Cum se montează / face un calculator din componente / bucăți | Alegerea componentelor

În acest tutorial vom vorbi despre cum se montează / face un calculator din componente deoarece v-am promis un astfel de material de foarte multă vreme. Vă voi explica cum alegem componentele, care sunt uneltele și materialele de care avem nevoie și, spre final, vom vedea cum asamblăm calculatorul.

Cum se montează / face un calculator din componente

Construirea propriului calculator pare, la prima vedere, o sarcină ce poate fi îndeplinită doar de tehnicieni ce au urmat minim un curs de specializare în repararea și asamblarea PC-urilor, iar asta se întâmplă deoarece multe persoane nu își dau seama că marii fabricanți de calculatoare au creat componentele calculatoarelor dektop astfel încât acestea să poată fi asamblate de oricine știe să respecte câteva instrucțiuni și să folosească o șurubelniță; restul „e un puzzle…

Cum alegem componentele calculatorului

Am observat că majoritate celor ce doresc să asambleze un calculator pe cont propriu pentru prima dată, au obiceiul să înceapă cu sfârșitul; prima dată cumpără componentele, fără să țină cont de indicații, apoi caută instrucțiuni pentru a le uni și obține cu ajutorul lor un sistem stabil, suficient de puternic pentru… orice. Total greșit acest mod de a face lucrurile și veți deduce în continuare de ce spun asta.

Alegerea procesorului:

Cum alegem procesorul atunci când facem un calculator "pe bucăți"Înainte de a achiziționa procesorul trebuie să știm clar la ce vom folosi calculatorul și drept urmare, facem o listă cu toate aplicațiile și jocurile pe care vom dori să le rulăm în acesta.

După ce am făcut lista, aruncăm o privire peste cerințele de sistem a sistemului de operare ce va fi instalat precum și cele ale fiecărui program / joc în parte și luăm în calcul posibilitatea de a rula două, trei său chiar mai multe dintre acestea simultan.

Când calculăm totalul resurselor necesare, ținem cont și de aplicațiile de securitate. Tot în momentul deciderii asupra achiziționării procesorului, ne asigurăm că puterea de calcul a acestui component atât de important nu va fi solicitată deplin de către aplicațiile executate.

Dacă un program necesită un procesor de 1,5 GHz pentru a rula corect, procesorul pe care îl vom cumpăra va fi de minim 2 GHz; nicidecum unul de 1,5 GHz.

De regulă, cumpărăm în funcție de buget și de timpul pe care îl avem la dispoziție pentru a monta sistemul. De foarte multe ori am așteptat câteva luni pentru a putea strânge banii necesari achiziționării unor componente mai potente decât cele pe care mi le-aș fi permis în momentul în care am decis asamblarea unui PC; nu de alta, dar timpul trece la fel de repede cum apar regretele.

Intel sau AMD ?!? Eu prefer Intel însă chiar nu prea contează asta.

Alegerea plăcii video:

Placa VideoDeoarece placa video are un cuvânt important de spus la rularea jocurilor și a aplicațiilor de editare foto & video o vom alege imediat după ce am decis care va fi procesorul întrebuințat la construirea calculatorului.

Bineînțeles, pentru a ne face o idee despre ceea ce avem nevoie, apelăm și de această dată la cerințele de sistem recomandate (NU minime) pentru a putea rula aplicațiile și jocurile de care vom avea nevoie.

Ca și în cazul plăcii de bază, vom cere ajutorul persoanelor mai experimentate decât noi pe partea hardware, precizându-le de la bun început bugetul total de care dispunem pentru a asambla sistemul.

Vom ține cont și de rezultatele testelor realizate de editorii și utilizatorii blogurilor și forumurilor de gaming.

Alegerea plăcii de bază:

Cum alegem placa de baza pentru un calculator făcut "din bucăți"Multe persoane consideră că alegerea plăcii de bază este cea mai simplă decizie ce trebuie luată înainte de asamblarea calculatorului; total greșit!

Atunci când decidem să cumpărăm o placă de bază ori alta, pe lângă faptul că vom ține cont de procesorul ales, va trebui să ținem cont și de specificațiile tehnice ale acesteia.

În plus, pentru a evita eventualele probleme provocate de compatibilitate, înainte de achiziționarea plăcii de bază studiem terenul căutând recenzii despre eventualele candidate pe forumurile și blogurile de specialitate.

Întotdeauna vom ține cont de:

  • Compatibilitatea cu procesorul ales.
  • Compatibilitatea cu placa video aleasă.
  • Frecvența maximă admisă pentru memoria RAM (cu cât mai mare, cu atât mai bine).
  • Capacitatea de memorie RAM maximă admisă (cu cât mai mare, cu atât mai bine).
  • Tipul de memorie RAM suportată.
  • Sloturile integrate / numărul lor.
  • Conectivitatea.
  • Componentele integrate (ex: video, audio, etc.)
  • Fabricantul plăcii de bază.

Abia după ce am decis ce placă de bază vom folosi la asamblarea calculatorului ne facem griji pentru următoarele componente.

Dar bineînțeles, nu cumpărăm nimic înainte de a știi care sunt toate componentele pe care le vom utiliza.

Alegea memoriei /-iilor RAM

Alegerea memoriei RAM Atunci când vom cumpăra memoria RAM, pe lângă faptul că vom calcula capacitatea ajutați de cerințele minime ale sistemului de operare și a aplicațiile / jocurile pe care vom dori să le rulăm, vom ține cont și de timpul de memorie suportată de placa de bază.

De regulă, memoria RAM, cu cât este mai multă, cu atât mai bine. Partea bună e că nu trebuie să achiziționăm toate modulele în același timp. Chiar și așa, e important ca în momentul achiziționării memoriei RAM să nu optăm pentru folosirea a două module de memorie pentru a atinge cantitatea maximă pe care ne-o permitem.

Nu vom cumpăra două module de 2 GB fiecare dacă ne permitem doar 4 GB ci un singur modul de 4 GB. De ce facem asta ?!? O facem pentru ca în momentul în care vom dori /ne vom permite creștem capacitatea memoriei să nu fim nevoiți să substituim toate modulele.

După ce am stabilit cantitatea de memorie RAM nu ne mai rămâne decât să decidem achiziționarea modulelor în funcție de frecvența de lucru și compatibilitatea cu placa de bază pe care o vom folosi.

Alegerea Hard Disk-ului:

Hard DiskEu am recomandat întotdeauna utilizarea a două Hard Disk-uri; unul pentru sistemul de operare, celălalt pentru găzduirea fișierul de paginare și celelalte date (filme, muzică, documente, etc.). Dar din păcate nu toată lumea își permite să arunce cu banii în stânga și-n dreapta…

Oricum ar fi, atunci când alegem Hard Disk-ul, ne vom lăsa influențați nu doar de capacitatea acestuia (precizez asta fiindcă am văzut că se poartă) ci și de rata de transfer a datelor și timpul de acces către datele stocate pe el.

Bineînțeles că vom ține cont și de fabricantul Hard Disk-ului și de părerile persoanelor care l-au cumpărat deja.

Alegerea sursei de alimentare:

Sursa de alimentareSursa de alimentare o vom alege în funcție de capacitatea sa ținând cont de consumul maxim acumulat de către celelalte componente.

Vom alege o sură bună, fără fluctuații de energie, care să dispună de suficiente cabluri pentru a alimenta toate componentele din calculator (ex: placa de bază, hard disk-ul, placa video, DVD Writer-ul, venitlatoarele, indicatoarele carcasei).

Alegerea celorlalte componente:

Bineînțeles că mai sunt și alte componente / consumabile de care avem nevoie pentru a construi un calculator însă nu le vom da foarte mare importanță deoarece fie sunt opționale, fie nu are rost să pierdem vremea vorbind detaliat despre ele.

Iată care sunt acestea:

  • Placa audio (obligatoriu dacă nu este integrată în placa de bază) + difuzoare.
  • Carcasa.
  • Card Reader.
  • TV Tuner
  • Tastatura + Mouse
  • Ventilatoare (decidem numărul lor doar după ce știm care va fi carcasa utilizată).
  • Cabluri SATA (de obicei vin suficiente în cutia plăcii de bază).
  • Pasta termică pentru procesor
  • Soluție pentru curățarea și purificarea procesorului.
  • Cooler-ul procesorului.
  • Cooler-e Memorie RAM / Procesor / Chipset.

Pe lângă asta, vom avea nevoie și de minim două șurubelnițe, o cană mare de cafea și multă răbdare.

În curând voi publica un articol ilustrat cu informații detaliate referitoare la asamblarea tuturor componentelor. Până atunci, cineva ar mai adăuga la cele spuse mai sus ?!?

192 Comentarii

  1. Aș adauga eu ceva. În tutorial s-a recomandat cumpărarea a 2 Hard Disk-uri, unul pentru sistemul de operare și unul pentru stocare. Pentru sistemul de operare aș opta pentru un SSD, mai ales la cum sunt preturile la Hard Disk-uri.

  2. Foarte bun articolul, pe intelesul fiecaruia. Eu am patit cu o placa de baza G….. nu era compatibila cu componentele. De fiecare data cand instalam actualizarilr la windows 7, nu imi mai mergea netul, numai rulau anumite programe, anti-virus-ul imi dadea erori, si altele. Acum am alta placa de baza A….. pot sa zic ca e foarte buna, nu am avut probleme deloc (o am de 4 luni si ceva si windowsul instalat de cand am luat placa de baza.

  3. Mai trebuia precizat un lucru la placa video. E recomandat daca ne alegem procesor intel sa ne uitam de o placa video nVidia sau daca alegem AMD e recomandabila o placa video ATI. Marcile astea is compatibile una cu cealalta. Asta nu inseamna ca nu merge ATI cu Intel sau nVidia cu AMD (cum am eu acum pe calculator), doar ca de regula performanta maxima o obtii in una din combinatiile amintite mai sus.

    1. Presupun că cel puțin un gram de adevăr există în afirmațiile tale având în vedere că plăcile video ATI sunt fabricate (mă rog, erau) de AMD însă nu prea cred că una dintre cele două companii și-ar risca imaginea sabotând-o pe cealaltă…

      1. Nu neaparat sa se saboteze una pe cealalta, dar recent mi-am schimbat procesorul si l-am intrebat pe specialistul de la magazin daca are ceva ca eu am placa video Nvidia si imi cumpar procesor AMD. Si mi-a zis ca de regula cea mai buna combinatie e cea de care ziceam in comentariul de mai sus dar ca nu ar trebui sa fie probleme.

        N-am facut niste teste pentru asa ceva da poate ca astazi e doar un mit. Dar si pe site-ul de la AMD am vazut reclame la placi ATI. Oricum, chestia asta nu are importanta doar daca vrei sa iei calculatorul special pentru gaming.

        1. După ce am citit primul tău comentariu am luat legătura cu o cunoștință ce lucrează de mult timp într-un laborator de teste hardware al unui magazin online (care se ocupă și cu montarea calculatoarelor la cere) și mi-a spus că ideea cum că ar exista o problemă este un simplu mit în momentul de față; un mit născut dintr-un adevăr în urmă cu 6-7 ani când, o combinație „Nvidia (chipset) & ATI (video)” sau viceversa, ar fi creat mai multe probleme decât Bush. Niciodată nu s-a pus problema de combinațiile de tip CPU & GPU. Mai ales că ATI, înainte să fie achiziționată de AMD, nu avea nicio intenție „să pună bețe în roate” nimănui.

      2. Chestia asta cu nVidia și Ati am auzit-o și eu la alții care configurează calculatoare. Eu am AMD și nVidia și se înteleg perfect.

  4. Cristi ,urmatoarele trei luni sunt foarte ocupat ,trebuie sa merg la niste reparatii capitale si pentru asta nu trebuie fus orar…intru pe direct Skype si vorbim ,ca idee pentru articolul tau de azi nota 10+.

  5. salut,cristian.sunt un mare fan al site-ului tau.zi de zi intru aici si ma uit la diverse articole.faorte bun articolul de azi.uite,as vrea si eu sa ma ocup cu asta.sa adun bani si sa montez calculatoare pe componente.cand cumpar fiecare componenta,o sa primesc cablurile necesare la ea sau trebuie sa stiu eu pe care sa le cumpar separat? cam de ce buget ar trebui sa tzin cont daca vreau sa fac un calculator pe componente?cam cat mi-ar trebui? app tine-o tot asa,cristian,si mult succes in continuare.

    1. Salut Tiberiu,

      Bugetul depinde întotdeauna de componentele necesare. Componentele, așa cum am spus și în articol, le alegi în funcție de întrebuințarea care i se va da PC-ului.
      Cablurile necesare vin cu componentele (placa de bază).

  6. si inca ceva.fiecare carcasa de calculator are locuri special facute pentru unde se pune placa de baza ,si hardul?sau trebuie si acelea montate cumva?eu nu am mai facut asa ceva pana acum si nu ma stiu cu astea.te rog,daca stii,ajuta-ma.multumesc frumos

  7. Ramaneti pe „frecventa” .
    Trebuie sa se mentina si un oarecare suspans mai ales ca un articol atat de bogat nu se face cu una cu doua .

  8. Salut Cristi,

    Imi poti recomanda un SSD pana in 800 RON pentru laptop? Am citit pe forumuri si modelul meu de laptop suporta SSD (ASUS K53TA).De unde pot cumpara un caddy pentru SSD? Pentru ca vreau sa-l montez in locul unitatii optice a laptopului.

    Multumesc :)

    1. Doar la ocazie găsești în RO… Cât despre SSD-ul recomandat, am instalat cu ceva timp în urmă un Intel Solid State Drive în calculatorul unui amic și este foarte mulțumit. Eu cumpărasem un Corsair și mi-a dat foarte multe bătăi de cap; deci, nu recomand. Dacă vrei să-ți iei ceva bun, din punctul meu de vedere, Intel-ul e variantă cea mai bună în momentul de față.

  9. cristian,cand mi-am cumparat pc-ul,cel de la care l-am cumparat, a zis ca e mai bine sa am memorie 2 GB in doua sloturi,adica 1 GB si 1 GB, ca sa fie dual chanel. Tu ai spus aici ca e mai bine sa avem un singur slot ocupat,nu doua. Deci,cum e mai bine,si cum va functiona calculatorul mai bine,cu,de exemplu,2 gb rami intr-ul slot,sau 1 gb si 1 gb? cum e mai bine?si da,ai dreptate,mai ales pentru cei care nu au decat doua sloturi,e mai bine asa cum ai zis tu.

  10. cristian,eu am 2 gb,in dual chanel,1gb si 1 gb. mi-am cumparat nu de mult 2 gb rami (1gb si 1 gb) kingmax de acceasi frecventa ca celelalte doua placute ale mele de rami,si nu imi mai pornea calculatorul daca le puneam si pe alea doua,ca sa am 4 gb rami. am windows 7 pe 64 biti. din cate am citit pe net de vina ar putea fi bios-ul si ar trebui updatat ca sa imi mearga mai multi rami.asa sa fie oare?am placa de baza hp convertible minitower 2700 dc.

    1. Placa ta de bază suportă doar memorii DDR2, tu probabil ți-ai cumpărat memorii DDR3. Nu poți pune 2 memorii DDR2 cu alte 2 memorii DDR3 sau altfel pe placa de bază și să te aștepti șa mergă.

  11. ..Tiberiu ,cam cati ani ai ? …cu tot cu vioara ta ? …configuratia unui calculator nu o sa ti-o spuna niciodata Cristi ! …mai cu seama daca tu dirijezi ,preponderent RACHETE de pe laptop …scuze,asta fac numai oamenii rai :)))

  12. Ia zicetimi si mie, daca mai adaug la PC inca o placuta de memorie RAM sau daca se inlocuieste o placa video, afecteaza asta cu ceva windows-ul, adica trebuie reinstalat?

    1. Dacă se mai adaugă o placuță de memorie nu trebuie să faci nimic. Dacă vrei să înlocuiești o placă video trebuie să dezinstalezi driverele celei existente mai întai, apoi închizi pc-ul, montezi noua placă video in locul celei vechi, conectezi monitorul la noua placă(VGA,DVI,HDMI) și acum pornesti calculatorul. Instalezi driver-ul noii plăci, dai un restart și cam asta ar fi. Ce ți-am spus acum nu am încercat niciodată, doar mi-am pus un pic logica la treabă.

      1. Ionuț nu ne zici și nouă modelul plăcii de bază? Poate îți putem da răspunsuri mai particularizate, exact ce ai tu nevoie!?

  13. …fara sa astept detalii am sa-ti fac o recomandare : pune mana pe carte vreodata …nu o sa afecteze cu nimic compul daca adaugi memorie RAM insa trebuie sa stii cat poate accepta placa de baza pentru ca multi utilizatori baga n’spe giga rami cu toate ca placa lor de baza nu suporta …la o placa video dedicata ,in afara de faptul ca trebuie sa o suporte placa de baza mai trebuie sa iei in calcul sursa de alimentare ,factor foarte important …as mai putea dezvolta dar mi-e somn ,ai grija Ionut ca Mos Gerila vine intodeauna cand doarme omul …nu te joci :)))

  14. Subiectul abordat aici necesita putin mai multa experienta,atat in alegerea componentelor cat si in manipularea – montarea lor.Cu oferta existenta pe piata alegerea componentelor devine importanta privind prin prisma compatibilitatii.Multi aleg folosind ca prim criteriu pretul,fara sa realizeze ca achizitioneaza o componenta incompatibila cu restul componentelor,sau compatibila dar de o calitate mult inferioara.Si va dau un singur exemplu,posesorii de procesoare Intel din classa D(inca sun Pc-uri echipate cu asa ceva) se alarmau de temperatura ridicata la care functionau,cerandu-mi sa remediez problema am incercat sa-i conving sa achizitioneze un cooler performant,dar cand aflau pretul(undeva peste 100 Ron)toti mi-au spus ca sunt nebun cand un HDD costa 170 Ron.Cei care au raspuns pozitiv si in ziua de azi sunt multumiti de achizitia facuta (cu atat mai mult ca respectivele coolere sunt multi-platform).Deci ..exact ce spuneam mai sus…trebuie chibzuit bine in alegerile ce le facem in magazin,si unde nu stii nu este rusine sa ceri un sfat.

  15. am cumparat memorii ddr2,nu 3. iulian,omul cat traieste invata. eu nu cred ca tu le-ai stiut pe toate de la inceput.are ceva daca intreb?esti culmea,iulian. vreau sa ma documentez,ca nu sunt asa de destept ca tine.

    1. Este recomandat ca update-ul de BIOS să nu îl faceți din sistemul de operare, ci cu o dischetă floppy sau un flash drive. Am făcut eu update-ul de BIOS din Windows, iar o perioadă am avut probleme cu instalarea de Windows-uri. Stătea pc-ul câte 10 minute pană apăreau ferestrele cu licența și Install windows.

  16. Multumesc domnilor, banuiam si eu cate ceva din ce spuneti voi dar am zis sa nu am surprize ceva si sa ma apuc iar sa reinstalez windows-ul. antivirus2012, imi place ce raspunsuri dai, nu degeaba te-a ales Cristi sa faci parte din echipa lui. Iar tu Iulian, ma faci sa rad de multe ori cu aceste comentarii ale tale. Si aici nu vreau sa zic ca nu recomanzi ceva bun dar ma faci sa rad prin felul tau de exprimare mai obraznic asa, mai direct si comic. Si tu singur ai zis ca esti mai obraznic, nu bag eu cuvinte de la mine si oricum tu poti sa zici ce vrei ca eu nu ma supar. Hai ca o lungesc prea mult, ceau!

  17. antivirus,uite,cu privire la update-ul de bios,ce as putea face daca nu e disponibil niciun update de bios pentru placa mea de baza pe pagina oficiala de la hp? daca pun un alt bios de la un alt model de placa de baza hp,nu ar fi sanse sa fie compatibile modelele de bios de la o alta placa de baza cu placa mea de baza?

    1. Să nu descarci un BIOS de la alt model de placă de bază. Nici măcar de la aceeași placa de bază o versiune diferită să nu descarci fiindca o să ai probleme.

  18. Salutare,baieti.am o problema.nu cred ca e locul potrivit de postat aici. Am un windows 7 pe dvd,l-am copiat in calculator,si vreau sa il pun pe un alt dvd,dar sa fie bootabil apoi.si nu stiu acum.am instalat o versiune de nero,a 10-a.si nu ma pricep cu aia.nu am gasit o versiune mai veche de nero cu acel meniu simplu.cred ca stiti la ce ma refer.va rog,mi-ati putea spune cum sa fac si cu ce program si cum sa imi pun windows-ul pe dvd si sa fie bootabil?va rog frumos.

  19. salut,baieti.am un windows 7 pe un dvd.l-am copiat in calculator si vreau sa il pun pe un alt dvd,dar sa fie bootabil apoi.am incercat cu versiunea 10 nero,dar nu ma pricep acolo,ca nu e meniul ca si la versiunile mai vechi. nu am gasit inca o versiunea mai veche de la nero,acea cu meniu mai simplu.va rog mult,mi-ati putea spune cum sa pun acel windows pe dvd si sa fie bootabil si cu ce program si cum anume?va rog frumos.

  20. Am gasit aici pe site un program image turner si scrie ca are optiunea Inscriptionarea unui unei imagini de disc ISO bootabile (sistem de operare) pe un DVD.daca as folosi aceasra optiune,atunci cum as face mai departe?Care l-ati mai folosit pentru a face asta?

  21. Si windows-ul 7 pe care il am eu nu e doar un singur folder,ci e un folder numit GRMCULXFRER_EN_DVD,dar daca dau dublu click se deschide si apar aceste foldere boot,efi,sources,support,upgrade,apoi inca niste fisiere autorun,bootmgr,bootmgr.efi,setup. si vreau sa pun acel folder GRMCULXFRER_EN_DVD pe un dvd,dar vreau sa fie bootabil.

  22. In acel program image turner nu merge.daca dau sa adaug imaginea si vreau sa adaug acel folder al windows-ului 7 imi deschide acel folder inainte sa il adaug si tot nu pot pune intreg folder-ul acolo.nu merge cu acel program.nu stiti voi o solutie.eu nu am mai facut de astea,si nu stiu cum sa fac

  23. M-am mai gandit la o solutie.daca as pune acel folder cu windows-ul pe dvd,dar nu cred ca ar fii bootabil apoi,si cred ca calculatorul nu l-ar vedea decat ca pe un simplu folder,nu?deci,sa il pun pe dvd asa ca si cum as pune niste melodii de exemplu,dar nu cred ca ar fii bootabil,decat daca as face altcumva,dar nu stiu cum.

  24. antivirus,dar uite,eu,din anumite motive,as vrea sa copiez windows-ul de pe dvd la mine pe hard,ca sa pot edita ceva acolo intr-ul folder,si apoi sa il pun pe un alt dvd,dar sa fie iar bootabil.sper ca intelegi ce am vrut sa spun.

  25. antivirus,am luat windows-ul de pe dvd cu image burn,dar in D mi-au aparut doua fisiere cu acelasi nume,nu unul singur cum ma asteptam,unul de 3 gb si inca unul de 4 kb.deci,ce sa fac cu ala de 4 kb,pot sa il sterg?

    1. Bănuiesc că vrei să editezi fisierul ei.cfg aflat în folderul Sources. Ai un windows 7 original, e unul luat de pe torente sau de la cine știe ce cunoscut? Probabil acel fișier de 4 KB e un log al aplicației ImgBurn ce poate fi șters.
      Cand aveți o problemă dați mai multe detalii, eventual un screenshot. Nu ghicesc în stele ce extensie are acel fișier ca să îți spun exact ce să faci.

  26. da,antivirus,asta vreau sa fac,vreau sa sterg acel fisier ei.cfg,stii tu de ce.sti am incercat cu power iso si cu ultra iso sa editez,dar cand vreau sa salvez nu ma lasa,si zice ca doar fisiere mai mici de 300 mb.doar daca cumpar acele programe pot.deci,cum sa fac,nu stii?vreau sa editez imaginea iso a windows-ului,sa sterg ei.cfg si sa salvez imaginea inapoi.nu stii cum sa fac?te rog frumos

    1. E adevarat dacă cumperi Power iso vei puteam duce operațiunea la bun sfârșit. Folosește Daemon Tools ca să montezi imaginea iso și să ștergi acel fișier.

  27. deci am facut cu image burn de pe dvd,ca sa am o imagine iso,si vreau sa o editez si sa o salvez la loc,tot iso sa fie.si vreau sa sterg cu totul acel fisier,sau sa il editez,oricum ar fi bine,doar ca nu reusesc apoi cu salvarea imaginii iso.deci,nu stii cum sa fac sau cu ce program?

  28. antivirus,dar cu daemon tools pot doar sa montez imaginea si sa apara langa C si D acolo in my computer,dar daca incerc sa editez nu pot,pentru ca acolo nu apare acea optiunea.pot doar sa montez imaginea,nu si sa o editez si sa o salvez.nu stii alt program?Dar gratuit

  29. antivirus,daca as pune un dvd acel folder al windows-ului fara sa fie iso,si sa fie sters acel fisier,si apoi sa pun iar in calculator folderul,si sa il fac iso cu image burn nu ar merge asa?apoi sa il pun iar pe dvd si gata treaba.ar merge?

  30. si inca ceva important.daca reusesc sa obtin o imagine iso,atunci cum o pun pe dvd,cu nero sau cu ce program?si cum se pune?asa ca si un fisier obisnuit se pune?te rog,daca stii un program pentru asta,recomanda-mi un link,si sa fie usor de utilizat programul,si sa pot face un dvd bootabil.te rog

  31. nu inteleg ceva.de ce cand bag dvd-ul cu windows in dvd-rom si dau pe unitatea dvd-ului pot deschide fara daemon tools ?inseamna ca nu e iso?

  32. Salut Cristian. Apreciez aprofundatele informatii de pe site-ul tau si cu toate ca nu prea cred ca are vreo legatura ceea ce vreau sa te rog, cu subiectul la care comentez… dar o fac ptr ca e postarea la care s-a comentat cel mai recent si sunt si in lipsa de timp :( Din pacate am un PC descktop .. Am sa intru in paine si de aceea te rog frumos sa ma ajuti. DECI : am incercat sa il formatez si sa scap de VISTA in detrimentul unui W7 sau chiar XP si nu permitea nimic :( Am incercat smecheria cu scoaterea bateriei dupa care intr-adevar, mi-a permis instalarea OS`ului. Si cand toate cele bune, in momentul intalarii wind`ului cand incep minutele sa scada nu mai trecea de min. 32. Dupa mai multe incercari am ales alt wind ( toate OS bootate pe CD/DVD noi – ptr a nu exista prezumtia de a fi zgariate, s.a.m.d. ) si tot asa nu ma lasa sa instalez :( . Ca monitor folosesc un TV LCD .. si la un moment dat nu mai reda nimic . . . Te rog daca binevoiesti sa ma ajuti da-mi un add la id`ul din mail nu stiu ce sa ii mai fac :( orice as incerca nu ii dau la cap Si nu sunt novice chiar deloc !! Multumesc

    1. Costi ,tu nu esti novice (inca nu ai ajuns) ,esti laudaros si haotic in explicatii ! incearca sa te concentrezi asupra problemei pe care o ai cu noul calculator (apropos ,sper ca ti-ai luat si un monitor:)) …in rest e bine ,poate aflam si noi cate ceva despre evolutia compului tau. ….aaa,am uitat ceva : NU MAI FOLOSI PROGRAME PIRATATE ,daca nu te pricepi …mai bine foloseste LCD-ul ala ca atare si cu asta basta.

  33. davio gamer v3 Unitate pc : Intel Pentium iv 2.4 GHz / 512 Mb / ddr Kingmax / HDD 80 Gb / Video Ati Radeon 9550 / 256 mb / dvdrwGIGABYTE GA-8IPE1000

    Ca sa fiu mai concis in prima problema pe care o intampin este legata de faptul ca in momentul pornirii sistemului nu mai reiese nimic in monitor si mi-e teama ca nu e de la placa video ca cu doar cateva minute de a pati acest lucru era totul ok

  34. costi,scuze ca intervin,dar w7 are nevoie de minim 1 gb rami.din cate observ tu ai doar 512 mb,nu?monitorul porneste,adica se aprinde acel led al lui?inainte aveai astfel de probleme cu el,adica inainte sa se intample asta?daca nu merge sa instalezi nici xp,atunci nu e de vina monitorul,dar si monitorul are un motiv anume pentru care nu mai functioneaza.ar putea sa fie si placa video.nu ai un alt monitor sa incerci?

    1. Tiberiu , nu m-ai inteles. Am sa explic detaliat :
      – cand am cumparat sistemul primul OS ce l-am instalat a fost XP .. dupa care la un moment dat (trebuind sa il formatez) nu mai permitea decat VISTA !!
      – apoi, o foarte buna perioada de timp nici nu l-am mai folosit, revenind acasa de curand am vrut sa scot VISTA formatand cu un XP SP3, dar de aici au inceput problemele:
      1. Nu permitea bootarea de pe CD / DVD indiferent de OS.
      2. Dupa delungi incercari am dat peste solutia de a scoate bateria procesorului, fapt ce mi-a permis sa rulez un CD cu XP. Numai ca in momentul in care a inceput sa se formateze si sa scada minutele de la 39 .. cand ajungea la min 32 se bloca. Am refacut un CD in ideea ca poate ar fi zgariat , etc , dar la fel.
      3. Am ales sa incerc si cu un W 7 (iar ceea ce ai zis tu legat de ramm-i asa e – dar eram doar curios sa vad ce se intampla) si tot nimic. Intreband in stanga si dreapta mi s-a zis ca sistemul nu mai permite schimbarea OS-ului din cauza unei setari din BIOS, si anume AHCI (de care insa nu am dat de ea).
      4. Ca o ultima solutie am zis sa incerc si cu un DVD (de asemeni in acel moment ars) cu VISTA! Numai ca la un moment dat am realizat ca nu rula deloc DVD-ul ( cand zic deloc ma refer la faptul ca imi afisa WINDOWS LOAD FILES… dupa care ramanea monitorul negru , iar WRITTER-ul devenea inactiv -numai rula DVD-ul.
      5. Numai ca ceea ce m-a facut sa opresc orice tentativa de formatare a DESCKTOP-ului este faptul ca nu stiu daca am facut ceva necorespunzator( iar daca DA , CE ?) ptr ca in momentul pornirii calculatorului nu se intampla nimic pe monitor , afisand mesajul ca : NU EXISTA SEMNAL !!!
      Mentionez ca monitorul meu este un Tv LCD conectat la PC cu un cablu VGA. De asemenea iti spun ca atat cablul cat si LCD-ul sunt in perfecta regula ptr ca le-am verificat si rulat cu laptopul.

      Ceea ce cer eu este daca ma poate ajuta cineva cu vreo idee vizavi de ceea ce mi se intampla ?! :( Pentru a nu interveni presupuneri va spun ca tot ceea ce am facut la calculator a fist sa :
      *ii scot bateria procesorului;
      *sa scot pinul de langa baterie, ar introducad-ul in aceasi pozitie;
      *placa video nu cred ca s-a stricat din moment ce a mers pana la un moment dat, fara a apuca sa ruleze in conditii normale din moment ce nici macar formatarea nu a fost dusa la bun sfarsit.

      Sper ca am reusit sa fiu concret, asta fiind tot ce am de zis, fara sa omit ceva !

  35. costi,e destul de nasoala treaba.dvd-rom-ul esti sigur ca functioneaza ok?adica nu are nicio problema?eu as zice sa il testezi si in alt calculatoruliar daca e ok sa scoti din ecuatie asta,sa fii sigur ca e in regula.daca sursa e ok,daca ramii sun ok,daca unitatea optica e ok,daca placa video si monitorul sunt ok,daca placa de baza e ok.procesorul nu cred ca are vreo legatura cu asta.recunosc ca nu am avut niciodata o astfel de problema,dar vreau sa te ajut cu cat stiu. inainte iti functiona dvd-rom-ul cand puneai un dvd in el?cand vrei sa bootezi,ai setata sa iti booteze de pe dvd?incearca sa iti pui windows-ul pe un stick si sa incerci sa bagi windows-ul de pe stick.ti-am zis,nu am patit niciodata asa,dar vreau sa te ajut,si cu cat stiu eu iti zic.

  36. tind sa cred ca problema ar fi undeva ori cu dvd-rom-ul.de unde ai dvd-ul cu windows?esti sigur ca e pus bine pe dvd?nu stii la ce viteza a fost scris?unele unitati optice nu permit bootarea de pe un dvd care a fost scris cu o viteza mai mare decat e limita unitatii optice respective.depinde si de unitatea optica cat e de veche.

  37. dvd-ul nu a fost supus la ceva socuri,cazaturi?unde l-ai pastrat?trebuie sa fii sigur ca e bun si ca se poate instala un windows de pe el.baga-l in alt dvd-rom si incearca sa copiezi continutul,adica windows-ul de pe acel dvd si daca se copiaza inseamna ca e ok.totusi,ar putea fi si cealalta problema de care ti-am zis,adica viteza cu care a fost scris dvd-ul si daca e pus bine pe dvd,adica daca contine exact ceea ce trebuie.ai mai instalat windows-ul de pe acel dvd?daca vrei iti pot recomanda programul nero speed cu care poti verifica daca un cd sau dvd e bun sau daca contine erori sau daca e stricat.

  38. costi,tu pana la urma cati rami ai,ce versiune de windows vista si pe cati biti?uite ce articol am gasit pe microsoft.com: Cerinţe minime de hardware recomandate pentru Windows Vista
    Următoarea listă descrie cerinţele minime de hardware recomandate pentru funcţionalitatea de bază a diferitelor ediţii de Windows Vista. Cerinţele efective de hardware pot varia, în funcţie de configuraţia sistemului şi de programele şi caracteristicile instalate. Dacă instalaţi Windows Vista printr-o reţea, poate fi necesar spaţiu suplimentar de hard disk.
    Windows Vista Home Basic
    procesor pe 32 de biţi de 800 (x86) megahertzi (MHz) sau procesor pe 64 de biţi (x64) de 800 MHz
    512 megaocteţi (MO) de memorie de sistem
    Notă Pe configuraţiile de sistem care utilizează memorie de sistem ca memorie grafică, trebuie să fie disponibili cel puţin 448 MO de memorie sistem pentru sistemul de operare după ce o parte din memorie a fost alocată proceselor grafice.
    Placă grafică clasa DirectX 9
    32 MO de memorie grafică
    hard disk de 20 de gigaocteţi (GO) care are 15 GO de spaţiu disponibil pe hard disk
    Unitate DVD internă sau externă
    Capacitate de acces la Internet
    Capacitate de ieşire audio

    Windows Vista Home Premium, Windows Vista Business, Windows Vista Enterprise şi Windows Vista Ultimate
    procesor pe 32 de biţi (x86) de 1 gigahertz (GHz) sau procesor pe 64 de biţi (x64) de 1 GHz
    1 GO memorie de sistem
    placă grafică compatibilă Windows Aero

    Notă Aceasta include o placă grafică clasa DirectX 9 care acceptă următoarele:
    Un driver WDDM
    Hardware intern Pixel Shader 2.0
    32 de biţi per pixel
    128 MO de memorie grafică (minim)
    Hard disk de 40 GO cu 15 GO spaţiu liber pe hard disk (cei 15 GO de spaţiu liber furnizează spaţiu pentru stocarea temporară de fişiere în timpul instalării sau upgrade-ului).
    Unitate DVD internă sau externă
    Capacitate de acces Internet
    Capacitate de ieşire audio

  39. Tibi , sa zicem ca tot ceea ce zici tu e perfect plauzibil. Si DVD-ul nu e scris la viteza corespunzatoare writterului de pe sistem, ca writterul are ceva defectiuni .. etc si toate cele mentionate de tine .. Dar problema de care ma lovesc inca de cand apas butonul de START la calculatorului este faptul ca nu iese nimic din PC in monitor .. :( CEEA CE INTREB EU ESTE URMATORUL LUCRU : CHIAR E POSIBIL CA PLACA VIDEO SA SE DUCA ASA DEODATA CHIAR DIN TIMPUL FORMATARII ? Ptr ca eu cand il aprind nu se vede nimic pe monitor .. este efectiv lipsa de semnal. e ca si cum a-i scoate cablul din spatele monitorului in timpul functionarii ..

    Off .. multumesc ca incerci sa ma ajuti. De aceea am si apelat aici la voi :( ptr ca chiar nu mai stiu ce sa ii fac. Mi-e greu sa cred ca m-a lasat PLACA VIDEO asa aiurea din mers ..

    1. Costi ,formatarea nu are nici o treaba cu placa video ,rami sau placa de baza …cel mai probabil (dupa datele care le-ai oferit ,care date?) e posibil sa te fi lasat sursa de alimentare ..i-a in calcul ca daca o sursa de alimentare nu mai merge ,asta nu inseamna ca nu mai da curent ,poate da curenti mai mari sau mai mici sau neredresati sau stabilizati cum trebuie ,factor ce poate duce la compromiterea si altor elemente hardware ,placa video fiind unul foarte sensibil si complex …sursa de alimentare este extrem de importanta si niciodata nu trebuie inclusa intr-o carcasa (tigaie zice lumea) care costa 2-3 sute de lei …ar mai trebui sa stii ca un ecran pentru televizor niciodata nu o sa se ridice la performantele unui monitor(fie el si catodic) atunci cand il folosesti pe un calculator ,o seara buna trebuie sa plec la scarbici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.