Cum se montează / face un calculator din componente / bucăți | Alegerea componentelor

În acest tutorial vom vorbi despre cum se montează / face un calculator din componente deoarece v-am promis un astfel de material de foarte multă vreme. Vă voi explica cum alegem componentele, care sunt uneltele și materialele de care avem nevoie și, spre final, vom vedea cum asamblăm calculatorul.

Cum se montează / face un calculator din componente

Construirea propriului calculator pare, la prima vedere, o sarcină ce poate fi îndeplinită doar de tehnicieni ce au urmat minim un curs de specializare în repararea și asamblarea PC-urilor, iar asta se întâmplă deoarece multe persoane nu își dau seama că marii fabricanți de calculatoare au creat componentele calculatoarelor dektop astfel încât acestea să poată fi asamblate de oricine știe să respecte câteva instrucțiuni și să folosească o șurubelniță; restul „e un puzzle…

Cum alegem componentele calculatorului

Am observat că majoritate celor ce doresc să asambleze un calculator pe cont propriu pentru prima dată, au obiceiul să înceapă cu sfârșitul; prima dată cumpără componentele, fără să țină cont de indicații, apoi caută instrucțiuni pentru a le uni și obține cu ajutorul lor un sistem stabil, suficient de puternic pentru… orice. Total greșit acest mod de a face lucrurile și veți deduce în continuare de ce spun asta.

Alegerea procesorului:

Cum alegem procesorul atunci când facem un calculator "pe bucăți"Înainte de a achiziționa procesorul trebuie să știm clar la ce vom folosi calculatorul și drept urmare, facem o listă cu toate aplicațiile și jocurile pe care vom dori să le rulăm în acesta.

După ce am făcut lista, aruncăm o privire peste cerințele de sistem a sistemului de operare ce va fi instalat precum și cele ale fiecărui program / joc în parte și luăm în calcul posibilitatea de a rula două, trei său chiar mai multe dintre acestea simultan.

Când calculăm totalul resurselor necesare, ținem cont și de aplicațiile de securitate. Tot în momentul deciderii asupra achiziționării procesorului, ne asigurăm că puterea de calcul a acestui component atât de important nu va fi solicitată deplin de către aplicațiile executate.

Dacă un program necesită un procesor de 1,5 GHz pentru a rula corect, procesorul pe care îl vom cumpăra va fi de minim 2 GHz; nicidecum unul de 1,5 GHz.

De regulă, cumpărăm în funcție de buget și de timpul pe care îl avem la dispoziție pentru a monta sistemul. De foarte multe ori am așteptat câteva luni pentru a putea strânge banii necesari achiziționării unor componente mai potente decât cele pe care mi le-aș fi permis în momentul în care am decis asamblarea unui PC; nu de alta, dar timpul trece la fel de repede cum apar regretele.

Intel sau AMD ?!? Eu prefer Intel însă chiar nu prea contează asta.

Alegerea plăcii video:

Placa VideoDeoarece placa video are un cuvânt important de spus la rularea jocurilor și a aplicațiilor de editare foto & video o vom alege imediat după ce am decis care va fi procesorul întrebuințat la construirea calculatorului.

Bineînțeles, pentru a ne face o idee despre ceea ce avem nevoie, apelăm și de această dată la cerințele de sistem recomandate (NU minime) pentru a putea rula aplicațiile și jocurile de care vom avea nevoie.

Ca și în cazul plăcii de bază, vom cere ajutorul persoanelor mai experimentate decât noi pe partea hardware, precizându-le de la bun început bugetul total de care dispunem pentru a asambla sistemul.

Vom ține cont și de rezultatele testelor realizate de editorii și utilizatorii blogurilor și forumurilor de gaming.

Alegerea plăcii de bază:

Cum alegem placa de baza pentru un calculator făcut "din bucăți"Multe persoane consideră că alegerea plăcii de bază este cea mai simplă decizie ce trebuie luată înainte de asamblarea calculatorului; total greșit!

Atunci când decidem să cumpărăm o placă de bază ori alta, pe lângă faptul că vom ține cont de procesorul ales, va trebui să ținem cont și de specificațiile tehnice ale acesteia.

În plus, pentru a evita eventualele probleme provocate de compatibilitate, înainte de achiziționarea plăcii de bază studiem terenul căutând recenzii despre eventualele candidate pe forumurile și blogurile de specialitate.

Întotdeauna vom ține cont de:

 • Compatibilitatea cu procesorul ales.
 • Compatibilitatea cu placa video aleasă.
 • Frecvența maximă admisă pentru memoria RAM (cu cât mai mare, cu atât mai bine).
 • Capacitatea de memorie RAM maximă admisă (cu cât mai mare, cu atât mai bine).
 • Tipul de memorie RAM suportată.
 • Sloturile integrate / numărul lor.
 • Conectivitatea.
 • Componentele integrate (ex: video, audio, etc.)
 • Fabricantul plăcii de bază.

Abia după ce am decis ce placă de bază vom folosi la asamblarea calculatorului ne facem griji pentru următoarele componente.

Dar bineînțeles, nu cumpărăm nimic înainte de a știi care sunt toate componentele pe care le vom utiliza.

Alegea memoriei /-iilor RAM

Alegerea memoriei RAM Atunci când vom cumpăra memoria RAM, pe lângă faptul că vom calcula capacitatea ajutați de cerințele minime ale sistemului de operare și a aplicațiile / jocurile pe care vom dori să le rulăm, vom ține cont și de timpul de memorie suportată de placa de bază.

De regulă, memoria RAM, cu cât este mai multă, cu atât mai bine. Partea bună e că nu trebuie să achiziționăm toate modulele în același timp. Chiar și așa, e important ca în momentul achiziționării memoriei RAM să nu optăm pentru folosirea a două module de memorie pentru a atinge cantitatea maximă pe care ne-o permitem.

Nu vom cumpăra două module de 2 GB fiecare dacă ne permitem doar 4 GB ci un singur modul de 4 GB. De ce facem asta ?!? O facem pentru ca în momentul în care vom dori /ne vom permite creștem capacitatea memoriei să nu fim nevoiți să substituim toate modulele.

După ce am stabilit cantitatea de memorie RAM nu ne mai rămâne decât să decidem achiziționarea modulelor în funcție de frecvența de lucru și compatibilitatea cu placa de bază pe care o vom folosi.

Alegerea Hard Disk-ului:

Hard DiskEu am recomandat întotdeauna utilizarea a două Hard Disk-uri; unul pentru sistemul de operare, celălalt pentru găzduirea fișierul de paginare și celelalte date (filme, muzică, documente, etc.). Dar din păcate nu toată lumea își permite să arunce cu banii în stânga și-n dreapta…

Oricum ar fi, atunci când alegem Hard Disk-ul, ne vom lăsa influențați nu doar de capacitatea acestuia (precizez asta fiindcă am văzut că se poartă) ci și de rata de transfer a datelor și timpul de acces către datele stocate pe el.

Bineînțeles că vom ține cont și de fabricantul Hard Disk-ului și de părerile persoanelor care l-au cumpărat deja.

Alegerea sursei de alimentare:

Sursa de alimentareSursa de alimentare o vom alege în funcție de capacitatea sa ținând cont de consumul maxim acumulat de către celelalte componente.

Vom alege o sură bună, fără fluctuații de energie, care să dispună de suficiente cabluri pentru a alimenta toate componentele din calculator (ex: placa de bază, hard disk-ul, placa video, DVD Writer-ul, venitlatoarele, indicatoarele carcasei).

Alegerea celorlalte componente:

Bineînțeles că mai sunt și alte componente / consumabile de care avem nevoie pentru a construi un calculator însă nu le vom da foarte mare importanță deoarece fie sunt opționale, fie nu are rost să pierdem vremea vorbind detaliat despre ele.

Iată care sunt acestea:

 • Placa audio (obligatoriu dacă nu este integrată în placa de bază) + difuzoare.
 • Carcasa.
 • Card Reader.
 • TV Tuner
 • Tastatura + Mouse
 • Ventilatoare (decidem numărul lor doar după ce știm care va fi carcasa utilizată).
 • Cabluri SATA (de obicei vin suficiente în cutia plăcii de bază).
 • Pasta termică pentru procesor
 • Soluție pentru curățarea și purificarea procesorului.
 • Cooler-ul procesorului.
 • Cooler-e Memorie RAM / Procesor / Chipset.

Pe lângă asta, vom avea nevoie și de minim două șurubelnițe, o cană mare de cafea și multă răbdare.

În curând voi publica un articol ilustrat cu informații detaliate referitoare la asamblarea tuturor componentelor. Până atunci, cineva ar mai adăuga la cele spuse mai sus ?!?

177 Comentarii

 1. cristi, eu vreau ca acest calculator sa se descurce in jocuri gen Crysis 3 la calitate medie sau la ultra …. tu ce zici….poate sa facă asta?

 2. Cristi tu ce sugerezi? : Placa Video GIGABYTE
  GeForce GTX 660 WindForce OC,
  2GB, GDDR5, 192bit, DVI, HDMI,
  DisplayPort, PCI-E 3.0

  sau

  Placa Video Asus Radeon HD7850
  2GB DDR5 256bit V2 hd7850-
  dc2-2gd5-v2

 3. cristi uite eu am mai stat zilele astea sa mai caut si uite la ce concluziea am ajuns :

  MOBO: Placa de baza Asus
  Sabertooth
  990FX R2.0 Socket AM3+
  CPU: Procesor AMD FX-6300 X6 6-
  core
  Socket AM3+ sau fx 8350
  GPU: Placa Video Asus Radeon
  HD7850
  2GB DDR5 256bit V2. dar. pot sa
  ma întinde pana la hd7870
  Cooler Procesor Noctua NH-L12
  compatibil Intel/AMD
  DVD ROM Asus dvd-e818a3t
  SATA Black bulk
  HDD WD Caviar Black 1TB SATA3
  64MB 7200rpm. pentru toate
  jocurile
  Memorie Corsair Value 16GB Kit
  2x8GB DDR3 1600MHz CL11.
  SSD Kingston V300 60GB SATA3
  7mm Adaptor Bundle Kit pentru
  sistemul de operare
  Sursa Gigabyte Superb E720
  720W

  tu ce zici? or sa meargă metro 2033, crysis 3,bf3,ac3,far cry3 la rezoluție maxime? ar trebuii sa mai schimb ceva?

  mulțumesc anticipat.

 4. cristi uite eu am mai stat zilele astea sa mai caut si uite la ce concluziea am ajuns :
  MOBO: Placa de baza Asus
  Sabertooth
  990FX R2.0 Socket AM3+
  CPU: Procesor AMD FX-6300 X6 6-
  core
  Socket AM3+ sau fx 8350
  GPU: Placa Video Asus Radeon
  HD7850
  2GB DDR5 256bit V2. dar. pot sa
  ma întinde pana la hd7870
  Cooler Procesor Noctua NH-L12
  compatibil Intel/AMD
  DVD ROM Asus dvd-e818a3t
  SATA Black bulk
  HDD WD Caviar Black 1TB SATA3
  64MB 7200rpm. pentru toate
  jocurile
  Memorie Corsair Value 16GB Kit
  2x8GB DDR3 1600MHz CL11.
  SSD Kingston V300 60GB SATA3
  7mm Adaptor Bundle Kit pentru
  sistemul de operare
  Sursa Gigabyte Superb E720
  720W

  tu ce zici? or sa meargă metro 2033, crysis 3,bf3,ac3,far cry3 la rezoluție maxime? ar trebuii sa mai schimb ceva?ar trebici sa mai adaog ceva?
  aștept sugestii.

  mulțumesc anticipat.

  • Dacă poți să-ți iei o Radeon HD 7870, nu sta pe gânduri. Cât despre SSD, recomandarea mea e să achiziționezi unul de minim 120, că ar fi păcat să rulezi jocurile de pe HDD pe un așa sistem. Cooler-ul acesta nu-l cunosc, nu știu ce poate, dar, conform specificațiilor, pare destul de bun. Restul pare OK.

 5. Cristi, ti-am trimis si mesaj privat, dar nu mi-ai raspuns,am vrut sa imi spui dintre cele 2 processoare care aleg in gaming ok?:
  Intel Haswell 4430 or AMD FX 8320+cooler!?

 6. mi-e mia zis unu de pe pc garage din buc ca intel haswell 4430 e ok e stabil rece performant in orice,tu dc alegi amd….?cica e calorifer..spune si dc alegi amd?

 7. BUNA as dori sa ma ajuti cu o problema acum am un processor fx 4170 4.20Ghz si as vrea sal schimb cu un fx 8350 4.0Ghz tu ce sfat ami dai se merita sa fac schimbarea sau nu ami plac jocurile filmele etc poate poti sami dai si ceva explicatii pro si contra TE ROG MULT SA MA AJUTI

 8. Salut! As dori sa-mi fac un pc pt gaming..bugetul maxim ar fi de 2000 de lei …de pe site-ul Emag…:d FARA tastatura..monitor..si mouse..:) in rest cu carcasa…sursa..etc ;) Multumesc ! ! ! :D

  • Și cine sau ce te împiedică? Găsești gata făcute pe emag, evomag, pcgarage, sau îți alegi singur componentele. La pcgarage chiar ai opțiunea de verificare compatibilitate, montare, bineînțeles, contra cost. La celelalte nu ai asta…

 9. am montat ieri procesorul AMD FX8350 pe placa de baza Asus M5A97 R2.0 (update bios facut) in locul batranului Athlon II x4 640 , il vede , in bios la functia „boost” frecventa de 4200Mhz dar nu se vad prea mari diferente in jocuri gen BF4 (la setari ultra sacadeaza) COD Advanced Warfare vreo 4 fps tot la ultra si inainte de a ma pronunta asupra procesorului , cer o parere de la specialisti . iata componentele toate :
  – sursa Nox Urano TX 850 (850W)
  – RAM un modul de 8 Gb Kingston HyperX Savage Cl 9 – 1600 Mhz
  – placa video Asus Radeon R9 290 – 4 Gb , 512 Bit
  – cooler Noctua NH C12 – SE14 (foarte bun – tine fx 8350 la 50 celsius in jocuri)
  – carcasa Zalman Z3Plus (5 ventilatoare – aerisire foarte buna)
  -HDD WD Black 1 Terra
  -Win 7 64 Bit
  Domnule Cristian oare trebuie sa modific ceva in bios ?
  Ma simt ca si cum as avea un Porsche si merg cu 80 km/h in afara localitatii :-) va multumesc !

 10. Salut! As vrea parerea ta despre componentele PC care as vrea sa-l fac.

  Procesor AMD Vision A6-6420K 4.0GHz box
  Placa de baza ASRock FM2A75 Pro4
  Placa video MSI GeForce GT 730 4GB DDR3 128-bit
  Memorie HyperX Predator 8GB DDR3 2400MHz CL11 Dual Channel Kit

 11. Salut..vreau sa imi fac urmatorul pc: Intel Celeron D 331 2.66GHz
  Gainword gt630 1024MB
  2GB RAM
  Ce zici…o sa imi mearga jocuri noi..gen fifa13 sau call of duty black ops?

Ai ceva de comentat?

Doar casetele marcate cu * sunt obligatorii.