Cum se curăță calculatorul de praf

Pentru o bună funcționare a acestuia, calculatorul trebuie curățat periodic. Bineînțeles că nu este vorba doar despre ștergerea prafului sau a amprentelor de pe monitor, maus ori tastatură, ci de curățarea interiorului PC-ului, în special a ventilatoarelor și cooler-elor, pentru a facilita circularea aerului rece care asigură menținerea temperaturilor componentelor la valori cât mai reduse.

Cooler făcut cadou la achiziționarea procesorului.
Cooler făcut cadou la achiziționarea procesorului.

Pentru ca toată lumea să înțeleagă despre ce este vorba, am făcut o fotografie interiorului unității propriului computer în timp cel curățam, iar peste aceasta am adăugat câteva săgeți care indică circuitul aerului de la intrarea în unitate și până la părăsirea acesteia.

Circuitul aerului care asigură răcirea calculatorului.
Circuitul aerului care asigură răcirea calculatorului.

În mod normal, aerul rece intră prin zona inferioară a părții frontale a unității, fiind aspirat de către unul sau mai multe ventilatoare și trimis spre interiorul PC-ului, după care este scos de alte ventilatoare prin spatele ori deasupra unității.

Aerul rece este preluat de ventilatorul procesorului și evacuat pe la baza cooler-ului, la nivelul plăcii de bază, unde este dispersat în toate direcțiile. Vorbim de cooler-ul oferit gratuit de Intel în cutia procesorului, acest flux de aer este determinat, desigur, de construcția fiecărui model în parte.

Circuitul aerului rece prin cooler-ul procesorului.
Circuitul aerului rece prin cooler-ul procesorului.

Debitul de aer care intră în unitate trebuie să fie egal cu cel care iese din aceasta, prin urmare, la montarea inițială ventilatoarelor, trebuie să se țină cont —iar dacă asamblarea a fost efectuată de cineva cu cunoștințe minime în asamblarea PC-urilor chiar s-a ținut— de acest aspect important.

Având în vedere circuitul aerului, e clar că primele ventilatoare care se vor umple de praf și se vor defecta vor fi cele din față, însărcinate cu introducerea aerului rece în unitate, care „colectează” de pe podeaua încăperii în care se află unitatea particule de praf, scame, etc.

Și placa video are nevoie de o răcire optimă, tocmai de aceea vine dotată cu unul sau mai multe ventilatoare. De regulă, aerul preluat de acestea este cel pe care l-au introdus în interiorul carcasei ventilatoarele din partea frontală.

Circuitul aerului rece a cooler-ului montat pe placa grafică.
Circuitul aerului rece a cooler-ului montat pe placa grafică.

Mă rog, ați înțeles ideea, așa că nu voi mai insista pe acest subiect. Rețineți doar că trebuie să evitați turbulențele asigurând un flux de aer uniform în interiorul carcasei.

Este deosebit de important să NU dezasamblați computerul dacă ACESTA SE AFLĂ ÎN GARANȚIE, sau dacă NU ați mai dezasamblat niciodată alt dispozitiv electronic care să și funcționeze după reasamblare. Dacă nu țineți cont de acest sfat, în primul caz riscați să pierdeți garanția, iar în al doilea riscați să provocați daune ireparabile componentelor.

În ambele cazuri vă asumați întreaga reponsabilitate pentru rezultat, indiferent care ar fi acesta, iar punerea în aplicare a sfaturilor de mai jos confirmă că ați luat la cunoștință și sunteți de acord cu această condiție.

Dezasamblarea și curățarea calculatorului

Primele dăți când am desfăcut desktop și/sau laptop-ul mă alegeam cu șuruburi în plus. Pentru a vă aminti unde trebuie montată fiecare componentă în parte și înșurubat fiecare șurub, vă recomand să filmați dezasamblarea cap-coadă.

Înainte de a pune mâna pe șurubelniță și veni de hac primului șurub, deconectați cablul de alimentare al PC-ului și apăsați, în mod repetat, butonul de pornire (power). E necesară această operație pentru a descărca toți condensatorii de energia electrică ce ar putea provoca daune pieselor electronice ale componentelor calculatorului (plăcii de bază, plăcii video, etc).

După dezasamblarea calculatorului, așezați componentele calculatorului pe un suport nemetalic, de preferat un covor antistatic conectat la împământare. Nu e o măsură pe care o luați pentru a nu muri electrocutați, că nu există acest risc, ci una menită să protejeze componentele.

Calculatorul dezasamblat.
Calculatorul dezasamblat.

Eu folosesc de puțin timp un astfel de accesoriu, dar până să-l achiziționez așezam componentele pe birou după ce mă asiguram că nu sunt șuruburi, agrafe, ace sau alte piese metalice pe acesta.

Curățarea de praf se face cu ajutorul unei pensule fine sau a unei suflante. Eu folosesc o pompă de aer utilizată la curățarea aparatelor foto DSLR, achiziționată de la F64, dar vă va fi de ajutor orice altă pompă asemănătoare. Tot ce contează e ca jetul de aer să nu fie atât de puternic încât să apropie condensatorii unul de celălalt, sau să producă alte daune fizice.

E o operație migăloasă, iar eu, mă credeți sau nu, curăț cu grijă fiecare ventilator în parte, folosind bețișoare vătuite (renumitele „bețișoare de urechi”) umezite în alcool sanitar (spirt), iar carcasa o spăl pur și simplu, după ce m-am asigurat că am deconectat de pe ea toată electronica.

Curățarea carcasei de praf.
Curățarea carcasei de praf.

Reasamblarea se face abia după ce carcasa e perfect uscată, asta în cazul în care-i veți aplica același tratament ca și mine, urmărind vide-ul filmat pe durata dezasamblării. La reasamblare aveți mare grijă să nu omiteți conectarea tuturor cablurilor de alimentare.

Montarea procesorului și a cooler-ului acestuia

Veți avea nevoie de o soluție special concepută pentru curățarea procesoarelor și de pastă termoconductoare de foarte bună calitate, de preferat una pe bază de argint. Găsiți de cumpărat așa ceva pe eMag și vă recomand să nu vă apucați de curățarea PC-ului fără a dispune de ele.

pasta si solutie de curatarePasta termoconductoare se aplică în cantități mici, pe procesor. Eu aplic în centrul procesorului o picătură de dimensiunea unei boabe de cafea, după care montez coolerul curățat în prealabil cu soluție.

Relatam la un moment pe blogul personal că am folosit pastă termoconductoare de slabă calitate deoarece rămăsesem în pană, iar la magazinul de la colțul blocului n-am găsit ceva mai bun. Dacă vreți rezultate maxime în disiparea căldurii și aveți posibilitatea, folosiți una de calitate.

Iar dacă tot ați curățat interiorul PC-ul, ideal ar fi să achiziționați sau să vă confecționați un suport pentru unitate. Deși nu va elimina această problemă, el va reduce cantitatea de praf și scame ce sunt aspirate de către ventilatoarele ce introduc aer rece în unitate.

15 Comentarii

  1. De azi inainte voi sti cum se curata un calculator.Si pina azi stiam, dar nu asa. Faceti un lucru foarte bun invantidu-ne pe noi, userii simpli.

    1. Desi multe persoane se pierd printre detalii si cred altceva, acest blog este dedicat celor care fac primii pasi in Windows. E greu sa crezi ca astfel de persoane exista, insa ori de cate ori primesc mesaje precum acesta, simt ca munca mea merita efortul! Ma bucur ca acest blog iti este de ajutor!

  2. De azi inainte voi sti cum se curata un calculator.Si pina azi stiam, dar nu asa. Faceti un lucru foarte bun invantidu-ne pe noi, userii simpli.

    1. Desii multe persoane se pierd printre detalii si cred altceva, acest blog este dedicat celor care fac primii pasi in Windows. E greu sa crezi ca astfel de persoane exista, insa ori de cate ori primesc mesaje precum acesta, simt ca munca mea isi merita efortul! Ma bucur ca acest blog iti este de ajutor!

  3. v as ruga sa ma invatati cum se curata laptop ul in interior.am auzit ca trebuie curatat ventilatorul,dar nu stiu cum se procedeaza corect.nu stiu care parte trebuie desfacuta…va multumesc anticipat

    1. Datorita faptului ca „fiecare laptop e o lume”, e imposibil sa-ti spun ce tre sa desfaci pentru a-l curata. Nici macar nu ai spus ce model de laptop ai… chiar e imposibil sa te ajut… imi pare rau!

  4. v as ruga sa ma invatati cum se curata laptop ul in interior.am auzit ca trebuie curatat ventilatorul,dar nu stiu cum se procedeaza corect.nu stiu care parte trebuie desfacuta…va multumesc anticipat

    1. Datorita faptului ca „fiecare laptop e o lume”, e imposibil sa-ti spun ce trebuie sa desfaci pentru a-l curata. Nici macar nu ai spus ce model de laptop ai… chiar e imposibil sa te ajut… imi pare rau.

  5. pff fratilor as vrea sa imi spuna cineva cum sa curaat ventilatorul unei unitati va rog cineva mi`a zis ca din cauza blocarii ventilatorului ma face sa astept mai mult..in jocuri si in chestii de astea…. va rog stelutzavesela sau me.ionuts e idu`l meu

  6. Salut! Am o problema cu pc-ul. Dintr-o data a inceput sa se restarteze singur, pe ziua de azi a facut asta de 2 ori. 

    -Memorie am destula (557 GB)

    -Temperatura CPU-ului este peste 30 de grade, dar oscileaza intre 31 si 35

    -Am scanat pc-ul adineauri si mia gasit 2 virusi 

    -O curatare de praf crek am facut acuma 3 luni :| lol

    Deci, de la care dintre aceastea ar putea veni problema si cum pot sa rezolv?

    Mentionez ca am debifat optiunea System failure>Automatically restart si adineauri s-a mai restartat odata. HELP :((

  7. am un sony vaio seria JS2E si nu stiu cum sa il desfac pt a il curata fara sa il rup =)) are cineva vreo idee?

  8. Eu imi fac revizie la PC o data la trei luni, si imi merge excelent.
    Tocmai azi i-am facut o revizie:
    -am curatat praf coolerul procesorului si a placii video cu un sprey special cu aer comprimat, fara a se invartii ventilatoarele.
    -am curatat tot cu sprei placa de baza.
    -am desfacut sursa, si am curatato de praf cu niste servetele si cu spreiul.
    -am arnjat frumos cablurile.
    Specificatii:
    -AMD FX 6300
    -ATI Radeon HD 7770 Sapphire 1GB
    -8GB RAM Kingstone DDR 3 1600 MHZ
    -(placa de baza sincer am uitato cum se numeste)Gigabyte: skt AM3+,PCI-Expres 3.0 x16, 6ch audio Realteck, Dual Chanel DDR 3
    -Segotep SG-Z1
    -Antec Power
    -500GB H.D.D. S-ATA + 160GB H.D.D S-ATA
    -(ventilatoarele de carcasa: spate 80mm, fata 120mm)
    -DVD-RW

  9. Am curatat calculatorul (PC) de praf , am pus pasta noua pe procesor, toate bune si frumoase. Am pus cooler-ul inapoi pe procesor, dupa care l-am pornit , dupa 1 minut brusc sa stins , nestiind ce se intampla mam uitat in el !!! Problema !?! Uitasem sa conectez mufa cooler-ului de pe procesor. Acesta sa incins dar nu a iesit fum si totusi mirosea ars foarte tare si de atunci nu mai porneste. Acum nu stiu ce s-a ars poate procesorul poate sursa poate un traseu de pe placa de baza. Ajutati-ma va rog!!!!
    Configuratia PC-ului :
    Procesor intel dualcore 1,9 GHz
    Memorie 4 Gb DDR3
    HDD 500 Gb
    Memorie video 1Gb asus Amd radeon HD 5450
    Placa de baza ASROCK G31M-GS R2.0

    Va multumesc !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.