Cum se schimba memoria RAM

Printre principalele componente care influențează performanțele calculatorului se numără și modulele de memorie RAM. Memoria RAM a calculatorului reprezintă totalul cantității de memorie rezultat din adunarea capacității fiecărui modul în parte. Aceste componente hardware găzduiesc temporar datele ce urmează a fi prelucrate de către microprocesor, de unde pot fi accesate direct de către acesta din urmă.

Cu cât modulele de memorie RAM sunt mai rapide și cu cât cantitatea totală de memorie RAM a calculatorului este mai mare, cu atât mai repede vor funcționa și vor răspunde la comenzi sistemul de operare și programele instalate în acesta.

schimba memoria ram

Deoarece toate datele trebuie să treacă înainte de a fi prelucrate de către microprocesor prin memoria RAM (memoria volatilă / memoria internă a calculatorului), e important să ne asigurăm periodic că PC-ul nostru dispune de o cantitate suficientă de memorie pentru a face față fără probleme necesităților sistemului.

Tipuri de memorie RAM

Memoria RAM a calculatoarelor este fabricată și comercializată sub forma unor module standardizate clasificate pe tipuri ce le descriu modul de funcționare. Cu alte cuvinte, numele acestora sunt simple acronime ale caracteristicilor fiecăruia.

Fiindcă n-are rost să vă vorbesc despre fiecare tip de memorie RAM în parte, vă voi descrie doar modulele existente actualmente pe piață și pe care e posibil să le întâlniți.

tipuri de memorie ram

Dar haideți să le luăm pe rând în ordinea în care apar în tabelul de mai sus:

  • DDR (Double Data Rate) – Sunt modulele de memorie RAM pe care le întâlneam în mai toate calculatoarele fabricate în anii 2000, primele care însoțeau procesoarele Pentium 4 și cele cu frecvențe de peste 1 GHz.
  • DDR2 (Double Data Rate 2) – Se diferențiază de primele prin consumul de energie mai redus și a capacității de funcționare al bufferelor de intrare/ieșire la dublul frecvenței nucleului.
  • DDR3 (Double Data Rate 3) – Sunt și mai rapide decât DDR2 și au o performanță mult mai bună și pot funcționa inclusiv la 1,25 V față de modelul predecesor care trebuiau alimentate la cel puțin 1.8 V, ceea ce se traduce într-un consum redus de energie și o autonomie mai mare a computerelor personale purtabile.
  • DDR4 (Double Data Rate 3) – Dublează performanțele modulelor DDR3 și pot fi alimentate începând cu 1,05 V.

Cu alte cuvinte, diferențele sunt marcate de la o generație la alta de consumul de energie electrică și eficientizarea acestuia prin sporirea frecvențelor și vitezelor de transfer a datelor.

Cum putem afla cantitatea de memorie RAM a calculatorului

Cea mai simplă și rapidă modalitate de aflare a cantității de memorie RAM instalate în PC constă în efectuarea unui click dreapta pe Acest PC, alegerea opțiunii Proprietăți și examinarea valorii afișate în dreptul Memorie instalată (RAM) din fereastra de proprietăți a sistemului.

cantitatea totala de memorie ram

În gif-ul de mai sus putem observa că sistemul în care acesta a fost înregistrat dispune de 16 GB de memorie RAM.

În schimb, dacă doriți să aflați numărul total de sloturi disponibile, numărul celor ocupate sau tipul și frecvențele modulelor de memorie RAM instalate în computer puteți folosi programul Speccy.

cantitatea de memorie RAM in speccy

Dacă nici informațiile pe care vi le pune Speccy la dispoziție nu vă sunt suficiente, cu siguranță veți afla tot ce aveți nevoie despre memoria RAM instalată în computerul dumneavoastră cu ajutorul unui alt program gratuit, disponibil inclusiv în versiune portabilă: CPU-Z.

cpu-z - informatii despre procesor grafica si memoria ram

După ce v-am arătat cum puteți afla care este cantitatea de memorie RAM disponibilă în PC și cum puteți afla toate informațiile referitoare la modulele instalate, haideți să trecem mai departe și să vedem cum putem afla dacă sistemul dispune de suficientă memorie.

Cum ne dăm seama că PC-ul are nevoie de mai multă memorie RAM

Atunci când cantitatea de memorie RAM instalată în computer este insuficientă, sistemul de operare și aplicațiile instalate în acesta vor rula mai greu, nu vor răspunde la timp la comenzi sau se vor bloca des.

Totuși, e posibil să experimentăm problemele menționate mai sus și în calculatoare cu suficientă memorie RAM, prin urmare, înainte de a trage concluzii și desemna vinovații ar fi indicat să ne asigurăm mai întâi că PC-ul necesită realmente un upgrade.

Pentru asta, în momentul în care observăm că PC-ul a pierdut din avânt, deschidem Managerul de activități dând click dreapta pe Bara de activități și selectând opțiunea cu același nume:

manager-de-activitati

În Managerul de activități accesați fila Performanță apoi faceți click pe Memorie. În panoul din partea dreaptă, cel care conține detalii despre memorie RAM instalată în PC, acordați atenție valorii afișate sub textul Disponibil:

memorie ram disponibila

Dacă valoarea introdusă acolo este inferioară a 512 MB, cu atât mai mult dacă rezerva paginată se măsoară în GB, e mai limpede ca bună ziua că PC-ul are nevoie de un upgrade al memoriei RAM.

Cum se schimbă memoria RAM

Iată-ne în sfârșit ajunși la punctul culminant al articolului: schimbarea memoriei RAM. Ei bine, e indicat ca această operație să fie făcută de specialiști, sau cel puțin în condiții optime și cu deosebită grijă, iar asta deoarece avem de-a face cu componente destul de sensibile și care, manipulate necorespunzător, pot provoca sistemului daune ireparabile.

Înainte de înlocuirea modulelor de memorie RAM existente ar fi indicat să achiziționați altele urmând instrucțiunile pe care le-am pus la dispoziția dumneavoastră în cadrul unui articol dedicat acestui subiect, publicat pe blogul meu personal.

Instalarea modulelor de memorie RAM se face având computerul oprit și, în cazul unui laptop, acumulatorul deconectat. Înainte de deschiderea capacului care ne împiedică accesul la placa de bază, având calculatorul oprit și deconectat de la toate cablurile, inclusiv cel de alimentare cu energie electrică, apăsați în mod repetat butonul Power (butonul de pornire) pentru descărcarea condensatorilor de energia electrică înmagazinată.

Montarea se poate face după cum poate fi văzut în video-ul de mai jos.

https://youtu.be/TKy8Kh7aq6U?t=1m5s

Dacă vom monta doar două module de memorie RAM, întotdeauna vom face montarea pe sloturi de aceeași culoare. Facem acest lucru deoarece dorim ca modulele de memorie RAM să opereze în regim Dual Channel.

Acestea fiind spuse, dacă aveți nedumeriri sau întrebări cu privire la înlocuirea modulelor de memorie RAM cu unele mai rapide și/sau cu o capacitate mai mare, nu ezitați să ni le aduceți la cunoștință sub forma unui comentariu la acest articol.

146 Comentarii

  1. buna seara, as dori sa va intreb ceva. Am un calculator stil mai vechi, care a functionat destul de bine pana acum, dar de cateva zile cand aprind unitatea incepe sa piuie(”precum o ambulanta”) iar monitorul nu vede nimic. Este posibil sa fie ceva de la placutele de memorie? Mentionez ca am 2 placute de 1gb ddr 400 mhz. Ce pot face, sa cumpar altele?

    1. Buna Seara.
      Urmeaza indicatiile prezente in urmatoarele link-uri:
      https://www.programecalculator.ro/ce-semnificatie-au-beep-urile-ce-le-auzim-la-pornirea-calculatorului/
      http://www.computerhope.com/beep.htm

      Testeaza placutele pe rand,verifica sa fie totul conectat ok in calculator la nivel de cabluri.Poti desface carcasa,deconecta din sloturi modulele introducandu-le separat,observand comportamentul sistemului,confirmandu-se problema la memoria RAM sau nu.Poti testa memoriile cu anumite softuri speciale ca si acesta ori alte suite similare de aplicatii.

    1. Salut.
      In functie de cantitatea de memorie ram disponibila,laptopul poate functiona fara probleme doar ca exista posibilitatea sa nu mai fie atat de rapid ca si pana in momentul modificarilor aduse.
      Spre exemplu un laptop ce are 1GB memorie ram nu va mai avea aceeasi putere de procesare atunci cand il lasi cu o singura placuta de 512MB RAM,unele aplicatii mergand mai greoi ori functionand defectuos in cazul in care nu mai sunt indeplinite cerintele hardware minime,consecintele fiind in stransa legatura si cu sistemul de operare folosit avand si acesta de suferit in cele din urma.

  2. La mine protesorul ii AMD athlon(tm)II x2 240.
    Proccesor 2.81GHz,ram de 2 gb vreu sa-mi mai pun 2 de 2 gb ce programe,drivers trebuie.

    Comentariu editat!

    1. Salut.
      Daca ai sistem tip desktop,poti desface panoul de accesare a carcasei,scoti placuta ram de pe placa de baza,iti notezi detaliile inscriptionate si te orientezi spre achizitionarea uneia similare.
      O alta optiune este utilizarea acestui program ori cautarea pe site-ul producatorului placii de baza sa aflii detalii despre cantitatea de memorie RAM maxim admisa,tipul memoriilor suportate etc…

  3. Am montat azi un pc si am o problema cu ramii.

    am 2 rami Kingmax ddr2 800mhz 1G. porneste doar cu un ram(1) daca pun ambele placi, pornesc coolere dar fara beep-ul acela si fara impuls la monitor. Daca pun doar placa ram(2) tot nu vrea.Cu ram-ul 1 singur, imi porneste si daca e in primul slot si daca e in al 2lea. concluzia: ambele sloturi functioneaza. Iau placile ram si le probez pe alta placa de baza si merg indiferent de combinatie (ramul1 singur, ramul2 singur si impreuna.)
    Placa de baze http://www.asus.com/au/Motherboards/P5QL_SE/specifications/

    e o mica buturuga de pc dar…. la nevoie e bomboana

    1. Versiunea BIOS a plăcii de bază? Întreb deoarece văd că în versiunea 0616 s-au rezolvat anumite incompatibilități cu unele memorii RAM.

      1. am „rezolvat” problema.Am dat placuta care nu o recunostea, unui prieten, in schimbul alteia.
        Dar tot nu inteleg dc nu functiona la mn…..
        Ms. oricum.

          1. Da sycron sy ddr2 800mhz 1G.
            Au, dar dc o recunoaste pe una si pe alta nu(probate pe rand). placile erau identice

  4. Bună seara.
    Am un calculator Lenovo (LGA 775) ThinkCentre M58pcare are 4 sloturi pentru ram DDR3, din care doar 1 este ocupat.
    Modulul prezent este 2 GB DDR3 PC8500 (533MHZ) Elpida
    Am încercat să adaug un modul de 4 GB DDR3 PC8500 aceeași frecvență, dar calculatorul nu vrea să pornească cu acesta. Dă 4 serii a câte 3 beep-uri scurte și se aud ventilatoarele la turație mare. Placa de bază ar trebui să suporte maxim 8GB. Am incercat să pun un modul de 2 GB la frecvență mai mare și dă aceeași eroare. Cu modulul lui de 2 GB funcționează indiferent de slotul în care este introdus. Cu celelalte module nu pornește în nici o combinație, sau separat.
    Am testat memoriile pe alt calculator și funcționează fără probleme.
    Mulțumesc.

  5. sal de curand am cumparat 2 placute de 2g rami ddrr3 corsair vengence 2000mghz cl10 si vreau sa le ‘imperechez’ cu placutele ce le foloseam deja patriot sector 2placute 2g ddr3 2000mghz cl9 dupa montare insa (la inceput nu intra in windows deloc apoi l-am pornit decat cu placutele noi) desi spune ca are 8 gb foloseste decat 4gb. windosw il am pe 64biti. spuneti-mi va rog daca pot face ceva

    1. Salut.
      Placa de baza suporta mai mult de 4GB RAM?
      Modelul achizitionat de tine se regaseste si in lista memoriilor suportate,pe site-ul oficial al placii de baza?
      Te-ai asigurat in BIOS ca frecventele sunt setate corespunzator?

  6. Buna ziua

    Am o placa de baza ASUS typ P5LD2 (la un PC) si 1 GB de RAM (format din doua de 0,5) si 4 sloturi pentru memorie RAM (sunt folosite sloturile 1 si 3)

    Mai jos sunt rapoarte obtinute prin CPU-Z :

    Memory Type DDR2
    Memory Size 1024 MBytes
    Channels Dual
    Memory Frequency 334.5 MHz (3:5)
    CAS# latency (CL) 5.0

    DIMM # 1
    SMBus address 0x50
    Memory type DDR2
    Module format Regular UDIMM
    Manufacturer (ID) Infineon (C100000000000000)
    Size 512 MBytes
    Max bandwidth PC2-5300 (333 MHz)
    Part number
    Number of banks 2
    Data width 64 bits
    Correction None
    Nominal Voltage 1.80 Volts
    EPP no
    XMP no

    DIMM # 2
    SMBus address 0x52
    Memory type DDR2
    Module format Regular UDIMM
    Manufacturer (ID) Infineon (C100000000000000)
    Size 512 MBytes
    Max bandwidth PC2-5300 (333 MHz)
    Part number
    Number of banks 2
    Data width 64 bits
    Correction None
    Nominal Voltage 1.80 Volts
    EPP no
    XMP no

    Am trei intrebari :
    *De ce apare frecventa de 333 MHz in raport, cand pentru PC2-5300 la DDR-2 ar trebui sa fie 667 MHz ?
    *Daca este in „Channels = Dual” ce ma sfatuiti sa pun in cele 4 sloturi :
    4 bucati de 1GB
    sau
    2 bucati de 2 GB ?
    *Din raportul de mai sus rezulta ca tipul procesorului folosit este de 64 bit ?

    Va multumesc si astept raspuns pe adresa de Email mentionata
    Toate cele bune

  7. salut mi-am cumparat memori ram de 4gb si nu vrea sami pornesca pc-ul cu ei se restarteaza non stop Memorie Corsair 4GB, DDR3, 1333 MHz

    1. Salut.
      Esti sigur ca sunt compatibili cu placa ta de baza?
      Ori placa ta de baza,are in specificatiile tehnice de pe site cantitatea maxima de memorie suportata cat si lista cu memoriile compatibile?
      Verifica initial acest lucru.
      De asemenea asigura-te in cazul mai multor module sa fie toate la aceeasi frecventa,putand sa modifici acest lucru in BIOS.

  8. buna,azi am incercat sa schim memoria RAM inlocuindo cu una de 4 gb pe cea de 2 gb.Am doar un slot si de asta.Nu porneste deloc calculatorul si nu inteleg de ce . Intel celleron 2.16

  9. Specificati Pc : Processor: Intel(R) Core(TM) Quad CPU Q9300 @ 2.50GHz Installed memory (RAM) : 2,00GB.. Systeam type : 32-bit Placa video : Nvidia GeForce 9600 GT 512 Mb UP 1500 Mb Motherboard: Phoenix – AwardBIOS v6.00PG Windows 7 Ultinate HDD:80GB Si as vrea sa imi pun inca o placuta cu 1Ghz … Mi-ar merge ??? Sper sa imi raspunzi cat mai repede …. Multumesc ….

    1. Pentru a alege memoria potrivita sugerez utilizarea programului acesta,aratandu-ti exact ce modul si ce caracteristici tehnice sa aibe noua placuta de memorie.
      De asemenea descarca si acest program,pentru a afla denumirea exacta si modelul exact al placii de baza,intrand astfel si pe pagina producatorului daca exista sa vezi exact care este cantitatea de memorie ram maxima admisa.
      Succes.

  10. Salut, am un calculator mai vechi care aș vrea sa-l îmbunătățesc se poate întâmplă ceva rău dacă iau memoria ram de pe un calculator cu sursă arsă și o înlocuiesc cu cea de pe cel vechi?

    1. Nu,absolut nimic.
      Daca respectiva componenta nu a avut si ea la randul ei de suferit si este compatibila cu respectivul sistem care vrei sa il imbunatatesti nu ai de ce sa iti faci griji.

        1. Cauti respectivul model pe net,compari specificatiile tehnice,frecventele etc cu specificatiile placii de baza.
          Observi daca intra perfect in slot,avand de unde sa-ti dai seama daca merge introdusa sau nu,refuzand sa intre in cazul in care nu este compatibila.
          Depinde strict cat de vechi sunt respectivele componente,tu acum incercand sa faci o adaptare,ce nu iti poate garanta o compatibilitate de 100%.

    1. Sper că nu mă înșel, dar am impresia că acest procesor admite memorii de cel mult 1066 MHz. Cel mai sigur ar fi să suni la departamentul clienți al unui magazin online și să întrebi.

  11. buna…am cuparat o memorie noua de 2 GB DDR3 si cand aprind pc imi bipaie si nu se deschide lam introdus bine degeaba nu merge stiti ce ar pute avea?va multumesc

  12. buna am si eu un leptop (Packard Bell easynote LE69KB 17’3
    ram 4gb ..hdd750gb…procesor AMD E2 QUAND -CORRE )AS DORI SA STIU DACA AI POT PUNE 2 RAM DE 8 GB TOTAL 16GB SI DACA SAR INTAMPLA CEVA MULTUMESC

  13. Salut,

    Am o problema mi-am luat o placa de ram (http://www.kingston.com/dataSheets/HX316C10F_4.pdf) Kingston Hyperx Fury cu răcitor, de 4 GB DDR3 1600 și nu mi-l detecta cum sa fac sa meargă. Specificați pc: placa de baza (http://www.asrock.com/mb/NVIDIA/N68C-GS%20FX/?cat=Specifications) ASRock N68C-GS FX (placa suporta DDR2 și DDR3) , windows meu e vista home basic N 32 bit, procesor AMD Athlon 64 3000+ 1.80 GHz, ram-ul care îl aveam înainte e de 1 GB DDR2. Îl scot pe ala de 1 gb pe care il aveam si il bag pe cel de 4 gb si nu se încarcă sistemul de operare. Daca revin cu cea de 1 GB pornește sistemul de operare. Cu rezolv aceasta problema sa mearga cel de 4 GB.

    1. Salut.
      Poti incerca a posta si aici.
      Ai verificat si setarile din BIOS legate de memoria RAM?
      Te-ai asigurat sa nu fie ceva modificari aduse pe acolo care sa cauzeze aceste probleme,posibil o setare care sa interfereze?

  14. Salut.
    Pentru a-mi introduce un ram de 2 gb langa altul de 1gb (896mb) imi trebuie un program anume?
    pentru a le instala, sau doar le instalez pe placa de baza? Multumesc anticipat.

    1. Nu iti trebuie nici un program anume, doar sa te asiguri sa fie de preferat acelasi tip, avand aceeasi frecventa fiind necesar sa demontezi carcasa pentru a monta placuta in slotul disponibil.
      Succes.

  15. Salut!
    Am achizitionat o memorie RAM Kingston HX316C9SR/8 DDR3 , 8G 1.5V 1600Mhz. Placa de baza e Asrock H61M-VG3. Memoria RAM actuala pe care o am pe placa de baza e Kingmax 4GB DDR3 1333Mhz. Acuma problema e ca atunci cand am schimbat memoria ram cea noua nu se mai aprinde pc-ul. Imi porneste dupa 5 sec dupa ce am apasat butonul start. Porneste si se opreste in repetate randuri singur. Am pus inapoi ram-ul vechi si porneste ok. Acuma intreb si eu daca e compatibila placa de baza cu ram-ul nou. Modificari in BIOS nu am facut. Placa de baza suporta 16GB…2x8GB… 1600Mhx…DDR3 dual chanel. Nu stiu ce sa fac. Alta placa de baza ?

  16. Bună ziua. Aș vrea să știu ce se întamplă dacă iau o plăcuță RAM de la un calculator vechi care s-a stricat și o pun la calculatorul meu nou? Mi-e frică sa nu stric calculatorul sau să nu se mai poata repara

  17. salut! am si eu o nedumerire cu doua placute de ram corsair xms3. am cumparat doua placute ram corsair mai exact cmx4gx3m2a1600c9 , second hand si dim pacate nu imi porneste pc-ul cu ambele placute in slot. pala de baza este asrock n68c s-ucc.sunt mandoua functionale. le-am probat pe rand dar nu merg amandoua odata si mai sunt si kit. va rog ajutati-ma cu un raspuns poate cunoasteti cauza! Multumesc

  18. salut asa e cu cit avem ram mai mult cu atit mai bine da sa nu uitam si de ssd ca harduri de stocara care sint de 10 or mai rapide decit platanele vechi puteti pune sistemu pe un ssd si platanele veci pentru chesti mai putin imporanta poza etc,importanta ca necesar de informatie ma refer.deci cit mai mult ram posibil se vede diferenta poate chiar dubla vitaza de operare.

  19. Buna seara, am un PC care am ddr2 achte in el, si am cumparat o placuta de ddr3 si nu intra… Are umpltura aia din mijloc, sa-i zic eu si depaseste… Ceva ajutor?

    1. Daca respectiva placa de baza nu are suport pentru memorii DDR3 fizic este imposibil.
      Daca doresti montarea unei memorii recente iti trebuie un upgrade la placa de baza.

  20. Salut. Am nevoie de un raspuns rapid daca se poate. PC-ul meu are 4 sloturi de memorie RAM DDR2 cu frecventa maxima 800. Momentan, am doar 1 plăcută de 1GB RAM. Un prieten vrea sa mai imi dea două a câte 512MB RAM. Daca sloturile in care le introduc au o culoare diferita de cea care am 1GB RAM este vreo problema? Am uitat sa menționez faptul ca frecventa placutelor de 512 este diferită dar compatibilă pentru PC-ul meu.
    Multumesc frumos!

  21. Salut, am si eu 2 placute de ram de cate 1gb, cand vreau sa schimb una din ele cu una de 2gb ram, incepe pc sa faca urat(piuie) si se stinge monitorul.Am windows 10 pro.

    1. Sunt compatibile cu placa de baza?Referindu-ma strict la tipul memoriei cat si frecventa.
      Asigura-te in BIOS ca optiunile legate de frecventa memoriei RAM sa fie setata implicit in mod automat.

      1. Da, sunt compatibile cu placa de baza, dar nu prea le am cu BIOS, adica nu ma pricep la el…. am instalat windows 7 ultimate si incerc iar..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.