Cele mai raspandite mituri informatice

Programe pentru curentat coafat gaini, optimzare, mentenanta… nu v-ati cam saturat de aceleasi subiecte zi de zi ?!? Ce-ar fi ca astazi sa vorbim despre altceva… despre mituri… despre „cele mai raspandite mituri informatice”:

mituri_informaticeIncepem asadar lista cu cele mai raspandite mituri informatice ale momentului in functie de popularitate:

1. Bateria laptopului trebuie descarcata complet inainte de reincarcare

Bateria trebuie incarcata complet Pe vremea cand toate dispozitivele portabile avea baterii (acumulatori) NiCd (care „sufereau” de „efectul memoriei”), bateriile trebuiau descarcate complet inainte de reincarcare. In schimb, toate dispozitivele de acum dispun de baterii Li-ion (Litiu-Ion); baterii mult mai eficiente care se pastreaza mai mult timp daca nu sunt incarcate si descarcate complet, zi de zi.

Se stie ca daca descarcam si reincarcam complet bateriile Li-ion o singura data pe luna, acestea vor dura mai mult. In rest, conectam incarcatorul atunci cand bateria ajunge la 20% din nivelul de incarcare si-l deconectam cand nivelul trece de 90%.

2. Oprirea si repornirea calculatorului dauneaza componentelor

Calculatorul trebuie sa stea pornit permanent 100% Fals! Totusi, datorita acestui mit am intalnit foarte multe persoane care-si mentin calculatoarele pornite zile in sir. Ce obtinem daca avem calculatorul pornit Non-Stop ?!? Un calculator cu o perioada de viata mult mai scurta decat cea prevazuta de fabricant + consum inutil de enegerie electrica.

3. Cu cat mai mare si complet, cu atat mai bun este un program

Aplicatiile mari sunt cele mai bune Chiar astazi citeam pe blogul Ajutor IT, un articol interesant in care autorul (nu-i stiu numele si nici nu-s curios), vorbea despre cel mai stupid si raspandit obicei al utilizatori de Windows; acela de a instala aplicatii fiindca pot, si fiindca nu-i costa nimic.

Niciodata n-am instalat suita Office fiindca n-am nevoie decat de Word, si de cand m-am obisnuit sa folosesc Google Docs am renuntat complet la ea. Mai mult de atat, chiar daca pare de necrezut, niciodata nu am instalat Nero in calculator.De ce? Simplu, aveam nevoie doar de un program de inscriptionat cd-uri si dvd-uri, nicidecum de un player video, editor, etc.

Ce aplicatii instalez ?!? Acele aplicatii ale caror functii le folosesc in proportie de minim 90%. Restul, adica bloatware-ul, sa-l instaleze cine prefera aplicatii greoaie, mari consumatoare de resurse.

4. Efectele vizuale afecteaza enorm performanta sistemului

Efectele vizuale ingreuneaza sistemul E drept ca avand Windows 7 instalat intr-un calculator cu un procesor de 1,5 GHz si 1 GB RAM (sau chiar mai putin) este de preferat ca resursele sa fie utilizate doar in scopuri nobile. Totusi e bine de stiut ca Microsoft e constient ca majoritatea utilizatorilor prefera un aspect placut si din acest motiv a avut grija ca acestea sa nu consume resurse in exces, asa cum se intampla in cazul sistemului de operare Windwos Vista.

Afecteaza efectele vizuale, performanta sistemului ?!? Da! Insa nu atat de mult precum se crede. Intr-un calculator cu peste 2 GB de RAM si un procesor de 1,8 GHz sau sperior nu vei simti diferente de performanta daca le dezactivezi.

5. Defragmentarea zilnica a registrului creste performanta cu pana la 300%

Defragmentarea zilnica a registrului La fel de fals ca mitul cu numarul 2! Stiu ca multi ma vor contrazice, insa voi ramane ferm pe pozitia luata. Am obiceiul sa defragmentez registrul doar dupa dezinstalarea unui numar important de aplicatii. Totusi, de fiecare data cand fac asta ma rog la toti sfintii din calendarul ortodox (stiu ca nu ajuta la nimic dar… daca asta-i obiceiul), fac pomenirea programelor sterse, stropesc pc-ul cu apa sfintita si fac douazeci de matanii (in realitate fac doar un backup).

Defragmentarea registrului este inutila in cazul sistemelor de operare Windows ale momentului si in majoritatea cazurilor obtinem mai multe probleme decat solutii. Chiar si asa, multe aplicatii respectate (CCleaner, de exemplu), includ functii de defragmentare si curatare. De ce ?!? Fiindca se cere, si punct. Tocmai din simplul motiv ca sunt constienti de efectele secundare ce pot aparea dupa o stergere gresita a unei key de registru, creatorii aplicatiilor ce realizeaza astfel de procese au inclus alerte care ne recomanda ca inaintea apasarii butoanelor Cleansi/sau Optimize, sa facem o copie de siguranta a registrului.

6. Programele comerciale sunt mai bune decat cele gratuite

Programele comerciale sunt mai bune decat programele gratuite Multe persoane considera ca un soft pentru care se plateste o licenta, este mult mai bun decat unul gratuit. Mai fals nu se poate ! E drept, exista si situatii in care unele aplicatii comerciale nu dispun de alternative gratuite pe masura asteptarilor utilizatorilor, insa ca norma generala, cel care crede ca nu exista alternative, nu a cautat suficient.

7. Parolele lungi sunt imposibil de aflat / spart

Parolele lungi sunt imposibil de aflat Parolele, cu cat sunt mai lungi, cu atat sunt mai greu de aflat; da, e drept. E 100% falsa afirmatia: Parolele lungi sunt imposibil de aflat / spart. Cele mai sigure parole sunt in schimb cele mai complexe, obtinute din amestecarea mai multor cuvinte / numere. De exemplu, pentru a avea o parola foarte greu de spart cu un program de forta bruta, putem amesteca literele din propozitia O Camasa Costa 370 mii. o varianta a parolei ar putea fi: O3Cama7saCoOstamii.

8. Cand calculatorul este lent, trebuie reinstalat sistemul de operare

Calculatorul lent necesita defragmentare Un alt preferat de-al meu. Daca am fi la fel de radicali cu tot ce ne inconjoara, praful s-ar alege de tot. Ce ar fi, ca in loc sa reamenajam casa sa aducem un buldozer si sa o daramam complet ?!? A… Nu pomenesc nimic de neveste / iubite fiindca ele, din pacate (fara sa intelegem motivul, in ciuda eforturilor depuse), cu totii am constatat ca nu pot fi formatate

7 Comentarii

  1. Adevarat graiesti!Acestea fiind cateva din „minunatiile” ce le impartasesc unii cu „aere de specialisti IT” dand peste cap universul user-ului daca pot zice asa el fiind destul de incarcat cu alte detalii utile intr-o prima faza!De aceea este bine sa fim cat mai autonomi sa cautam sa ne imbogatim cunostintele sau sa acoperim anumite zone fiind ok din cand in cand sa vezi ceea ce este de ultima ora in materie de IT!

  2. Cine sustine asemenea idei preconcepute / proaste mai sustine si ideea ca este un profesionist in IT, un intructor ce da lectii … un alt mit :)) 100% fals.
    Trebuie sa recunosc ca partea cu bateriile o credeam adevarata, ca pana si cei de la magazinele de telefonie mobila o sustin, dar  „m-ai luminat” cu indicatiile de utilizare ale bateriilor Li-ion.
    In ceea ce priveste mitul cu numarul 2, atunci cand spui ca unuii lasa pc-ul deschis zile in sir este ceva cu totul si cu totul adevarat ( adevarat in sensul ca multa lume pune in practica). EX: un fost coleg de scoala, acum in varsta de 17 ani, inca mai sta zile in sir cu pc-ul deschis pentru a descarca jocuri. Oare jocurile ii dau de mancare?!?

    Scuze pentru discursul de mai sus … esentialul: e bine cand cineva mai desteapta mintea lumii, ca „nu tot ce zbora se mananca!”.

    Te salut Cristi!

  3. 1. Laptop n-am deci baterii folosesc doar la o lanterna daca nu ma-nsel,si ceva pe la telecomenzi…a si parca am vazut eu o baterie mica la unitate care cica mentine minimum de informatie in bios dar sint convins ca nu e reincarcabila 2.Inchid calculatorul si dupa 5 minute de folosire daca nu mai am nevoie de el…il inchid…il deschid …si tot asa. 3. Am optat totdeauna pentru programe mici care m-au convins gen iso burner, ccleaner, e.t.c, e.t.c. 4. Desi am cpu de 2ghz si ram de 2g , totdeauna am dezactivat efectele speciale fiindca nu-mi plac ,asa cum nu-mi plac nici casetofoanele cu unsdemii de luminite 5.Defragmentez rar calculatorul ,totdeauna cu utilitarul din windows iar singura scula de optimizare ce o folosesc este ccleaner dar fara sectiunea registri pe care ii curat manual dupa ce dezinstalez un program 6. Cele mai bune programe pe care le-am folosit eu de-a lungul timpului sint gratuite. 7.Cea mai buna parola trebuie sa fie lunga sa includa minuscule ,majuscule cifre si chiar semne si cel mai important (iar aici nu pot fi de acord cu exemplu tau de a anagrama o fraza pe care un criptolog meserias o poate gici) este ca parola sa nu aiba nici un sens gen un nume obiect culoare sau o fraza logica. Cand calculatorul e lent nu e musai sa-l reformatezi , il devirusezi il cureti chiar si pe dinauntru pentru ca de multe ori iti poate da restart deoarece culer-ul e plin de praf, dar ce te faci daca esti bolnav ca mine si reinstalezi Windows-ul  (care de altfel merge snur saracul)doar fiindca asta e una dintre cele mai mari placeri ale tale ?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.