Ce este defragmentarea / fragmentarea …

Defragmentarea este procedeul prin care se combate fragmentarea, prin urmare, pentru a înțelege ce este defragmentarea va trebui ca măi întâi să aflăm ce înseamnă cel de-al doilea termen. Pe scurt, fragmentarea se referă la împărțirea datelor în mai multe locații.

Dacă, de exemplu, Hard Disk-ul nostru ar fi un dulap cu rafturi, iar fiecare fișier de pe acesta ar fi fost o cutie cu cărți, pentru a umple fiecare raft ar trebui ca la un moment dat să deschidem unele cutii și să împărțim cărțile din acestea pentru a umple locurile rămase libere, dar în care n-ar mai încăpea niciuna dintre cutiile rămase.

ce este defragmentarea / fragmentarea

Așa procedează Hard Disk-ul la stocarea datelor și informațiilor! Atunci când este gol el stochează fiecare melodie, film sau fotografie în întregime, în același loc. În momentul în care Hard Disk-ul se umple, acesta va începe să fragmenteze fișierele, iar aceste fragmente le va stoca în locurile libere.

În momentul în care un program, sau dumneavoastră, solicitați Hard Disk-ului un fișier, acesta va accesa jurnalul ce conține informații cu privire la locația fiecărui fragment în parte, va aduna fiecare fragment și va reconstrui fișierul, oferindu-vă fiecare fragment ca un tot unitar.

Această operație presupune o muncă în plus pentru sistem. Prin urmare, accesul la respectivele fișiere se va face mai greu, iar sistemul va deveni mai lent. Iar acum să tratăm pe rând aceste informații, detaliat, cu exemple destule încât să înțeleagă toată lumea despre ce este vorba.

Ce este fragmentarea:

Din descrierea oficială dată de Microsoft, nu prea vom înțelege mare lucru dacă nu știm ce este și cum funcționează un Hard Disk:

ce este fragmentarea

Așa că, înainte de a continua, haideți să aruncăm o privire în interiorul unui Hard Disk convențional:

interiorul unui Hard Disk

După cum vedeți, principalele componente ale Hard Disk-ului sunt discul (sau discurile) metalic propriu zis (1), care seamănă cu un CD, și brațul deplasabil (2), la capătul căruia avem avem acul de citire / scriere a datelor. Cu alte cuvinte, Hard Disk-ul e un fel de Pick Up din acela cu care ascultau bunicii muzica populară.

Datele (programele, documentele, pozele, etc.) sunt scrise pe discul metalic însă la modificare, acestea nu sunt plasate pe porțiuni compacte, ci acolo unde este loc liber. Din acest motiv, brațul deplasabil trebuie să se mute dintr-un loc în altul al discului, pentru a putea citi un anumit document. Porțiunile fragmentate ale discului pot conține zeci, sute, poate chiar mii de frânturi ale datelor, amestecate.

  • De exemplu, o fotografie aflată pe un Hard Disk fragmentat, poate fi împărțită în fragmente salvate în diverse porțiuni ale discului:

O poză, pe un Hard Disk fragmentat

Drept urmare, pentru afișarea fotografiei (A), acul de citire va trebui să culeagă informații din trei locuri diferite.

Cu cât acul de citire/scriere „trebuie să se plimbe mai mult„, cu atât mai mare va fi timpul de redare a datelor și în consecință, cu atât mai lent va deveni calculatorul atunci când vom rula acele programe ale căror fișiere au fost plasate în diverse locații de pe Hard Disk.

Efectele negative ale fragmentării

Un disc fragmentat, așa cum am spus și mai devreme, este mai greu de citit și în consecință, ne confruntăm cu un efect negativ al fragmentării. Însă acesta nu este unicul rezultat nedorit, mai sunt și cele despre care vom vorbi pe scurt în continuare:

  • Un Hard Disk fragmentat se strică mai repede!

Nu e un mit! Cu cât acul de citire se deplasează mai mult pe discul metalic, cu atât mai mare va fi uzura ambelor componente. Cu cât uzura e mai mare, cu atât mai repede apar defecțiunile.

  • Hard Disk-ul se înfierbântă și ne alegem cu date corupte!

Mișcarea / frecarea provoacă energie termică, iar energia termică declanșează dilatarea. La dilatare, componentele cresc în volum iar forța de frecare este mai mare. Drept urmare, distanța dintre acul de citire/scriere și discul metalic este mai mică, forța de frecare crește și în consecință, procesul de scriere nu este realizat în condiții optime. Rezultatul: date corupte (incomplete).

  • Performanța scade considerabil!

Da! Toate efectele negative ale fragmentării formează un lanț vicios a căror urmări le vedem reflectate în performanța sistemului…

Ce este defragmentarea:

Opusul fragmentării! Adică procesul care mută și unifică datele pe Hard Disk astfel încât acestea să se afle în cele mai apropiate zone pentru a micșora numărul de deplasări ale acului de citire/scriere și evita în acest mod apariția efectelor negative ale defragmentării.

Cu ce programe realizăm defragmentarea:

Dacă mi-ați cere să vă recomand un program gratuit cu care să realizați defragmentarea, cu siguranță v-aș recomanda MyDefrag:

program defragmentare - MyDefrag

De când am devenit conștient de importanța defragmentării, am folosit foarte multe programe gratuite însă dintre toate, mi-au dat rezultate bune Defraggler, Auslogics Disk Defrag și MyDefrag; dacă aș fi obligat să aleg unul dintre acestea, aș rămâne cu MyDefrag deoarece mi s-a părut cel mai bun dintre ele (e drept, diferențele sunt mici, însă există).

În ceea privesc soluțiile comerciale, întotdeauna am fost mulțumit de Diskeeper și de O&O Defrag (unii dintre voi știu că ultimul este cel pe care îl folosesc de o bună bucată de vreme).

Download MyDefrag

26 Comentarii

  1. Hello , foarte interesant tutorialul , chestia este ca am ” advanced system care ” si te-as ruga sa-mi spui cat de eficient este daca ,,, curat „hard”-ul cu el !? ms .

    1. Este bun si el dar vei obtine rezultate mai bune cu un program din cele mentionate mai sus fiind mai avansate fata de utilitarul nativ din windows.

  2. Salutare. Si eu am ASC 5.1 cu licenta, dar dupa defragmentarea HDD cu el am mai „dat” si cu Auslogics Disk Defrag Professional care a mai gasit fragmentari dupa rularea defragmentarea cu ASC Pro. Deci eu zic ca e mai bun la defragmentare Auslogics pro decat ASC pro pe care il folosesc doar pt celelalte curatari. As dori insa sa stiu parerea voastra referitoare la comparatia dintre Auslogics defrag professional si O&O Defrag. Ms

  3. De O&O Defrag pot spune ca este un program avansat de defragmentare care merita sa il incerci convingandu-te singur de avantajele folosirii sale.
    Cat despre programele gen TuneUp,Advanced System Care parerea mea despre ele este una simpla fiind genul de produse care sunt facute pentru mentenanta sistemului ele facand „n” lucruri printre care si utilitare de defragmentare doar ca sub nici o forma nu ai de ce sa compari un produs care se ocupa cu „n” module de intretinerea sistemului fiind bun doar pe partea asta cu un produs care se ocupa strict de procesul de defragmentare.
    Genul de produse „All in One” trateaza destul de superficial acest aspect de aceea fiind recomandat sa ai un program strict pentru lucrul cu optimizarea HDD-ului.

    1. …te contrazic in privinta utilitarului pentru defragmentare din ultima versiune TuneUp, fa o defragmentare cu el dupa care una cu O&O si ai sa vezi ca nu o sa gaseasca nimic fragmentat …intradevar in versiunile mai vechi de TuneUp ramaneau fisiere fragmentate.

  4. Sa mor si nu stiam ca poti strica hardul din cauza asta..mersi de pont. Cit despre articol sa-l inteleaga pina si bunica care n-a pus mina in viata ei pe vreun calculator .Bravo!!!!!

  5. SmartDefrag e programul pe care il folosesc eu si il gasesc foarte bun. Cred ca m-am si obisnuit cu el si de aia nu am incercat si alt program de genul asta. Articolul e bun pentru ca multi nu stiu ca o defragmentare da si putina viteza calculatorului.

  6. Intr-adevar, O&O este foarte bun dar am folosit si Smart Defrag si a fost bun si acum folosesc suita Advanced SystemCare care are si optiunea de Disk Defragment si vad ca este bun. Dar ce ziceti de Ultradefrag,l-am folosit si este foarte bun si chiar l-am pastrat.

  7. salut! eu abia ieri te-am „descoperit” pe net! WOW!!! nu ma asteptam sa gasesc atat de multe informatii intr-un singur loc! ESTI F. TARE! crede-ma, am si eu o varsta, nu imi este usor sa tin pasul cu noutatile, dar ma straduiesc!!! CE AM GASIT AICI(INFORMATII!!!) SI TOATE ASTEA LA UN LOC,CREDE-MA, TREBUIE SA „PEDALEZI/GOGALESTI” DE-TI VINE RAU!!!! -ITI MULTUMESC! CU RESPECT!!!

  8. Bună ziua
    Mulţumim mult. Sunteţi de mare ajutor mai ales pentru începători şi cei mai puţin pricepuţi.
    Pentru dl. Gabriel: nu credeţi că şi cei care v-au învăţat cu mulţi ani în urmă cum să vă ştergeţi la … gură au şi ei dreptul să primească de la dumneavoastră câteva lecţii gratuite, cu amabilitate şi fără a vă demonstra neapărat superioritatea?

  9. Vechii utilizatori ai windowsului sunt sceptici la utilizarea defragmentarii. Eu nu. Interesant articolul.Personal, folosesc:Perfect Disk 12.5 Un soft excelent. Rezultate bune da si Advanced System Care…

  10. Nu stiu cat de bine este ceea ce zic dar in mod normal este recomandat sa defragmentam tot hdd-ul(toate partitiile) dar din terte motive multi dintre noi defragmentam doar partitia cu sistemul de operare celelalte partitii pe care avem filme,muzica si altele ramanand ca si pana acum.
    Sunt implicatii negative majore daca optam pentru aceasta metoda Cristi?
    Spre exemplu tu cum iti defragmentezi hard disk-ul?
    Ai anumite criterii dupa care te ghidezi?(O anumita perioada,o frecventa regulata etc )
    Share with us :D

  11. Uitasem sa mentionez de sistemul de fisiere ReFS care va fii noul succesor al sistemului NTFS fiind disponibil in noul sistem de operare Windows 8.
    Pe cat de performant va fii pe atat de mult m-a surprins si faptul ca nu va fii capabil in utilizarea capacitatilor sale pentru partitia de boot a sistemului de operare.

    1. Defragmentarea (nu fragmentarea), se face pe toate partițiile, în special pe partiția C. Apropo, cine ți-a spus că nu trebuie realizată defragmentarea, ori nu știa ce vorbește, ori te-a mințit! Ori ai tu un Hard Disk SSD…

  12. dar nu pot sa realizez defragmentarea din calculator, fara sa instalez un program ? click dreapta => properties => tools => defragment now ????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.