Program intuitiv pentru sporirea intimității în Windows 10 și ajustarea avansată a parametrilor acestuia

Chiar dacă seamănă într-o oarecare măsură cu DoNotSpy 10, program gratuit despre care v-am vorbit imediat după lansarea Windows 10, cel pe care vi-l propun în articolul curent este mult mai indicat unui unui utilizator novice și vine la pachet cu multe alte opțiuni interesante.

W10Privacy - Privacy

Fundalul caracteristicilor ce pot fi activate, dezactivate sau dezinstalate în siguranță e de culoare verde, a celor care țin de preferințele fiecărui utilizator în parte este portocaliu, iar a celor care pot afecta buna funcționare a sistemului are culoarea roșie.

Efectuarea operațiilor listate în program se face prin bifarea casetei dinaintea fiecăreia, iar pentru aplicarea unora dintre acestea va fi necesară repornirea sistemului. Chiar dacă n-ar trebui să riscați nimic punând în aplicare setările recomandate, adică cele cu fundal verde, vă recomand ca înainte de utilizarea programului să creați un punct de restaurare.

W10Privacy - Restore point

Pentru asta va trebui să rulați programul cu drepturi de administrator. Cu alte cuvinte, va trebui să-l închideți, apoi să-l redeschideți folosind opțiunea Executare ca administrator, din în meniul contextual al acestuia.

După efectuarea unui punct de restaurare puteți începe să utilizați programul W10Privacy fără emoții: în caz că una dintre modificările aduse sistemului nu a avut efectul scontat, readuceți sistemul la stadiul avut în momentul creării punctului de restaurare.

Sporirea intimității în Windows 10

W10Privacy are o interfață simplă și deosebit de intuitivă, împărțita pe panouri între care puteți naviga ca și cum de tab-urile unui navigator web ar fi vorba. În primul dintre acestea, Privacy, veți găsi principalele ajustări menite să vă sporească intimitatea în timpul folosirii computerului, cele care vor permite sau împiedica colectarea datelor.

W10Privacy Privacy - 2

Celelalte panouri, respectiv Telemetry, Search, Network, Explorer, Services, Edge, OneDrive, Tasks, Tweaks, Firewall, Background-Apps, User-Apps și System-Apps, unele dintre acestea oferind posibilitatea particularizarii comportamentului sistemului de operare Windows 10.

W10Privacy - Tweaks

De exemplu, veți putea dezactiva repornirea automată a sistemului, adăuga posibilitatea de amânare a instalării actualizărilor cu câteva luni, permite trimiterea de update-uri și aplicații doar către PC-urile aflate în aceeași rețea locală, activa închiderea automată a programelor fără interfață grafică la oprirea PC-ului, dezactiva tehnologia Superfetch, șamd.

De asemenea, veți putea dezactiva rularea în fundal a aplicațiilor preinstalate în Windows 10, operație ce poate fi efectuată din panoul Background-Apps, sau dezinstala pe cele de care nu aveți nevoie, din fila alăturată acestuia.

W10Privacy - Background-Apps

Este posibilă, dar nerecomandată, și dezinstalarea aplicațiilor de sistem nenecesare, opțiuni pe care le veți găsi în fila System-Apps dacă înainte de rularea programului W10Privacy ați descărcat și extras în același folder în care se află executabilul acestuia, aplicați PSTools.

W10Privacy - System-Apps

În concluzie, după cum tocmai ați aflat, W10Privacy este mai multe decât un simplu program de împiedicare a colectării datelor de către Microsoft; de aceea am și insistat să vi-l prezint.

Este un program portabil, gratuit, compatibil atât cu versiunile de 32, cât și cu cele de 64 ale Windows 10 și poate fi descărcat ca atare de pe site-ul dezvoltatorului său. Dacă veți hotărî să-l utilizați, faceți-o cu grijă și sub nici o formă înainte de crearea unui punct de restaurare.

O spun deoarece, în ciuda convingerii că dacă este utilizat cu grijă n-are ce daune să aducă sistemului de operare, problemele trebuie, înainte de toate, evitate.

Configurare

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.