Cum să-ți testezi calculatorul ca un profesionist …

Dacă vrei să-ți testezi calculatorul așa cum ar fi făcut-o un profesionist, pentru a-i cunoaște atât aptitudinile cât și slăbiciunile, ți-ar prinde bine să cunoști măcar o parte dintre programele de benchmark despre care vom vorbi în continuare.

programe de testat performanta calculatorului

După cum vei vedea, aplicațiile care ne permit să realizăm teste de performanță a calculatorului sunt de toate felurile: de la simulatoare cinematografice până la cele ce rezolva calcule matematice complexe, mai repede și mai bine decât cele mai luminate minți… Să începem!

PCMark 7 Basic Edition: Teste de performanță, la superlativ!

Vom deschide lista cunoscând versiunea gratuită a unuia dintre cele mai bune și cunoscute programe de teste; PCMark 7 Basic Edition:

program de testat calculatorul PCMark 7

PCMark 7 Basic Edition stresează componentele în același fel în care ar fi făcut-o un utilizator experimentat; componentele vizate în mod special de acesta fiind procesorul, memoria RAM, placa video și Hard Disk-ul. Testele admise de versiunea gratuită sunt mai mult decât suficiente pentru a ne face o idee destul de amplă referitor la performanța generală a sistemului nostru, dar dacă vrem ceva mai multă libertate, ne-ar prinde bine să avem în buzunar 40$ pentru a cumpăra licența versiunii Advanced a aplicației.

Download PCMark Basic Edition

FurMark: Cunoaște-i limitele plăcii video!

Ești curios de ce este capabilă placa video din calculatorului tău ?!? Atunci „scoate untul din ea” cu FurMark, pentru a afla dacă poate rula cele mai exigente jocuri ale momentului!

program de testat placa video FurMark

FurMark este un program gratuit dezvoltat pentru a evalua randamentul și stabilitatea plăcilor video ale momentului, având ca obiectiv punerea acestora în circumstanțele cele mai extreme posibile, pentru ca noi să le cunoaștem limitele; la propriu. De precizat faptul că permite realizarea a două tipuri de probe, fiecare dintre acestea putând fi personalizate în funcție de caracteristicile plăcii video din calculatorul nostru, prin selectarea opțiunilor care ne interesează.

La finalizarea testului, putem face publice rezultatele obținute în scopul comparării lor cu cele înregistrate de către ceilalți utilizatori ai aplicației, în pagina oficială a acesteia.

Download FurMark

CINEBENCH: Performanțe evaluate ca-n filme!

Cu toții știm că sistemele folosite în studiourile de producție a scenelor 3D trebuie să fie de o putere monstruoasă. Drept urmare, nu cred că ar exista probe mai exhaustive la care am putea supune calculatorul, decât cele realizate de un program care să realizeze o simulare a creării acestui tip de conținuturi…

program de testat procesorul și placa video - Cinebench

CINEBENCH este un instrument de teste multi-platformă care evaluează performanțele calculatorului, bazat pe una dintre cele mai premiate soluții de creare a conținuturilor multimedia 3D (CINEMA 4D), ușor de regăsit în cele mai prestigioase studiouri de producție cinematografică din întreaga lume (utilizat și la realizarea filmelor Spiderman și Star Wars).

Scenariul de teste la care CINEBENCH supune sistemul, utilizează toată puterea de calcul a procesorului pentru a randa o scenă 3D fotorealistică, ce va utiliza diverși algoritmi pentru a solicita la maxim toate nucleele disponibile ale acestui component. Scena de probă conține aproximativ 2000 de obiecte compuse din peste 300.000 de poligoane, și folosește reflexii netede și pufoase, zone de lumini și umbre, shader de procesare, anti-aliasing și altele.

Procedura de examinare a plăcii video constă în randarea unei scene 3D complexe, reprezentată de o urmărire de mașini, măsurând performanța în tot acest timp, în modul OpenGL. Randamentul total va fi calculat în funcție de toți factorii ce-l pot influență, respectiv, puterea procesorului GPU și driverele utilizate. Pe durata realizării testului, placa video va trebui sa afișeze aproximativ un milion de poligoane la care se adaugă texturi, efecte, etc.

Download CINEBENCH

IntelBurnTest: Află rapid, cât de stabil este sistemul tău!

Printre cele mai simple programe de testare a stabilității sistemului regăsim și aplicația IntelBurnTest, creată special pentru a evalua procesoare Intel cu două sau mai multe nuclee.

IntelBurnTest

Stresul indus procesorului de către IntelBurnTest nu este similar celui generat de Prime95 (aplicație despre care vom vorbi imediat), și în concluzie, intervalul de timp în care acesta este desfășurat, va fi mult mai mic. Chiar și așa, rămâne una dintre cele mai rapide și eficiente soluții prin care putem afla dacă sistemul „o va lua razna” atunci când procesorul este solicitat la maxim.

Download IntelBurnTest

Prime95: Matematica pură, ca unealtă de testare!

Umblă vorba că utilizarea calculatorului în scopul rezolvării problemelor matematice, ar fi cea mai bună modalitate de a testa performanțele și stabilitatea procesorului ce-l poartă în interior. Spun toate astea deoarece Prime95 stresează calculatorul încercând să descopere numere prime Mersenne, în timp ce ne va ajuta să aflăm dacă procesorul „ne va lăsa la greu”…

program testat calculatorul - Prime95

Aflarea numerelor prime Mersenne presupune realizarea unor calcule foarte complexe și în consecință, toată puterea de calcul a procesorului va fi acaparată lejer de aceste operații matematice. Ce sunt numerele prime Mersenne ?!? Să nu exagerăm! Asta nu e ora de mate…

Profilul de evaluare „Torture Test” va proba cele mai importante componente. Opțiunile Small și Large FFT se vor concentra pe testarea procesorului și a cache-ului, în timp ce Blend va include mari cantități de memorie în testele realizate, fiind modulele RAM componentele vizate de acesta. În momentul în care Prime95 va detecta o eroare, testul va fi întrerupt și ne vom da seama de asta foarte ușor: iconul de notificare, din verde, va deveni roșu!

Conform specialiștilor în overclocking, durata recomandată de testare va fi egală sau superioară a zece ore de calcul continuu; ori asta nu vrea să spună altceva decât că, pentru rezultate infailibile, răbdarea de fier este un ingredient necesar în momentul testării calculatorului!

Download Prime95

Alte programe de testat performanța calculatorului …

Inițial, voiam să prezint în acest articol toate programele de testare a performanței calculatorului, pe care le cunosc, dar din păcate, va trebui să lăsăm o parte din ele pentru a fi prezentate în articole viitoare pe această temă. Oricum, de moment cred că avem suficiente… Nu ?!?

21 Comentarii

        1. Ăsta e șantaj! Te dau pe mână miliției… :) Poza o am de pe Google Image; parcă… Dar ce contează ?!? Sau credeai că mi-am făcut laborator acasă și vroiai rețeta ?!? :)

          1. Nu mah nu credeam eu am dat banii pe o gramada de chestii pana am facut un super pc am inceput asta primavara si cred ca termein la toamna e un gen de proiect la care lucrez stii vreau site de unde sa cumpar piese pc de calitate. A da si am dat si like si +1 aia era doar o gluma

          2. Stai liniștit că ți-am gustat gluma; altfel nu îți răspundeam… Chestia cu „Like-urile” e o simplă tatonare… De unde să-ți iei componente de calitate…
            Păi să vedem…
            Componentele, sunt de calitate sau nu, indiferent de site-urile de unde le cumperi. Importantă e marca înainte de toate; e important să știi ce să alegi.
            PC-ul ăsta, vrei să-l faci din bucăți sau intenționezi să-l cumperi gata făcut ?!?

          3. Din bucati mah am o unitate veche bine cam de vreao 8 ani si am modificato cate putin mereu cand am avut cate un ban pana am ajuns unde sunt iar acum ca tot trebuie sa iau niste bani in cont ma gandesc sa mai bag cate ceva in ea

  1. Să nu uităm de Speccy de la Piriform! un program gratuit care îţi dezvăluie toate caracteristicile Pc-uli, temperaturile procesoarelor, a plăcii grafice, a hardurilor numele tuturor driverelor şi altele…

  2. Sa vezi ce scot diseara profesionistul din mine cu astea!=]
    pe cand un articol despre Krento? sau nici tie nu-ti place?:D
    e facut de romani..

  3. Starkey, daca vrei un cum zici,un super pc, chiar am vazut ieri pe net ceva componente foarte bune, dar din pc-ul tau vechi nu poti face nici pe departe un super pc, iti trebuie o placa de baza noua, poate incerci una dual socket si noul procesor AMD Bulldozer cu 8 nuclee,sau macar pe cele cu 6 nuclee, pune o placa grafica cum ar fi GeForce GTX 590 de 3 giga si la ram 2 sau 4 memorii de 8 giga,, bineinteles ca o sa ai nevoie si de o sursa pe masura. Atunci vei avea un super pc, dar vezi si preturile care nu sunt deloc mici! Succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.