Care este cel mai bun antivirus gratuit în 2016?

Fiind primul program care trebuie instalat în calculator, alegerea celui mai bun antivirus nu se face în grabă, la recomandarea unui prieten, ci evaluând fiecare opțiune avută la dispoziției, cunoscând plusurile și minusurile fiecăruia în parte. Pentru a vă ajuta în momentul luării unei decizii, în articolul de față vă vom vorbi despre programele antivirus pe seama cărora puteți încredința fără nici un fel de risc sau temeri securitatea sistemului și a fișierelor personale.

cel mai bun antivirus din 2016

Vom începe prin a vă spune că cel mai bun antivirus a fost și rămâne individul aflat în spatele tastaturi și-n fața monitorului, despre care se știe că a fost dotat cu discernământ și logică, de alegerile căruia va depinde întotdeauna soarta computerului și a tuturor datelor din acesta, însă ar fi de preferat ca sistemul să nu fie protejat doar de el.

Oricât de bun ar fi antivirusul pe care l-ați instalat, nu vă va proteja sistemul dacă veți instala programe „crack-uite” și descărca fișiere fără a acorda atenție a ceea ce se întâmplă pe monitor. Desigur, apăsarea butonului Next vă va duce tot mai aproape de atingerea scopului propus, însă de cele mai multe ori e și calea cea mai scurtă spre dezastru.

Cu alte cuvinte, de fiecare dată când instalați programe și descărcați fișiere, nu apăsați butonul Next doar fiindcă face prezența, apăsați-l doar dacă este absolut necesar! Refuzați instalarea de aplicații adiționale. Dacă intenționați să instalați un player audio, chiar nu aveți nevoie și de „programul nemaipomenit de optimizare” cu care vine la pachet player-ul audio.

„Cele mai bune programe antivirus nu sunt gratuite…”

Nu o singură dată am auzit spunându-se despre programele antivirus gratuite că n-ar merita instalate, afirmații justificate prin faptul că un dezvoltator care vinde licențe va acorda o mai mare importanță produsul comercializat decât celui gratuit.

Cei care susțin acest lucru, uită că nimeni nu cumpără un antivirus fără a-l testa în prealabil, iar dezvoltatori precum Bitdefender, Kaspersky, Avira sau Panda, oferă versiuni gratuite știind că mai devreme sau mai târziu, fiind mulțumiți, utilizatorii versiunilor gratuite vor face pasul la variantele premium. Cum ai convinge pe cineva să-ți cumpere antivirusul dându-i de înțeles că ești incapabil să pui la punct o protecție esențială? Da, asta oferă un antivirus gratuit: minimul necesar pentru a-ți proteja sistemul de viruși și malware.

Un antivirus nu este oferit gratuit fiindcă ar fi de proastă calitate, ci deoarece nu include protecții anti-spam, un firewall, protecție la navigarea pe Internet, un mediu sigur pentru cumpărături online, modul pentru controlul parental șamd.

Cele mai bune programe antivirus gratuite din 2016

Vom începe lista celor mai bune programe antivirus gratuite din 2016 vorbindu-vă despre Avira Free Antivirus, soluția cu care eu (Cristian) îmi protejez sistemul de când am renunțat la Panda Free, antivirus abandonat deoarece devenise stresant să tot văd bannerul insistent de a face upgrade la versiunea premium.

Avira Free Antivirus

Atunci când veți instala Avira Free Antivirus, acesta vă va oferi posibilitatea de a testa gratuit varianta premium precum și alte instrumente cum ar fi Avira System Speedup, un program care ar îmbunătăți performanțele computerului dumneavoastră. Refuzați invitațiile și efectuați o instalare cât mai curată cu putință.

Interfața grafică a Avira Free Antivirus, adică locul din care vom putea activa sau dezactiva diferitele protecții, din care veți putea efectua scanări, actualiza baza de date sau modifica setările în funcție de care programul antivirusul va funcționa sau reacționa la identificarea unei amenințări.

Avira Free Antivirus

La lansare, Avira Free Antivirus va afișa fila Status, cea vizibilă în instantaneea de ecran de mai sus, locul în care vom putea activa sau dezactiva protecția antivirus ori firewall-ul, declanșa o scanare completă sau actualiza baza de date a definițiilor de viruși.

Fila System Scanner găzduiește toate tipurile de scanare disponibile. De cadrul său vom putea efectua scanări particularizate ale partițiilor și ale hard disk-urilor, a dispozitivelor de stocare externă, a fișierelor de sistem, bibliotecilor utilizatorilor, etc.

System Scanner

Coborând în listă, ajungem la Real-Time Protection, fila în interiorul căreia putem urmări cele mai recente probleme identificate de protecția în timp real, ultima locație scanată și un jurnal al tuturor fișierelor suspecte, al celor redenumite, dezinfectate, mutate sau eliminate de către Avira Free Antivirus.

Dacă pe durata instalării aș fi optat pentru instalarea versiunii comerciale în variantă trial, în listă ar fi fost active și protecțiile Web și anti-spam, dar nu este cazul.

Mergând mai departe, ajungem la Quarantine, secțiunea care permite recuperarea fișierelor infectate dar care nu reprezintă un risc major pentru integritatea datelor din calculatorul nostru, ori ne sunt necesare în scopul testării unor suite de securitate sau pentru exploatarea unor vulnerabilități (cazul meu).

carantina avira free antivirus

Desigur, atât timp cât se află în carantina antivirusului, fișierele periculoase, indiferent dacă vorbim de viruși, troieni sau spyware, nu reprezintă un pericol. Chiar și așa, dacă dormiți mai liniștiți știind că nu găzduiți malware în PC, le puteți oricând elimina prin selectarea din listă și apăsarea tastei Delete.

Referitor la celelalte opțiuni ale Avira Free Antivirus, mai merită precizat faptul că acesta nu dispune de propriul său firewall, ci se asigură că cel mai bun firewall pentru Windows, adică cel integrat de Microsoft, este setat corespunzător și sistemul nu este expus atacurilor. Iar dacă tot am adus vorba de meniuri, iată opțiuni găzduiesc acestea:

meniuri avira free antivirus

Referitor la eficacitate și performanțe, faptul că fratele său mai mare se număra printre cei mai bine cotați antiviruși din 2016 reprezintă singura dovadă de care avem nevoie pentru a nu ne face nici un fel de griji dapdv.

În ceea ce mă privește, îl folosesc deja de aproape trei luni și sunt foarte mulțumit de cum reacționează și se comportă la identificarea problemelor. Mai mult, nu este genul de antivirus care să te streseze cu invitații de upgrade la versiuni comerciale sau extra-uri, fiind în opinia mea soluția perfectă pentru un utilizator obișnuit.

Dacă doriți să-l cunoașteți mai bine, o puteți face descărcându-l și instalând-ul în propriul sistem. Este gratuit, compatibil cu toate versiunile Windows și poate fi descărcat de pe site-ul oficial, loc în care veți găsi, de asemenea, mai multe informații utile despre el.

Panda Free Antivirus

Produs al companiei spaniole Panda Security, Panda Free Antivirus este cea mai indicată soluție de securitate pentru sistemele sărace în resurse, iar asta deoarece local rulează doar un client ce face legătura între sistemul analizat și serverele companiei, acestea din urmă fiind cele însărcinate cu găzduirea definițiilor de viruși și identificarea amenințărilor.

Panda Free Antivirus

Așa-zisa „Inteligență Colectivă”, nu este altceva decât o rețea foarte eficientă formată din sistemele tuturor utilizatorilor antivirusului. Datorită acesteia a fost posibil ca micul și totodată puternicul antivirus să ajungă foarte bine cotat în topul celor mai aprigi dușmani ai virușilor, numărându-se printre puținii antiviruși capabili să atingă un raport de detecție de 100%!

Chiar dacă și-a câștigat reputația de „antivirus dependent de Internet”, nu aveți de ce să vă faceți griji dacă îl veți utiliza pe un laptop fără o conexiune permanentă la Internet, iar asta deoarece descarcă și salvează periodic, în propriul cache, cele mai noi definiții de viruși și, dacă nu se poate conecta la serverele companiei, vă va proteja sistemul apelând la cache.

Bannerul agasant despre care vă spuneam mai devreme că m-a determinat să renunț la Panda Free Antivirus în detrimentul soluției de la Avira, poate fi acum dezactivat deosebit de ușor, prin comutarea pe poziția Off a butonului din secțiunea Panda news, la care se ajunge accesând panoul de setări al programului.

panda free antivirus - panda news

Din punct de vedere al instrumentelor de analiză, scanare și dezinfectare, soluția gratuită de securitate a celor de Panda Security ne pune la dispoziție un scanner antivirus, un monitor de procese, un modul de imunizare a stick-urilor USB, precum și un instrument de creare a discurilor de recuperare, esențiale pentru eliminarea malware-ului care împiedică pornirea sistemului de operare Windows.

Panda Free Antivirus permite programarea scanărilor de orice tip, de la scanări parțiale la scanări exhaustive cu periodicitate zilnică, săptămânală sau lunară, a căror rol este acela de a scuti utilizatorul de o grijă în plus.

Ca orice alt antivirus bun care încearcă să te convingă să-l păstrezi, Panda Free Antivirus oferă protecție în timp real împotriva amenințărilor, scut de protecție la navigarea pe Internet, funcție de consemnare a excepțiilor, o carantină proprie din care pot fi restaurate cu ușurință acele fișiere „suspecte” pe care preferăm să le păstrăm, etc.

Scurt și la obiect, dacă nu dispuneți de cel mai performant PC de pe piață și nu vă accesați contul de email altfel decât via web, caz în care nu veți necesita protecție anti-spamPanda Free Antivirus ar trebui să fie prima opțiune luată în calcul la momentul alegerii antivirusului.

Panda Free Antivirus este compatibil cu toate versiunile sistemului de operare Windows, de la XP la Windows 10, fără a conta arhitectura acestora. Îl puteți descărca aici.

Bitdefender Antivirus Free Edition

Nici antivirusului autohton, care dă impresia că s-a abonat la primul loc în topurile celor mai importante teste ale soluțiilor de securitate, nu-i putea lipsi o versiune gratuită, deschizătoare de drumuri pentru variantele mai complexe, comerciale.

Din nefericire pentru Bitfedender, produsele sale încă mai trag ponoasele vremurilor în care nu deveniseră renumite pentru eficiență, ci pentru consumul exagerat de resurse.

Versiunea testată de mine, 1.0.21.1099, cu mici excepții, s-a comportat excelent comparativ cu cele anterioare, pe durata utilizării cărora era ceva obișnuit ca sistemul să se blocheze și să nu mai răspundă la comenzi.

bitdefender antivirus free

Interfața lui Bitdefender Antivirus Free Edition este de departe cea mai săracă în opțiuni pe care o veți întâlni la o soluție de securitate actuală. Din cadrul acesteia veți putea opri protecția antivirus și întrerupe scanner-ul. Aceasta include, de asemenea, un link spre contul My Bitdefender, loc din care pot fi activate controlul parental (care nu are nici o treabă cu antivirusul) și un serviciu de localizare a dispozitivelor în care antivirusul rulează.

Scanările pot fi declanșate doar din meniul contextual al iconiței antivirusului din zona de notificare. Personal nu cunosc nici un motiv pentru care o astfel de opțiune ar trebui ascunsă de văzul lumii, dar e bine, totuși, că există.

scanare completa cu Bitdefender Antivirus Free Edition

Una peste alta, datorită eficacității de detecție și neutralizare a malware-ului, Bitdefender Antivirus Free Edition merită și primește un loc de cinste în lista celor mai buni antiviruși ai anului 2016, în ciuda interfeței lacunare.

consum de resurse Bitdefender Antivirus Free Edition

Consumul de resurse imortalizat în instantaneea de ecran superioară a fost înregistrat pe durata unei scanări exhaustive a sistemului de teste. În „stand by”, consumul de resurse nu a atins nici măcar jumătate din respectivele valori.

Dacă sunteți în căutarea unui antivirus cu o interfață minimalistă, pe care să-l instalați și de a cărui existență să uitați fără a risca infectarea cu malware, trebuie neapărat să încercați Bitdefender Antivirus Free Edition! Îl puteți descărca de aici.

avast! Free Antivirus 2016

Deși a fost timp îndelungat antivirusul meu preferat, au trecut mai bine de patru ani de când n-am mai instalat avast! Free Antivirus pentru a-l folosi în propriile-mi calculatoare. Pentru cei care auziți pentru prima dată de existența sa, a fost și continuă să se numere —și nu o eu, ci o spun experții AV-TEST— una dintre cele mai complete și eficiente soluții antivirus.

avast free antivirus

Pe mine m-a pierdut de client în momentul în care, sub diverse pretexte, dezvoltatorii au hotărât să-l doteze cu tot felul de module, majoritatea dintre acestea nenecesare mie.

Colac peste pupăză, observ că cele mai noi versiuni ale sale mă anunță nonșalant că „deși colectează datele tale personale ale utilizatorilor săi, nu e singurul antivirus care face asta”.

N-aș vrea să desconsiderați testarea sa ca urmare a comentariilor de mai sus, avast! Free Antivirus a fost și încă mai este unul dintre cei mai eficienți antiviruși gratuiți pe care-i veți întâlni în Windows, printre puținii care include o protecție anti-spam fiabilă și alte instrumente deosebit utile cum ar fi managerul integrat de parole.

Fiind gratuit și compatibil cu toate versiunile sistemului de operare Windows, nu văd ce v-ar împiedica să-i dați șansa de a vă proteja sistemul măcar temporar. Îl puteți descărca de aici.

AVG AntiVirus Free

Un alt ajutor de nădejde în lupta cu virușii este și AVG AntiVirus Free, un antivirus a cărui reputație impecabilă a fost recent pătată de decizia dezvoltatorilor de a comercializa datele colectate de la utilizatori oricărui pretendent „de încredere”.

AVG AntiVirus Free

Instalarea este una tipică, iar pe durata acesteia veți fi invitați să testați versiunea premium, să activați protecțiile anti-spam și anti-phishing, dar și să renunțați la motorul de căutare și pagina de start actuale în schimbul unora care vă promit „o mai bună experiență la navigare”.

Deși nu este menționat în niciunul dintre testele importante, dezvoltatorul a demonstrat în nenumărate rânduri (cel mai recent prin clasificarea foarte bună a versiunii premium IE 2016 în analizele efectuate de AV-TEST) eficacitatea produselor sale la detectarea și eliminarea amenințărilor malware.

AVG Free Antivirus Identity protection

Și de această dată avem de-a face cu un antivirus gratuit compatibil cu toate versiunile sistemului de operare Windows. Îl puteți descărca de pe site-ul său oficial.

Iar lista se încheie temporare aici. Suntem convinși că am omis soluții pe care mulți dintre voi le-ați putea considera demne de menționat, dar dacă nu apar aici e doar vina sistemului de teste, sistem în care doar cele menționate s-au ridicat la nivelul așteptărilor noastre.

8 Comentarii

  1. Salut ! Eu folosesc COMODO si nu am avut probleme pina acum. Il folosesc mai ales pentru faptul ca are zona protejata , tot timpul intru pe internet numai prin acea zona protejata . Am avut si AVIRA multi ani in urma si probabil il voi mai folosi in viitor , pe aici este foarte des intilnit .

    1. Nu l-am inclus în listă fiindcă l-am instalat de 3 ori (Windows 10), iar de fiecare dată sistemul a devenit foarte instabil. Presupun că a fost vorba de un caz izolat, dar n-am vrut să risc să-l recomand cuiva și să întâmpine aceleași probleme.

  2. foarte adevarat ce spui „cel mai bun antivirus a fost și rămâne individul aflat în spatele tastaturi și-n fața monitorului, despre care se știe că a fost dotat cu discernământ și logică, de alegerile căruia va depinde întotdeauna soarta computerului și a datelor din acesta” eu de ani buni de zile nu folosesc nici un antivirus si nu am avut/am nici o problema cu sistemul doar ca din cand in cand scanez cu malwarebtes, cand mi se pare ceva suspect. Multumesc.

    1. De acord în mare, dar nu înțeleg decizia de a refuza un antivirus. Câte resurse poate mânca antivirusul ăla încât să-ți încetinească sistemul? Sau e o chestie de orgoliu (sau încredere în forțele proprii)?
      Uneori, când întâlnesc o amenințare on-line, intru intenționat acolo, doar să văd ce poate face. N-am nimic de neînlocuit pe laptop, și în eventualitatea morții subite, restaurarea unei imagini durează 20 de minute. Bine, n-a fost niciodată necesară în cazul ăsta pentru că antivirusul (free) și-a făcut treaba.
      De ce să refuzi cu bună știință încă un zid/șanț de apărare?

  3. Cristian, am ras cu lacrimi la o fraza de-a ta…De unde pina unde, Bitdefender ocupa primul loc la TESTELE celor doua site-uri IMPORTANTE (independente financiar) de testare programe anti-virus ? :)))))
    Cele mai bune programe anti-virus, Free si Pro, la ora actuala, sunt Avira si Kaspersky.

  4. Eu va recomand Avira Free Antivirus pentru ca il folosesc de mai bine de 10 ani,nu am avut niciodata probleme cu el si nu te sicaie cu reclame sau intreruperi.Lucru nemtesc,ce mai!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.