Cum se montează / face un calculator din componente / bucăți | Alegerea componentelor

În acest tutorial vom vorbi despre cum se montează / face un calculator din componente deoarece v-am promis un astfel de material de foarte multă vreme. Vă voi explica cum alegem componentele, care sunt uneltele și materialele de care avem nevoie și, spre final, vom vedea cum asamblăm calculatorul.

Cum se montează / face un calculator din componente

Construirea propriului calculator pare, la prima vedere, o sarcină ce poate fi îndeplinită doar de tehnicieni ce au urmat minim un curs de specializare în repararea și asamblarea PC-urilor, iar asta se întâmplă deoarece multe persoane nu își dau seama că marii fabricanți de calculatoare au creat componentele calculatoarelor dektop astfel încât acestea să poată fi asamblate de oricine știe să respecte câteva instrucțiuni și să folosească o șurubelniță; restul “e un puzzle…

Cum alegem componentele calculatorului

Am observat că majoritate celor ce doresc să asambleze un calculator pe cont propriu pentru prima dată, au obiceiul să înceapă cu sfârșitul; prima dată cumpără componentele, fără să țină cont de indicații, apoi caută instrucțiuni pentru a le uni și obține cu ajutorul lor un sistem stabil, suficient de puternic pentru… orice. Total greșit acest mod de a face lucrurile și veți deduce în continuare de ce spun asta.

Alegerea procesorului:

Cum alegem procesorul atunci când facem un calculator "pe bucăți"Înainte de a achiziționa procesorul trebuie să știm clar la ce vom folosi calculatorul și drept urmare, facem o listă cu toate aplicațiile și jocurile pe care vom dori să le rulăm în acesta.

După ce am făcut lista, aruncăm o privire peste cerințele de sistem a sistemului de operare ce va fi instalat precum și cele ale fiecărui program / joc în parte și luăm în calcul posibilitatea de a rula două, trei său chiar mai multe dintre acestea simultan.

Când calculăm totalul resurselor necesare, ținem cont și de aplicațiile de securitate. Tot în momentul deciderii asupra achiziționării procesorului, ne asigurăm că puterea de calcul a acestui component atât de important nu va fi solicitată deplin de către aplicațiile executate.

Dacă un program necesită un procesor de 1,5 GHz pentru a rula corect, procesorul pe care îl vom cumpăra va fi de minim 2 GHz; nicidecum unul de 1,5 GHz.

De regulă, cumpărăm în funcție de buget și de timpul pe care îl avem la dispoziție pentru a monta sistemul. De foarte multe ori am așteptat câteva luni pentru a putea strânge banii necesari achiziționării unor componente mai potente decât cele pe care mi le-aș fi permis în momentul în care am decis asamblarea unui PC; nu de alta, dar timpul trece la fel de repede cum apar regretele.

Intel sau AMD ?!? Eu prefer Intel însă chiar nu prea contează asta.

Alegerea plăcii video:

Placa VideoDeoarece placa video are un cuvânt important de spus la rularea jocurilor și a aplicațiilor de editare foto & video o vom alege imediat după ce am decis care va fi procesorul întrebuințat la construirea calculatorului.

Bineînțeles, pentru a ne face o idee despre ceea ce avem nevoie, apelăm și de această dată la cerințele de sistem recomandate (NU minime) pentru a putea rula aplicațiile și jocurile de care vom avea nevoie.

Ca și în cazul plăcii de bază, vom cere ajutorul persoanelor mai experimentate decât noi pe partea hardware, precizându-le de la bun început bugetul total de care dispunem pentru a asambla sistemul.

Vom ține cont și de rezultatele testelor realizate de editorii și utilizatorii blogurilor și forumurilor de gaming.

Alegerea plăcii de bază:

Cum alegem placa de baza pentru un calculator făcut "din bucăți"Multe persoane consideră că alegerea plăcii de bază este cea mai simplă decizie ce trebuie luată înainte de asamblarea calculatorului; total greșit!

Atunci când decidem să cumpărăm o placă de bază ori alta, pe lângă faptul că vom ține cont de procesorul ales, va trebui să ținem cont și de specificațiile tehnice ale acesteia.

În plus, pentru a evita eventualele probleme provocate de compatibilitate, înainte de achiziționarea plăcii de bază studiem terenul căutând recenzii despre eventualele candidate pe forumurile și blogurile de specialitate.

Întotdeauna vom ține cont de:

 • Compatibilitatea cu procesorul ales.
 • Compatibilitatea cu placa video aleasă.
 • Frecvența maximă admisă pentru memoria RAM (cu cât mai mare, cu atât mai bine).
 • Capacitatea de memorie RAM maximă admisă (cu cât mai mare, cu atât mai bine).
 • Tipul de memorie RAM suportată.
 • Sloturile integrate / numărul lor.
 • Conectivitatea.
 • Componentele integrate (ex: video, audio, etc.)
 • Fabricantul plăcii de bază.

Abia după ce am decis ce placă de bază vom folosi la asamblarea calculatorului ne facem griji pentru următoarele componente.

Dar bineînțeles, nu cumpărăm nimic înainte de a știi care sunt toate componentele pe care le vom utiliza.

Alegea memoriei /-iilor RAM

Alegerea memoriei RAM Atunci când vom cumpăra memoria RAM, pe lângă faptul că vom calcula capacitatea ajutați de cerințele minime ale sistemului de operare și a aplicațiile / jocurile pe care vom dori să le rulăm, vom ține cont și de timpul de memorie suportată de placa de bază.

De regulă, memoria RAM, cu cât este mai multă, cu atât mai bine. Partea bună e că nu trebuie să achiziționăm toate modulele în același timp. Chiar și așa, e important ca în momentul achiziționării memoriei RAM să nu optăm pentru folosirea a două module de memorie pentru a atinge cantitatea maximă pe care ne-o permitem.

Nu vom cumpăra două module de 2 GB fiecare dacă ne permitem doar 4 GB ci un singur modul de 4 GB. De ce facem asta ?!? O facem pentru ca în momentul în care vom dori /ne vom permite creștem capacitatea memoriei să nu fim nevoiți să substituim toate modulele.

După ce am stabilit cantitatea de memorie RAM nu ne mai rămâne decât să decidem achiziționarea modulelor în funcție de frecvența de lucru și compatibilitatea cu placa de bază pe care o vom folosi.

Alegerea Hard Disk-ului:

Hard DiskEu am recomandat întotdeauna utilizarea a două Hard Disk-uri; unul pentru sistemul de operare, celălalt pentru găzduirea fișierul de paginare și celelalte date (filme, muzică, documente, etc.). Dar din păcate nu toată lumea își permite să arunce cu banii în stânga și-n dreapta…

Oricum ar fi, atunci când alegem Hard Disk-ul, ne vom lăsa influențați nu doar de capacitatea acestuia (precizez asta fiindcă am văzut că se poartă) ci și de rata de transfer a datelor și timpul de acces către datele stocate pe el.

Bineînțeles că vom ține cont și de fabricantul Hard Disk-ului și de părerile persoanelor care l-au cumpărat deja.

Alegerea sursei de alimentare:

Sursa de alimentareSursa de alimentare o vom alege în funcție de capacitatea sa ținând cont de consumul maxim acumulat de către celelalte componente.

Vom alege o sură bună, fără fluctuații de energie, care să dispună de suficiente cabluri pentru a alimenta toate componentele din calculator (ex: placa de bază, hard disk-ul, placa video, DVD Writer-ul, venitlatoarele, indicatoarele carcasei).

Alegerea celorlalte componente:

Bineînțeles că mai sunt și alte componente / consumabile de care avem nevoie pentru a construi un calculator însă nu le vom da foarte mare importanță deoarece fie sunt opționale, fie nu are rost să pierdem vremea vorbind detaliat despre ele.

Iată care sunt acestea:

 • Placa audio (obligatoriu dacă nu este integrată în placa de bază) + difuzoare.
 • Carcasa.
 • Card Reader.
 • TV Tuner
 • Tastatura + Mouse
 • Ventilatoare (decidem numărul lor doar după ce știm care va fi carcasa utilizată).
 • Cabluri SATA (de obicei vin suficiente în cutia plăcii de bază).
 • Pasta termică pentru procesor
 • Soluție pentru curățarea și purificarea procesorului.
 • Cooler-ul procesorului.
 • Cooler-e Memorie RAM / Procesor / Chipset.

Pe lângă asta, vom avea nevoie și de minim două șurubelnițe, o cană mare de cafea și multă răbdare.

În curând voi publica un articol ilustrat cu informații detaliate referitoare la asamblarea tuturor componentelor. Până atunci, cineva ar mai adăuga la cele spuse mai sus ?!?

Articol publicat în categoria Pentru Incepatori Sfaturi Tutoriale & Tutoriale Video

, , , , , ,

173 Responses to “Cum se montează / face un calculator din componente / bucăți | Alegerea componentelor”

 1. antivirus2012 Says:

  Aș adauga eu ceva. În tutorial s-a recomandat cumpărarea a 2 Hard Disk-uri, unul pentru sistemul de operare și unul pentru stocare. Pentru sistemul de operare aș opta pentru un SSD, mai ales la cum sunt preturile la Hard Disk-uri.

  Reply

 2. Andrey And Says:

  Foarte bun articolul, pe intelesul fiecaruia. Eu am patit cu o placa de baza G….. nu era compatibila cu componentele. De fiecare data cand instalam actualizarilr la windows 7, nu imi mai mergea netul, numai rulau anumite programe, anti-virus-ul imi dadea erori, si altele. Acum am alta placa de baza A….. pot sa zic ca e foarte buna, nu am avut probleme deloc (o am de 4 luni si ceva si windowsul instalat de cand am luat placa de baza.

  Reply

 3. Cristi Says:

  Mai trebuia precizat un lucru la placa video. E recomandat daca ne alegem procesor intel sa ne uitam de o placa video nVidia sau daca alegem AMD e recomandabila o placa video ATI. Marcile astea is compatibile una cu cealalta. Asta nu inseamna ca nu merge ATI cu Intel sau nVidia cu AMD (cum am eu acum pe calculator), doar ca de regula performanta maxima o obtii in una din combinatiile amintite mai sus.

  Reply

  • Cristian L.S. Says:

   Presupun că cel puțin un gram de adevăr există în afirmațiile tale având în vedere că plăcile video ATI sunt fabricate (mă rog, erau) de AMD însă nu prea cred că una dintre cele două companii și-ar risca imaginea sabotând-o pe cealaltă…

   Reply

   • Cristi Says:

    Nu neaparat sa se saboteze una pe cealalta, dar recent mi-am schimbat procesorul si l-am intrebat pe specialistul de la magazin daca are ceva ca eu am placa video Nvidia si imi cumpar procesor AMD. Si mi-a zis ca de regula cea mai buna combinatie e cea de care ziceam in comentariul de mai sus dar ca nu ar trebui sa fie probleme.

    N-am facut niste teste pentru asa ceva da poate ca astazi e doar un mit. Dar si pe site-ul de la AMD am vazut reclame la placi ATI. Oricum, chestia asta nu are importanta doar daca vrei sa iei calculatorul special pentru gaming.

    Reply

    • Cristian L.S. Says:

     După ce am citit primul tău comentariu am luat legătura cu o cunoștință ce lucrează de mult timp într-un laborator de teste hardware al unui magazin online (care se ocupă și cu montarea calculatoarelor la cere) și mi-a spus că ideea cum că ar exista o problemă este un simplu mit în momentul de față; un mit născut dintr-un adevăr în urmă cu 6-7 ani când, o combinație “Nvidia (chipset) & ATI (video)” sau viceversa, ar fi creat mai multe probleme decât Bush. Niciodată nu s-a pus problema de combinațiile de tip CPU & GPU. Mai ales că ATI, înainte să fie achiziționată de AMD, nu avea nicio intenție “să pună bețe în roate” nimănui.

     Reply

   • antivirus2012 Says:

    Chestia asta cu nVidia și Ati am auzit-o și eu la alții care configurează calculatoare. Eu am AMD și nVidia și se înteleg perfect.

    Reply

 4. Ionut Says:

  Foarte interesant, invat sa montez si pc-uri. Articolul asta nu prea mergea inainte cand blogul se numea forwindows asa-i?

  Reply

 5. Iulian Says:

  Cristi ,urmatoarele trei luni sunt foarte ocupat ,trebuie sa merg la niste reparatii capitale si pentru asta nu trebuie fus orar…intru pe direct Skype si vorbim ,ca idee pentru articolul tau de azi nota 10+.

  Reply

 6. tiberiu Says:

  salut,cristian.sunt un mare fan al site-ului tau.zi de zi intru aici si ma uit la diverse articole.faorte bun articolul de azi.uite,as vrea si eu sa ma ocup cu asta.sa adun bani si sa montez calculatoare pe componente.cand cumpar fiecare componenta,o sa primesc cablurile necesare la ea sau trebuie sa stiu eu pe care sa le cumpar separat? cam de ce buget ar trebui sa tzin cont daca vreau sa fac un calculator pe componente?cam cat mi-ar trebui? app tine-o tot asa,cristian,si mult succes in continuare.

  Reply

  • Cristian L.S. Says:

   Salut Tiberiu,

   Bugetul depinde întotdeauna de componentele necesare. Componentele, așa cum am spus și în articol, le alegi în funcție de întrebuințarea care i se va da PC-ului.
   Cablurile necesare vin cu componentele (placa de bază).

   Reply

 7. tiberiu Says:

  si inca ceva.fiecare carcasa de calculator are locuri special facute pentru unde se pune placa de baza ,si hardul?sau trebuie si acelea montate cumva?eu nu am mai facut asa ceva pana acum si nu ma stiu cu astea.te rog,daca stii,ajuta-ma.multumesc frumos

  Reply

 8. jaguar011 Says:

  pai ce pot sa mai spun astept continuarea :)

  Reply

 9. Mrpfn Says:

  Ramaneti pe “frecventa” .
  Trebuie sa se mentina si un oarecare suspans mai ales ca un articol atat de bogat nu se face cu una cu doua .

  Reply

 10. Stefan Says:

  Salut Cristi,

  Imi poti recomanda un SSD pana in 800 RON pentru laptop? Am citit pe forumuri si modelul meu de laptop suporta SSD (ASUS K53TA).De unde pot cumpara un caddy pentru SSD? Pentru ca vreau sa-l montez in locul unitatii optice a laptopului.

  Multumesc :)

  Reply

  • Cristian L.S. Says:

   Doar la ocazie găsești în RO… Cât despre SSD-ul recomandat, am instalat cu ceva timp în urmă un Intel Solid State Drive în calculatorul unui amic și este foarte mulțumit. Eu cumpărasem un Corsair și mi-a dat foarte multe bătăi de cap; deci, nu recomand. Dacă vrei să-ți iei ceva bun, din punctul meu de vedere, Intel-ul e variantă cea mai bună în momentul de față.

   Reply

 11. tiberiu Says:

  cristian,cand mi-am cumparat pc-ul,cel de la care l-am cumparat, a zis ca e mai bine sa am memorie 2 GB in doua sloturi,adica 1 GB si 1 GB, ca sa fie dual chanel. Tu ai spus aici ca e mai bine sa avem un singur slot ocupat,nu doua. Deci,cum e mai bine,si cum va functiona calculatorul mai bine,cu,de exemplu,2 gb rami intr-ul slot,sau 1 gb si 1 gb? cum e mai bine?si da,ai dreptate,mai ales pentru cei care nu au decat doua sloturi,e mai bine asa cum ai zis tu.

  Reply

 12. tiberiu Says:

  cristian,eu am 2 gb,in dual chanel,1gb si 1 gb. mi-am cumparat nu de mult 2 gb rami (1gb si 1 gb) kingmax de acceasi frecventa ca celelalte doua placute ale mele de rami,si nu imi mai pornea calculatorul daca le puneam si pe alea doua,ca sa am 4 gb rami. am windows 7 pe 64 biti. din cate am citit pe net de vina ar putea fi bios-ul si ar trebui updatat ca sa imi mearga mai multi rami.asa sa fie oare?am placa de baza hp convertible minitower 2700 dc.

  Reply

  • antivirus2012 Says:

   Placa ta de bază suportă doar memorii DDR2, tu probabil ți-ai cumpărat memorii DDR3. Nu poți pune 2 memorii DDR2 cu alte 2 memorii DDR3 sau altfel pe placa de bază și să te aștepti șa mergă.

   Reply

 13. Iulian Says:

  ..Tiberiu ,cam cati ani ai ? …cu tot cu vioara ta ? …configuratia unui calculator nu o sa ti-o spuna niciodata Cristi ! …mai cu seama daca tu dirijezi ,preponderent RACHETE de pe laptop …scuze,asta fac numai oamenii rai :)))

  Reply

 14. antivirus2012 Says:

  Cristian, te caută lumea pe yahoo!

  Reply

 15. Ionut Says:

  Ia zicetimi si mie, daca mai adaug la PC inca o placuta de memorie RAM sau daca se inlocuieste o placa video, afecteaza asta cu ceva windows-ul, adica trebuie reinstalat?

  Reply

  • Iulian Says:

   ????…fii mai exact ,rezolvam imediat

   Reply

  • antivirus2012 Says:

   Dacă se mai adaugă o placuță de memorie nu trebuie să faci nimic. Dacă vrei să înlocuiești o placă video trebuie să dezinstalezi driverele celei existente mai întai, apoi închizi pc-ul, montezi noua placă video in locul celei vechi, conectezi monitorul la noua placă(VGA,DVI,HDMI) și acum pornesti calculatorul. Instalezi driver-ul noii plăci, dai un restart și cam asta ar fi. Ce ți-am spus acum nu am încercat niciodată, doar mi-am pus un pic logica la treabă.

   Reply

 16. Iulian Says:

  …fara sa astept detalii am sa-ti fac o recomandare : pune mana pe carte vreodata …nu o sa afecteze cu nimic compul daca adaugi memorie RAM insa trebuie sa stii cat poate accepta placa de baza pentru ca multi utilizatori baga n’spe giga rami cu toate ca placa lor de baza nu suporta …la o placa video dedicata ,in afara de faptul ca trebuie sa o suporte placa de baza mai trebuie sa iei in calcul sursa de alimentare ,factor foarte important …as mai putea dezvolta dar mi-e somn ,ai grija Ionut ca Mos Gerila vine intodeauna cand doarme omul …nu te joci :)))

  Reply

 17. sailorriver Says:

  Subiectul abordat aici necesita putin mai multa experienta,atat in alegerea componentelor cat si in manipularea – montarea lor.Cu oferta existenta pe piata alegerea componentelor devine importanta privind prin prisma compatibilitatii.Multi aleg folosind ca prim criteriu pretul,fara sa realizeze ca achizitioneaza o componenta incompatibila cu restul componentelor,sau compatibila dar de o calitate mult inferioara.Si va dau un singur exemplu,posesorii de procesoare Intel din classa D(inca sun Pc-uri echipate cu asa ceva) se alarmau de temperatura ridicata la care functionau,cerandu-mi sa remediez problema am incercat sa-i conving sa achizitioneze un cooler performant,dar cand aflau pretul(undeva peste 100 Ron)toti mi-au spus ca sunt nebun cand un HDD costa 170 Ron.Cei care au raspuns pozitiv si in ziua de azi sunt multumiti de achizitia facuta (cu atat mai mult ca respectivele coolere sunt multi-platform).Deci ..exact ce spuneam mai sus…trebuie chibzuit bine in alegerile ce le facem in magazin,si unde nu stii nu este rusine sa ceri un sfat.

  Reply

 18. tiberiu Says:

  am cumparat memorii ddr2,nu 3. iulian,omul cat traieste invata. eu nu cred ca tu le-ai stiut pe toate de la inceput.are ceva daca intreb?esti culmea,iulian. vreau sa ma documentez,ca nu sunt asa de destept ca tine.

  Reply

 19. tiberiu Says:

  si exista si modalitatea de a face update de bios,in caz ca nu ai stiut,ala care comenteaza impotriva mea.

  Reply

  • antivirus2012 Says:

   Este recomandat ca update-ul de BIOS să nu îl faceți din sistemul de operare, ci cu o dischetă floppy sau un flash drive. Am făcut eu update-ul de BIOS din Windows, iar o perioadă am avut probleme cu instalarea de Windows-uri. Stătea pc-ul câte 10 minute pană apăreau ferestrele cu licența și Install windows.

   Reply

 20. sailorriver Says:

  De ce nu apar toate comentariile?

  Reply

 21. TyiBy Says:

  Foarte bine realizat acest articol, felicitarile mele!

  Reply

 22. Ionut Says:

  Multumesc domnilor, banuiam si eu cate ceva din ce spuneti voi dar am zis sa nu am surprize ceva si sa ma apuc iar sa reinstalez windows-ul. antivirus2012, imi place ce raspunsuri dai, nu degeaba te-a ales Cristi sa faci parte din echipa lui. Iar tu Iulian, ma faci sa rad de multe ori cu aceste comentarii ale tale. Si aici nu vreau sa zic ca nu recomanzi ceva bun dar ma faci sa rad prin felul tau de exprimare mai obraznic asa, mai direct si comic. Si tu singur ai zis ca esti mai obraznic, nu bag eu cuvinte de la mine si oricum tu poti sa zici ce vrei ca eu nu ma supar. Hai ca o lungesc prea mult, ceau!

  Reply

 23. tiberiu Says:

  antivirus,uite,cu privire la update-ul de bios,ce as putea face daca nu e disponibil niciun update de bios pentru placa mea de baza pe pagina oficiala de la hp? daca pun un alt bios de la un alt model de placa de baza hp,nu ar fi sanse sa fie compatibile modelele de bios de la o alta placa de baza cu placa mea de baza?

  Reply

  • antivirus2012 Says:

   Să nu descarci un BIOS de la alt model de placă de bază. Nici măcar de la aceeași placa de bază o versiune diferită să nu descarci fiindca o să ai probleme.

   Reply

 24. tiberiu Says:

  Salutare,baieti.am o problema.nu cred ca e locul potrivit de postat aici. Am un windows 7 pe dvd,l-am copiat in calculator,si vreau sa il pun pe un alt dvd,dar sa fie bootabil apoi.si nu stiu acum.am instalat o versiune de nero,a 10-a.si nu ma pricep cu aia.nu am gasit o versiune mai veche de nero cu acel meniu simplu.cred ca stiti la ce ma refer.va rog,mi-ati putea spune cum sa fac si cu ce program si cum sa imi pun windows-ul pe dvd si sa fie bootabil?va rog frumos.

  Reply

 25. tiberiu Says:

  salut,baieti.am un windows 7 pe un dvd.l-am copiat in calculator si vreau sa il pun pe un alt dvd,dar sa fie bootabil apoi.am incercat cu versiunea 10 nero,dar nu ma pricep acolo,ca nu e meniul ca si la versiunile mai vechi. nu am gasit inca o versiunea mai veche de la nero,acea cu meniu mai simplu.va rog mult,mi-ati putea spune cum sa pun acel windows pe dvd si sa fie bootabil si cu ce program si cum anume?va rog frumos.

  Reply

 26. tiberiu Says:

  Am gasit aici pe site un program image turner si scrie ca are optiunea Inscriptionarea unui unei imagini de disc ISO bootabile (sistem de operare) pe un DVD.daca as folosi aceasra optiune,atunci cum as face mai departe?Care l-ati mai folosit pentru a face asta?

  Reply

 27. tiberiu Says:

  Si windows-ul 7 pe care il am eu nu e doar un singur folder,ci e un folder numit GRMCULXFRER_EN_DVD,dar daca dau dublu click se deschide si apar aceste foldere boot,efi,sources,support,upgrade,apoi inca niste fisiere autorun,bootmgr,bootmgr.efi,setup. si vreau sa pun acel folder GRMCULXFRER_EN_DVD pe un dvd,dar vreau sa fie bootabil.

  Reply

 28. tiberiu Says:

  In acel program image turner nu merge.daca dau sa adaug imaginea si vreau sa adaug acel folder al windows-ului 7 imi deschide acel folder inainte sa il adaug si tot nu pot pune intreg folder-ul acolo.nu merge cu acel program.nu stiti voi o solutie.eu nu am mai facut de astea,si nu stiu cum sa fac

  Reply

 29. tiberiu Says:

  M-am mai gandit la o solutie.daca as pune acel folder cu windows-ul pe dvd,dar nu cred ca ar fii bootabil apoi,si cred ca calculatorul nu l-ar vedea decat ca pe un simplu folder,nu?deci,sa il pun pe dvd asa ca si cum as pune niste melodii de exemplu,dar nu cred ca ar fii bootabil,decat daca as face altcumva,dar nu stiu cum.

  Reply

 30. tiberiu Says:

  antivirus,dar uite,eu,din anumite motive,as vrea sa copiez windows-ul de pe dvd la mine pe hard,ca sa pot edita ceva acolo intr-ul folder,si apoi sa il pun pe un alt dvd,dar sa fie iar bootabil.sper ca intelegi ce am vrut sa spun.

  Reply

 31. tiberiu Says:

  si cum fac asta?

  Reply

 32. tiberiu Says:

  antivirus,am luat windows-ul de pe dvd cu image burn,dar in D mi-au aparut doua fisiere cu acelasi nume,nu unul singur cum ma asteptam,unul de 3 gb si inca unul de 4 kb.deci,ce sa fac cu ala de 4 kb,pot sa il sterg?

  Reply

  • antivirus2012 Says:

   Bănuiesc că vrei să editezi fisierul ei.cfg aflat în folderul Sources. Ai un windows 7 original, e unul luat de pe torente sau de la cine știe ce cunoscut? Probabil acel fișier de 4 KB e un log al aplicației ImgBurn ce poate fi șters.
   Cand aveți o problemă dați mai multe detalii, eventual un screenshot. Nu ghicesc în stele ce extensie are acel fișier ca să îți spun exact ce să faci.

   Reply

 33. tiberiu Says:

  da,antivirus,asta vreau sa fac,vreau sa sterg acel fisier ei.cfg,stii tu de ce.sti am incercat cu power iso si cu ultra iso sa editez,dar cand vreau sa salvez nu ma lasa,si zice ca doar fisiere mai mici de 300 mb.doar daca cumpar acele programe pot.deci,cum sa fac,nu stii?vreau sa editez imaginea iso a windows-ului,sa sterg ei.cfg si sa salvez imaginea inapoi.nu stii cum sa fac?te rog frumos

  Reply

  • antivirus2012 Says:

   E adevarat dacă cumperi Power iso vei puteam duce operațiunea la bun sfârșit. Folosește Daemon Tools ca să montezi imaginea iso și să ștergi acel fișier.

   Reply

 34. tiberiu Says:

  deci am facut cu image burn de pe dvd,ca sa am o imagine iso,si vreau sa o editez si sa o salvez la loc,tot iso sa fie.si vreau sa sterg cu totul acel fisier,sau sa il editez,oricum ar fi bine,doar ca nu reusesc apoi cu salvarea imaginii iso.deci,nu stii cum sa fac sau cu ce program?

  Reply

 35. tiberiu Says:

  e un windows copie,nu e original.il am de la cel de la care am cumparat pc-ul..nu stiu el de unde il avea.

  Reply

 36. tiberiu Says:

  antivirus,dar cu daemon tools pot doar sa montez imaginea si sa apara langa C si D acolo in my computer,dar daca incerc sa editez nu pot,pentru ca acolo nu apare acea optiunea.pot doar sa montez imaginea,nu si sa o editez si sa o salvez.nu stii alt program?Dar gratuit

  Reply

 37. tiberiu Says:

  antivirus,daca as pune un dvd acel folder al windows-ului fara sa fie iso,si sa fie sters acel fisier,si apoi sa pun iar in calculator folderul,si sa il fac iso cu image burn nu ar merge asa?apoi sa il pun iar pe dvd si gata treaba.ar merge?

  Reply

 38. tiberiu Says:

  scuze *pe dvd acel folder

  Reply

 39. tiberiu Says:

  si inca ceva important.daca reusesc sa obtin o imagine iso,atunci cum o pun pe dvd,cu nero sau cu ce program?si cum se pune?asa ca si un fisier obisnuit se pune?te rog,daca stii un program pentru asta,recomanda-mi un link,si sa fie usor de utilizat programul,si sa pot face un dvd bootabil.te rog

  Reply

 40. tiberiu Says:

  nu inteleg ceva.de ce cand bag dvd-ul cu windows in dvd-rom si dau pe unitatea dvd-ului pot deschide fara daemon tools ?inseamna ca nu e iso?

  Reply

 41. Costi Says:

  Salut Cristian. Apreciez aprofundatele informatii de pe site-ul tau si cu toate ca nu prea cred ca are vreo legatura ceea ce vreau sa te rog, cu subiectul la care comentez… dar o fac ptr ca e postarea la care s-a comentat cel mai recent si sunt si in lipsa de timp :( Din pacate am un PC descktop .. Am sa intru in paine si de aceea te rog frumos sa ma ajuti. DECI : am incercat sa il formatez si sa scap de VISTA in detrimentul unui W7 sau chiar XP si nu permitea nimic :( Am incercat smecheria cu scoaterea bateriei dupa care intr-adevar, mi-a permis instalarea OS`ului. Si cand toate cele bune, in momentul intalarii wind`ului cand incep minutele sa scada nu mai trecea de min. 32. Dupa mai multe incercari am ales alt wind ( toate OS bootate pe CD/DVD noi – ptr a nu exista prezumtia de a fi zgariate, s.a.m.d. ) si tot asa nu ma lasa sa instalez :( . Ca monitor folosesc un TV LCD .. si la un moment dat nu mai reda nimic . . . Te rog daca binevoiesti sa ma ajuti da-mi un add la id`ul din mail nu stiu ce sa ii mai fac :( orice as incerca nu ii dau la cap Si nu sunt novice chiar deloc !! Multumesc

  Reply

  • Cristian L.S. Says:

   Problema raportată de tine nu este una deloc comună… Trebuiesc luate toate pe rând. Ai putea detalia hardware-ul PC-ului ?!? (Model PB, CPU, HDD, etc.)

   Reply

  • Iulian Says:

   Costi ,tu nu esti novice (inca nu ai ajuns) ,esti laudaros si haotic in explicatii ! incearca sa te concentrezi asupra problemei pe care o ai cu noul calculator (apropos ,sper ca ti-ai luat si un monitor:)) …in rest e bine ,poate aflam si noi cate ceva despre evolutia compului tau. ….aaa,am uitat ceva : NU MAI FOLOSI PROGRAME PIRATATE ,daca nu te pricepi …mai bine foloseste LCD-ul ala ca atare si cu asta basta.

   Reply

 42. Costi Says:

  davio gamer v3 Unitate pc : Intel Pentium iv 2.4 GHz / 512 Mb / ddr Kingmax / HDD 80 Gb / Video Ati Radeon 9550 / 256 mb / dvdrwGIGABYTE GA-8IPE1000

  Ca sa fiu mai concis in prima problema pe care o intampin este legata de faptul ca in momentul pornirii sistemului nu mai reiese nimic in monitor si mi-e teama ca nu e de la placa video ca cu doar cateva minute de a pati acest lucru era totul ok

  Reply

 43. tiberiu Says:

  costi,scuze ca intervin,dar w7 are nevoie de minim 1 gb rami.din cate observ tu ai doar 512 mb,nu?monitorul porneste,adica se aprinde acel led al lui?inainte aveai astfel de probleme cu el,adica inainte sa se intample asta?daca nu merge sa instalezi nici xp,atunci nu e de vina monitorul,dar si monitorul are un motiv anume pentru care nu mai functioneaza.ar putea sa fie si placa video.nu ai un alt monitor sa incerci?

  Reply

  • Costi Says:

   Tiberiu , nu m-ai inteles. Am sa explic detaliat :
   – cand am cumparat sistemul primul OS ce l-am instalat a fost XP .. dupa care la un moment dat (trebuind sa il formatez) nu mai permitea decat VISTA !!
   – apoi, o foarte buna perioada de timp nici nu l-am mai folosit, revenind acasa de curand am vrut sa scot VISTA formatand cu un XP SP3, dar de aici au inceput problemele:
   1. Nu permitea bootarea de pe CD / DVD indiferent de OS.
   2. Dupa delungi incercari am dat peste solutia de a scoate bateria procesorului, fapt ce mi-a permis sa rulez un CD cu XP. Numai ca in momentul in care a inceput sa se formateze si sa scada minutele de la 39 .. cand ajungea la min 32 se bloca. Am refacut un CD in ideea ca poate ar fi zgariat , etc , dar la fel.
   3. Am ales sa incerc si cu un W 7 (iar ceea ce ai zis tu legat de ramm-i asa e – dar eram doar curios sa vad ce se intampla) si tot nimic. Intreband in stanga si dreapta mi s-a zis ca sistemul nu mai permite schimbarea OS-ului din cauza unei setari din BIOS, si anume AHCI (de care insa nu am dat de ea).
   4. Ca o ultima solutie am zis sa incerc si cu un DVD (de asemeni in acel moment ars) cu VISTA! Numai ca la un moment dat am realizat ca nu rula deloc DVD-ul ( cand zic deloc ma refer la faptul ca imi afisa WINDOWS LOAD FILES… dupa care ramanea monitorul negru , iar WRITTER-ul devenea inactiv -numai rula DVD-ul.
   5. Numai ca ceea ce m-a facut sa opresc orice tentativa de formatare a DESCKTOP-ului este faptul ca nu stiu daca am facut ceva necorespunzator( iar daca DA , CE ?) ptr ca in momentul pornirii calculatorului nu se intampla nimic pe monitor , afisand mesajul ca : NU EXISTA SEMNAL !!!
   Mentionez ca monitorul meu este un Tv LCD conectat la PC cu un cablu VGA. De asemenea iti spun ca atat cablul cat si LCD-ul sunt in perfecta regula ptr ca le-am verificat si rulat cu laptopul.

   Ceea ce cer eu este daca ma poate ajuta cineva cu vreo idee vizavi de ceea ce mi se intampla ?! :( Pentru a nu interveni presupuneri va spun ca tot ceea ce am facut la calculator a fist sa :
   *ii scot bateria procesorului;
   *sa scot pinul de langa baterie, ar introducad-ul in aceasi pozitie;
   *placa video nu cred ca s-a stricat din moment ce a mers pana la un moment dat, fara a apuca sa ruleze in conditii normale din moment ce nici macar formatarea nu a fost dusa la bun sfarsit.

   Sper ca am reusit sa fiu concret, asta fiind tot ce am de zis, fara sa omit ceva !

   Reply

 44. Iulian Says:

  COSTI !!!!! termina ,pentru ca eu sunt fan Star Trek si cu inima …

  Reply

 45. tiberiu Says:

  costi,e destul de nasoala treaba.dvd-rom-ul esti sigur ca functioneaza ok?adica nu are nicio problema?eu as zice sa il testezi si in alt calculatoruliar daca e ok sa scoti din ecuatie asta,sa fii sigur ca e in regula.daca sursa e ok,daca ramii sun ok,daca unitatea optica e ok,daca placa video si monitorul sunt ok,daca placa de baza e ok.procesorul nu cred ca are vreo legatura cu asta.recunosc ca nu am avut niciodata o astfel de problema,dar vreau sa te ajut cu cat stiu. inainte iti functiona dvd-rom-ul cand puneai un dvd in el?cand vrei sa bootezi,ai setata sa iti booteze de pe dvd?incearca sa iti pui windows-ul pe un stick si sa incerci sa bagi windows-ul de pe stick.ti-am zis,nu am patit niciodata asa,dar vreau sa te ajut,si cu cat stiu eu iti zic.

  Reply

 46. tiberiu Says:

  tind sa cred ca problema ar fi undeva ori cu dvd-rom-ul.de unde ai dvd-ul cu windows?esti sigur ca e pus bine pe dvd?nu stii la ce viteza a fost scris?unele unitati optice nu permit bootarea de pe un dvd care a fost scris cu o viteza mai mare decat e limita unitatii optice respective.depinde si de unitatea optica cat e de veche.

  Reply

 47. tiberiu Says:

  dvd-ul nu a fost supus la ceva socuri,cazaturi?unde l-ai pastrat?trebuie sa fii sigur ca e bun si ca se poate instala un windows de pe el.baga-l in alt dvd-rom si incearca sa copiezi continutul,adica windows-ul de pe acel dvd si daca se copiaza inseamna ca e ok.totusi,ar putea fi si cealalta problema de care ti-am zis,adica viteza cu care a fost scris dvd-ul si daca e pus bine pe dvd,adica daca contine exact ceea ce trebuie.ai mai instalat windows-ul de pe acel dvd?daca vrei iti pot recomanda programul nero speed cu care poti verifica daca un cd sau dvd e bun sau daca contine erori sau daca e stricat.

  Reply

 48. tiberiu Says:

  costi,tu pana la urma cati rami ai,ce versiune de windows vista si pe cati biti?uite ce articol am gasit pe microsoft.com: Cerinţe minime de hardware recomandate pentru Windows Vista
  Următoarea listă descrie cerinţele minime de hardware recomandate pentru funcţionalitatea de bază a diferitelor ediţii de Windows Vista. Cerinţele efective de hardware pot varia, în funcţie de configuraţia sistemului şi de programele şi caracteristicile instalate. Dacă instalaţi Windows Vista printr-o reţea, poate fi necesar spaţiu suplimentar de hard disk.
  Windows Vista Home Basic
  procesor pe 32 de biţi de 800 (x86) megahertzi (MHz) sau procesor pe 64 de biţi (x64) de 800 MHz
  512 megaocteţi (MO) de memorie de sistem
  Notă Pe configuraţiile de sistem care utilizează memorie de sistem ca memorie grafică, trebuie să fie disponibili cel puţin 448 MO de memorie sistem pentru sistemul de operare după ce o parte din memorie a fost alocată proceselor grafice.
  Placă grafică clasa DirectX 9
  32 MO de memorie grafică
  hard disk de 20 de gigaocteţi (GO) care are 15 GO de spaţiu disponibil pe hard disk
  Unitate DVD internă sau externă
  Capacitate de acces la Internet
  Capacitate de ieşire audio

  Windows Vista Home Premium, Windows Vista Business, Windows Vista Enterprise şi Windows Vista Ultimate
  procesor pe 32 de biţi (x86) de 1 gigahertz (GHz) sau procesor pe 64 de biţi (x64) de 1 GHz
  1 GO memorie de sistem
  placă grafică compatibilă Windows Aero

  Notă Aceasta include o placă grafică clasa DirectX 9 care acceptă următoarele:
  Un driver WDDM
  Hardware intern Pixel Shader 2.0
  32 de biţi per pixel
  128 MO de memorie grafică (minim)
  Hard disk de 40 GO cu 15 GO spaţiu liber pe hard disk (cei 15 GO de spaţiu liber furnizează spaţiu pentru stocarea temporară de fişiere în timpul instalării sau upgrade-ului).
  Unitate DVD internă sau externă
  Capacitate de acces Internet
  Capacitate de ieşire audio

  Reply

 49. tiberiu Says:

  si placa video e dedicata sau integrata pe placa de baza?

  Reply

 50. Costi Says:

  Tibi , sa zicem ca tot ceea ce zici tu e perfect plauzibil. Si DVD-ul nu e scris la viteza corespunzatoare writterului de pe sistem, ca writterul are ceva defectiuni .. etc si toate cele mentionate de tine .. Dar problema de care ma lovesc inca de cand apas butonul de START la calculatorului este faptul ca nu iese nimic din PC in monitor .. :( CEEA CE INTREB EU ESTE URMATORUL LUCRU : CHIAR E POSIBIL CA PLACA VIDEO SA SE DUCA ASA DEODATA CHIAR DIN TIMPUL FORMATARII ? Ptr ca eu cand il aprind nu se vede nimic pe monitor .. este efectiv lipsa de semnal. e ca si cum a-i scoate cablul din spatele monitorului in timpul functionarii ..

  Off .. multumesc ca incerci sa ma ajuti. De aceea am si apelat aici la voi :( ptr ca chiar nu mai stiu ce sa ii fac. Mi-e greu sa cred ca m-a lasat PLACA VIDEO asa aiurea din mers ..

  Reply

  • Iulian Says:

   Costi ,formatarea nu are nici o treaba cu placa video ,rami sau placa de baza …cel mai probabil (dupa datele care le-ai oferit ,care date?) e posibil sa te fi lasat sursa de alimentare ..i-a in calcul ca daca o sursa de alimentare nu mai merge ,asta nu inseamna ca nu mai da curent ,poate da curenti mai mari sau mai mici sau neredresati sau stabilizati cum trebuie ,factor ce poate duce la compromiterea si altor elemente hardware ,placa video fiind unul foarte sensibil si complex …sursa de alimentare este extrem de importanta si niciodata nu trebuie inclusa intr-o carcasa (tigaie zice lumea) care costa 2-3 sute de lei …ar mai trebui sa stii ca un ecran pentru televizor niciodata nu o sa se ridice la performantele unui monitor(fie el si catodic) atunci cand il folosesti pe un calculator ,o seara buna trebuie sa plec la scarbici.

   Reply

 51. tiberiu Says:

  deci daca nu e vista home basic,atunci ai nevoie de 1 gb rami,eu inteleg ca ai avut instalat vista,dar poate ca era alta versiune in afara de home basic,care nu are nevoie decat de 512 mb rami

  Reply

 52. Costi Says:

  Placa video nu e incorporata, iar cerintele minime le ating Am o placuta de rami de 512 Mb

  Reply

 53. tiberiu Says:

  sa stii ca si pe mine m-a lasat placa video chiar in timp ce navigam pe internet asa instantaneu,e oarecum posibil 50 % da,si 50 % nu.dar cand dai sa pornesti calculatorul,sursa porneste,acel led de la unitate porneste?daca bagi un cd sau dvd il invarte?ventilatoarele pornesc?daca ar fi placa video de vina ar trebui dusa la reparat,si sa iti puna ceva pasta termoconductoare pe acel cip micut din ea si facut un reboot la ea.probleme ar putea fi mult mai multe.ar putea fi si undeva la acea mufa de la placa video in care intra cablul de la monitor.si,daca reusesti sa iti repari calcul te sfatuiesc sa folosesti un program gen aida 64,pentru monitorizarea temperaturii placii video,a procesorului,a hardului.

  Reply

 54. tiberiu Says:

  dar windows-ul e versiune vista home basic sau vista home premium sau vista ultimate?si pe cati biti e?

  Reply

 55. Costi Says:

  coolerul porneste ( acum cateva zile l-am demontat i-am pus pasta termoconductoare) ledul de pe placa in momentul racordarii la curent se parindem in momentul apasarii butonului START atat coolerul cat si DVD-WR invarte CD-ul (ceea ce mi se pare cam ciudat este faptul ca acel led de la writter pulseaza de cateva ori dupa care se opreste) … dar cu toate asta daca ar trebui sa dau vreo setare eu nu as vedea ce ptr ca nu mi se arata nimic pe monitor :(

  Reply

  • Costi Says:

   versiunea OS-ului este intr-adevar cam pretentioasa cred eu (din cate am constatat in urma informatiilor date de tine) : Microsoft.Windows.Vista.ULTIMATE.x86.SP2.Integrated.August.2010.OEM

   dar am incercat si cu un XP si nici cu ala nu vroia

   Reply

 56. tiberiu Says:

  nu are nicio legatura ledul de la dvd-rom cu placa video.aia ar fi poate o alta chestie,dar daca cu unitatea optica nu ai probleme,atunci e ok.deci nu iti apare nimic pe eracn.dar daca bagi un dvd bootabil nici asa nu iti apare nimic??

  Reply

 57. tiberiu Says:

  daca e windows vista ultimate atunci necesita 1 gb rami.dar problema e alta.si anume de ce nu apare nimic pe monitor.dar ai zis ca nu ai folosit calcul mult timp.pana sa il folosesti iar aveai windows de care pe el?mergea calculatorul?

  Reply

 58. tiberiu Says:

  dar absolut nimic nu apare pe monitor,niciun mesaj,nimic?

  Reply

 59. tiberiu Says:

  placa video primeste curent?porneste calcul,lasa-l pornit vreo cateva minute,vreo 5 minute si apoi opreste-l si vezi daca e calda placa video.daca e prea fierbinte nu e bine,daca nu e calda deloc,inseamna ca nu primeste curent

  Reply

 60. Costi Says:

  deci TIBI uite cum este treaba .. indiferent ca vrei sa instalezi un OS sau ca efectiv doar aprinzi PC-ul ptr a lucra pe el in momentul in care incepe biosul sa ruleze , pe fondul negru de inceput ti se desfasoara pe monitor toate infrmatiile despre sistem in care iti prezinta cati rami ai ce placa video ce procesor si etc. Dupa care abia apoi iti da sa dai o tasta ptr boot (daca vrei sa formatezi) sau intra direct windows-ul si se incarca imaginea Microsoft. Eiii la mine nimic din toate acestea nu imi sunt afisate pe ecran :( nimic nimic… chiar daca vreau sa formatez sau nu chiar daca bag un CD/DVD cu un OS sau altu .. tot nimic nu apare pe ecran :( ..
  Si legat de faptul ca poate a cedat placa video … ma gandesc ca ar fi trebuit sa scoata un bip ( un sunet ceva ) in care sa arate ca nu e ceva in regula : DE EXEMPLU DACA PLACA DE RAMI NU E PUSA CUM TREBUIE , LA APRINDERE INCEPE SA PIUIE.. sau DACA NU AI TASTATURA/MOUS-ul PUS STC) Si de aia zic .. ca ar fi trebuit sa tipe sistemul ca ceva nu e in regula

  Reply

 61. tiberiu Says:

  acolo la placa video,daca e nvidia,atunci trebuie sa ai un fel de ICS(X)prins cu 4 suruburi,ca si cum ar fi formata din doua parti,acele doua parti trebuie sa fie bine lipite una de alta.

  Reply

 62. tiberiu Says:

  nu,nu scoate niciun sunet.nici la mine nu scotea niciun sunet.la mine apareau tot felul de liniute si de culori de nu am mai inteles nimic si mi-i s-au marit foldere.urat de tot.nu am mai inteles nimic.deci apareau acele chestii pe ecran,dar altceva nimic,ca si cum totul ar fi in regula,nu scotea niciun sunet.deci placa video ar fi de vina la tine,daca zici ca nu apare nimic pe ecran.iti recomand sa o duci la reparat,pt ca singur,daca nu ai tot ce iti trebuie si daca nu stii,atunci nu ai ce face decat sa o duci undeva unde se repara componente pc sau la un service care se ocupa cu asta.una noua sau la mana a doua nu are rost sa iei daca o poti repara pe asta.

  Reply

 63. tiberiu Says:

  ai incercat sa scoti bateria bios-ului si apoi dupa 30 de secunde sa o reintroduci la loc?

  Reply

 64. tiberiu Says:

  ar putea sa iti fie arsa si placa de baza pentru ca nu mai scoate semnal video

  Reply

 65. tiberiu Says:

  dar ai incercat sa scoti ramii si sa vezi daca scoate acele sunete?

  Reply

 66. tiberiu Says:

  incearca sa cureti de praf sloturile placutelor de rami si ale placii video

  Reply

 67. tiberiu Says:

  sau daca scoti bateria biosului las-o scoasa vreo 2-3 minute,pentru ca 30 de secunde e in alte cazuri

  Reply

 68. Costi Says:

  am scos si bateria .. si nimic..
  am scos si placa video .. am demontat racitorul ala de aluminiu, o sterg bine si ii pun din nou pasta termoconductoare.. naiba sa il ia de PC ca dupa ce ca nu am am prea mult timp liber la dispozitie .. mai si imi bat capul cu el :( ..Ok Tiberiu multumesc ptr straduinta si sa dea Domnu ca intr-un mod sau altul sa o scot la capat cu el… :(

  Reply

 69. tiberiu Says:

  Comanda pentru pornirea sursei o da placa de baza prin punerea la potential 0 (la masa) a firului de culoare verde. In sursa se afla un tranzistor a carui baza este legata la acel fir verde. Prin punerea la masa a bazei se alimenteza cu tesiune controllerul PWM si face ca sursa sa porneasca. Singura posibilitate ca sursa sa porneasca singura este ca acel tranzistor sa fie ars. O singera data am intalnit asa ceva. Am spus ca placa de baza este defecta pentru ca in afara de faptul ca sursa porneste singura nu aveti nici semnal video pe iesirea video dedicata. Ca sa va convingeti daca sursa este defecta si porneste singura scoateti conectorul atx (cel de 24 pini) de pe placa debaza si porniti sursa. Daca se roteste ventilatorul ei este defecta daca nu, este buna.

  Reply

 70. tiberiu Says:

  costi,ti-am zis,am patit si eu cu placa video,dar mi-a zis unu de acolo de unde mi-a reparat-o ca degeaba pun pasta termoconductoare,pentru ca este nevoie si de un reboot.asta numai el a stiut ce e.probabil nu a folosit termenii cunoscuti.dar mi-a reparat-o si acum nu mai am nicio problema cu ea

  Reply

 71. tiberiu Says:

  daca poti,incearca placa video si la alt pc,ca asa sigur ti-ai da seama daca e stricata sau nu

  Reply

 72. tiberiu Says:

  ar putea si sa fie ars procesorul.deci,ti-am zis,ar putea fi mai multe cauze.cel mai sigur e sa il duci la un specialist,decat sa iti mai bati capul cu el atata din moment ce nu rezolvi nimic.daca nu merge,trebuie reparat.macar sa iti spuna ce nu merge la el si sa iti cumperi ceea ce e nevoie

  Reply

 73. tiberiu Says:

  ai incercat cumva sa faci un overcloking la procesor? daca nu vrei sa il repari,gasesti la mana a doua cu 300 de lei calculator destul de bun,cu 1 gb rami,si ii mai pui 1 gb rami si ai pc bun.tu decizi.

  Reply

 74. tiberiu Says:

  Mai poate fi si sursa, pt ca nu debiteaza pe un anumit circuit tensiunea corecta, ar trebui sa te uiti si la condensatori, sa nu fie umflati (explodati)

  Reply

 75. Costi Says:

  din pacate nu mai am unde .. nici macar la altcineva.. voi vedea eu .. va trece si aceasta saptamana dupca care in weekend am sa mai ma ocup de ea si daca tot nu … la doctor :) altceva nu pot.. nu sunt deloc incepator (dar clar nici un expert) dar ceea ce i se intampla calculatorului ma depaseste total .. si ma face sa ma oftic foarte tare ca nu am ce ii face .. de obicei ma zbat , ma chinui si tot rezolv dar acum ma simt depasit de situatie si ca si “legat la ochi” :-|

  Reply

 76. tiberiu Says:

  costi,sa stii ca nu toate pc-urile scot acel sunet cand nu au ramii introdusi,adica nu au toate unitatiile centrale acel mic difuzor.tu ai asa ceva?scoate-i ramii,si incearca sa te uiti la acele mici contacte aurii de pe placute,sa vezi daca nu sunt arsi

  Reply

 77. tiberiu Says:

  nu mai ai garantie la el?nici eu nu sunt expert,si mai ales in probleme hardware.la cele software parca e ceva mai usor,dar hardware…hmmmm.aici pot fi multe chestii.cand e software doar reinst windows-ul si s-a rezolvat.cel mai bine e sa il duci la reparat daca nu reusesti de unul singur.doar o sa iti dea durei de cap.ca si eu m-am enervat tare cand am patit-o cu el.daca nu,ia-ti altul la mana a doua cu 300 de lei si acesta vinde-l pentru piese,ca sunt care cumpara pentru piese.

  Reply

 78. Costi Says:

  nu e vba ca sa imi iau altul .. ca nu stateam in el dar na .. e un pc bunicel doar 1 GB rami adaugati la cei care is deja si zbarnaia .. dar din pacate nu stiu ce are.. !! Ok man , te las ptr ca e deja Duminica si e pe duca weekend-ul . Multumesc inca odata ptr straduinta si sa ne (re)auzim la bine!! Salut

  Reply

 79. Costi Says:

  nu sunt genul gamer .. care sa imi tunez pc-ul ptr jocuri .. sau tot felul de aplicatii ce necesita resurse avansate.. Eu asa ptr uzul zilnic.. ca sa zic asa!! :D garantie nu mai am de cativa ani..

  Ehhh .. c`est la vie :P daca nu mai o vrea in niciun fel .. il imprietensc cu vreun medic :(

  Reply

 80. tiberiu Says:

  costi,vezi ca acolo langa bateria aceea micuta a biosului trebuie sa fie acolo un jumper, il scoti si il pui pe CMOS pe pinul din centru si pe latura cealalta fata de pozitia normala. Trebuie langa baterie sa fie un jumper si 3 pin. ( uitate atent pe placa de baza imposibil sa nu vezi niste indicatii [ar trebui sa scrie CMOS pe placa de baza] ).sau daca nu de obicei jumperul de resetat CMOS se noteaza cu J1. Incearca sa cauti J1 pe placa de baza sau uita-te in manual.

  Reply

 81. Costi Says:

  in ceea ce priveste acel jumper .. l-am scos de acolo si l-am pus la loc dar sa gasesc CMOS si am sa-l pun acolo revin in 2 3 minute

  Reply

 82. tiberiu Says:

  ai reusit,costi,ai gasit acel jumper?l-ai pus unde trebuie si cum ti-am zis in acel mesaj?

  Reply

 83. Costi Says:

  jumperul l-am gasit dar nu am gasit niciun J1 sau CMOS .. si imi aduc aminte ca am mai cautat pe o alta placa aceste lucruri dar cu acelasi rezultat.. :))

  Reply

 84. tiberiu Says:

  salutare,baieti.am o mica problema.am windows 7 pe un dvd si am vrut sa il pun pe alt dvd.l-am pus cu programul dvd decrypter,dar problema e ca nu e bootabil,adica daca bag dvd-ul in dvd-rom si dau sa imi booteze de pe dvd nu imi buteaza,si pot instala windows-ul doar daca pornesc calculatorul si intru pe disk acolo unde e windows-ul si dau setup.va rog,nu stiti careva de ce?cand l-am scris cu dvd decrypter l-am pus pe dvd asa ca pe un folder normal.spun asta pt ca acest program avea acolo o optiune ceva cu bootable disk,dar nu stiu sa o folosesc.am pus iso pe dvd,deci ar trebui sa booteze de pe el,dar nu stiu de ce nu booteaza si pot instala windows-ul doar daca intru acolo in my computer la disk,adica la E si dau pe setup.ce program imi recomandati sa scriu un dvd bootabil?ca imaginea iso o am,doar ca nu stiu cum sa scriu un dvd sa fie bootabil,adica sa porneasca odata cu calcul,nu doar de acolo sa pot instala windows-ul cu seup.

  Reply

 85. tiberiu Says:

  dar sa nu fie nero,ca nu ma pricep cu ala.

  Reply

 86. tiberiu Says:

  inca ceva.windows-ul,adica fisierul iso il am in calculator acum,nu pe dvd.deci din calculator vreau sa il pun pe dvd si sa fie bootabil.deci,stiu aia cu nero cu copy dvd si nu stiu cum,dar aia e cand vrei sa pui de pe dvd pe alt dvd,dar eu vreau sa pun din calculator pe dvd.sper ca m-ati inteles.

  Reply

  • antivirus2012 Says:

   @tiberiu, dacă vrei să arzi o imagine iso pe DVD și vrei să folosești funcția Copy DVD, fă în felul următor: Montezi imaginea iso cu Daemon Tools. Deschizi Nero, alegi funcția de copy DVD și acolo selectezi să copie drive-ul cu imaginea iso montată pe drive-ul cu DVD nou introdus.

   Reply

 87. Costi Says:

  Salut Tiberiu. Iti recomad un program care se numeste MagicISO iar pentru a-l inregistra folosesti urmatoarele :

  Name: Temporary License

  Key: tX__0PMV_CyqBQqT1BF61wIGk5o6AUfQAO0AVtVSW_TfgnyCMk85YG_3Nzv
  PvcSQ&gjtnKCyUiQxp&R&WJZIeyVCnAiS0oyVmR4Jr2zcOJD2TbyBeclPK_i2P6jmPDbe6W
  25kRKZIZYLmMfn7dvOLE9D1PkDxJ7fXvnYxLuSBE4

  Reply

 88. benji Says:

  Buna tuturor …am un pc nou si are placa incorporata Intel..si vreau sa stiu daca pot baga pe langa aia una NVidia ..are cva? afecteaza cu cva?? scuze pt greseli ..daca ma poate ajuta cineva id: nedelcu.beni , multumesc anticipat

  Reply

 89. FRENTESCU LAURIAN Says:

  Sal, am cumparat o carcasa desktop pentru a-mi face un calculator cu un procesor de 1,6 Ghz .Cind am studiat-o am remarcat ca sursa are numai 180 W putere furnizata ,oare va face fata la sistem ?

  Reply

 90. matei F.D Says:

  Merita sa-mi cumpar o placa de baza socket AM2 ddr2 pentru ca am o placa video pci express 256mb msi si un procesor 2,4 ghz scoket AM2 amd athlon ? sa nu fie veche si sa imi iau alta ! Daca nu merita vreau alte raspunsuri . Mutumesc

  Reply

 91. Paul Says:

  “În curând voi publica un articol ilustrat cu informații detaliate referitoare la asamblarea tuturor componentelor. ”
  Imi puteti furniza va rog frumos linkul. Stima!

  Reply

 92. Gabriel Says:

  Salut Cristi,poate tu ai avut calculatoare,poate ai si nimerit sa ai pe unul intel si pe unul amd,viteza mai mare este pe processorul:A.intel B.Amd
  As vrea sa stiu ce processor ar fi mai rapid in jocuri si pe desktop, ms!

  Reply

 93. Gabriel Says:

  Salut,poate tu ai avut calculatoare,poate ai si nimerit sa ai pe unul intel si pe unul amd,viteza mai mare este pe processorul:A.intel B.Amd
  As vrea sa stiu ce processor ar fi mai rapid in jocuri si pe desktop, ms!

  Reply

  • Cristian L.S. Says:

   Că e AMD sau Intel contează mai puțin. Dacă ai un AMD de 2,2 GHz, categoric e mai rapid decât un Intel de 2,1 GHz.

   Reply

   • Gabriel Says:

    Vreau sa achizitionez un AMD FX-8350 4ghz cu un cooler:Cooler Thermaltake Contac 30 compatibil Intel/AMD dar nu sunt sigur daca sa’r misca mai bine decat un Intel i7 3770K (AMD FIIND 16mb Cache) (INTEL FIIND 8mb Chace)Ti-am trimis si mesaj pe formular dar cred ca nu mai merge pe acelasi ID!

    Reply

    • Cristian L.S. Says:

     Am primit mesajul, dar nu răspund la întrebări de acest gen, prin email. Bun, părerea mea, văzând și câteva benchmarks-uri publice, e că AMD ar fi o alegere mai bună.

     Reply

     • Gabriel Says:

      Ok uite un pc care urmeaza sa il fac din componente:
      1)Placa de baza AsRock Extreme 4
      2)Processor AMD FX 8350+Cooler
      3)Placa video Gygabyte AMD Radeon HD 7850 2GB 256bit
      4)Rami Corsair 8gb 1866MHz Radiator
      5)HDD Westerm Digital Blue 1tb 64mb buffer,7200RPM
      6)Carcasa deluxe
      7)Sursa deluxe 650W
      Crezi ca ar face fata pe jocurile aparute recent sau pe jocurile ce o sa mai apara pe urmatorii 1-2 ani?

     • Cristian L.S. Says:

      Placa de bază presupun că este ASRock 970 Extreme4, deci e OK. HDD-ul este și el destul de OK, dar, dacă vrei performantă, sfatul meu ar fi să te gândești serios la achiziționarea unui SSD. Cât despre sursă, eu aș încerca să trec de 700 W. În rest, pare OK.

     • Gabriel Says:

      Da, placa de baza e AsRock 970 Extreme 4 ;) Nustiu ce fel de surse sunt bune,dar din cate am auzit deluxe e chinezarie:-?Acum nu stiu ce sa mai cred,am tras cu ochiu pe emag la o sursa pe nume:Sursa Inter-Tech SL-700, 700W e ok?Da-mi un exemplu de surse mai bune,inafara de CORSAIR!

     • Cristian L.S. Says:

      Da, eu consider că e o alegere destul de bună.

 94. andrei achim Says:

  salut Cristi poți sa-mi spui de unde pot afla câteva sugestii despre cum sa construiesc un calculator de gaming? …….menționez ca bugetul meu este de 3500–maxim 4000 de lei si ca sunt fan AMD dar asta nu e un criteriu esențial.
  Multumesc anticipat :)

  Reply

  • Cristian L.S. Says:

   Salut. Nu cunosc site-uri care să ofere astfel de recomandări dar, dacă vrei, îți pot oferi asistență. Tu fă-ți o listă cu componentele pe care ai vrea să le folosești și eu te voi ajuta să le alegi pe cele mai indicate.

   Reply

 95. andrei achim Says:

  pai eu ma gândeam cam așa :
  procesor amd 6 nuclee (am observat ca AMD FXurile sunt destul de bune)
  8-16 GB RAM
  placa video 2gb (eu ma gândeam la NVIDIA gtx 660 sau ATI RADEON 7850)
  placa de baza (cred ca un ASUS dar nu neapărat)
  si sursa de 1000W (nu ca una de maxim 600 nu se descurca bine dar pentru orice eveniment neplăcut gen pana de curent , nu vreau sa am vreo problema )
  …..si cam astea ar fi cerințele mele …. la periferice nu am probleme

  Reply

 96. andrei achim Says:

  uite la ce m-am gândit pana acum:
  procesor: Procesor AMD FX 6200
  3.8Ghz 6-core AM3+
  Tip: AMD FX
  CPU Socket: AM3+
  Frecventa procesor (MHz): 3800
  Cache L2: 6144
  Cache L1 (KB): 3 x 64 KB two-way
  associative shared instruction
  caches
  6 x 16 KB 4-way associative data
  caches
  Cache L3 (KB): 8 MB up to 64-way
  associative shared cache
  Tehnologie de fabricatie (microni):
  32
  Cooler: Da
  Puterea consumata (W): 125 W
  Nuclee: 6

  placa de baza: Placa de baza Asus
  Sabertooth 990FX R2.0
  Socket AM3+
  CPU Socket: AM3+
  Producator chipset: AMD
  Model Chipset: AMD 990FX / AMD
  SB950
  Memorii suportate: DDR3
  Sloturi memorie: 4 x DDR3
  Accesorii incluse: Users manual,
  ASUS Q-Shield,
  4 x SATA 6Gb/s cable(s),
  1 x SLI bridge(s),
  1 x Q-connector(s) (2 in 1),
  1 x TUF Certification card(s),
  1 x TUF 5 Year Warranty manual(s)
  (by region)

  placa video: Placa Video Asus Radeon
  HD7850 2GB DDR5 256bit
  V2
  Procesor video: AMD Radeon HD
  7850
  Capacitate memorie (MB): 2 GB

  sursa: Sursa In Win Commander II 850W
  Putere sursa (W): 850
  Sistem de racire: 1x 135 mm fan
  Eficienta: >85 %
  Conectori modulari: Da
  Cabluri invelite: Da
  Protectii: OVP, OCP, UVP, SCP
  +3.3 V: 24A
  Tip conector ATX: 1x 20+4-pin
  +5 V: 30A
  +12 V: +12V1: 34 A
  +12V2: 34 A
  +12V3: 34 A
  +12V4, 34 A
  Certificari: 80+ Bronze
  CPU 4+4 pini: 2x 4/8-pin +12V

  si RAM : Kit memorie Corsair 3x4GB
  DDR3 1600MHz 1.65V rev A
  Tip memorie: DDR3
  Frecventa (MHz): 1600
  Capacitate: 12GB
  Module memorie: 3 x 4GB

  cam așa as vrea sa arate viitorul meu PC …… sunt deschis sa primesc sugestii :) mulțumesc anticipat

  Reply

 97. andrei achim Says:

  am făcut un calcul si toate piesele de mai sus fac in total aprox 3200 lei însă sunt dispus sa ajung si la 3800 poate 4000 de lei

  Reply

 98. Gabriel Says:

  Cristi, as dori un id de mess de la tine sa ma lamuresti ceva.!nu am chef sa ingreunez blogu cu alea alea,mai bine vorbim pe privat,e ok?

  Reply

 99. andrei achim Says:

  cristi eu am mai trimis 3 mesaje de atunci si încă spune ca nu au fost verificate de un admin di nu le afiseaza!

  Reply

 100. andrei achim Says:

  wow coolerul ala e imens…..bine ca am o carcasa de 21 de cm lățime :D….. dar te rog sa-mi spui de ce crezi ca ar trebui sa mai cumpărat un cooler? ….. procesorul are unul inclus

  Reply

  • Cristian L.S. Says:

   Niciodată n-am avut experiențe plăcute cu ventilatoarele incluse. Acestea sunt gândite pentru ca procesorul să poată fi folosit, nu pentru a-i garanta maxima performanță. În locuri răcoroase poate că nu ai nevoie, dar dacă vei folosi calculatorul în locuri cu peste 23 °C, ar trebui să te gândești serios la răcire. Oricum, e doar o recomandare. Poți achiziționa un cooler mai bun și mai târziu. La fel de important este să alegi și o pastă termoconductoare de foarte bună calitate.

   Reply

 101. andrei achim Says:

  cristi, eu vreau ca acest calculator sa se descurce in jocuri gen Crysis 3 la calitate medie sau la ultra …. tu ce zici….poate sa facă asta?

  Reply

 102. andrei achim Says:

  super! Cristi , îți mulțumesc foarte mult pentru ajutorul oferit! O sa recomand tuturor prietenilor mei acest site :D

  Reply

 103. andrei achim Says:

  Cristi tu ce sugerezi? : Placa Video GIGABYTE
  GeForce GTX 660 WindForce OC,
  2GB, GDDR5, 192bit, DVI, HDMI,
  DisplayPort, PCI-E 3.0

  sau

  Placa Video Asus Radeon HD7850
  2GB DDR5 256bit V2 hd7850-
  dc2-2gd5-v2

  Reply

 104. andrei achim Says:

  cristi uite eu am mai stat zilele astea sa mai caut si uite la ce concluziea am ajuns :

  MOBO: Placa de baza Asus
  Sabertooth
  990FX R2.0 Socket AM3+
  CPU: Procesor AMD FX-6300 X6 6-
  core
  Socket AM3+ sau fx 8350
  GPU: Placa Video Asus Radeon
  HD7850
  2GB DDR5 256bit V2. dar. pot sa
  ma întinde pana la hd7870
  Cooler Procesor Noctua NH-L12
  compatibil Intel/AMD
  DVD ROM Asus dvd-e818a3t
  SATA Black bulk
  HDD WD Caviar Black 1TB SATA3
  64MB 7200rpm. pentru toate
  jocurile
  Memorie Corsair Value 16GB Kit
  2x8GB DDR3 1600MHz CL11.
  SSD Kingston V300 60GB SATA3
  7mm Adaptor Bundle Kit pentru
  sistemul de operare
  Sursa Gigabyte Superb E720
  720W

  tu ce zici? or sa meargă metro 2033, crysis 3,bf3,ac3,far cry3 la rezoluție maxime? ar trebuii sa mai schimb ceva?

  mulțumesc anticipat.

  Reply

 105. andrei achim Says:

  cristi uite eu am mai stat zilele astea sa mai caut si uite la ce concluziea am ajuns :
  MOBO: Placa de baza Asus
  Sabertooth
  990FX R2.0 Socket AM3+
  CPU: Procesor AMD FX-6300 X6 6-
  core
  Socket AM3+ sau fx 8350
  GPU: Placa Video Asus Radeon
  HD7850
  2GB DDR5 256bit V2. dar. pot sa
  ma întinde pana la hd7870
  Cooler Procesor Noctua NH-L12
  compatibil Intel/AMD
  DVD ROM Asus dvd-e818a3t
  SATA Black bulk
  HDD WD Caviar Black 1TB SATA3
  64MB 7200rpm. pentru toate
  jocurile
  Memorie Corsair Value 16GB Kit
  2x8GB DDR3 1600MHz CL11.
  SSD Kingston V300 60GB SATA3
  7mm Adaptor Bundle Kit pentru
  sistemul de operare
  Sursa Gigabyte Superb E720
  720W

  tu ce zici? or sa meargă metro 2033, crysis 3,bf3,ac3,far cry3 la rezoluție maxime? ar trebuii sa mai schimb ceva?ar trebici sa mai adaog ceva?
  aștept sugestii.

  mulțumesc anticipat.

  Reply

  • Cristian L.S. Says:

   Dacă poți să-ți iei o Radeon HD 7870, nu sta pe gânduri. Cât despre SSD, recomandarea mea e să achiziționezi unul de minim 120, că ar fi păcat să rulezi jocurile de pe HDD pe un așa sistem. Cooler-ul acesta nu-l cunosc, nu știu ce poate, dar, conform specificațiilor, pare destul de bun. Restul pare OK.

   Reply

 106. Gabriel Says:

  Cristi, ti-am trimis si mesaj privat, dar nu mi-ai raspuns,am vrut sa imi spui dintre cele 2 processoare care aleg in gaming ok?:
  Intel Haswell 4430 or AMD FX 8320+cooler!?

  Reply

 107. Gabriel Says:

  mi-e mia zis unu de pe pc garage din buc ca intel haswell 4430 e ok e stabil rece performant in orice,tu dc alegi amd….?cica e calorifer..spune si dc alegi amd?

  Reply

 108. Mihai Says:

  Buna ziua ! Am decis sa imi fac un pc si nu stiu ce procesor sa aleg ..Intel sau AMD? ..tin sa precizez ca il fac pentru gaming.Multumesc

  Reply

 109. aurel Says:

  BUNA as dori sa ma ajuti cu o problema acum am un processor fx 4170 4.20Ghz si as vrea sal schimb cu un fx 8350 4.0Ghz tu ce sfat ami dai se merita sa fac schimbarea sau nu ami plac jocurile filmele etc poate poti sami dai si ceva explicatii pro si contra TE ROG MULT SA MA AJUTI

  Reply

  • Paul B. Says:

   Uite aici o comparație între cele două. Mai depinde și de placa de bază, dacă suportă ce vrei tu. Personal, dacă aș avea niște bani de cheltuit, nici nu m-aș gândi la AMD, niciodată! Intel, da.

   Reply

 110. xyz Says:

  cat m-ar costa ca cineva sa-mi asambleze leptopul(este desfacut complet)

  Reply

 111. Curta Ionut Says:

  Salut! As dori sa-mi fac un pc pt gaming..bugetul maxim ar fi de 2000 de lei …de pe site-ul Emag…:d FARA tastatura..monitor..si mouse..:) in rest cu carcasa…sursa..etc ;) Multumesc ! ! ! :D

  Reply

  • Paul B. Says:

   Și cine sau ce te împiedică? Găsești gata făcute pe emag, evomag, pcgarage, sau îți alegi singur componentele. La pcgarage chiar ai opțiunea de verificare compatibilitate, montare, bineînțeles, contra cost. La celelalte nu ai asta…

   Reply


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>