Cum faci calculatorul mai rapid: memoria virtuala

Dacă alaltăieri vă vorbeam despre efectele vizuale și vă recomandam să le dezactivați în scopul îmbunătățirii performanțelor calculatorului, astăzi vă voi arăta cum puteți configura cât mai corect memoria virtuală a sistemelor de operare Windows în scopul obținerii de la acestea cele mai bune performanțe posibile.

Configurarea corectă a memoriei virtuale

Memorie virtuală este o extensie a memoriei RAM la care care sistemul de operare apelează de fiecare dată când cantitatea de memorie RAM este insuficientă pentru necesitățile sale ori ale programelor ce rulează în acel moment. Aceasta se prezintă sub forma unui fișier cu o dimensiune dinamică, creat în cea mai rapidă zonă a hard disk-ului, care găzduiește temporar datele ce urmează a fi procesate însă nu mai au loc în memoria RAM.

pagefile & swapfile in windows

Inclusiv Microsoft, în propriul ghid de optimizare a Windows 7, recomandă ajustarea manuală a dimensiunilor minime și maxime ale memoriei virtuale (detalii aici). Ajustarea se poate face din panoul de proprietăți a sistemului, ce poate fi accesat dând click dreapta pe Acest PC și alegând din meniul contextual ce-și va face apariția opțiunea Proprietăți:

proprietati computer

Apoi continuând spre Setări complexe de sistem:

setări complexe de sistem

Ajunși la panoul de proprietăți a sistemului, dați click pe fila Complex, apoi apăsați butonul Setări din cadrul secțiunii Performanță:

setari perfomanta windows

Accesați fila Complex a noii ferestre ce se va deschide, apoi apăsați butonul Modificare aflat sub secțiunea Memorie virtuală:

setari memorie virtuala

Debifați, pentru a putea seta manual valorile optime computerului vostru, caseta Gestionare automată a dimensiunii fișierului de paginare pentru toate unitățile:

Gestionare automată a dimensiunii fișierului de paginare pentru toate unitățile

Iar de aici înainte vă rog să acordați o deosebită atenție instrucțiunilor ce vor urma, iar asta deoarece ajustările ce vor trebui făcute diferă de la caz la caz, în funcție de cantitatea totală de memorie RAM instalată în calculatorul pe care doriți să-l faceți astfel mai rapid.

Cum puteți afla cantitatea totală de memorie RAM instalată

Cea mai simplă modalitate de a afla cantitatea totală de memorie RAM instalat în calculator constă în  examinarea proprietăților sistemului. Așadar, deschideți o fereastră a Windows Explorer, dați click dreapta pe Acest PC și alegeți opțiunea Proprietăți din meniul contextual:

proprietati computer

În fereastra ce se va deschide localizați valoarea Memorie instalată (RAM):

memorie instalata ram

Aceea este cantitatea de memorie RAM instalată în calculator. În funcție de această valoare veți seta valoarea minimă și cea maximă a memoriei virtuale, rezultate conform formulei de calcul descrie în rândurile de mai jos.

Cum se determină valorile optime ale memoriei virtuale

Conform Microsoft (detalii aici), valorile optime ale memoriei virtuale se calculează după o formulă de calcul simplă:

  • Formula de calcul a valorii minime pentru sistemele cu cel mult 1GB de memorie RAM e RAM*1.5. Astfel, dacă sistemul dispune de 512 MB de memorie RAM, dimensiunea minimă a memoriei virtuale trebuie să fie 768 MB (512*1.5).
  • Formula de calcul a valorii minime pentru sisteme cu mai mult de 1GB de memorie RAM este RAM+300 MB. Astfel, dacă sistemul dispune de 2GB de memorie RAM, valoarea minimă va fi 2340 MB (2048+300).
  • Formula de calcul a valorii maxime este RAM*3. Astfel, pentru un sistem cu 512 MB de memorie RAM instalată, valoarea maximă va fi 1536 MB (512*3).

Sistemul meu dispune de 16 GB de memorie RAM, adică 16384 MB. așadar, valoarea minimă a memoriei virtuale va fi 16684 MB.

Pentru valoarea maximă, experiența mi-a demonstrat că e inutil să setez o valoare de trei ori mai mare, cum este indicat în diverse materiale apărute pe site-urile de specialitate, inclusiv pe site-urile Microsoft, de aceea am setat aceeași valoare, respectiv 16684 MB.

Vă sfătuiesc să procedați la fel dacă sistemul vostru dispune de o cantitate de memorie RAM superioară a 8GB. Nu-i alocați 24GB de memorie virtuală fiindcă n-are rost, chiar nu ajută!

Cum setăm manual valorile memoriei RAM

Revenind la panoul de configurare a memoriei virtuale, selectați unitatea C, bifați caseta Fără fișier de paginare, apoi apăsați butonul Setare:

fara fisier de paginare

Selectați unitatea D, bifați caseta Dimensiune particularizată, apoi introduceți în prima casetă valoarea obținută conform formulei RAM+300 MB, iar în cealaltă, valoarea obținută conform formulei de calcul RAM*1.5.

Este indicat să mutați memoria virtuală pe alt hard disk decât cel în care e instalat sistemul de operare pentru a reduce efortul depus de acesta și timpii de citire și scriere a datelor. Nu ajută chiar deloc găzduirea memoriei virtuale pe altă partiție, așadar, dacă nu dispuneți de două sau mai multe SSD-uri ori HDD-uri, setați memoria virtuală pe partiția C.

Pentru sistemele cu o cantitate de memorie RAM de 8GB sau superioară, introduceți aceeași valoare în ambele casete, apoi apăsați butonul Setare:

dimensiune particularizata memorie virtuala

După setarea noilor valori, apăsați butonul OK, închideți toate ferestrele deschise și reporniți calculatorul pentru ca acestea să aibă efect. Dacă sistemul raportează erori, ori dacă acesta nu devine mai rapid, ci din contră, se mișcă mai greoi decât înainte, reveniți la setările inițiale.

157 Comentarii

      1. Da, ai dreptate merge si in Win7, eram obisnuit sa fac acest lucru pe XP dar si in 7 merge si e superb ca am mai mult spatiu liber.Multumesc frumos

    1. Vaoarea se setează la nivel de sistem, nu de partiție sau hard disk. Deci, daca ai un Hard Disk, alegi partitia in care este instalat sistemul de operare. Daca ai două, alegi o partiție de pe hard disk-ul pe care nu e instalat Windows-ul.

  1. Salutare, eu gasisem anterior recomandarea ca e bine totusi ca memoria virtuala sa fie chiar de 3 ori mai mare decat RAM si nu doar de 1.5 ori (cum recomanda Microsoft). Avand un XP SP2 cu doar 1 GB am setat acum la 1024 MB x 1.5 = 1536 MB (recommended este 1534 MB). Ce efect va avea scaderea memoriei virtuale?  

  2. La 4 Gb RAM din exemplul tau e total contraindicat calculul cu RAM*1.5. Trebuie sa fim cel putin nebuni sa credem ca 4 Gb reali + 6 swap sunt o treaba sanatoasa. Mai studiaza, fa teste si vei vedea ca am dreptate.

      1. =)) Nu pot sa ma abtin, sorry! Stiu ca tu erai nervos (si pe buna dreptate) dar nu trebuie sa-ti bati capul cu toti PROSTII INFORMATI :)) Articolul e f.bun si ai perfecta dreptate… o stim cu totii pt. ca si unii dintre noi folosim aceste setari de f. mult timp. Cine vrea sa inteleaga… INTELEGE! Cine nu… NU si ata ete! Hai PA si multe „succesuri”! & RELAX :)

  3. salut..am incercat si eu sfatul tau dar spre dezamagirea mea n.am observat nici o schimbare ba din contra acum merge mai greu, am incercat sa vad de ce si am vazut ca din cei 4 gb ram numai utilizez decat 3 dar nu stiu cum sa rezulv asta..imi poti spune ce trebuie sa fac?

    1. Daca ai observat ca pc-ul se misca mai greu dupa realizarea modificarilor, reseteaza-l pe normal. Cat despre cei 3 GB utilizati nu inteleg prea bine ce vrei sa spui. Calculatorul tau detecteaza doar 3 GB sau ce ?

  4. ce cantitate minima de ram ar trebui instalata si urmand pasii tai sa nu avem probleme in jocurile moderne care mananca asa de multa memorie ?

    1. Cerințele de sistem diferă de la joc la joc; e greu să-ți spun o cantitate minimă de memorie RAM. Eu de exemplu, care nu sunt un împătimit al jocurilor, am 6 GB de memorie RAM instalată; dar nu mi-aș bate capul să instalez Windows 7 într-un pc cu mai puțin de 4 GB.

  5. CATA
    Decat sa il venerezi mai bine devin-o un cititor fidel acestor minunate articole care te mai scot si din belea!Fii cu ochii pe acest blog pentru noi trucuri care cu siguranta vor fii de ajutor multora dintre noi,exprima-ti bucuria printr-un simplu like,un sincer multumesc si esti castigat.
    :D

  6. Daca am 4 GB RAM instalati si W7 x64 pot sa bifez „no paging file” si sa-l las asa mai ales ca rulez tot ce inseamna jocuri noi ? :-?
    Multumesc anticipat !

  7. Salut, am 512 RAM, iar la recommended imi zice 768 (adica 512*1,5), e setat la initial size 768 dar la maximum 1536. Ce zici, las la 768 si scriu si la max la fel, sau pot seta 1536 pe toate? Multumesc !

  8. Multumesc!! A functionat.Am o rugaminte la tine:cum sa fac sa sterg sagetile si textele de la shourcut de pe desktop?Multumesc anticipat!

  9. buna, eu am 1 gb ram si am calcualt ca mai sus 1024*1*1.5 =1536 atata si am dar eu cred ca e pun… nu pot sa pun mai mult ?? si sa num afecteze cumva pc in mod negativ…

  10. eu am un singur hard,cu 2 partitii. are vreun efect memoria virtuala?in C sa las no paging file sau sa setez maximum?dar in D daca are vreun efect cat mi-ai recomanda sa pun?am 2 gb ram

  11. Salut, eu de ex am 2gbRam (1.96) si as vrea ram pt un joc (apb) imi spune ca nu am destul ram … ce valoare trebuie sa pun pt 1.96gb?

    1. 1. Dacă îți spune că nu ai suficientă memorie RAM, nu prea poți face multe.
      2. Ce cantitate să setezi dacă ai 1,96 GB ?!? Auzi, tu ai citit articolul sau ai sărit direct la formularul de comentarii ?!?

  12. Buna Cristian. Am si eu o intrebare. Daca maresc memoria totala (233 mb RAM + 535 mb swap) pe un Pentium 3, va mege mai bine? MULTUMESC ANTICIPAT!!!

    1. Orice îmbunătățire va ajuta la creșterea performanței, dar pentru o cantitate așa mică de memorie ram, de SWAP ai putea punem măcar un 2048

  13. Buna Cristian. Scuzama ca pun inrebarea aici, dar te rog spune-mi ce sa sterg din windows ca are 1.76 GB si se misca cam greu (CPU dual core 6000+, 2 GB RAM). Folosesc wise disk cleaner si mi-a sters cam 500 MB din el ca initial avea 2.20 GB. MULTUMESC ANTICIPAT!!!

  14. Scuze, despre windows xp (sp3). Am sters din windows/system32/dllcache. Si tot 1.76GB are. Ti-as fi raspuns mai repede dar am fost la tara.

  15. salll am si eu o intrebare….am intel(R)2duo cpu ….2,00 GO(2,00GO utilizabile) sistem de operare 32 de biti

    asa scrie la mine…deci la mine nu merg toti ramii??? ce trebuie sa fac???

  16. am vazut abia acum articolul
    am setat asa cum ai zis 6144 Mb(am 2 memorii de 2 Gb)
    dar imi da mesaj sa pun 4096 sau mai putin
    am pus 4096 si merge foarte rapid
    de ce nu ma lasa 6144 ?

  17. Buna Cristian! Poti sa ma ajuti sa aleg un calculator (pe componente) pentru aplicarea la birou -pentru serviciul de marketing, sectorul de dezvoltare (programatori, proiectanții) si pentru echipa de management? Mersi anticipat.

  18. Salut,la un laptop cu 4 gb rami ce valori ar trebui sa pun?sistemul imi recomanda4294.Foloses win 7 ,32-bit si in momentu de fata din cei 4 gb imi zice ca sunt folositi doar2.80gb.Multumesc!

  19. sall. vreau sa te intreb ceva… am luat de la cineva un pc foarte slabut si vreau sa il fac sa mearga mai bine. are procesor de 500, vreo 400 si ceva de rami si video 128. ce memorie sa-i pun ca sa mearga mai bine.. am citit intrebarile colegiilor si as vrea sa stiu daca merge si la pc asta sai fac ceva.

    1. Memoria virtuală nu depinde de unitatea de stocare ci de cantitatea de memorie RAM instalată. Dacă în sistemul tău ai mai puțin de 16 GB de memorie RAM, atunci folosește liniștit memoria virtuală.

  20. salut,am si eu o intrebare: de exemplu daca am 4 gb rami si placa video de 1gb,as putea sa fac din acestia 3 gb rami si placa de 2gb adica sa „donez” 1 gb din ram placii video?

  21. Salut am facut tot ce mi-ai spus tu dar cand intru in control panel si system imi arata 2GB rami… dar daca intru la virtual memory imi arata 3GB rami.Intrebarea mea este daca am 3gb sau 2 acum ?

    1. @alexghebaura, Mai bine tăceai.
      @Ionut, tu confunzi Memoria Virtuală cu Memoria RAM. La Virtual Mem. îți va arăta cantitatea de memorie virtuală în timp ce la propretățile sistemului vei vedea memoria RAM instalată. Așadar, ai 2 GB de RAM și 3 GB de Memorie Virtuală.

  22. Salut…am un sistem cu i5 2500k si 8 GB RAM…am facut calculul…imi da 12288…deci daca pun acolo 12288 imi va merge pc mai bine sau chestia asta e pt. pc-uri mai slabe cu rami mai putini ?

    1. Dacă ai 8 GB de RAM, n-are rost să pui mai mult de 8492. Eu atât am. Memoria virtuală a fost inventată pentru a compensa lipsa memoriei RAM.

  23. AM 1gb de RAM si fac totul ca sus,dar cand ma uit cati rami am tot 1GB RAM am si am restartat pc de mai multe ori ,am incercat si cu alte numar mai mare mai mic,nimic…poti sa ma ajuti…:(?

    1. Tu confunzi Memoria RAM cu Memoria Virtuală. Cum ar veni, tu adaugi mere în sac dar vrei să găsești pere. Mai citește o dată articolul, poate înțelegi ceva.

        1. Uite o explicație de la Microsoft „În cazul în care computerul nu dispune de suficientă memorie cu acces aleatoriu (RAM) pentru executarea unui program sau a unei operații, Windows utilizează memoria virtuală în compensație.

          Memoria virtuală combină RAM-ul computerului cu un spațiu temporar de pe hard disk. Atunci când RAM-ul devine insuficient, memoria virtuală mută date din RAM într-un spațiu denumit fișier de paginare. Mutarea datelor în și din fișierul de paginare determină eliberarea RAM-ului în scopul terminării lucrului acestuia.

          Cu cât computerul dispune de mai mult RAM, cu atât mai rapid se vor executa, în general, programele. Dacă o insuficiență de RAM încetinește performanțele computerului, este posibil să fiți tentat să măriți memoria virtuală pentru a compensa. Totuși, computerul poate citi date din RAM mult mai rapid decât de pe un hard disk, astfel că adăugarea de RAM suplimentar este o soluție mai bună.”

  24. Salut eu am facut treaba asta la calculator pe windows xp sp3 si am pus de la 2 gb 5 si mi-i arata si in task manager(2 gb ddr2 800 mhz dual chanell corsair) iar la windows 7pe leptop nu mi-i arata decat in dxdiag dece (am ddr3 )?

        1. Nu. Desigur că nu. Dacă pui într-un coș 3 pere și 2 mere, în coș nu vei avea 5 pere, ci tot 3 pere și două mere.

  25. Salut , am pus si eu niste valori cam mari pentru laptopul meu si nu imi mia merge deloc imi apare ca operatia nu a fost gasita si sa deconectez orice driver care duce la acest sistem , si pot sa ii dau doar restart folosind tastele crtl+alt+delete , ma lasa sa intru in bios si acolo nu pot sa ii modific nici o valoare …

    1. NU-i de la asta. Oricum, poți reveni la vechile valori. În orice caz, amănuntele date de tine mai rău te bagă în ceață decât să te lămurească….

  26. de cateva zile imi apare la unele aplicatii eroarea asta: the instruction at 0x(multe cifre) referenced memory at 0x(multe cifre). The memory could not be read.
    Unii mi-au zis ca e de la memoria virtuala.
    Daca este asa cum sa rezolv eroarea?
    Repet: mi se intampla la unlele fisiere .exe
    Multumesc

  27. Dar eroarea asta este sau nu de la memoria virtuala?
    Acum mai multe programe si jocuri nu imi merg.
    Codul erorii nu l-am gasit. Ma gandesc sa schimb sistemul de operare caci am auzit ca eroarea asta apare doar la xp sp2. Dar sa nu fie ceva de la computer…

    1. Eroarea vine de la memoria fizică, RAM. Cât RAM ai? Cât are pagefile? Și nu poți schimba XP-ul cu alt sistem, un „7”, de exemplu?!? XP-ul nu mai are suport, ești pe „spinarea ta”, nu mai ai actualizări, a expirat pe 8 aprilie!!!

  28. Inca ceva: am observat ca fisierul de paginare este folosit mai mult decat de obicei. Ma gandesc ca ar fi un program care imi consuma fisierul de paginare

    1. De unde ți-ai dat tu seama că pagefile este folosit mai mult? Programele nu „consumă” pagefile decât dacă nu mai are resurse în RAM-ul fizic.Orice program se încarcă mai întâi în RAM, apoi, dacă nu găsește suficiente resurse, apelează la pagefile.

    1. Instalează versiunea Starter, este mai light față de celelalte. Și nu te arunca la instalat programe multe, rămâi fără resurse…Versiunea Starter n-o vei găsi pe net, descarcă orice versiune de 7, dezarhiveaz-o, apoi în folderul sources, șterge fișierul EI.CFG, apoi refaci imaginea ISO boot-abilă (cu MagicISO, UltraISO, PowerISO, etc). Așa vei avea toate versiunile disponibile la instalare.

  29. Sal. Am Windows 8.1 Enterprise in romana si prima parte din tutorial am facuto de mult dar am cumparat un pc cu 2 hdd si fiind in romana windowsul are alte denumiri si nu stiu unde sa gasesc pagefile.sys sau de unde sa deselectez Hide protected operating system files (Recomended).

    1. Limba „maternă” a computing-ului este, îndeobște, engleza. Majoritatea explicațiilor, tutorialelor video sau nu, sunt în engleză. Dacă îți face plăcere să umbli adânc în calculator, ar trebui să iei în considerare schimbarea interfeței Windows, altfel, te vei lovi foarte des de astfel de situații. Îți spun din experiență! Pagefile este un fișier ascuns de sistem. Având Windows în engleză, îți pot da doar un indiciu la deselectarea aceea: în meniul ribbon, în secțiunea View, în partea dreaptă este o pictogramă Options, mai departe trebuie să te descurci în limba română, trebuie să fie asemănător ca în română. Totuși nu văd la ce ai nevoie să vezi fișierul pagefile!?! Nu îl poți șterge, muta, modifica precum alt fel de fișier, ci doar așa cum este explicat în articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.