Cum faci calculatorul mai rapid – tutorial complet

Cum faci calculatorul mai rapid” este un tutorial complet, realizat punand „cap la cap” articolele publicate pana in momentul de fata pe blogul programecalculator.ro. Cu alte cuvinte, vom profita de aplicatiile si trucurile prezentate deja pe blog, pentru a ajuta calculatorul sa ne ofere maxima performanta de care este capabil. Incepem ?!? OK !

1-cum_faci_calculatorul_mai_rapidDin pacate, calculatorul nu dispune de un buton secret care odata apasat sa revitalizeze sistemul de operare asa ca va trebui sa avem timp si bineinteles, rabdare, multa rabdare pentru a realiza pas cu pas o serie de actiuni capabile „sa readuca Windows-ul muribund, la viata”.

Inainte de toate, copia de siguranta

Deoarece in incercarea noastra de a face calculatorul mai rapid vom dezinstala si instala programe, vom modifica registrii si caracteristicile sistemului de operare, deci este absolut necesar sa realizam inainte de toate o copie de siguranta a sistemului.

Pentru a face acest lucru:

Optimizarea pornirii sistemului

Windows-ul nu porneste in toate calculatoarele la fel de repede / greu. De ce se intampla asta ?!? Deoarece este utilizat de persoane diferite, cu nevoi diferite. De obicei, pe langa aplicatiile populare (ex: Yahoo! Messenger, Winamp, WinRAR, µTorrent, etc.), utilizatorii au obiceiul sa instaleze acele aplicatii si jocuri impartite in doua mari categorii:

  • aplicatii de care au nevoie
  • aplicatii de care cred ca e posibil sa aiba nevoie

Din nefericire pentru sistemul de operare, foarte multe aplicatii se autodeclara esentiale functionarii calculatorului / utilizatorului si din acest motiv se adauga in lista aplicatiilor ce pornesc odata cu calculatorul.

Ex. de aplicatie de acest gen ?!? Yahoo! Messenger.

Chiar este necesar ca Yahoo! Messenger sa porneasca automat ? Nu. Cand avem nevoie de aplicatie, facem click pe iconita sa si o pornim manual. In schimb, Windows-ul va porni ceva mai rapid decat o facea de obicei, dat fiind ca nu mai este nevoit sa se ocupe de rularea sa.

Pentru dezactivarea pornirii automate a aplicatiilor, fara de care calculatorul poate functiona fara probleme, puteti folosi aplicatia CCleaner sau puteti afla mai multe pe aceasta tema citind articolul scris in 28 Mai 2011: Cum se optimizeaza calculatorul pentru a obtine performante maxime. In plus, pentru crearea unei liste de pornire, putem utiliza aplicatia Soluto; aplicatie despre care v-am vorbit in articolul: Ajută Windows-ul să pornească mai repede!.

Curatarea, defragmentarea si optimizarea Hard Disk-ului

Hard Disk
Hard Disk-ul, componentul calculatorului in care este gazduit atat sistemul de operare si aplicatiile instalate cat si fisierele (documentele, fotografiile, melodiile, filmele, etc.) noastre, lucreaza permanent (pentru rularea sistemului de operare si a aplicatiilor; pentru redarea fisierelor, etc.).

Pentru a mentine Hard Disk-ul in conditii optime functionarii, este recomandata curatarea lui de fisiere temporare, defragmentarea fisierelor de pe acesta si pozitionarea fisierelor de sistem pe cele mai rapide sectoare ale lui.

Despre acest subiect important am vorbit in articolele:

Dezinstalarea aplicatiilor / jocurilor de care nu avem nevoie

Sa crezi ca o aplicatie consuma resurse doar atunci cand este utilizata, e ca si cum ai spune ca nu-i necesar sa-i dai calului de mancare daca nu trage la caruta. Stiu, am fortat putin comparatia, insa cred ca mi-am atins scopul.

De ce se intampla asta ?!? Deoarece majoritatea aplicatiilor, isi asociaza tipurile de fisiere pe care le pot procesa si asteapta ca utilizatorul sa deschida un astfel de fisier pentru a intra in actiune. Nu, aplicatia nu este inactiva, ea hiberneaza in asteptarea momentelor in care este necesara. Totusi, hibernarea presupune un consum de resurse, consum care reduce totalul celor disponibile, care ar putea fi utilizate pentru a oferi o performanta mai buna din partea sistemului.

Ce recomand:

E logic: dezinstalati atat jocurile si aplicatiile pe care nu le mai folositi, cat si pe cele pe care le folositi la Paste si la Craciun…

Dezactivarea serviciilor

Optimizare PC

Cu foarte putin timp in urma, mai exact in 20 Iulie 2011, v-am vorbit despre serviciile sistemului de operare Windows 7 ce pot fi dezactivate, pentru a reduce consumul de resurse si creste in acest mod performanta sistemului.

Articolul in cauza: Servicii Windows 7 ce pot fi dezactivate pentru cresterea performantei.

E drept, diferentele nu sunt cine stie ce, insa de-a lungul timpului am invatat ca trebuie sa profitam de fiecare KB de memorie RAM in parte. Nu mai spun de procesor…

Cu alte cuvinte, daca procesorul poate fi usurat de sarcina cu care-l incarca o functie a sistemului care nu este si nici nu va fi vreodata utilizata, acesta se va dedica pe deplin procesarii datelor cu adevarat necesare.

Dezactivarea efectelor vizuale si a sunetelor

E drept, multi spun ca dezactivarea efectelor vizuale si a sunetelor de sistem nu au un impact direct asupra performantei, deoarece Microsoft a facut tot ce i-a stat in putinta pentru a minimiza la maxim, necesarul de resurse, pentru functionarea in conditii optime. Totusi, sa nu uitam de KB-ul despre care va vorbeam mai devreme.

Tot cu cateva zile in urma, am publicat o lista cu efectele vizuale ce pot fi dezactivate fara ca noi sa simtim vreo diferenta. Articolul in cauza: Cum faci Windows-ul mai rapid: efectele vizuale si sunetele.

Curatarea calculatorului / temperaturile

De-a lungul timpului, ventilatoarele calculatorului acumuleaza praf, scame, fire de par sau ata, tantari, muste, paianjeni… e incredibil cat de multe obiecte pot sa incapa intr-o carcasa de laptop… nici nu mai vorbesc de cea a unui PC de birou…

Tocmai din acest motiv, e important ca din cand in cand sa ne aventuram in deschiderea carcasei calculatorului pentru a-i curata ventilatoarele si componentele de praf si/sau obiecte care impiedica realizarea refrigerarii corespunzatoare a sistemului. Pe aceasta tema v-am vorbit in urma cu mai bine de un an, in articolul: Cum se curata calculatorul.

Importanta Antivirusului in performanta calculatorului

Calculator virusat De cand ma ocup cu depanarea calculatoarelor, am intalnit multe persoane care ma rugau sa le recomand / le fac rost de „un virus bun”. Nu! Asa nu! Calculatorul, la fel cum are omul nevoie de un vaccin sau de un medicament, are nevoie de un Antivirus pentru a se proteja / scapa de virusi. Tocmai din acest motiv este extrem de important ca in calculator sa existe intotdeauna o solutie de securitate care sa se actualizeze zilnic.

De ce ? Fiindca zilnic apar noi amenintari !!!

Ce facem, cumparam un Antivirus ?!? Da, daca ne permitem sa o facem si daca dormim mai bine gandindu-ne ca am platit pentru ceva care ne va proteja.

Din pacate realitatea este de foarte multe ori cu totul diferita. Nu o singura data s-a dovedit ca anumitor solutii Antivirus comerciale de renume „le-au scapat” fisiere infectate. Cu alte cuvinte, putem fi la fel de bine sau chiar mai bine protejati de o solutie Antivirus gratuita, decat de una simpla, comerciala. Daca va ajuta la ceva, eu folosesc si va recomand sa folositi Microsoft Security Essentials; sa nu uitam nici de AVG Free Antivirus, avast! Antivirus si/sau Avira, care au dovedit in nenumarate randuri ca merita toata increderea noastra.

Nu este suficient sa avem o solutie Antivirus instalata in calculator. Trebuie sa realizam cu aceasta, periodic (la 2-3 saptamani), o scanare completa a sistemului.

Trucuri Windows

Mda, preferatele mele. De multe ori am fost martorii „miracolelor” pe care le-au facut anumite modificari asupra performantei calculatorului. Sper ca se intelege de ce va recomand sa aruncati periodic o privire peste articolele continute de tag-ul Trucuri Windows.

Ce altceva mai putem face…

Ar mai fi cateva lucruri de spus insa deja m-am intins prea mult si sunt sigur ca acest articol „lung cat istoria Romaniei” nu a fost citit in totalitate de nici macar 10% dintre cei care au inceput sa-l citeasca. Acesta este si motivul pentru care tot ce a mai ramas de spus, va voi spune intr-un articol viitor.

Articole pe aceeași temă: