Cum se clonează o partiție / un Hard Disk cu Clonezilla

Clonezilla este un program gratuit cu ajutorul căruia putem clona o partiție sau un Hard Disk în formatele de fișiere FAT, NTFS din Windowsext2, ext3, ext4 specifice Linuxului; respectiv HFS+ pentru sistemul de operare Mac OS X.

Cum se clonează o partiție cu Clonezilla
Dezavantajul acestui program ar fi că nu poate face backup diferențial/incremental și nici nu putem da Browse prin backup pentru a caută câte ceva.

Recomandarea mea este să facem un backup cu Clonezilla imediat după ce am instalat sistemul de operare, am instalate drivere și făcut câteva tweak-uri, fără să instalăm programe (deoarece apar foarte des versiuni noi ale acestora, iar la fiecare restaurare trebuie să le actualizăm și în plus, cu cât backup-ul este mai mic cu atât se restaurează mai repede).

Cum folosim acest program ? După cum am văzut când l-am descărcat, nu este un executabil ca majoritatea programelor de backup, ci o imagine ISO care trebuie s-o ardem pe un CD sau s-o punem pe un stick USB, de pe care vom boota în modul live (asta după ce am setat in BIOS să booteze de pe CD sau stick USB, în funcție de mediul ales).

Notă: Pentru realizarea tutorialului, am făcut o clonă a partiției cu sistemul de operare (Windows în cazul meu).

Cum se clonează un Hard Disk / o partiție cu Clonezilla

După ce am bootat cu Clonezilla o să ne apară câteva ferestre de setare în care trebuie doar să apăsăm Enter la fiecare. Iată care sunt acestea:

Cum se clonează o partiție cu Clonezilla

Selectarea Limbii - Clonezilla

Configurare Keymap

Start Clonezilla

La următorul pas, lăsăm selectată prima opțiune, apăsăm Enter și programul ne va anunța că pentru a continua mai trebuie să apăsăm odată Enter, ceea ce vom face și noi.

Device-image » Disks - Clonezilla

Clonezilla va analiza hard disk-urile pe care le avem instalate in calculator. Tot în această fază, dacă vrem să salvăm backup-ul pe un stick USB , respectiv să îl restaurăm de pe el, trebuie să îl introducem in unitate (să-l conectăm la PC).

Unde va fi salvată imaginea Backup (clona)

După scanare, Clonezilla a detectat cele 2 HDD-uri din calculator (PC ul meu dispune de 2 HDD-uri, fiecare având câte o partiție). Primul este cel pe care am instalat sistemul de operare, iar al doilea este un hard extern.

De reținut faptul că ar fi bine să dăm Label (etichetă / denumire) fiecărei partiții, încă din SO, pentru a nu le incurca atunci când vrem să facem un backup sau o restaurare.

Ce alegem aici ? Alegem partiția sau Hard Disk-ul pe care vrem să stocăm backup-ul, nu partiția căreia vrem să îi facem backup:

Selectare partitie

Printre opțiuni navigăm cu sagețile sus / jos ale tastaturii, respectiv cu tasta Tab pentru a comuta intre Ok sau Cancel.

La restaurarea unei partitii, vom selecta mai întai partiția / hardul pecare se află backup-ul.

După ce am selectat partiția / hardul pe care vrem să stocam imaginea de backup și am apăsat Enter, programul ne va afișa conținutul acelui dispozitiv. Lăsăm să se salveze imaginea in rădăcina partiției și apăsăm Enter:

Locul pe Hard Disk / Partiție unde va fi salvată imaginea Backup (Clona)

În continuare, va trebui să alegem modul in care executăm parametrii urmatorului wizard. Lăsăm pe Beginner mode, și continuăm:

Begginer Mode: Accept the default...

Ce dorim să facem ?1? Să clonăm tot Hard Disk-ul sau doar o singură partiție ?!?

  • Pentru a clona Hard Disk-ul, lăsăm selectată prima opțiune:
  • Pentru clonarea unei partiții, vom comuta pe a 2-a opțiune:

Backup Hard Disk » Bacup Partitie

A venit momentul să scriem un nume pentru imaginea Backup; întotdeauna, eu las numele generat automat de Clonezilla si trec mai departe:

Nume imagine Backup

Selectăm partiția pe care dorim să o clonăm apoi apăsăm tasta Spatiu pentru a o bifa (apare o steluță înaintea numelui):

Selectarea / bifarea partitiei

După alegerea partiție căreia îi vom realiza o copie backup, Clonezilla ne va întreba dacă dorim să realizăm verificarea și repararea fișierelor de sistem înainte de clonare.

Dacă suntem siguri de integritatea fișierelor noastre (dacă partiția cu sistemul de operare funcționează corect), putem sări peste acest pas lasând selectată prima opțiune:

Verificarea și repararea fișierelor de sistem

Înainte de a trece la realizarea propriu-zisă a clonei, avem posibilitatea să verificăm dacă imaginea ce va fi creată va putea fi restaurată corect; deoarece niciodată n-am întâmpinat probleme la restaurarea imaginilor create cu Clonezilla, întotdeauna trec peste acest pas, selectând a doua opțiune. Chiar și asa, selectarea primei opțiuni, ar fi pasul corect:

Verificarea copiei Backup

În cazul în care am ales cea de-a doua variantă, Clonezilla ne va cere să confirmăm alegerea făcută prin tastarea literelor Y (pentru a continua fără verificare) sau N (pentru a renunța și a ne întoarce la pasul anterior):

Continuare fără verificarea copiei Backup

Odată ce am trecut peste acest pas nu ne mai rămâne decât să așteptăm finalizarea procesului de creare a imaginii de Backup. Când acest lucru s-a întâmplat, apăsăm tasta Enter pentru a afișa opțiunile care ne vor permite să părăsim asistentul oprind sau repornind calculatorul, sau alegând oricare dintre opțiunile afișate:

Clonarea partitiei cu Clonezilla a fost finalizată

Chiar dacă inițial aveam intenția să scriu în același articol și instrucțiunile de restaurare a imaginii, lăsăm aceste informații pentru un nou articol și se înțelege de ce.

Update: Pentru a afla cum se restaurează o imagine creată cu Clonezilla, citiți articolul: „Cum se restaurează imaginea unui Hard Disk / a unei partiții, creată cu Clonezilla

Articole pe aceeași temă: