Trei programe gratuite pentru editarea (postprocesarea) fotografiilor RAW (NEF & CRW) în Windows, OS X și Linux

Fișierele RAW, pentru cei care nu știu despre ce este vorba, sunt fișiere brute de imagine, generate de către aparatele foto digitale profesionale (DSLR). Mai mult, fișierele RAW pot fi de mai multe feluri, în funcție de tipul de codificare a datelor de imagine pentru care a optat fiecare producător. De exemplu, aparatele foto digitale profesionale produse de Nikon vor genera la declanșare fișiere RAW cu extensia NEF, în timp ce un aparat foto Canon va genera fișiere RAW pe care le va salva pe cardul de memorie cu extensia CRW (detalii aici).

Programe pentru editarea (postprocesarea) fotografiilor RAW

Fotografiile digitale în oricare dintre formatele aparținând familiei de formate RAW (NEF, CRW, KDC, ARW, șamd) nu vor putea fi vizualizate sau editate (postprocesate) într-un editor de imagini convențional, ci doar de către acelea care dispun de codecul necesar decodificării datelor de imagine, cum ar fi cele despre care vă vom vorbi în continuare.

RawTherapee

Program gratuit pentru editarea (postprocesare) RAW (NEF, CRW) - RawTherapee

Am ales să începem cu RawTherapee deoarece ni s-a părut cea mai adecvată alegere pentru cineva care nu este dispus sau nu-și permite să plătească pentru a utiliza Lightroom, însă dorește să nu ducă lipsa prea multor instrumente de postprocesare.

Fără doar și poate, după cum vă veți convinge și pe cont propriu dacă veți hotărâ să-l descărcați și instalați în propriul calculator, RawTherapee este cel mai complet program gratuit de postprocesare a fotografiilor în format RAW pe care îl veți găsi.

Datorită interfeței cum nu se poate mai intuitivă în cazul unei asemenea soluții, poate fi recomandat nu doar celor familiarizați cu tehnicile de postprocesare avansată, ci și celor care tocmai descoperă acest univers de posibilități pe care ni le oferă fotografia digitală.

Având în vedere că scopul acestui articol este acela de a vă face cunoscute principalele alternative la soluțiile costisitoare, nu vom intra în detalii privind instrumentele și modul de utilizare, ci ne vom rezuma la a vă mai aduce la cunoștință că RawTherapee dispune de versiuni compatibile cu Windows, OS X și Linux, prim urmare poate fi utilizat indiferent de sistemul de operare avut în propriul PC. Îl puteți descărca de pe site-ul său oficial, loc în care, de asemenea, aveți la dispoziție toate informațiile necesare pentru a-l cunoaște și utiliza.

UFRaw

Program gratuit pentru editarea (postprocesare) RAW (NEF, CRW) - UFRaw

Acelora dintre dumneavoastră care folosiți actualmente GIMP ca soluție de editare grafică principală, vă recomandăm să aruncați o privire și peste UFRaw, un alt program gratuit de postprocesare a fotografiilor RAW care, deși poate fi folosit ca atare, utilizat ca plugin pentru GIMP, formează împreună cu acesta o echipă greu de egalat.

Și de această dată avem de-a face cu o soluție multi-platformă, UFRaw putând fi utilizat atât în computerele cu Windows, cât și în cele cu Linux sau OS X. Kitul de instalare, precum și informații detaliate despre acesta găsiți pe site-ul său oficial. Nu vă lăsați descurajați de interfața sa! Vă asigurăm că, în ciuda aparențelor, cu răbdare și perseverență, e posibili să descoperiți că este companionul perfect pentru postprocesarea fotografiilor dumneavoastră.

Polarr

Program gratuit pentru editarea (postprocesare) RAW (NEF, CRW) - Polarr

Ultima noastră propunere este Polarr, un program gratuit de editare a fotografiilor RAW care poate fi utilizat în orice computer datorită faptul că, spre diferență de celelalte două de mai sus, nu trebuie instalat, ci se folosește direct din browser!

Datorită naturii sale, Polarr devine soluția ideală pentru cei care, indiferent de motive, nu pot ori nu doresc să instaleze un program de postprocesare. Marele dezavantaj e reprezentat de faptul că nu poate fi utilizat fără o conexiune la Internet, dar dacă acest aspect nu reprezintă un impediment, veți descoperi în Polarr editorul de imagini perfect pentru efectuarea rapidă a ajustărilor pe care le considerați necesare înainte de distribuirea pe rețelele de socializare a unei fotografii proaspăt făcute cu aparatul foito DSLR, ori pentru aplicarea de filtre și efecte.

Polarr dispune, de asemenea, și de versiuni offline pentru Android și Windows 10, sisteme de operare în care utilizarea sa este posibilă chiar și fără o conexiune la Internet. Îl găsiți aici.

Bonus: Darktable

Program gratuit pentru editarea (postprocesare) RAW (NEF, CRW) - Darktable

Pe Darktable nu l-am inclus oficial îl listă deoarece nu dispune și de o versiune compatibilă, în mod surpinzător, cu sistemele de operare Windows, putând fi utilizat doar în Linux și OS X.

Darktable se vrea a fi o alternativă a Lightroom pentru distribuțiile GNU/Linux, dar dacă merită sau nu acest titlu vă lăsăm pe dumneavoastră să decideți. Îl puteți descărca și instala urmând câteva instrucțiuni simple disponibile pe site-ul său oficial.

Ar mai fi de adăugat doar că interfața sa nu este pe atât de intuitivă pe cât ne-ar fi plăcut, dar un fotograf familiarizat cu Lightroom, Bibble sau LightZone, programe cu care seamănă destul de bine din mai multe puncte de vedere, nu va întâmpina probleme la utilizarea sa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.