Cum se repară calculatorul | Prima parte

Văd că și tu, cel care ai ajuns aici, te numeri printre acele persoane care doresc să afle cum se repară calculatorul, motiv pentru care, preț de câteva minute, dacă ai răbdarea necesară, voi încerca să-ți explic ce trebuie să faci atunci când calculatorul nu pornește.

Cum se repară calculatorul

Când faci când ai în față un calculator care nu pornește…


Înainte de toate, asigură-te că butonul sursei de alimentare este pe poziția corectă și că toate cablurile, atât cel al unității cât și a monitorului, sunt alimentate cu energie electrică.

Sursa de alimentare pentru calculator - butonul de pornire

Dacă butonul este apăsat spre O, calculatorul nu primește energie electrică. Comută-l spre l.

Majoritatea surselor de alimentare au în interior un fuzibil. Asigură-te că acesta nu este ars ori rupt:

IMPORTANT: Înainte de a deschide capacele unității centrale a calculatorului, asigurați-vă că acesta este deconectat de la sursa de energie electrică! Pericol de electrocutare!

Siguranta pentru sursa de alimentare

Dacă fuzibilul este în regulă, asigură-te că și butonul de pornire al calculatorului funcționează corect. În unele cazuri, datorită uzurii, acest buton se poate defecta și împiedica trecerea curentului către placa de bază. Poți verifica asta punând în scurt cele două cabluri identificate cu Power SW, având calculatorul conectat la sursa de energie electrică.

Tot pentru a te asigura că sursa de alimentare nu este defectă, o poți deconecta de la placa de bază și pune în scurt conectorii indicați în imaginea de mai jos (firul verde și cel negru de alături):

Conectorul sursei de alimentare pentru placa de baza

În acest scop, poți utiliza o bucată de sârmă subțire sau o agrafă de birou îndoită. Nu-ți fă griji! Nu îți asumi niciun risc făcând asta. Tensiunea acestor cabluri este de maxim 12 V.

Dacă nici așa nu reușești să faci sursa de alimentare să funcționeze, mai mult ca sigur, aceasta este defectă și trebuie înlocuită cu una nouă cu caracteristici similare.

Articole pe aceeași temă: