Cum se conecteaza calculatorul / laptopul la TV (inclusiv televizoare HD si Full HD)

In ultima vreme am observat ca tot mai multe persoane ma intreaba cum se conecteaza PC-ul (calculatorul / laptopul) la televizor si m-am gandit ca n-ar strica un articol in care sa explic modul in care se poate realiza o astfel de conexiune intre calculator si TV (HD, Full HD ori 3D). Vom vorbi despre setarile ce trebuiesc realizate, cablurile de care vom avea nevoie si daca va fi cazul, de adaptoarele necesare. Incepem ? OK!

Conectarea calculatorului la TV

Inainte de toate trebuie sa identificam tipul mufei de iesire a semnalului video de care dispune calculatorul nostru. In functie de aceasta mufa vom sti ce fel de cablu vom avea nevoie pentru a realiza conexiunea intre PC si TV. Dar hai sa cunoastem cele trei tipuri de mufe existente si utilizate in momentul de fata:

VGA, cea mai raspandita:

Mufa VGA - Conectare PC la TVEste mufa prezenta in toate calculatoarele „de birou” (pana la urma, acestea au nevoie de un monitor pe care va trebui sa-l conectam undeva). Nu pot utiliza acelasi motiv si pentru a justifica prezenta mufei VGA in laptopuri insa va pot asigura ca e ceva ciudat la mijloc in cazul in care este absenta.

De obicei, cablurile ce dispun de un conector VGA sunt cele mai ieftine si mai usor de gasit in magazinele de calculatoare. In cazul in care dorim sa transmitem semnalul video printr-o astfel de mufa, vom avea nevoie de un cablu care sa dispuna la un capat de un astfel de conector.

DVI, destul de intalnita:

Mufa DVI - Imaginea de la PC la TVGasim acest tip de mufa in calculatoarele ce dispun de modele noi de placi video. Este o iesire de video digital si majoritate televizoarelor HD si Full HD dispun de ea. Daca este prezenta o muva DVI in calculatorul tau ar trebui sa te bucuri: nu vei avea nevoie de cabluri speciale! Un cablu cu conectoare DVI la ambele capete este mai mult decat suficient.

Cablul de care ai nevoie in acest caz este destul de usor de gasit in magazinele de specialitate si in functie de lungimea sa, pretul poate varia intre 35 si 160 RON.

HDMI, cea mai buna:

Conectare PC la TV prin HDMIE mufa prezenta in general in calculatoarele si laptopurile de gama superioara. Este prezenta in toate televizoarele HD si Full HD si transmite video la cea mai buna calitate existenta in momentul de fata. Bineinteles ca in cazul in care vrem sa conectam calculatorul la un televizor ce dispune de o astfel de muva va fi necesar un adaptor; oricum asta este un subiect despre care vom vorbi abia dupa ce vom cunoaste tipurile de mufa prezente in televizoare. Inainte de asta, haideti sa cunoastem si mufa la care apelam doar in cazul in care nu avem de ales (nu va recomand sa o utilizati si va spun imediat de ce).

S-Video, foarte comuna:

Conectare PC la TV prin mufa S-VideoDesi atat laptopurile cat si calculatorul meu dispun de acet tip de mufa eu n-am apelat niciodata la serviciile ei. Nu stiu de ce am avut mereu impresia ca este „de umplutura” in laptopurile noi dar nah, fabricantii stiu mai bine ce fac. E inutila in cazul in care doriti sa transmiteti video HD! In general, placile video vin insotite cu un cablu-adaptor pentru aceasta mufa; laptopurile nu. Daca nu dispuneti de un astfel de cablu va recomand sa nu-l cumparati si sa va orientati spre utilizarea oricarui alt conector existent.

Am terminat cu mufele calculatorului asa ca trecem la cele prezente in televizoare, unde, in functie de vechimea acestora vom dispune de un tip, altul sau mai multe la un loc.

Mufele televizoarelor

Mufe TV pentru conectarea laptopului, calculatorului la TV

Nu cred ca are sens sa va mai spun ca in cazul in care calculatorul vostru dispune de mufa HDMI si TV-ul la fel, va trebui sa cumparati un cablu HDMI s.a.m.d, sau, in cazul in care mufele nu coincid, sa cautati un cablu adaptor (ex: VGA to HDMI, etc.).  Avand clar ce fel de cablu necesitam trecem la urmatorul pas:

Configurarea calculatorului pentru conectarea lui la TV

Cum se conecteaza calculatorul la TV - Setari Windows

Inainte de a continua conectam cablul ce va transmite imaginea la calculator, apoi la TV. Pornim televizorul si-l punem pe acesta in modul „AV”. Ne intoarcem la calculator si mergem la setarile unui monitor secundar (Control Panel » Hardware and Sound » Connect to an external display). Aici va trebui sa vedem ceva asemanator cu imaginea de mai sus in cazul in care Windows nu a detectat deja televizorul precum un monitor. In acest caz, facem click pe butonul „Detect”. Daca televizorul a fost detectat nu ne mai ramane decat sa configuram rezolutia.

In cazul in care observam ca sistemul de operare nu detecteaza televizorul, revenim la fereastra si Hardware and Sound pentru a face click pe optiunea „Connect to a projector” (pare o tampenie pentru multe persoane si unii chiar sunt convinsi ca nu va functiona dar eu am realizat astfel de conexiuni atunci cand Windows Vista —cu Windows 7 n-am avut probleme— nu detecta televizorul conectat).

Nota: Daca nici in acest mod nu este posibila realizarea conexiunii, ori ati facut ceva gresit ori cablul sau una din mufe (a tv-ului sau a pc-ul) este defecta.

Articole pe aceeași temă: