Program de modificat fișiere executabile (programe), DLL-uri și alte resurse de sistem – Resource Hacker

Hacker! Cred că mulți dintre voi visează la un astfel de statut, însă este nevoie de o cunoaștere profundă a mai multor limbaje de programare, lucru nu tocmai la îndemâna oricui. În acest articol nu mi-am propus să vă învăț așa ceva, ci altceva constructiv, anume, cum se pot modifica fișierele executabile, EXE, resurse de sistem, respectiv fișierele DLL (Dynanic-link Library), pe lângă alte tipuri de resurse de tip RES, RC, BIN, OCX, CPL.
Resource Hacker este un mic dar puternic editor, compilator specific acestor tipuri de fișiere, ce poate fi instalat sau rulat în versiune portabilă. Nu vă lăsați păcăliți de interfața simplă, ceea ce poate face este uimitor!

1-Resource Hacker-interfata

Ideea acestui articol mi-a dat-o 7-Zip, cunoscutul manager de arhive gratuit, similar lui WinRAR care, însă, este comercial. Anume, intrarea creată în meniul contextual nu are și iconița aferentă.

Resource Hacker este capabil de extragerea și/sau înlocuirea iconițelor, imaginilor bitmap, cursoarelor, sunetelor (WAV), dar și a textului din diverse scripturi (String Table). Dar, să revenim la scopul propus. După instalarea programului 7-Zip, în locația de instalare veți găsi două fișiere DLL, anume, 7z.dll și 7-Zip.dll.

2-7-Zip-folder-instalare

7z.dll conține resursele asociate extensiilor suportate, respectiv iconițele asociate tipurilor de arhive: 7z, XZ, BZIP2, GZIP, TAR, ZIP, ARJ, CAB, CHM, CPIO, CramFS, DEB, DMG, FAT, HFS, ISO, LZH, LZMA, MBR, MSI, NSIS, NTFS, RAR, RPM, SquashFS, UDF, VHD, WIM, XAR și Z. Dacă doriți și aveți răbdare să schimbați toate aceste iconițe, le puteți salva pe toate sau individual, într-o altă locație (Save Icon resources sau Save Icon nr ). Astfel, puteți afla dimensiunile respective pentru a le înlocui cu cele preferate.

3-7-Zip-deschidere-7z.dll

Celălalt fișier, 7-Zip.dll, conține resursele intrărilor în meniul contextual, respectiv denumirile asociate arhivării sau dezarhivării diferitelor tipuri de fișiere, arhive. După cum se poate vedea în imaginea de mai jos, nu există nicio imagine asociată acestor intrări, deci va trebui să-i adăugăm imaginea dorită în format bitmap (BMP). În funcție de preferințe, imaginea respectivă poate avea între 14×14 și 20×20 pixeli. Desigur, dimensiuni mai mari vor face ca respectiva intrare în meniul contextual să aibe un aspect nu tocmai plăcut.

4-7-Zip-deschidere-7-zip.dll

Adăugarea unei noi resurse se face cu opțiunea respectivă din tabul Action. În mica fereastră ce se va deschide, accesați butonul Open file with new resource, navigați în locația cu pricina, apoi completați câmpurile Resource Name și Resource Language așa cum se vede în imagine. Numărul 180 reprezintă denumirea generică a resurselor tip bitmap, iar 1033 limba, respectiv engleză. Apăsați apoi, butonul Add Resource.

5-7-Zip-adaugare-resursa-bitmap

După adăugarea resursei bitmap, o puteți vedea în panoul din partea dreaptă. În cazul meu, am ales o imagine bitmap de 16×15 pixeli creată în utilitarul Paint al sistemului de operare, din iconița WinRAR aplicată pe un fundal creat cu aceeași culoare ca a meniului contextual. De ce este necesar fundalul de aceeași culoare? Păi, orice altă imagine în alt format decât bitmap, editată și redimensionată, apoi salvată în format BMP, va avea fundal alb sau negru, fiind nepotrivită în meniul contextual, după părerea mea.

6-7-Zip-rezultat-adaugare-resursa-bitmap

Nu mai rămâne decât să salvați fișierul DLL accesând opțiunea Save în tab-ul File. Pentru siguranță, Resource Hacker va crea automat o copie a fișierului original în aceeași locație, având astfel posibilitatea de a reveni oricând la starea inițială, sau la o nouă editare. Rezultatul final îl puteți vedea în meniul contextual după un logoff sau restart al sistemului.

7-7-Zip-rezultat-final

Denumirile intrărilor din meniul contextual se pot edita tot în fișierul 7-Zip.dll în tabela scripturilor, String Table, după care este necesară compilarea respectivului script (Compile Script), apoi salvarea sa. Nu vă recomand să vă hazardați cu denumiri prea lungi, ce vor încărca inutil scriptul, plus deformarea meniului contextual. Cu puțină imaginație, se pot modifica multe aspecte ale interfeței sistemului de operare, iconițe sunete, denumiri ale meniului contextual, etc.

Download

5 Comentarii

  1. Pe mine ma intereseaza programele cu extensie .exe, mai exact borland c++ modat care merge pe windows, cu wine nu merge pe ubuntu, ai vro solutie pentru asta?
    Multumesc anticipat.

  2. Salutare, am încercat cu Resource Hacker să extrag sunetul dintrun fișier exe. dar… ghinion, n-am reușit, pentru că, recunosc, am fost învins de sistem. Mă interesează sunetul din crack-ul care este fișier exe. de la ACDSee Pro 7 (64-bit). Mă poate ajuta careva cu explicații mai pe înțelesul unuia care nu prea are habar de programare ? Mulțumesc !

  3. Salut Criss !

    În meniul lui ,,Resource Hacker,, unde trebuie să intru ca să găsesc locația și să adaug/înlocuiesc un Crack dintr-un fișier.exe și apoi să salvez noul executabil modificat ?

    Mulțumesc anticipat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.