcționare, calculatorul produce suficientă căldură pentru atingerea acestui prag, în schimb, lucrurile se schimbă dramatic atunci când vorbim de supraîncălzire.  De regulă, producătorul specifică o temperatură maximă pe care ar putea-o atinge anumite componente ale calculatorului fără a-i compromite integritatea, și această temperatură este cel mai frecvent de 100 ° Celsius (212 ° Fahrenheit), dar la fel de adevărat este că aceasta este o temperatură maximală, care ar trebui evitată cu desăvârșire, și nu una optimă de funcționare a calculatorului.

În general, se consideră că temperatura maximă de funcționare a oricărei componente a unui calculator este de 50 ° sau mai puțin, dar valori de până la 70 ° sunt încă acceptabile, dar, de la această temperatură în sus ar trebui luate măsuri grabnice de răcire, deoarece o temperatură prea ridicată de funcționare poate compromite iremediabil funcționarea calculatorului. Înainte de a vedea ceea ce trebuie făcut pentru a asigura o temperatură optimă de funcționare calculatorului nostru, ar trebui să vedem cum putem afla temperatura curentă a diverselor sale componente.

Află care este temperatura calculatorului cu CPU Thermometer


Poate cel mai simplu program cu care putem măsura temperatura procesorului este CPU Thermometer. Este vorba de o mică aplicație care funcționează pe orice tip de Windows cel puțin egal cu XP, cu o interfață extrem de simplă, care poate, totuși, returna temperatura de lucru a procesorului în timp real. Utilizarea acestei aplicații este, de asemenea, extrem de simplă, ea trebuind a fi doar descărcată, dezarhivată (vine în format .zip) și lansată.

CPU Thermometer

Află care este temperatura calculatorului cu Piriform Speccy


Cu Speecy putem obține, de asemenea, o mulțime de informații interesante despre computerul nostru, inclusiv despre temperaturile de lucru ale unității centrale, plăcii de bază și hard-disk-ului. Speecy este un produs Piriform și este extrem de instalat și utilizat. Este un produs Piriform, compania care deține și CCleaner.

Piriform Speccy

Află care este temperatura calculatorului cu RealTemp


Un alt program util este RealTemp. Acesta este special conceput pentru a monitoriza temperatura pentru toate sistemele Windows 2000/XP/ Vista/7 care utilizează microprocesoare Intel single core, dual core, quad core sau core i7 .

RealTemp

Află care este temperatura calculatorului cu SIW


Un alt program, deosebit de valoros, cu ajutorul căruia putem afla, practic, aproape orice despre calculatorul nostru este SIW (System Information for Windows), produs de inginerul canadian de origine română Gabriel Topală. Programul este disponibil fie în variantă comercială, fie în variantă free, în acest ultim caz versiunea fiind ceva mai veche (din 2011). După cum se poate vedea, programul este foarte prietenos și are și o interfață în limba română, lucru firesc dacă ne gândim că este produs de un conațional. Cum, în acest moment, nu m-au interesat toate opțiunile sale – poate că vreodată voi reveni – am obținut foarte simplu temperaturile componentelor sale interne, cu opțiunea Senzori, din partea stângă a ecranului de start.

SIW


Am prezentat în acest articol patru programe cu ajutorul cărora putem determina temperatura componentelor calculatorului. Toate trei sunt extrem de ușor de instalat și utilizat, dar ultimele două oferă, pe lângă temperaturile respective, și multe alte informații utile, fără îndoială, dar nu centrate pe subiectul care ne interesează, și anume îmbunătățirea performanțelor calculatorului prin asigurarea unei temperaturi optime de lucru. Într-un alt articol, voi prezenta un program special creat pentru a permite rezolvarea unei astfel de sarcini.

CPU Thermometer | Speecy | SIW | RealTemp

Articole pe aceeași temă: