Cum se scot „ochii rosii” din poze

Pe zi ce trece tot mai multa lume intreaba „cum se scot ochii rosii din poze si cred ca a venit momentul sa va vorbesc despre cele mai simple metode de a neutraliza acest nedorit efect, aplicat fotografiilor de catre cele mai raspandite aparate foto. Desi exista multe aplicatii care ne permit eliminarea efectului de ochii rosii, in cazul de fata vom utiliza Picasa; o aplicatie gratuita creata de Google.

Daca nu dispunem de Picasa, descarcam ultima sa versiune de pe picasa.google.com si o instalam in calculatorul nostru, apoi deschidem poza din care dorim sa eliminam efectul „ochi rosii”:

1-Deschide poze cu Picasa

Dupa ce poza a fost adaugata in Picasa, facem dublu click pe ea. Se va deschide o noua fereastra impartita in doua panouri

  1. In panoul stang:  butoanele de editare
  2. In panoul drept: fotografia noastra.

In panoul stang, facem click pe butonul „Redeye”:

2-Ochi rosiiIn panoul drept, pe fotografie, selectam cu mose-ul fiecare ochi in parte:

3-Selectare portiune afectat de efectul ochi rosiiDupa ce observam ca efectul „ochi rosii” a fost inlaturat, in panoul stang, facem click pe butonul „Apply”:

4-Efectul ochi rosii a fost inlaturatNu ne mai ramane decat sa salvam noua fotografie si sa o stergem pe cea veche. Ati vazut ce usor „am scos ochii rosii” ?

Vreti sa stiti de ce apare efectul „ochi rosii” in fotografii ? OK! Hai sa va explic!

In incaperile intunecoase, in zilele innorate, seara si noaptea, pupila ochilor nostri se dilata pentru a receptiona putina lumina disponibila. Daca in acel moment facem o fotografie, lumina flash-ului patrunde in interiorul ochiului si reflecta in retina proiectand culoarea rosie a vaselor sanguine ale acesteia. Copii precum si persoanele cu ochii albastrii sunt cele mai afectati de acest efect deoarece ochii lor au o sensibilitate la lumina mult mai marita.

De ce apar ochii rosii ?

Fotografii din intreaga lume stiu asta si din acest motiv prefera sa realizeze fotografiile in incaperi luminoase si utilizeaza lumina artificiala din abundenta in studiouri. In acest mod reusesc sa oblige pupila sa se contrate cat mai mult posibil si sa impiedice in acest mod patrunderea luminii flash-ului in bulbul ocular. Rezultatul ? Se evita aparitia efectului „ochi rosii” !

3 Comentarii

  1. Foarte util articolul. Va rog sa imi spuneti daca stiti cum pot scoate „stralucirea” ochilor din poze. Îmi ies ca cei de pisica, si cu optiunea de ochi rosii tot nu se corecteaza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.