De unde pot descărca ultima versiune a driverului / driverelor

Am observat că noi, tipii ăștia ciudați care avem bloguri despre PC-uri și mai și scriem în ele, nu prea vedem pădurea din cauza copacilor… Scriem tutoriale despre fel și fel de configurări însă trecem cu vederea peste lucrurile esențiale uitând până și vremurile în care nu știam ce e ăla „Control Panel” …

1-driver_special_audio_frontalAseară, un cititor mai vechi al blogului mi-a cerut să-l ajut să afle de ce nu poate asculta muzică la căști atunci când le conectează în mufele din partea frontală a PC-ului. Două ore mai târziu eram conectat la calculatorul lui și mă holbam la lista componentelor in Device Manager unde nu vedeam nimic în neregulă; toate driverele erau instalate.

Bineînțeles, „ca orice specialist care știe ce vorbește” i-am recomandat omului sa pună mâna pe șurubelniță și să scoată capacul lateral pentru a vedea dacă sunt conectate cablurile carcasei acolo unde trebuie… și omul s-a uitat… dar se uita pentru prima dată în viață la așa ceva. Așa că am descărcat manualul și am început să-i explic… prin telefon. După aproximativ jumătate de oră mi-am dat seama că vorbisem degeaba; descărcasem alt manual… Și ia-o de la capăt…

Până la urmă ne-am înțeles și am constatat că toate cablurile erau conectate corect…

„OK, hai înapoi la drivere… dar nu cred că problema e de la drivere; chiar eu m-am uitat și nu lipsea niciunul. Și dacă actualizăm driverul de sunet ?!? Poate e ceva în neregulă cu versiunea instalată…”

Atunci mi-am dat seama că panoul audio frontal necesita un driver special:

2-driver_special_audio_frontalProblema s-ar fi rezolvat rapid dacă aș fi întrebat de la bun început ce driverele a instalat și de unde le-a obținut deoarece aș fi aflat din primul moment —nu după două ore— că le luase de pe nu știu ce site franțuzesc.

Dar de ce nu le descărcase de pe site-ul oficial al plăcii de bază ?!? Fiindcă nu știa cum!

După cum spuneam la începutul articolului, aproape toți cei care încercăm să-i ajutăm pe alții dăm cu presupusul și ignorăm rezolvările simple deoarece credem că au fost deja încercate…

De unde se descarcă ultima versiune a driverului / driverelor

Bineînțeles, de pe site-ul oficial. Și chiar e foarte simplu dacă știm care este modelul calculatorului nostru!

  • Identificarea modelului:

Pentru a identifica modelul PC-ului nostru aruncăm o privire fie pe manual, fie pe eticheta lipită de obicei pe carcasă:

  • 3-de_unde_descarc_driverul_pentruLocalizarea driverelui:

Notăm modelul și vizităm pagina de download oficială. Iată o lista cu paginile de support ale principalilor fabricanti de calculatoare și / sau componente:

În toate cazurile vom avea de-a face fie cu o casetă de căutare în care vom scrie modelul calculatorului nostru, fie cu un selector:

  • 4-selector_modelDescărcarea driverului / driverelor:

După ce am trecut de acest pas, vom putea descărca ultima versiune a driverului / driverelor de care avem nevoie:

5-download_driverFormularul sau caseta de căutare cât și lista de download diferă de la fabricant la fabricant însă întotdeauna se merge pe același principiu și din acest motiv nu cred că veți întâmpina probleme la localizarea driverul de care aveți nevoie.

Totuși, în cazul în care nu vă descurcați amintiți-vă că îmi puteți cere ajutorul trimițând întrebarea voastră sub forma unui comentariul la acest articol.

50 Comentarii

  1. extrem de util acest post. daca puneai mai repede acest ghid ma scuteai de calvarul cautari driverelor manual, mai ales la laptopurii se iveste ocazia sa nu gasesti usor driverele.succes in continuare cu siteul faci o treaba extrem de utila.

  2. Daca nu avem indicatii privind modelul putem folosi un soft free de identificare a modelului placii de baza,apoi urmam pasii descrisi de tine in tutorial si totul va fi ok.

  3. Se pot folosi si softulete care iti cauta automat driverele lipsa la efectuarea scanarii dar si aceste softuri sunt configurate intr-un anume fel si sa zic daca ai incerca 2-3 programe de acest gen fiecare o sa-ti gaseasca ceva diferit.Plus ca ele iti descarca uneori si drivere total aiurea fata de ce ai nevoie.Nu zic ca nu sunt bune dar in ultima instanta trebuie sa apelezi la un asemenea soft in rest descarcarea manuala fiind recomandata si „sfanta” !:D

    1. Adică eu și Morphine vorbim aiureli, nu ? :) Așa o fi cum spui tu… Apropo, am și eu câteva programe de genul publicate pe blog însă nu le-am amintit din simplul motiv că vorbim despre ultima versiune oficială a driverului, nu ultima versiune a driverului de care dispune nu mai știu ce soft ori website neoficial.

  4. Inca un articol care imi foloseste. Eu de obicei le descarcam de pe site-ul touslesdrivers, nu stiu cat e de bun, dar de acum o sa le iau si eu tot manual.

  5. …Cristi faci o treaba de asistenta IT minunata ,la fel ca serialul cu razboiul stelelor din Coreea de Sud : M.A.S.H. parca …esti nou omule ! … esti pe felie ! …sincer ,ai Har

  6. Deci nu mi-l recomanzi nu? Daca achizitionez un laptop mai bunicel asa cu 4GB de RAM, ca asa vreau, mai are rost sa-l instalez, mai ales ca eu vreau sa fac cat mai putine dezinstalari ca nu prea e bine? Ma tenta pt ca am vazut ca are acum si optiunea aia cu economisirea bateriei la laptop.

  7. Salut Cristi.Pt. inceput iti pot spune ca sint un incepator in calculatoare.Te rog sa ai bunavointa de a ma ajuta intr-o problema.Am un sistem de boxe 5.1,Genius.Am incercat sa fac toate setarile posibile si imposibile si tot nu am sonor in toate boxele.Am win7 copie
    Multumesc

  8. Daca e sa imi cumpar vreodata o unintate noua de calculator nu scrie pe ea sau in manual Asus, Dell, Toshiba, etc, astea sunt la laptop-uri. Deci in cazul asta imi tb un program bun care sa identifice componentele interioare ale pc-ului cum e placa de baza, sunet si video, etc si sa intru pe site-ul oficial al acestor componente. Am incercat la cineva pe un PC mai vechi cu SPECCY de la Piriform si nu-mi arata ce placa video are, adica imi afisa doar numele ei dar nu si producatorul ca sa stiu daca e de la NVIDIA, etc.

      1. Da, stiam de el dar nu l-am incercat niciodata. Pai si sa-l bag doar asa putin cat sa ma ajute sa vad ce drivere tb sa descarc si apoi sa-l scot? Ca daca e trial pe urma ce sa mai fac cu el? Mie personal nu-mi tb si nu e nevoie, doar cand ma duc la cineva care nu se pricepe si i le bag eu. Da parca mai face si altceva prog. asta si nu se numea ‘everest’ inainte sau ma insel?

  9. Influenteaza cumva cu ceva programul SPECCY sau altul de genul asta daca il instalez pe un windows care nu e original si luat de pe torrente? Sau sa nu mai detecteze bine componentele pc-ului daca windowsu nu e original?

  10. Cristi te rog sa-mi raspunzi si mie la intrebarea asta aici pt ca are legatura cu subiectul totusi. Atunci cand vreau sa descarc manual ultima versiune de drivere de pe site-ul producatorului, acel driver vine intr-o arhiva cu numele lui iar eu cand desfac acea arhiva instalez doar fisierul ‘setup.exe’? Pentru ca mai imi apare si doua fisiere in acea arhiva cu extensia .exe si anume: ‘instmsia.exe’ si ‘instmsiw.exe’. Trebuie sa le mai instalez si pe astea doua sau nu mai e nevoie si rulez doar fisierul ‘setup.exe’ pt a instala drivrer-ul propriuzis?

      1. Merci, am inteles. Dar tu cum faci daca instalezi unul tot asa manual pt prima oara, adica nu atunci cand vrei sa faci o actualizare ci cand il instalezi pt prima data. Un driver pt imprimanta sau pt ce-o fi el care nu-l mai ai in PC si vine intr-o arhiva cum am zis eu, cum faci, rulezi doar fisierul setup.exe sau mie asa imi recomanzi si e suficient? Te intreb pt ca nu stiu de ce mai apare si celelalte doua fisiere .exe si citisem pe net la un forum la unii ca ar trebui instalate toate fisierele .exe din arhiva cu driver-ul care vrem sa-l instalam si eram putin confuz.

        1. „Te intreb pt ca nu stiu de ce mai apare si celelalte doua fisiere .exe” e pentru prima dată când aud chestia asta.
          Eu, atât la instalare cât și la actualizare folosesc metoda extragerii conținutului executabilului; îmi place ca Windows să ia doar ce are nevoie.

          1. Adica la instalare, nu la actualizare extragi doar fisierul executabil setup.exe. Celelalte doua executabile care ziceam eu putin mai sus nu le bagi in seama. Sper ca am inteles bine.

  11. La o unitate de calculator cu windows xp, driverele pt placa de baza, video si sunet le descarc manual de pe site-ul producatorilor acestor componente. Dar cum descarc manual driverele pt periferice, cum ar fi usb, imprimanta, card reader, etc?

      1. Degeaba TyiBy,genul asta de driver nu-l gaseste cu nici un program,trebuie cautat manual si sincer nu am nici o idee unde sa ma uit pentru ca pe site-ul de la realtek nu este nimic…

  12. Si ce faci in cazul in care ai istalat driverul la placa video de pe siteul oficail , dar cand intri intr-un joc iti cere sa instalezi cea mai recenta, ca cica a mea nu e compatibil, si este veche ! Chiar si daca intri in Device Manager iti zice ca nu e nevoie de update ! Ca ai instalat versiunea corecta ! Dar jocul tot nu porneste, tot cere versiunea noua ceea ce defapt nu exista ! Daca cauti seria ta pe siteul oficial, driverul este din 2015, altul mai nou nu exista !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.