Program gratuit pentru vazut filme

Cu siguranță, vizionarea unor filme sau clipuri video este una din cele mai comune activități ale tuturor utilizatorilor de calculatoare. Pentru a putea realiza acest lucru, avem nevoie de două lucruri. În primul rând, firește, de conținutul video respectiv, care este stocat într-unul sau mai multe fișiere de pe calculatorul nostru, sau de pe alt dispozitiv, sau de pe internet etc. Apoi, avem nevoie de un program care să recunoască fișierul sau fluxul respectiv ca având un conținut video și să îl prezinte astfel încât noi să-l putem viziona. Un astfel de program se numește video-player. Sau, mai pe românește, program de văzut filme.

Ce trebuie să ofere un astfel de program de văzut filme?


În primul rând trebuie să fie acceptat de sistemul nostru și de sistemul de operare instalat. Spre deosebire de alte tipuri de programe, video-playere-le utilizează resursele hardware ale sistemului într-o măsură mult mai mare, astfel încât sunt mult mai dependente de performanțele specifice ale calculatorului. Un program de contabilitate, de exemplu, ar putea fi total indiferent la performanțele plăcii noastre video, dar un video-player ar putea foarte bine să nu funcționeze dacă nu este compatibil. Avem, așadar, o primă problemă de compatibilitate. cu sistemul.

În al doilea rând, informația video nu e cu nimic diferită de alte tipuri de informație, e tot o secvență de 0 și 1. E responsabilitatea video-playerului să determine faptul că informația respectivă este de tip video și să ne-o prezinte într-un mod accesibil. Problema este că există nenumărate moduri de a codifica o anumită informație video, și unele playere știu sau nu să interpreteze anumite formate. Sau, nu știu să integreze subtitrările. Sau, nu sincronizează corect fluxul video cu cel audio etc. De fapt, “treaba” video-player-ului nu este să interpreteze / să decodifice aceste formate, ci, pur și simplu să redea conținutul video respectiv. Totuși, fiecare video-player cunoaște, în mod “nativ”, câteva formate, iar pentru altele îi trebuie “translatori”. Acești translatori se numesc codec-uri (codificatori/decodificatori) și se prezintă, cel mai adesea, sub forma unor mici produse software pe care trebuie descărcate și asociate player-ului corespunzător.

Program gratuit de văzut filme CCCP

Și da, în ultimul, dar nu în cel din urmă rând, playerul trebuie să coste cât mai puțin, preferabil nimic. Ei, în aceste condiții, ce player alegem?

Sunt destui care susțin că un video-player gratuit mai bun decât VLC și eu cred că au dreptate. Sunt alții care susțin că, dimpotrivă, cel mai bun video-player gratuit este MPlayer, și înclin să cred că și aceștia au dreptate. Și, cred, de asemenea că si cei care ar susține că Media Player Classic este cel mai bun video-player gratuit, și lor le-aș da dreptate. Cum pot să aibă cu toții dreptate?

Simplu: cu CCCP. Pentru că CCCP acceptă aceste media-playere și încă multe altele. Dar ce este CCCP?

De data asta CCCP nu este acronimul de la Soiuz Sov’ețki’ Soțialistic’eski’ Respublik (Союз Советских Социалистических Республик), ci de la Combined Community Codec Pack. Adică, mai degrabă o colecție de codecuri decât un video-player propriu-zis. Bine, dar nu vorbeam despre un program gratuit pentru văzut filme? Ba, da, CCCP include și un video-player gratuit, dar este astfel încât să funcționeze și cu altele. Video-player-ul inclus implicit în pachetul CCCP este Media Player Classic – Home Cinema (pe scurt MPC-HC).

Media Player Classic – Home Cinema? Da’ ăsta nu-i totuna cu Windows Media Player? Așa se cheamă acum? Puah! Mulțumesc, nu! Moment…

Media Player Classic – Home Cinema nu este Windows Media Player. MPC – HC este un media-player extrem de compact și de puternic, pentru utilizatorii de Microsoft Windows, care arată, e drept, foarte asemănător cu Windows Media Player, dar integrează numeroase trăsături și optiuni întâlnite numai în player-ele moderne. El a fost dezvoltat inițial de un programator anonim numit “Gabest”, în prezent fiind menținut și dezvoltat de o comunitate de programatori cunoscută sub numele de Doom9. Este media-playerul implicit oferit de CCCP, dar și de alte pachete similare precum K-Lite Codec Pack.

MPC – HC poate reda aproape orice format de fișier media, atât audio și video, precum și conținutul DVD-urilor. Deși interfața sa retro poate fi obositoare, VHC este extrem de customizabil și oferă un control considerabil asupra redării. Este acceptat de toate tipurile de Windows, de la Windows ’98 până la Windows 8.

MPC – HC știe să redea, în mod “nativ”, o impresionantă colecție de formate, dar mulțimea de opțiuni și controale care pot fi setate prin intermediul meniurilor sale poate fi descurajantă pentru utilizatorul începător, cel care este interesat să “dea drumul” fișierului video și sa-l poată viziona fără nicio bătaie de cap. Nicio problemă, MPC este configurat din start în așa fel încât să răspundă într-un mod optim cerințelor utilizatorilor, fără ca aceștia să fie nevoiți să învețe tot felul de configurări, ceea ce nu înseamnă, desigur, că aceștia nu o pot face. Dar, pot alege orice curbă de învățare doresc.

MPC

În vederea unei vizionări optime, utilizatorul poate gestiona o serie de parametri, inclusiv cei legați de culoare, așa cum se poate vedea mai sus.

Recapitulând, CCCP nu este un media-player free, ci o colecție de codec-uri cu ajutorul cărora media-player-ul inclus, MPC – HC poate reda aproape orice format media. Dacă, însă, nu vă place acest media-player, puteți utiliza un altul, dar nu este sigur că acela va beneficia în întregime de instrumentele oferite de pachetul CCCP.

CCCP nu își propune să ofere unelte pentru redarea oricărui tip de fișier media, dar își propune să facă “mult cu puțin”, adică să poată satisface majoritatea covârșitoare a solicitărilor utilizatorilor, păstrând dimensiunile pachetului în limite mai mult decât rezonabile. Playerul oferit de CCCP este unul de top, cu setări care pot satisface, practic, orice exigențe. Cu CCCP se pot viziona o gamă larga de videoclipuri în formatele lor native și  în condiții foarte bune. MPC-HC este complet gratuit și ușor de utilizat.

Pentru instalare, descărcați pachetul de la adresa de mai jos. Apoi, numai dacă ați mai avut încărcat un pachet similar de codec-uri, descărcați și rulați CCCP Insurgent, dezinstalați apoi manual orice alt codec sau filtru existent încă (așa precum DirectVobSub, ffdshow, CoreVorbis etc.) și, în final, resetați. Altfel, instalați CCCP și vizionați orice video vă place. Dacă aveți vreo problemă, căutați soluția în Troubleshooting Guide. Sau, citiți wiki-ul dedicat.

Download CCCP

Update: Ultima actualizare a fost realizată de Adrian în 16 Martie 2013

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.