Alternativele gratuite la programele mamut

Am scris un articol identic și pe site-ul meu, dar o fac din nou și aici deoarece este un subiect extrem de important și care  ne poate da bătăi de cap de foarte multe ori: alternativele gratuite la programele mamut (acele programe care ocupă foarte mult spațiu, consumă foarte multe resurse și au zeci de funcții auxiliare și care de cele mai multe ori nu au nici o legătură cu scopul de bază al programului respectiv).

programe alternative

De cele mai multe ori programele mamut nu sunt gratuite. Un exemplu elocvent în acest sens este Nero care nu mai este un simplu program de inscripționat CD-uri/DVD-uri deși majoritatea îl folosește doar pentru acest lucru.

Luând în considerare activitățile de zi de zi pe care le desfășurăm la calculator, am întocmit o listă cu programe gratuite și care reprezintă o alternativă la cele mamut…

Program pentru PDF-uri

În acest caz v-ati dat cred cu toții seama că vorbim de o alternativă la Adobe Reader. Acesta ocupă în jur de 116 MB și are numeroase vulnerabilități. Dacă nu citiți zi de zi PDF-uri nu are rost să-l mai țineți în calculator. Alternativa pe care vi-o propun la Adobe Reader este Sumatra PDF. Acesta este un program gratuit și care ocupă extrem de puțin spațiu.

Download Sumatra PDF.

Program de inscripționat CD/DVD

După cum vă spuneam și mai sus, Nero a ajuns un simbol al programelor mamut. Funcțiile sale s-au ramificat mult de la cea de bază, incluzând module de editare video de exemplu. La aceasta se mai adaugă și faptul că ocupă ceva spațiu. Alternativa se numeste CDBurnerXP ce ocupa puțin peste 10 MB.

Download CDBurnerXP

Editare foto

Este una dintre cele mai importante categorii. Desigur că cel mai bun program este Photoshop, însă mulți folosesc Photoshop doar pentru a adăuga un text peste fotografie sau pentru a face un mic resize. Pentru așa ceva nu ai nevoie de Photoshop care este un program extrem de complex. Alternativele gratuite sunt destul de multe, eu am să vi-o propun poate pe cea mai cunoscută, PhotoScape.

Download PhotoScape

Administrare poze

Nu știu dacă în zona aceasta avem un astfel de program mamut care „să facă legea”. Există și programe contra cost în acest domeniu dar ca să nu le folosiți vă ofer o alternativă care se numeste Picasa. Are niște funcții extrem de interesante, chiar si de editare foto. Am putea să-l încadrăm în același timp și în categoria anterioară. Pentru cei ce folosiți Google+ poate fi un mare avantaj pentru că vă puteți uploada direct din program fotografiile.

Download Picasa

Întreținerea sistemului

Aici avem câteva programe „mamut” precum TuneUP Utilities care consumă destul de multe resurse și oferă niște funcții mai avansate cu care utilizatorii obișnuiți nu au nici o tangență. Alternativa cred că o cunoașteți cu toții și se numește CCleaner. Totuși CCleaner nu oferă o funcție de defragmentare a Hard Disk-ului care este una esențială. Un program de defragmentare gratuit și care se descurcă bine este Auslogics Disk Defrag. Folosind aceste două programe ar trebui să puteți întreține cu brio sistemul dumneavoastră.

Download CCleaner
Download Auslogics Disk Defrag

Antivirus

Să nu uităm partea de securitate. În cazul în care nu aveți un calculator cu peste 2GB RAM si minim un procesor dual-core, nu prea are rost să folosiți niște soluții de securitate care sunt destul de pretențioase cu resursele cum ar fi: Kaspersky, BitDefender sau GDATA. Vă recomand să folosiți Avast 7 ce oferă o protecție decentă cu un consum minim de resurse.

Download Avast 7 Free

Cam aceasta este lista mea cu programe gratuite alternative. Desigur că le aveți și voi pe ale voastre și sunt tare curios ce soluții propuneți împotriva „programelor mamut”…

22 Comentarii

    1. Mda, nu a prea fost inspirată comparația! Cu câteva zile în urmă ne explica ce extraordinar e TuneUp 2012 și acum o dă în bară așa. :)

      1. Nu am spus ca este un program rau. Chiar am specificat ca are functii pe care unii utilizatori nu le folosesc in viata lor. Nu are rost sa tii atunci o astfel de solutie daca nu o folosesti la potentialul maxim. Lucrurile de rutina ce le face TuneUp Utilities le poate face si CCleaner impreuna cu auslogics disk defrag…in sensul asta ma refeream

        1. Nici nu m-am referit la asta..
          Dar CCleaner nu poate fi luat ca alternativa doar pentru ca detine 2-3 functii pe care le detine si TuneUP.. si ca mai bagi si unu de defragmentare, tot aia e..
          O alternativa la mamutul TuneUP ceva mai calumea aveai de unde alege!

  1. Marea majoritate a softurilor prezentate sunt destul de cunoscute.
    Nu o zic cu rautate stimabile Cristian B. dar cauta in „tolba” cu programe ceva nou,de care nu stiu multi,sa ne dai la o parte pe astia care suntem mai rautaciosi :P

  2. la lista cu inlocuitori ptr „mamuti” ar trebui pus si un browser -alternativa la cele care consuma enorm de multe resurse. ps : salutare tuturor!

    1. M-am gandit si la asta dar problema este ca resursele consumate variaza destul de mult de la un sistem de operare la altul.

  3. Eu acuma testez Bitdefender Free Antivirus si mi se pare destul de bun pentru cineva care e ocupat toata ziua dar avast! are optiuni avansate.Prima data cand si-a facut actualizarea sa simtit destul de puternic impactul asupra OS-ului.Dar in rest functioneaza foarte bine.

    Totusi am o intrebare:

    Auslogics Disk Defrag Professional face o treaba mai buna cu celelalte optiuni (Consolidate Free Space,Optimize by Prefetch Layout etc..)fata de versiunea gratuita?

  4. Fain articolul. Felicitari.
    Trebuie sa-ti spun ca eram (si in mare parte inca mai sunt) un mare fan Illustrator. Cam 70% din munca mi-am facut-o in AI si probabil a devenit „parte din mine”.
    Exista insa o alternativa free EXTREM DE PUTERNICA!!! (atat pentru AI cat si pentru CorelDraw). Alternativa se numeste INKSCAPE, este Open Source si se gaseste aici: http://inkscape.org/index.php?lang=en
    Este o comunitate din ce in ce mai mare si cred foarte tare in puterea lui.
    Bafta si inspiratie!
    PS. sper sa nu pateasca precum Snaptu (un excelent program pentru mobile) carea a fost cumparat de catre Facebook si mai apoi inchis :((((
    Ziceau ei cu buxcurie (fara sa stie ce urmeaza): „The Snaptu team is excited to announce today that we recently agreed to be acquired by Facebook.
    Our goal when we founded Snaptu in 2007 was to provide useful and innovative services to the 95 percent of mobile users that don’t have access to advanced smart phones.”
    pentru ca peste doar 9 luni sa scrie: „On Dec 26th we will be closing the Snaptu service.
    We’ve put a lot of hard work and exercised great focus in order to build Snaptu”

  5. Ca alternativă la Adobe reader folosesc: Fox Reader. Consumă resurse mult mai puţine şi ce este foarte important, memorează pagina abandonării documentului, permiţând ca la accesarea lui să pornească de unde a fost oprit programul…

  6. Un browser (foarte) mic, portabil si care isi sterge urmele este Browzar (http://browzar.com) un singur fisier executabil de numai 222 kilo. Pentru transfer rapid de fisiere intre calculatoare este HFS (Http File Server) de la http://www.rejetto.com/hfs, de asemenea un singur fisier executabil de 559 kilo. Ca si player de muzica (mai putin flac-uri) este 1by1 (http://mpesch3.de1.cc/1by1.html) executabilul avand 118 kilo.
    Ar fi interesant, cine stie si foloseste softuri (foarte) mici sa le aminteasca. Poate se aduna material de un articol dedicat. Pa’rerea mea…

  7. Eu optez pentru Glary Utilities . Aici e linkul ”glary-utilities.ro.malavida.com/d4015-descarcare-gratuita-windows”
    Îl folosesc de 2-3 ani şi sînt foarte mulţumit de el . Ca şi alternativă la CC Cliner.
    Picasca şi PhotoScape le folosesc şi eu .
    Ca şi antivirus , după ce vreo 2 ani am folosit Avira, acum folosesc Malwarebyte. Deşi mi s-a explicat că nu ar fi cel mai bun.
    Şi cam asta ar fi opinia mea .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.