Cunoaste componentele calculatorului fara sa-i scoti suruburile…

Uneori este imposibil sa gasesti anumite drivere si in astfel de cazuri, pentru identificarea componentelor ai doar doua optiuni:

  1. Te apuci de desfacut calculatorul asumandu-ti riscul de a ramane cu suruburi „in plus” ori…
  2. Utilizezi o aplicatie capabila sa identifice fiecare component al calculatorului

Logic, mai ai o posibilitate in cazul in care calculatorul tau nu este unul facut la comanda; sa vizitezi site-ul oficial de support.

In cazul de fata hai sa ne prefacem ca nu dispunem de un site de support si ca trebuie sa ne limitam la cele doua posibilitati amintite mai sus. Tu ce ai alege ?!?

Corect ! Ai facut alegerea corecta ! Si fiindca preferi utilizarea unei aplicatii sunt sigur ca ai auzit de Everest, de SiSoft Sandra, etc.; ei, de data asta ne vom indeparta putin de cele mai populare pentru a cunoaste System Spec:

System Spec - Cunoaste componentele calculatorului fara sa-i scoti suruburile

System Spec este un utilitar gratuit ce nu necesita instalare pentru a putea fi rulat, compatibil cu orice sistem de operare Windows superior a XP de 32 si respectiv 64 biti.

Cunoaste componentele calculatorului fara sa-l desfaci

Chiar daca System Spec este disponibil doar in limba engleza, eu nu vad in asta un inconvenient. Mi se pare mult mai importanta capacitatea programului de a indentifica si afisa pana si ultimul component al calculatorului fara a intarzia la realizarea analizei.

System Spec dispune de cateva butoane pozitionate in partea superioara a ferestrei sale generale, prin care avem acces la informatii detaliate referitoare la anumite functii, caracteristici si componente ale sistemului de operare si a calculatorului. In acest mod, cu ajutorul lui avem acces la:

  • Date despre sistemul de operare
  • Informatii despre memoria RAM
  • Informatii despre placa video
  • Informatii despre Hard Disk
  • Date specifice referitoare la procesor
  • Informatii despre conexiuni
  • Informatii despre imprimante
  • Detalii despre placa de baza, sunet, bios, etc.
  • Detalii referitoare la dispozitivele conectate prin USB s.a.m.d.

In final nu imi ramane decat sa va spun ca sunt impresionat de cantitatea si calitatea informatiilor oferite de System Spec tinand cont ca este vorba de o aplicatie realizata gratuit in spatele careia nu se afla o echipa de programatori bine platiti ai unei companii multinationale, cum este cazul celor cunoscute de toata lumea pe care le-am amintit in primele randuri ale articolului.

Download System Spec

13 Comentarii

  1. Foarte interesant. L-am distribuit deja cunoscutilor care aveau laptop-uri din SUA si doreau sa stie ce piese au in ele pentru a face rost de drivere compatibile cu Windows 7. Felicitari

  2. Foarte bun softul prezentat de dumneata,va recomand si HWiNFO,un utilitar porabil ce ofera foarte multe detalii despre sistem.Ceva asemanator cu utilitarul prezentat in articol este facut si de rusi,sincer nu imi amintesc cum se numeste,e undeva pe aici..prin Pc.

  3. Am aflat de mai multe programe care dupa instalare in windows imi pot da detalii despre componentele computerului meu. Ma intereseaza daca exista program sa pot cunoaste datele tehnice si componente fara windows instalat, ceva asemanator SARDU. Pt cazuri cand spre exemplu HDD-ul este dus si vreau sa depanez computerul dar nu se initiaza.Deci de pe CD sau DVD sau Memory stick.

    1. Nu știu ce legătură vezi tu între SARDU și ce vrei tu… Ăla creează imagini multiboot cu diverse utilitare… Să depanezi pc-ul? Adică, să recuperezi ceva, sau ce?!? Pentru asta ai Hiren Boot CD, de pe ce vrei tu, cd/dvb/stick. Cât despre detalii hardware, intri in BIOS și găsești

  4. Paul iti multumesc pentru promptitudinea raspunsului tau si pt rabdare. Nu am scoala sau experienta cu computerele, dar m-au atras si am prins si eu cate ceva asa „dupa ureche”. Am lansat intrebarea sau problema de mai sus pentruca imi place ideea acestei pagini: cunoaste componentele calc. fara sa-i scoti suruburile, si programele recomandate sunt foarte bune dar numai daca functioneaza sistemul de operare sa le poti instala. Da, ai BIOS-ul dar unele sunt cam zgarcite in detalii fata de ce-ti ofera unul din aceste programe. Am asociat cu SARDU pentruca am facut si eu un DVD Sardu cu cateva utilitare si prog. antivirus si imi place foarte mult cum poti accesa computerul si datele de pe HDD chiar si atunci cand sist de operare nu func. De aceea am simtit nevoia unui utilitar care sa-mi ofere informatii la fel de detaliate ca Everest-ul de ex. dar pentru situatii cand nu-l pot instala. Sau poate ca si Everest-ul sau unul din celelalte programe se pot include intr-un DVD Sardu… Oricum iti multumesc inca o data ca mi-ai raspuns, altii poate ca nici nu ma bagau in seama.

    1. Cu plăcere! Ști cum se spune..”teoria ca teoria, dar practica te omoară!”. În primul rând, un program gen Everest (fost..acum se numește AIDA64), are nevoie de un suport pentru a rula, respectiv un sistem de operare. Deci, dacă te pasionează domeniul IT&C, trebuie neapărat să scoți șuruburile, să vezi ce are în interior. Dacă vrei un utilitar complet, așa cum ți-am spus, Hiren Boot CD este cel mai complet! Caută (se găsește!) o versiune mai veche 10.4, 10.5, astea sunt cele mai bune. Fă-ți o mașină virtuală și testează ce vrei după bunul plac, totodată înveți multe…

      1. Am desfacut deja multe suruburi, am reusit si sa pun pe linia de plutire HDD-uri care pareau irecuperabile cu HDDRegenerator, dar asa mai stangaci, ca incepatorii. Voi incerca Hiren Boot CD pt ce ma interesa. Inca o data multumesc mult Paul.

        1. Cu plăcere! Îți recomand prudență cu Hiren BCD, are integrate multe utilitare care, dacă nu ști să lucrezi cu ele, îți poți distruge datele de pe disc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.