Cum se montează / face un calculator din componente / bucăți | Alegerea componentelor

În acest tutorial vom vorbi despre cum se montează / face un calculator din componente deoarece v-am promis un astfel de material de foarte multă vreme. Vă voi explica cum alegem componentele, care sunt uneltele și materialele de care avem nevoie și, spre final, vom vedea cum asamblăm calculatorul.

Cum se montează / face un calculator din componente

Construirea propriului calculator pare, la prima vedere, o sarcină ce poate fi îndeplinită doar de tehnicieni ce au urmat minim un curs de specializare în repararea și asamblarea PC-urilor, iar asta se întâmplă deoarece multe persoane nu își dau seama că marii fabricanți de calculatoare au creat componentele calculatoarelor dektop astfel încât acestea să poată fi asamblate de oricine știe să respecte câteva instrucțiuni și să folosească o șurubelniță; restul „e un puzzle…

Cum alegem componentele calculatorului

Am observat că majoritate celor ce doresc să asambleze un calculator pe cont propriu pentru prima dată, au obiceiul să înceapă cu sfârșitul; prima dată cumpără componentele, fără să țină cont de indicații, apoi caută instrucțiuni pentru a le uni și obține cu ajutorul lor un sistem stabil, suficient de puternic pentru… orice. Total greșit acest mod de a face lucrurile și veți deduce în continuare de ce spun asta.

Alegerea procesorului:

Cum alegem procesorul atunci când facem un calculator "pe bucăți"Înainte de a achiziționa procesorul trebuie să știm clar la ce vom folosi calculatorul și drept urmare, facem o listă cu toate aplicațiile și jocurile pe care vom dori să le rulăm în acesta.

După ce am făcut lista, aruncăm o privire peste cerințele de sistem a sistemului de operare ce va fi instalat precum și cele ale fiecărui program / joc în parte și luăm în calcul posibilitatea de a rula două, trei său chiar mai multe dintre acestea simultan.

Când calculăm totalul resurselor necesare, ținem cont și de aplicațiile de securitate. Tot în momentul deciderii asupra achiziționării procesorului, ne asigurăm că puterea de calcul a acestui component atât de important nu va fi solicitată deplin de către aplicațiile executate.

Dacă un program necesită un procesor de 1,5 GHz pentru a rula corect, procesorul pe care îl vom cumpăra va fi de minim 2 GHz; nicidecum unul de 1,5 GHz.

De regulă, cumpărăm în funcție de buget și de timpul pe care îl avem la dispoziție pentru a monta sistemul. De foarte multe ori am așteptat câteva luni pentru a putea strânge banii necesari achiziționării unor componente mai potente decât cele pe care mi le-aș fi permis în momentul în care am decis asamblarea unui PC; nu de alta, dar timpul trece la fel de repede cum apar regretele.

Intel sau AMD ?!? Eu prefer Intel însă chiar nu prea contează asta.

Alegerea plăcii video:

Placa VideoDeoarece placa video are un cuvânt important de spus la rularea jocurilor și a aplicațiilor de editare foto & video o vom alege imediat după ce am decis care va fi procesorul întrebuințat la construirea calculatorului.

Bineînțeles, pentru a ne face o idee despre ceea ce avem nevoie, apelăm și de această dată la cerințele de sistem recomandate (NU minime) pentru a putea rula aplicațiile și jocurile de care vom avea nevoie.

Ca și în cazul plăcii de bază, vom cere ajutorul persoanelor mai experimentate decât noi pe partea hardware, precizându-le de la bun început bugetul total de care dispunem pentru a asambla sistemul.

Vom ține cont și de rezultatele testelor realizate de editorii și utilizatorii blogurilor și forumurilor de gaming.

Alegerea plăcii de bază:

Cum alegem placa de baza pentru un calculator făcut "din bucăți"Multe persoane consideră că alegerea plăcii de bază este cea mai simplă decizie ce trebuie luată înainte de asamblarea calculatorului; total greșit!

Atunci când decidem să cumpărăm o placă de bază ori alta, pe lângă faptul că vom ține cont de procesorul ales, va trebui să ținem cont și de specificațiile tehnice ale acesteia.

În plus, pentru a evita eventualele probleme provocate de compatibilitate, înainte de achiziționarea plăcii de bază studiem terenul căutând recenzii despre eventualele candidate pe forumurile și blogurile de specialitate.

Întotdeauna vom ține cont de:

  • Compatibilitatea cu procesorul ales.
  • Compatibilitatea cu placa video aleasă.
  • Frecvența maximă admisă pentru memoria RAM (cu cât mai mare, cu atât mai bine).
  • Capacitatea de memorie RAM maximă admisă (cu cât mai mare, cu atât mai bine).
  • Tipul de memorie RAM suportată.
  • Sloturile integrate / numărul lor.
  • Conectivitatea.
  • Componentele integrate (ex: video, audio, etc.)
  • Fabricantul plăcii de bază.

Abia după ce am decis ce placă de bază vom folosi la asamblarea calculatorului ne facem griji pentru următoarele componente.

Dar bineînțeles, nu cumpărăm nimic înainte de a știi care sunt toate componentele pe care le vom utiliza.

Alegea memoriei /-iilor RAM

Alegerea memoriei RAM Atunci când vom cumpăra memoria RAM, pe lângă faptul că vom calcula capacitatea ajutați de cerințele minime ale sistemului de operare și a aplicațiile / jocurile pe care vom dori să le rulăm, vom ține cont și de timpul de memorie suportată de placa de bază.

De regulă, memoria RAM, cu cât este mai multă, cu atât mai bine. Partea bună e că nu trebuie să achiziționăm toate modulele în același timp. Chiar și așa, e important ca în momentul achiziționării memoriei RAM să nu optăm pentru folosirea a două module de memorie pentru a atinge cantitatea maximă pe care ne-o permitem.

Nu vom cumpăra două module de 2 GB fiecare dacă ne permitem doar 4 GB ci un singur modul de 4 GB. De ce facem asta ?!? O facem pentru ca în momentul în care vom dori /ne vom permite creștem capacitatea memoriei să nu fim nevoiți să substituim toate modulele.

După ce am stabilit cantitatea de memorie RAM nu ne mai rămâne decât să decidem achiziționarea modulelor în funcție de frecvența de lucru și compatibilitatea cu placa de bază pe care o vom folosi.

Alegerea Hard Disk-ului:

Hard DiskEu am recomandat întotdeauna utilizarea a două Hard Disk-uri; unul pentru sistemul de operare, celălalt pentru găzduirea fișierul de paginare și celelalte date (filme, muzică, documente, etc.). Dar din păcate nu toată lumea își permite să arunce cu banii în stânga și-n dreapta…

Oricum ar fi, atunci când alegem Hard Disk-ul, ne vom lăsa influențați nu doar de capacitatea acestuia (precizez asta fiindcă am văzut că se poartă) ci și de rata de transfer a datelor și timpul de acces către datele stocate pe el.

Bineînțeles că vom ține cont și de fabricantul Hard Disk-ului și de părerile persoanelor care l-au cumpărat deja.

Alegerea sursei de alimentare:

Sursa de alimentareSursa de alimentare o vom alege în funcție de capacitatea sa ținând cont de consumul maxim acumulat de către celelalte componente.

Vom alege o sură bună, fără fluctuații de energie, care să dispună de suficiente cabluri pentru a alimenta toate componentele din calculator (ex: placa de bază, hard disk-ul, placa video, DVD Writer-ul, venitlatoarele, indicatoarele carcasei).

Alegerea celorlalte componente:

Bineînțeles că mai sunt și alte componente / consumabile de care avem nevoie pentru a construi un calculator însă nu le vom da foarte mare importanță deoarece fie sunt opționale, fie nu are rost să pierdem vremea vorbind detaliat despre ele.

Iată care sunt acestea:

  • Placa audio (obligatoriu dacă nu este integrată în placa de bază) + difuzoare.
  • Carcasa.
  • Card Reader.
  • TV Tuner
  • Tastatura + Mouse
  • Ventilatoare (decidem numărul lor doar după ce știm care va fi carcasa utilizată).
  • Cabluri SATA (de obicei vin suficiente în cutia plăcii de bază).
  • Pasta termică pentru procesor
  • Soluție pentru curățarea și purificarea procesorului.
  • Cooler-ul procesorului.
  • Cooler-e Memorie RAM / Procesor / Chipset.

Pe lângă asta, vom avea nevoie și de minim două șurubelnițe, o cană mare de cafea și multă răbdare.

În curând voi publica un articol ilustrat cu informații detaliate referitoare la asamblarea tuturor componentelor. Până atunci, cineva ar mai adăuga la cele spuse mai sus ?!?

192 Comentarii

  1. deci daca nu e vista home basic,atunci ai nevoie de 1 gb rami,eu inteleg ca ai avut instalat vista,dar poate ca era alta versiune in afara de home basic,care nu are nevoie decat de 512 mb rami

  2. sa stii ca si pe mine m-a lasat placa video chiar in timp ce navigam pe internet asa instantaneu,e oarecum posibil 50 % da,si 50 % nu.dar cand dai sa pornesti calculatorul,sursa porneste,acel led de la unitate porneste?daca bagi un cd sau dvd il invarte?ventilatoarele pornesc?daca ar fi placa video de vina ar trebui dusa la reparat,si sa iti puna ceva pasta termoconductoare pe acel cip micut din ea si facut un reboot la ea.probleme ar putea fi mult mai multe.ar putea fi si undeva la acea mufa de la placa video in care intra cablul de la monitor.si,daca reusesti sa iti repari calcul te sfatuiesc sa folosesti un program gen aida 64,pentru monitorizarea temperaturii placii video,a procesorului,a hardului.

  3. coolerul porneste ( acum cateva zile l-am demontat i-am pus pasta termoconductoare) ledul de pe placa in momentul racordarii la curent se parindem in momentul apasarii butonului START atat coolerul cat si DVD-WR invarte CD-ul (ceea ce mi se pare cam ciudat este faptul ca acel led de la writter pulseaza de cateva ori dupa care se opreste) … dar cu toate asta daca ar trebui sa dau vreo setare eu nu as vedea ce ptr ca nu mi se arata nimic pe monitor :(

    1. versiunea OS-ului este intr-adevar cam pretentioasa cred eu (din cate am constatat in urma informatiilor date de tine) : Microsoft.Windows.Vista.ULTIMATE.x86.SP2.Integrated.August.2010.OEM

      dar am incercat si cu un XP si nici cu ala nu vroia

  4. nu are nicio legatura ledul de la dvd-rom cu placa video.aia ar fi poate o alta chestie,dar daca cu unitatea optica nu ai probleme,atunci e ok.deci nu iti apare nimic pe eracn.dar daca bagi un dvd bootabil nici asa nu iti apare nimic??

  5. daca e windows vista ultimate atunci necesita 1 gb rami.dar problema e alta.si anume de ce nu apare nimic pe monitor.dar ai zis ca nu ai folosit calcul mult timp.pana sa il folosesti iar aveai windows de care pe el?mergea calculatorul?

  6. placa video primeste curent?porneste calcul,lasa-l pornit vreo cateva minute,vreo 5 minute si apoi opreste-l si vezi daca e calda placa video.daca e prea fierbinte nu e bine,daca nu e calda deloc,inseamna ca nu primeste curent

  7. deci TIBI uite cum este treaba .. indiferent ca vrei sa instalezi un OS sau ca efectiv doar aprinzi PC-ul ptr a lucra pe el in momentul in care incepe biosul sa ruleze , pe fondul negru de inceput ti se desfasoara pe monitor toate infrmatiile despre sistem in care iti prezinta cati rami ai ce placa video ce procesor si etc. Dupa care abia apoi iti da sa dai o tasta ptr boot (daca vrei sa formatezi) sau intra direct windows-ul si se incarca imaginea Microsoft. Eiii la mine nimic din toate acestea nu imi sunt afisate pe ecran :( nimic nimic… chiar daca vreau sa formatez sau nu chiar daca bag un CD/DVD cu un OS sau altu .. tot nimic nu apare pe ecran :( ..
    Si legat de faptul ca poate a cedat placa video … ma gandesc ca ar fi trebuit sa scoata un bip ( un sunet ceva ) in care sa arate ca nu e ceva in regula : DE EXEMPLU DACA PLACA DE RAMI NU E PUSA CUM TREBUIE , LA APRINDERE INCEPE SA PIUIE.. sau DACA NU AI TASTATURA/MOUS-ul PUS STC) Si de aia zic .. ca ar fi trebuit sa tipe sistemul ca ceva nu e in regula

  8. acolo la placa video,daca e nvidia,atunci trebuie sa ai un fel de ICS(X)prins cu 4 suruburi,ca si cum ar fi formata din doua parti,acele doua parti trebuie sa fie bine lipite una de alta.

  9. nu,nu scoate niciun sunet.nici la mine nu scotea niciun sunet.la mine apareau tot felul de liniute si de culori de nu am mai inteles nimic si mi-i s-au marit foldere.urat de tot.nu am mai inteles nimic.deci apareau acele chestii pe ecran,dar altceva nimic,ca si cum totul ar fi in regula,nu scotea niciun sunet.deci placa video ar fi de vina la tine,daca zici ca nu apare nimic pe ecran.iti recomand sa o duci la reparat,pt ca singur,daca nu ai tot ce iti trebuie si daca nu stii,atunci nu ai ce face decat sa o duci undeva unde se repara componente pc sau la un service care se ocupa cu asta.una noua sau la mana a doua nu are rost sa iei daca o poti repara pe asta.

  10. am scos si bateria .. si nimic..
    am scos si placa video .. am demontat racitorul ala de aluminiu, o sterg bine si ii pun din nou pasta termoconductoare.. naiba sa il ia de PC ca dupa ce ca nu am am prea mult timp liber la dispozitie .. mai si imi bat capul cu el :( ..Ok Tiberiu multumesc ptr straduinta si sa dea Domnu ca intr-un mod sau altul sa o scot la capat cu el… :(

  11. Comanda pentru pornirea sursei o da placa de baza prin punerea la potential 0 (la masa) a firului de culoare verde. In sursa se afla un tranzistor a carui baza este legata la acel fir verde. Prin punerea la masa a bazei se alimenteza cu tesiune controllerul PWM si face ca sursa sa porneasca. Singura posibilitate ca sursa sa porneasca singura este ca acel tranzistor sa fie ars. O singera data am intalnit asa ceva. Am spus ca placa de baza este defecta pentru ca in afara de faptul ca sursa porneste singura nu aveti nici semnal video pe iesirea video dedicata. Ca sa va convingeti daca sursa este defecta si porneste singura scoateti conectorul atx (cel de 24 pini) de pe placa debaza si porniti sursa. Daca se roteste ventilatorul ei este defecta daca nu, este buna.

  12. costi,ti-am zis,am patit si eu cu placa video,dar mi-a zis unu de acolo de unde mi-a reparat-o ca degeaba pun pasta termoconductoare,pentru ca este nevoie si de un reboot.asta numai el a stiut ce e.probabil nu a folosit termenii cunoscuti.dar mi-a reparat-o si acum nu mai am nicio problema cu ea

  13. ar putea si sa fie ars procesorul.deci,ti-am zis,ar putea fi mai multe cauze.cel mai sigur e sa il duci la un specialist,decat sa iti mai bati capul cu el atata din moment ce nu rezolvi nimic.daca nu merge,trebuie reparat.macar sa iti spuna ce nu merge la el si sa iti cumperi ceea ce e nevoie

  14. ai incercat cumva sa faci un overcloking la procesor? daca nu vrei sa il repari,gasesti la mana a doua cu 300 de lei calculator destul de bun,cu 1 gb rami,si ii mai pui 1 gb rami si ai pc bun.tu decizi.

  15. Mai poate fi si sursa, pt ca nu debiteaza pe un anumit circuit tensiunea corecta, ar trebui sa te uiti si la condensatori, sa nu fie umflati (explodati)

  16. din pacate nu mai am unde .. nici macar la altcineva.. voi vedea eu .. va trece si aceasta saptamana dupca care in weekend am sa mai ma ocup de ea si daca tot nu … la doctor :) altceva nu pot.. nu sunt deloc incepator (dar clar nici un expert) dar ceea ce i se intampla calculatorului ma depaseste total .. si ma face sa ma oftic foarte tare ca nu am ce ii face .. de obicei ma zbat , ma chinui si tot rezolv dar acum ma simt depasit de situatie si ca si „legat la ochi” :-|

  17. costi,sa stii ca nu toate pc-urile scot acel sunet cand nu au ramii introdusi,adica nu au toate unitatiile centrale acel mic difuzor.tu ai asa ceva?scoate-i ramii,si incearca sa te uiti la acele mici contacte aurii de pe placute,sa vezi daca nu sunt arsi

  18. nu mai ai garantie la el?nici eu nu sunt expert,si mai ales in probleme hardware.la cele software parca e ceva mai usor,dar hardware…hmmmm.aici pot fi multe chestii.cand e software doar reinst windows-ul si s-a rezolvat.cel mai bine e sa il duci la reparat daca nu reusesti de unul singur.doar o sa iti dea durei de cap.ca si eu m-am enervat tare cand am patit-o cu el.daca nu,ia-ti altul la mana a doua cu 300 de lei si acesta vinde-l pentru piese,ca sunt care cumpara pentru piese.

  19. nu e vba ca sa imi iau altul .. ca nu stateam in el dar na .. e un pc bunicel doar 1 GB rami adaugati la cei care is deja si zbarnaia .. dar din pacate nu stiu ce are.. !! Ok man , te las ptr ca e deja Duminica si e pe duca weekend-ul . Multumesc inca odata ptr straduinta si sa ne (re)auzim la bine!! Salut

  20. nu sunt genul gamer .. care sa imi tunez pc-ul ptr jocuri .. sau tot felul de aplicatii ce necesita resurse avansate.. Eu asa ptr uzul zilnic.. ca sa zic asa!! :D garantie nu mai am de cativa ani..

    Ehhh .. c`est la vie :P daca nu mai o vrea in niciun fel .. il imprietensc cu vreun medic :(

  21. costi,vezi ca acolo langa bateria aceea micuta a biosului trebuie sa fie acolo un jumper, il scoti si il pui pe CMOS pe pinul din centru si pe latura cealalta fata de pozitia normala. Trebuie langa baterie sa fie un jumper si 3 pin. ( uitate atent pe placa de baza imposibil sa nu vezi niste indicatii [ar trebui sa scrie CMOS pe placa de baza] ).sau daca nu de obicei jumperul de resetat CMOS se noteaza cu J1. Incearca sa cauti J1 pe placa de baza sau uita-te in manual.

  22. in ceea ce priveste acel jumper .. l-am scos de acolo si l-am pus la loc dar sa gasesc CMOS si am sa-l pun acolo revin in 2 3 minute

  23. jumperul l-am gasit dar nu am gasit niciun J1 sau CMOS .. si imi aduc aminte ca am mai cautat pe o alta placa aceste lucruri dar cu acelasi rezultat.. :))

  24. salutare,baieti.am o mica problema.am windows 7 pe un dvd si am vrut sa il pun pe alt dvd.l-am pus cu programul dvd decrypter,dar problema e ca nu e bootabil,adica daca bag dvd-ul in dvd-rom si dau sa imi booteze de pe dvd nu imi buteaza,si pot instala windows-ul doar daca pornesc calculatorul si intru pe disk acolo unde e windows-ul si dau setup.va rog,nu stiti careva de ce?cand l-am scris cu dvd decrypter l-am pus pe dvd asa ca pe un folder normal.spun asta pt ca acest program avea acolo o optiune ceva cu bootable disk,dar nu stiu sa o folosesc.am pus iso pe dvd,deci ar trebui sa booteze de pe el,dar nu stiu de ce nu booteaza si pot instala windows-ul doar daca intru acolo in my computer la disk,adica la E si dau pe setup.ce program imi recomandati sa scriu un dvd bootabil?ca imaginea iso o am,doar ca nu stiu cum sa scriu un dvd sa fie bootabil,adica sa porneasca odata cu calcul,nu doar de acolo sa pot instala windows-ul cu seup.

  25. inca ceva.windows-ul,adica fisierul iso il am in calculator acum,nu pe dvd.deci din calculator vreau sa il pun pe dvd si sa fie bootabil.deci,stiu aia cu nero cu copy dvd si nu stiu cum,dar aia e cand vrei sa pui de pe dvd pe alt dvd,dar eu vreau sa pun din calculator pe dvd.sper ca m-ati inteles.

    1. @tiberiu, dacă vrei să arzi o imagine iso pe DVD și vrei să folosești funcția Copy DVD, fă în felul următor: Montezi imaginea iso cu Daemon Tools. Deschizi Nero, alegi funcția de copy DVD și acolo selectezi să copie drive-ul cu imaginea iso montată pe drive-ul cu DVD nou introdus.

  26. Salut Tiberiu. Iti recomad un program care se numeste MagicISO iar pentru a-l inregistra folosesti urmatoarele :

    Name: Temporary License

    Key: tX__0PMV_CyqBQqT1BF61wIGk5o6AUfQAO0AVtVSW_TfgnyCMk85YG_3Nzv
    PvcSQ&gjtnKCyUiQxp&R&WJZIeyVCnAiS0oyVmR4Jr2zcOJD2TbyBeclPK_i2P6jmPDbe6W
    25kRKZIZYLmMfn7dvOLE9D1PkDxJ7fXvnYxLuSBE4

  27. Buna tuturor …am un pc nou si are placa incorporata Intel..si vreau sa stiu daca pot baga pe langa aia una NVidia ..are cva? afecteaza cu cva?? scuze pt greseli ..daca ma poate ajuta cineva id: nedelcu.beni , multumesc anticipat

  28. Sal, am cumparat o carcasa desktop pentru a-mi face un calculator cu un procesor de 1,6 Ghz .Cind am studiat-o am remarcat ca sursa are numai 180 W putere furnizata ,oare va face fata la sistem ?

  29. Merita sa-mi cumpar o placa de baza socket AM2 ddr2 pentru ca am o placa video pci express 256mb msi si un procesor 2,4 ghz scoket AM2 amd athlon ? sa nu fie veche si sa imi iau alta ! Daca nu merita vreau alte raspunsuri . Mutumesc

  30. „În curând voi publica un articol ilustrat cu informații detaliate referitoare la asamblarea tuturor componentelor. ”
    Imi puteti furniza va rog frumos linkul. Stima!

  31. Salut Cristi,poate tu ai avut calculatoare,poate ai si nimerit sa ai pe unul intel si pe unul amd,viteza mai mare este pe processorul:A.intel B.Amd
    As vrea sa stiu ce processor ar fi mai rapid in jocuri si pe desktop, ms!

  32. Salut,poate tu ai avut calculatoare,poate ai si nimerit sa ai pe unul intel si pe unul amd,viteza mai mare este pe processorul:A.intel B.Amd
    As vrea sa stiu ce processor ar fi mai rapid in jocuri si pe desktop, ms!

    1. Că e AMD sau Intel contează mai puțin. Dacă ai un AMD de 2,2 GHz, categoric e mai rapid decât un Intel de 2,1 GHz.

      1. Vreau sa achizitionez un AMD FX-8350 4ghz cu un cooler:Cooler Thermaltake Contac 30 compatibil Intel/AMD dar nu sunt sigur daca sa’r misca mai bine decat un Intel i7 3770K (AMD FIIND 16mb Cache) (INTEL FIIND 8mb Chace)Ti-am trimis si mesaj pe formular dar cred ca nu mai merge pe acelasi ID!

        1. Am primit mesajul, dar nu răspund la întrebări de acest gen, prin email. Bun, părerea mea, văzând și câteva benchmarks-uri publice, e că AMD ar fi o alegere mai bună.

          1. Ok uite un pc care urmeaza sa il fac din componente:
            1)Placa de baza AsRock Extreme 4
            2)Processor AMD FX 8350+Cooler
            3)Placa video Gygabyte AMD Radeon HD 7850 2GB 256bit
            4)Rami Corsair 8gb 1866MHz Radiator
            5)HDD Westerm Digital Blue 1tb 64mb buffer,7200RPM
            6)Carcasa deluxe
            7)Sursa deluxe 650W
            Crezi ca ar face fata pe jocurile aparute recent sau pe jocurile ce o sa mai apara pe urmatorii 1-2 ani?

          2. Placa de bază presupun că este ASRock 970 Extreme4, deci e OK. HDD-ul este și el destul de OK, dar, dacă vrei performantă, sfatul meu ar fi să te gândești serios la achiziționarea unui SSD. Cât despre sursă, eu aș încerca să trec de 700 W. În rest, pare OK.

          3. Da, placa de baza e AsRock 970 Extreme 4 ;) Nustiu ce fel de surse sunt bune,dar din cate am auzit deluxe e chinezarie:-?Acum nu stiu ce sa mai cred,am tras cu ochiu pe emag la o sursa pe nume:Sursa Inter-Tech SL-700, 700W e ok?Da-mi un exemplu de surse mai bune,inafara de CORSAIR!

  33. salut Cristi poți sa-mi spui de unde pot afla câteva sugestii despre cum sa construiesc un calculator de gaming? …….menționez ca bugetul meu este de 3500–maxim 4000 de lei si ca sunt fan AMD dar asta nu e un criteriu esențial.
    Multumesc anticipat :)

    1. Salut. Nu cunosc site-uri care să ofere astfel de recomandări dar, dacă vrei, îți pot oferi asistență. Tu fă-ți o listă cu componentele pe care ai vrea să le folosești și eu te voi ajuta să le alegi pe cele mai indicate.

  34. pai eu ma gândeam cam așa :
    procesor amd 6 nuclee (am observat ca AMD FXurile sunt destul de bune)
    8-16 GB RAM
    placa video 2gb (eu ma gândeam la NVIDIA gtx 660 sau ATI RADEON 7850)
    placa de baza (cred ca un ASUS dar nu neapărat)
    si sursa de 1000W (nu ca una de maxim 600 nu se descurca bine dar pentru orice eveniment neplăcut gen pana de curent , nu vreau sa am vreo problema )
    …..si cam astea ar fi cerințele mele …. la periferice nu am probleme

  35. uite la ce m-am gândit pana acum:
    procesor: Procesor AMD FX 6200
    3.8Ghz 6-core AM3+
    Tip: AMD FX
    CPU Socket: AM3+
    Frecventa procesor (MHz): 3800
    Cache L2: 6144
    Cache L1 (KB): 3 x 64 KB two-way
    associative shared instruction
    caches
    6 x 16 KB 4-way associative data
    caches
    Cache L3 (KB): 8 MB up to 64-way
    associative shared cache
    Tehnologie de fabricatie (microni):
    32
    Cooler: Da
    Puterea consumata (W): 125 W
    Nuclee: 6

    placa de baza: Placa de baza Asus
    Sabertooth 990FX R2.0
    Socket AM3+
    CPU Socket: AM3+
    Producator chipset: AMD
    Model Chipset: AMD 990FX / AMD
    SB950
    Memorii suportate: DDR3
    Sloturi memorie: 4 x DDR3
    Accesorii incluse: Users manual,
    ASUS Q-Shield,
    4 x SATA 6Gb/s cable(s),
    1 x SLI bridge(s),
    1 x Q-connector(s) (2 in 1),
    1 x TUF Certification card(s),
    1 x TUF 5 Year Warranty manual(s)
    (by region)

    placa video: Placa Video Asus Radeon
    HD7850 2GB DDR5 256bit
    V2
    Procesor video: AMD Radeon HD
    7850
    Capacitate memorie (MB): 2 GB

    sursa: Sursa In Win Commander II 850W
    Putere sursa (W): 850
    Sistem de racire: 1x 135 mm fan
    Eficienta: >85 %
    Conectori modulari: Da
    Cabluri invelite: Da
    Protectii: OVP, OCP, UVP, SCP
    +3.3 V: 24A
    Tip conector ATX: 1x 20+4-pin
    +5 V: 30A
    +12 V: +12V1: 34 A
    +12V2: 34 A
    +12V3: 34 A
    +12V4, 34 A
    Certificari: 80+ Bronze
    CPU 4+4 pini: 2x 4/8-pin +12V

    si RAM : Kit memorie Corsair 3x4GB
    DDR3 1600MHz 1.65V rev A
    Tip memorie: DDR3
    Frecventa (MHz): 1600
    Capacitate: 12GB
    Module memorie: 3 x 4GB

    cam așa as vrea sa arate viitorul meu PC …… sunt deschis sa primesc sugestii :) mulțumesc anticipat

  36. am făcut un calcul si toate piesele de mai sus fac in total aprox 3200 lei însă sunt dispus sa ajung si la 3800 poate 4000 de lei

  37. Cristi, as dori un id de mess de la tine sa ma lamuresti ceva.!nu am chef sa ingreunez blogu cu alea alea,mai bine vorbim pe privat,e ok?

    1. Așa este. Din păcate, nu pot să mă conectez la blog atât de des pe cât mi-ar face plăcere să o fac, iar comentariile așteaptă prezența mea. :)

  38. wow coolerul ala e imens…..bine ca am o carcasa de 21 de cm lățime :D….. dar te rog sa-mi spui de ce crezi ca ar trebui sa mai cumpărat un cooler? ….. procesorul are unul inclus

    1. Niciodată n-am avut experiențe plăcute cu ventilatoarele incluse. Acestea sunt gândite pentru ca procesorul să poată fi folosit, nu pentru a-i garanta maxima performanță. În locuri răcoroase poate că nu ai nevoie, dar dacă vei folosi calculatorul în locuri cu peste 23 °C, ar trebui să te gândești serios la răcire. Oricum, e doar o recomandare. Poți achiziționa un cooler mai bun și mai târziu. La fel de important este să alegi și o pastă termoconductoare de foarte bună calitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.