Cum se face un backup al tuturor driverelor din calculator

De fiecare dată când trebuie să reinstalez sistemul de operare în calculatorul personal, amân momentul până când nu mai exista cale de întoarcere. De obicei fac acest lucru deoarece așa cum o știm cu toții, după formatare, instalarea driverelor și configurarea sistemului de operare pentru a-l adapta necesităților noastre, ne ia mai mult timp decăt instalarea propriu-zisă.

Din fericire există câteva modalități prin care putem economisi timp prețios la configurare și una dintre acestea constă in realizarea unui backup al tuturor diverelor înainte de a iniția procesul de instalare a Windows-ului. Bineînțeles că există multe aplicații care ne permit să facem acest lucru; eu vă voi vorbi despre una dintre cele mai bune soluții gratuite ale momentului, DriverMax:

Backup drivere cu DriverMax

DriverMax este un program gratuit (dispune și de o versiune comercială), cu ajutorul căruia putem crea, printre altele, o copie de siguranță a tuturor driverelor instalate în calculator pentru a le putea restaura după reinstalarea sistemului de operare.

Tot cu DriverMax putem actualiza (în cazul în care dispun de o versiune mai nouă), driverele deja instalate în calculator, descărca și instala acele drivere pe care nu le-am putut localiza pe cont propriu. Totuși, asta e „altă mâncare de pește” și nu vreau să intru in detalii pentru a nu mă îndepărta și mai mult de la subiectul principal al acestui articol: crearea unui backup al driverelor instalate.

Cum se face un backup al driverelor instalate in calculator

Înainte de toate va trebui sa descărcăm și să instalăm aplicația DriverMax. După instalare, în panoul general a DriverMax, facem click în „Driver backup and restore„, apoi click pe „Backup drivers„. Când vom da click pe butonul „Backup„, vom avea posibilitatea de a selecta driverele cărora le vom face o copie de siguranță:

backup drivers DriverMax

Mai departe, va trebui să selectăm toate driverele pe care dorim sa le includem în copia de siguranță ce va fi creată, apoi să apăsăm butonul Backup:

Backup drivere calculator cu DriverMax

Înainte de realizarea propriu-zisă a backup-ului, ni se va cere să indicăm programul locul în calculator în care dorim ca acesta să fie salvat.

Pentru a avea driverele la îndemână atunci când vom avea nevoie de ele, backup-ul îl putem inscripționa pe un CD ori DVD, sau îl putem salva Dropbox, dacă Windows-ul recunoaște după instalare placa de rețea fără a necesita instalarea driver-ului (Windows 7 instalează de obicei un driver generic care ne permite accesul la Internet).

Download

8 Comentarii

  1. Si daca am facut acest backup si-l pun pe cd, dupa ce-mi instalez windowsul trebuie sa instalez si programul asta ca sa pot face restore la drivere?

  2. O fi el bun dar nui indicat sa se faca asa ceva,avem deja sistemul infectat dupa un anumit interval de timp ,eu unul nu recomand asa ceva.

    1. Ete na; ce are una cu cealalta ca nu prea pricep ?!? Daca se face acest backup dupa instalarea si configurarea sistemului de operare ce te-ar face sa nu recomanzi ? Dar daca am un sistem curat ? Pai vezi, acest program e recomandat presupunandu-se ca se dispune de un sistem curat. Oricum, din cate inteleg, din punctul tau de vedere nici backup nu ar trebui facut vreodata fiindca e posibil sa facem back-ul si al virusilor. Logic, riscul exista insa daca nu faci un backup, cand singura rezolvare este reinstalarea sistemului de operare, mergand pe ideea ta, pierdem tot. Daca asta crezi ca e o solutie atunci hai sa stingem tot si sa plecam …

    2. pai..
      dupa mine backupul il faci imediat dupa ce ai reinstalat sistemul, ai gasit toate driverele!!
      si, inainte sa apuci sa intri pe unde umbli tu de obicei, i-ti faci backup , cat e curat sistemul, presupunand bineinteles ca e sistemul curat dupa ce ai bagat o copie noua de OS.asa ca..
      chestia cu backupul e bine venita!

  3. Buna ziua ! Am marea rugaminte sa mi se spuna clar in ce consta acest proces backup si care este eficienta sa ,precum si modul de operare al acestui proces !
    Multumesc mult de tot !

    1. Salut.
      Procesul de backup al driverelor cat si a sistemului de operare presupune dupa caz salvarea unor setari de registri,setari ale programelor instalate pentru care se opteaza pentru initierea unei asemenea operatiuni ori replicarea continutului unei partitii,continand astfel toate customizarile realizate pana in momentul actual,fiind util acest lucru in cazul reinstalarilor de sistem,scutind timp pierdut,ajutandu-ne si in cazul driverelor necorespunzatoare ce contin bug-uri ori au in componenta module ce sunt incompatibile cu terte softuri,sisteme de operare,cauzand instabilitatea sistemului de operare,functionarea acestuia in mod defectuos etc…
      Sunt mult mai multe softuri ce aduc astfel de functii in componenta lor,modul de utilizare precum si interfata grafica fiind putin diferita,functiile fiind destul de intuitive.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.