Cum se optimizeaza calculatorul pentru a obtine performante maxime

Probabil va intrebati de ce vreau sa va vorbesc tot despre optimizarea calculatorului, cand pe blog se gasesc foarte multe articole in care va sunt prezentate o multime de programe care va imbunatatesc performantele computerului. Pentru a va raspunde, va spun doar ca in aceasta ocazie am sa va arat diferite metode prin care va puteti imbunatati performantele sistemului de operare folosind doar aplicatiile care sunt instalate odata cu sistemul de operare.

Acum ca stiti despre ce vorbesc, ar fi cazul sa trecem la treaba. Motivele care duc la incetinirea sistemului de operare sunt foarte multe si foarte diverse. Pentru inceput o sa enumar cateva dintre mai cunoscute:

Randamentul unui computer pe care tocmai a fost instalat un sistem de operare nu se poate compara cu unul pe care sistemul de operare a fost instalat de cateva luni. De ce? Intr-o mare masura vina este a noastra: Instalam o gama larga de programe pe care rareori le folosim si descarcam o cantitate uriasa de nimicuri de pe internet.

Ce putem face? Putem incepe prin a dezinstala programele pe care nu le mai folosim sau programele a caror licenta/trial a expirat. Pentru a face acest lucru mergem in Contol Panel si la sectiunea Programs alegem Uninstall a program sau Add or remove programs (depinde de sistemul de operare folosit). Din lista aparuta dezinstalam, pe rand programele pe care nu le mai dorim. Dupa ce terminam aceasta operatiune repornim calculatorul.

Cum se optimizeaza calculatorul pentru a obtine performante maxime

Odata cu pornirea sistemului de operare mai pornesc cateva programe in background. Daca aceste programe le utilizati foarte des nu aveti de ce sa va faceti griji. Dar in cazul in care le folositi rar sau deloc, ele consuma resurse pretioase de care aveti nevoie pentru a rula alte programe.

Pentru a scapa de programele care pornesc  odata cu sistemul de operare mergem la Start/AllPrograms/Accescories/Run si scriem ”msconfig”. In fereastra aparuta alegem meniul ”Startup” si de aici debifam programele care nu le folosim sau nu vrem sa porneasaca odata cu pornirea sistemului de operare.

Optimizarea calculatorului: dezactivarea pornirii automate a programelor

Mare atentie ce programe alegem sa isi inceteze activitea.  Eu unul recomand oprirea tuturor programelor cu excetia antivirusului.

Pentru ca tot am ajuns aici, va recomand sa o privire si la fila Services si sa mai opriti cateva servicii de care nu aveti nevoie. La fel mare atentie la ce servicii opriti. Daca nu stiti pentru ce este un anumit serviciu NU IL DEBIFATI!  Dupa ce ati terminat, dati OK si restartati calculatorul. Daca nici asa nu se obseva vreo modificare a performantei atunci cititi in continuare.

O utilizare intensa a calculatorului  obliga hard disk-ul sa se fragmenteze . Fragmentarea obliga HDD sa munceasca suplimentar si implicit consuma mai multe resurse pretioase, care incetinesc computerul. Programul care vine instalat odata cu sistemul de operare, Disk Defragmenter, va rearanja datele pentru a fi accesate mai usor . Pentru a defragmenta manual hard disk-ul dati click pe butonul Start si in caseta de cautare scrieti Disk Defragmenter. In fereastra aparuta alegem o partitie si apasam butonul Analyze Disk . Daca discul este fragmentat mai mult de 10%, atunci va recomand sa-l defragmentati apasand butonul Defragment Disk. Dupa ce se incheie procesul restartati calculatorul.

Optimizarea rapida a calculatorului: defragmentarea si optimizarea Hard Disk-ului

Viteza de procesare poate scadea foarte mult, daca executati simultan mai multe aplicatii. Este recomandat sa rulati in acelasi timp doar programele de care aveti absoluta nevoie .

Este posibil ca pc-ul dvs. sa fie un model mai vechi si din acesta cauza memoria RAM, sa ii fie insuficienta pentru a rula aplicatiile mai noi care utilizeaza mai multa memorie. In acest caz ar fi cazul sa va ganditi serios sa extindenti memoria RAM.

Daca nici una din metodele de mai sus nu avut vreun un efect asupra computerului, este posibil ca PC-ul sa fie infectat de un virus sau spyware. Acest lucru se poate remedia daca aveti un  antivirus decent. Prin ”decent” inteleg un antivirus care sa fie cu actualizarile la zi, pentru a putea detecta orice virus care isi face de cap in calculatorul dvs. Daca nu aveti un antivirus, ar fi cazul sa instalati unul urgent.

Asta, doar in cazul in care nu este prea tarziu: Anumiti virusi nu mai permit instalarea unui antivirus daca acestia ruleaza de ceva timp in calculatorul dvs. In acest caz tot ce va ramane de facut este sa va dati batuti, sa va salvati datele si sa formatati PC-ul.

Articole pe aceeași temă: