8 programe gratuite de șters dublurile

Ideea de a scrie un articol despre 8 dintre cele mai bune programe gratuite de șters dublurile, mi-a venit ieri, în timp ce corectam și îmbunătățeam articolele mai vechi; moment în care mi-am dat seamă că de-a lungul timpului v-am vorbit doar despre câteva dintre acestea și că „mi-au scăpat prețioase bijuterii”… Așa că am vrut să mă revanșez!

1. Auslogics Duplicate File Finder

Vom începe colecția cu Auslogics Duplicate File Finder, un program de șters dublurile recomandat în mod special acelor utilizatori care nu au mai lucrat niciodată cu o astfel de aplicație și necesită o soluție robustă dar ale căror opțiuni de configurare să nu-i bage prea tare în ceață.

Programul de șters dublurile Auslogics Duplicate File Finder
Programul de șters dublurile Auslogics Duplicate File Finder

Pentru a șterge dublurile cu ajutorul aplicației Auslogics Duplicate File Finder este suficient să selectăm unitatea de stocare sau folderul a căror conținut dorim să fie analizat, să indicăm tipul fișierelor care se vor vedea afectate de procesul de examinare și să facem click pe „Search„.

În momentul în care sunt afișare rezultatele, facem click pe săgeata din partea dreaptă a butonului „Select„, alegem funcția „Select All Duplicates in Each Group” apoi dăm click pe „Delete Selected Files” pentru a scăpa odată pentru totdeauna de toate dublurile din folderul supus analizei.

Ștergerea dublurilor cu programul Auslogisc Duplicate Finder
Ștergerea dublurilor cu programul Auslogisc Duplicate Finder

O „jucărie” eficientă, dar care poate satisface până și așteptărilor utilizatorilor experimentați și exigenți. Pe durata testelor realizate asupra versiunii actuale, acesta a identificat corect fișierele originale și dublurile acestora și a curățat rapid, dar riguros folderul supus scanării.

2. Dupe Clear

Dintre toate programele de șters dubluri pe care am avut ocazia să le folosesc și analizez până la momentul de față, Dupe Clear este cel mai simplu. Deși minimalistă, interfața acestuia reunește armonios toate opțiunile de care avem nevoie pentru a scana eficient calculatorul și elimina dublurile.

Programul de șters dublurile Dupe Clear
Programul de șters dublurile Dupe Clear

În testele realizate, Dupe Clear a scanat rapid directorul unei i-am indicat că ar putea exista fișiere duplicate și le-a identificat corect pe acestea din urmă. Mai mult, a eliminat și folderele care după eliminarea dublurilor ar fi rămas goale.

Dupe Clear a identificat și șters toate dublurile din directorul analizat.
Dupe Clear a identificat și șters toate dublurile din directorul analizat.

Nu mi-e clar cum identifică dublurile, dar la cât de rapid a realizat scanarea și a oferit rezultatele nu cred că generează și compară hash-urile MD5 sau SHA ale fișierelor, ci pur și simplu compară numele și dimensiunea acestora. Dar acest lucru contează mai puțin atât timp cât rezolvă problema dublurilor eficient și rapid, excelând la ambele capitole.

3. DoubleKiller

Și despre DoubleKiller v-am mai vorbit și îl menționez în acest top personal al celor 8 programe de șters dublurile deoarece continuă să mă surprindă de fiecare dată când îl pun la treabă. În ciuda faptului că din 2007 n-a mai fost actualizat, încă funcționează ireproșabil inclusiv în Windows 11, sistem de operare al computerului în care le-am analizat pe toate cele care apar în articol.

Programul de șters dublurile DoubleKiller
Programul de șters dublurile DoubleKiller

Singurul motiv pe care aș putea să-l găsesc pentru a nu recomanda utilizarea sa ar fi acela că nefiind actualizat ar putea reprezenta un pericol la integritatea computerului și a datelor de pe acesta. Altfel, după cum vă spuneam și mai sus, DoubleKiller încă funcționează și chiar o face ireproșabil.

4. Dup Scout

Pe lângă faptul că mi se pare programul de șters dubluri cu cea mai atractivă interfață dintre toate cele prezentate în acest articol, părerea mea este că nici la partea de utilizare nu-l întrece nimeni, fiind cel mai intuitiv dintre toate.

Programul de șters dublurile Dup Scout
Programul de șters dublurile Dup Scout

Dar nu se află pe lista mea de preferințe doar datorită acestor trăsături, ci mulțumită numărului mare de opțiuni care ne permit să particularizăm examinările realizate cu ajutorul său în scopul depistării și eliminării din computer a fișierelor duplicate.

Putem ajusta acțiunea de scanare după criterii specifice identificării dublurilor, cum ar fi dimensiunea acestora, data ultimei modificări, tipul de fișier sau structura lor. Algoritmi săi optimizați pentru accelerarea procesului de scanare își fac resimțită prezența în special atunci când veți scana unități de stocare de mare capacitate, de câteva sute de GB sau chiar TB.

În plus, Dup Scout dispune de un vizor intern pentru a previzualiza dublurile înainte de a le șterge, permițând astfel, utilizatorului să eschiveze pierderea accidentală a fișierelor de care încă ar mai putea avea nevoie.

5. All Dup

All Dup, unul dintre cele mai robuste și infailibile programe de șters dubluri prezentate în materialul actual, poate „speria” în primă fază utilizatorii mai pricepuți făcându-i să creadă că au în față o altă o aplicație mediocra din punct de vedere al capacităților sale; aparențele înșală.

Programul de șters dublurile AllDup
Programul de șters dublurile AllDup

Chiar dacă excesul de pictograme din interfața acestuia ne pot determina să credem contrariul, avem în fața noastră o armă redutabilă în lupta dusă împotriva dublurilor, evidențiindu-se prin rapoartele complexe pe care le oferă utilizatorului după realizarea analizelor ce i-au fost solicitate.

Mai mult de atât, AllDup este disponibil și în versiune portabilă. Aceaste este rapid și eficient și merită luată în calcul atunci când instalarea unui asemenea soft în calculatorul din care se dorește eliminarea dublurilor nu se numără printre opțiunile ce pot fi luate în calcul.

6. Duplicate Cleaner Free

Cu versiunea gratuită a Duplicate Cleaner Free putem elimina din calculator atât dublurile care ocupă în zadar spațiu pe hard disk, cât și fișiere care ocupă mai puțin de 1KB și a căror existență nu ne ajută la nimic însă pot îngreuna indexările realizate serviciul funcției de căutare ale sistemului de operare.

Programul de șters dublurile Duplicate Cleaner Free
Programul de șters dublurile Duplicate Cleaner Free

În ceea ce privește modul de identificare al dublurilor, acest program ne permite să optăm pentru utilizarea unuia dintre algoritmii de comparare disponibili. Are o interfață grafică simplă și plăcută în același timp, este ușor de utilizat și permite generarea de liste în format CSV pentru a putea fi procesate cu ajutorul scripturilor; cunoscătorii știu foarte bine despre ce este vorba. Îl puteți obține de aici, gratuit, în toate versiunile sale.

7. Easy Duplicate Finder

Un program foarte bun pentru identificarea și eliminarea fișierelor duplicate din PC, însă ale căror strategii comerciale lasă foarte mult de dorit. La cea mai recentă analiză a acestuia, în primăvara anului 2023, devenise atât de agresiv cu promovarea versiunii Pro încât permitea eliminarea a doar 3 fișiere! Absurd…

Programul de șters dublurile Easy Duplicate Finder
Programul de șters dublurile Easy Duplicate Finder

Dacă într-adevăr vrei să eviți utilizarea unui astfel de program în scopuri comerciale, impui o limită demnă de întrebuințări comerciale, de exemplu, limitându-i numărul de utilizări zilnice, dimensiunea directorului scanat, etc. În fine, voi șterge link-ul spre el, doritorii insistenți putând să-l caute în Google.

8. Duplicate File Finder

Ultimul din listă, dar cu nimic mai prejos decât ceilalți membri ai acesteia, Duplicate File Finder Free Edition mi-a plăcut pentru interfața-i simplă și deosebit de intuitivă, fiind genul pe care i l-as recomanda unui utilizator de PC neexperimentat.

Programul de șters dublurile Duplicate File Finder
Programul de șters dublurile Duplicate File Finder

Butoanele-i mari, sugestive, e imposibil să confundă un astfel de utilizator care tot ce dorește e să recupereze spațiul ocupat în zadar de dublurile pozelor și ale melodiilor descărcate de pe internet ori de pe mediile de stocare optice de-a lungul timpului.

Poate fi descărcat de aici și este, împreună cu Dupe Clear, propunerea mea pentru toți cei care vă pierdeți cu ușurință printre opțiunile avansate a unor programe precum Auslogics Duplicate File Finder sau DoubleKiller, preferatele mele dintre toate cele prezentate mai sus.

36 Comentarii

  1. Am vazut ca ai pus de cateva ori pe blog produse de la Auslogics, ti se par bune? Si poate imi rasp. si la intrebarea asta: Auslogics Disk Defrag ti se pare mai bun decat Defragler de la Piriform?

    1. Nu prea am avut surprize cu tot ce „a ieșit” de la Auslogics dar asta nu înseamnă că ar avea produse mai bune decât Piriform. În ceea ce privește defragmentarea, îți recomand MyDefrag.

    1. Am mai spus de câteva ori prin comentarii că folosesc O&O Defrag Professional. Recomand MyDefrag fiindcă știu că e unul dintre cele mai bune programe gratuite de defragmentare și mai știu că multe site-uri de specialitate au aceeași părere.

    1. Mulțumesc! Nici nu îți imaginezi cât de mult contează să știu că „n-am vorbit singur” și mai mult de atât, că mi-am atins scopul de a scrie un articol cât de cât bunicel! Ms! ;)

  2. Ma bucur ca te-ai gandit sa scri postul asta, acu vro 2 saptamani am cautat si cu greu am gasit un program bun care sa faca treaba. Acum stiu unde sa intru si ce sa caut ca sa gasesc, asta pentru data viitoare. Blogul asta pentru mine e ca o partitie virtuala cu programe gratuite! Mersi pentru munca pe care o depui! Keep up the good work!

    1. Cine știe ce program ai folosit; oricum, recomandarea mea e să excludeți de la analiză fișierele de sistem sau, și mai bine, să analizați doar folderele unde știți că aveți fișiere multimedia și documente care ar putea avea dubluri.

  3. Te urmaresc cu interes si iti multumesc in numele tuturor pt munca depusa- articole bune,interesante.Eu folosesc auslogics de cca 1 an si sunt foarte multumit de el si chiar am incercat multe programe de genul acesta. Multumim.

  4. sunt abonat la newsletter si cu toate ca sunt un utilizator destul de experimentat,pot sa zic ca unele articole m-au ajutat extraordinar.Multumesc si tine-o tot asa! O sa tin cont tot timpul de sfaturile pe care le primesc pe newsletter

  5. Ooops, le-am instalat pe toate inainte sa citesc si mi-am rupu hardu’. Glumesc, eu folosesc Auslogics Duplicate File Finder care e integrat in suita Auslogics BoostSpeed si sunt multumit de el (il folosesc rar pentru ca sunt mai ordonat de felul meu).

  6. Mă aşteptăm să găsesc în listă şi programul ce-l folosesc eu de vreo 2 ani . Dar nu era .
    Recomand şi eu cu încredere , cel de al 9-lea program , Glary Utiliti (parcă) .
    Am nevoie de o mîna de ajutor …
    Ieri am pierdut toată ziua şi toată noaptea încercînd să fac un dvd bootabil . Nu am reuşit ! Am stricat un DVD RW . De cîte ori l-am tot şters !
    Am încercat mai multe burn-ere .
    Dacă pot descărca un tutorial de undeva vă rămîn recunoscător .

  7. Bine ai revenit din concediu… sau de unde ai fi revenit. Mă îngrijoram că de la Microsoft Essentials nu ai mai postat nimic altceva. Ia să văd şi eu de ce e în stare dubble killerul tău! Thanks up…

  8. Sunt un utilizator neinstruit.As avea o intrebare la aceste programe:am poze care au acelasi indicativ fiind facute cu acelasi aparat foto.Cum vad ce sterg?nu exista un program care sa puna in paralel dublurile?Sa vezi daca chiar sunt dubluri si sa alegi singur pe care o strergi?Va rog sa-mi raspundeti.Multumim pentru initiativa de a explica diferentele dintre programe

  9. Bună idee. Eu tot caut de ceva vreme un asemenea program și un prieten mi-a recomandat acest site.
    Am să încerc și eu cu ceva mai simplu, dar cu pași premergători care să nu mă lase să greșesc și să șterg cine mai știe ce.
    Cu mulțumiri pentru pasiune și răbdare

  10. esti foarte bun si eu personal i ti multumesc.am o rugaminte nu stiu exact daca e bine sa scriu aici dar cu scuzele de rigoare o fac .stii cumva un program care cauta drivere pentru leptop gaming

  11. buna ziua.
    am intrat mai cu teama, am ales DupScout si nu am regretat.
    am salvat aprox 20 G de date (dubluri inutile).
    success in continuare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.