Organizează automat fișierele descărcate de pe Internet, în funcție de tipul lor, cu Belvedere

Belvedere este un program gratuit care organizează automat fișierele existente într-un folder (de exemplu, cele din folderul în care obișnuim să salvăm tot ceea ce descărcăm de pe Internet), în funcție de tipul acestora, de regulile și filtrele create de noi.

organizeaza fisierele descarcate in functie de tipul de fisier

Chiar dacă la prima vedere pare altfel, configurarea programului este o procedură extrem de simplă pentru toți cei familiarizați cu principalele tipuri de fișiere (.mp3, .jpg, .zip, .avi, .exe, etc.)

Înainte de a crea regulile în funcție de care Belvedere va organiza fișierele, ne-ar prinde bine să dispunem deja de principalele foldere în care acestea vor fi mutate. Cu alte cuvinte, în partiția în care avem mai mult spațiu liber, vom crea următoarele foldere:

  • Documente ( pentru documentele PDF, docx, txt, rtf etc.)
  • Muzică (pentru fișierele audio MP3, wma, etc.).
  • Filme (pentru fișierele video avi, flv, etc).
  • Programe (pentru fișierele exe, msi, etc).
  • Arhive (pentru arhivele zip, rar, etc).
  • s.a.m.d.

După crearea folderelor de care avem nevoie, deschidem panoul de configurare a aplicației:

configurare Belvedere

Mergem la fila „Folders” apoi facem click pe butonul „+” aflat sub panoul „Folders„, pentru a adăuga folderul (sau folderele) a cărui conținut dorim să-l organizăm cu Belvedere:

adaugare folder

Apoi selectăm folderul dorit:

selectarea folderului principal

Eu am ales folderul „Downloads” deoarece am configurat mai multe aplicații (µTorrent, Songr, ClipGrab, etc) să salveze fișierele descărcate de ele, în acesta.

A venit momentul să creăm regulile în funcție de care Belvedere va organiza fișierele în folderul/ele tocmai adăugat/e. Pentru asta, dăm click pe butonul „+„, aflat sub panoul „Folder„:

crearea regulilor Belvedere

Deoarece vom organiza fișierele în funcție de tipul lor, regulile pe care le vom crea, le vor putea identifica în funcție de filtrele configurate de noi.

De exemplu, dacă dorim ca toate melodiile pe care le descărcăm de pe Internet în folderul „Downloads” să fie mutate în sub-folderul „Muzică„, vom crea o regulă nouă care va conține câte un filtru pentru fiecare tip de fișiere în parte, după cum urmează:

  • Activăm regula (1)
  • Scriem o descriere (2)
  • Alegem filtrarea în funcție de tipul fișierelor (3)
  • Scriem extensia fișierelor ce vor fi afectate de această regulă (4)
  • Opțional, putem adăuga un filtru nou (B); de exemplu, pentru a filtra și fișierele wma.
  • Selectăm folderul în care vor fi mutate fișierele care corespund filtrelor create (5)
  • Salvăm regula dând click pe OK.

crearea filtrelor in Belvedere

De aici înainte vom crea și configura pe rând, toate regulile de care avem nevoie pentru a organiza conținutul folderului; dacă încă vi se pare un proces complicat, urmăriți tutorialul video de mai jos:

Cred că Belvedere este una dintre cele mai bune soluții de organizare automată a fișierelor din categoria „configurezi și uiți că există”, mai ales dacă nu suntem adepții extensiilor sau alegerii folderului de download la fiecare descărcare pe care o realizăm, și chiar dacă în acest mod obligăm calculatorul să lucreze puțin mai mult de cât ar fi fost necesar (la mutarea fișierelor).

 Download

20 Comentarii

  1. Posibil, nu zic nu; eu îl folosesc de la versiunea 0.6 și n-am avut probleme de genul ăsta… Despre ce Windows vorbim ?!?

    1. Ma refeream la faptul ca multe downloaduri sunt in arhive (muzica, jocuri, poze, filme). In alta ordine de idei, este foarte ok programul. Daca ar fi mers si pentru downloadurile din browser ar fi fost foarte tare.

      1. Dacă browserul descarcă totul în „Downloads”, Belvedere le mută apoi. În plus, există extensii pentru Firefox, Chrome & Opera care filtrează fișierele în funcție de tipul lor, organizându-le în foldere diferite.

  2. Iar încurci murăturile cu salamul… La ce mă ajută IDM în cazul programelor precum cele amintite (songr, utorrent, strongdc,) ?!? La nimic…

    Deci, dacă îți cer să-mi recomanzi ceva între role și patine, nu-mi vorbi de bicilete fiindcă ne pierdem amândoi timpul degeaba…

    Așa cum am spus în articol, pentru ce descarci via Web, există o sumedenie de extensii care fac asta; problema vine când descarci cu aplicațiile P2P fișiere de diferite tipuri, într-un anumit folder.

    1. Am zis „ceva asemanator”, ma rog.. eu descarc doar cu IDM avand internet foarte slab nu ma mai avant de mult timp pe torrente si deastea..

  3. Bun programul, dar pentru cei care folosesc IDM (si ar trebui sa fie multi pentru ca e un program extraordinar) exista o optiune asemanatoare integrata in el.

    Referitor la arhive, cred ca se referea la faptul ca tu poti salva spre ex. un album cu muzica arhivat, si daca aceasta arhiva e setata sa ajunga la Downloads, albumul tau acolo se duce.. si nu la Muzica cum ti-ai dori.

  4. Aveai mai inainte pe bara laterala din dreapta o caseta si cand dadeam click pe ea puteam sa selectez categoria de programe unde doream sa caut, utilitare, antivirus, dvd, etc. Ce-ai facut cu ea, o vreau inapoi!

    1. Știu despre ce vorbești, era un selector care afișa și subcategoriile; l-am scos, lăsând doar categoriile principale (din care fac parte și celelalte).

  5. Exact, selectorul acela care afisa si subcategoriile. Prin el puteam sa gasesc mai repede un program dintr-un articol mai vechi. Selectand o categorie principala va trebui sa iau la rand si sa dau mai departe fiecare subcategorie pana voi gasi programul respectiv.

      1. Asta daca mai stiu cum s-o numi programul respectiv dintr-un articol mai vechi. Sau mai rau, daca o sa caut mai tarziu un articol de genul ‘Cum ne spionează
        Google și ce măsuri
        putem lua pentru a
        evita colectarea de
        informatii…’ cum o sa caut, va trebui sa tin minte titlul astora?

        1. Ionuț, fă un efort și înțelege că nu pot menține active categorii care au mai puțin de 3 articole în index-ul lor… Și nu, e suficient să scrii „Google spionează”, că vei găsi articolul căutat; motorul de căutare este suficient de inteligent.

  6. Ciudat !
    Eu char aşa le descărca-m .
    Am un folder în partiţia ”E” denumit ”descări internet”. Ele se descarcă acolo de-a valma . Atunci cînd caut ceva le selectez : după tip şi am toate fişierele video grupate , sau după dată atunci cînd caut ceva descărcat de curînd , ori după nume atunci cînd îmi aduc aminte numele fişierului . Şi ptr că veni vorba de arhive … După ce le descarc le dezarhivez ”aici” , apoi şterg arhiva , iar la sortare … se aşează singure .
    Fiecare se descurcă cum poate !
    Cu bine

  7. Cred ca e o problema ceva cu rss-urile tale de pe blog. Cand dau click pe feed sus acolo in stanga unde m-am abonat sa primesc subiectele noi prin rss, imi arata niste articole mai vechi. Incepe cu un articol de acum 4 luni ‘Cum să dezactivăm
    Thumbnails Preview în Taskbar’ si pe urma le enumera pe altele mai vechi decat asta. Pe alte bloguri nu e asa, imi arata ultimele articole prima data cele mai noi si pe unde am intrat peste tot imi arata noutatile prin rss, numai la tine e asa. Ia fa o verificare ceva!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.