Program de verificat Hard Disk-ul

Week-end-ul acesta m-a rugat un amic să-i verific un Hard Disk pe care l-a cumpărat de la un coleg, pentru a se asigura că acesta este ok și-și merită banii. Hard Disk-ul în cauză era fabricat de Fujitsu și prin urmare, am ales să descarc utilitarul pe care fabricantul îl pune la îndemână clienților săi, Fujitsu Diagnostic. Din păcate, acesta nu se lasă rulat în sisteme de operare Windows de 64 de biți nici în ruptul capului, așa că am fost nevoit să apelez la alternative. Așa am cunoscut aplicația HD Tune, programul de verificat Hard Disk-ul despre care vă voi vorbi în continuare.

Program de verificat Hard Disk-ul

Discurile Rigide (hard disk-urile), în ciuda numelui ce-l poartă, sunt dispozitive complexe foarte sensibile și din această cauză sunt expuse defecțiunilor tehnice. Verificarea periodică a sănătății acestora este singura modalitate prin care putem evita ca o defecțiune majoră, ireversibilă, să ne ia prin surprindere.

HD Tune este un program gratuit de diagnostic care ne ajută să verificăm starea hard disk-urilor conectate la calculator, interne sau externe (ex: USB). În colțul stâng-superior  a aplicației dispunem de o listă din care alegem HDD-ul  pe care vrem să-l supunem analizei. În dreptul acesteia, putem observa temperatura HDD-ului selectat, iar mai jos filele diverselor teste la care-l putem supune.

Prima filă conține proba de randament (Benchmark), probă ce poate fi inițiată cu un simplu click pe butonul „Start„. Aceasta verifică rata de transfer, timpul necesar accesării datelor de pe HDD, etc.
Filele Info și Health conțin date despre discul rigid și respectiv, indicatoare SMART.

Verifică erorile de pe Hard Disk

Fila Error Scan (ultima), ne permite să detectăm erorile (bad-urile) Hard Disk-ului în două moduri: Scanare rapidă (bifând caseta Quick Scan) și respectiv, intensivă.

Download HD Tune

Articole pe aceeași temă: