Program pentru restaurarea Windows-ului anterior după upgradarea sa la Windows 10: System GoBack Free

Windows 10 a fost lansat alaltăieri și, dacă nu ați făcut-o deja, sunt sigur că mai devreme sau mai târziu veți lua în considerare upgradarea versiunii Windows pe care o folosiți actualmente, la acesta. Programul pe care vi-l voi prezenta în continuare, System GoBack Free, dezvoltat de EaseUS, companie despre ale cărei programe am vorbit de multe ori pe acest site, ne oferă posibilitatea de a reveni la versiunea anterioară de Windows dacă după upgrade-ul la Windows 10 descoperim că acesta din urmă nu este cum ne-am imaginat.

System GoBack Free

Înainte de a face upgrade la Windows 10, descărcați kitul de instalare al System GoBack Free de pe site-ul oficial și instalați-l. La deschidere, veți vedea interfața simplă a acestuia, vizibilă și în captura de ecran de mai sus.

Pentru a putea reveni la versiunea actuală de Windows, faceți click pe butonul Backup System pentru a efectua un backup complet al acestuia. În cazul meu, deoarece folosesc un SSD iar acesta are viteze de scriere foarte bune față de un HDD, procesul a durat vreo 10 minute, dar nici pe un HDD nu cred că operația ar dura mai mult de 30 de minute.

Evident, pentru ca back-ul să fie efectuat va trebui să dispuneți de suficient spațiu liber, în caz contrar va trebui fie să mutați pe alt dispozitiv de stocare sau în cloud unele fișiere, fie să renunțați la cele de care nu aveți neapărat nevoie sau pe care le puteți descărca/obține mai târziu din alte surse.

După ce backup-ul a fost efectuat, puteți accesa locația imaginii de sistem generată accesând cu exploratorul de fișiere locația afișată în interfața programului. Pentru accesarea rapidă a locație dați click pe link-ul din dreptul „Location” din interfața programului.

backup-ul-creat-de-System-GoBack-Free

După efectuarea backup-ului puteți face liniștiți upgrade la Windows 10, dar nu uitați ca la inițierea procesului să optați pentru păstrarea setărilor, fișierelor personale și aplicațiilor, sau cel puțin al fișierelor personale.

keep personal files only

Dacă după câteva zile de utilizare a Windows 10 considerați ca acesta nu este pe măsura așteptărilor, puteți reveni la versiunea anterioară, Windows 7 sau Windows 8.1, prin simpla apăsare a butonului Go Back.

restaurare sistem de operare anterior cu System GoBack

Înainte de efectuarea downgrade-ului (revenirea la versiunea de Windows anterioară) vi se va aduce la cunoștință faptul că sistemul actual va fi rescris, apoi vi se va solicita să reporniți calculatorul. Ajunși la acest punct nu v-a mai rămas decât să așteptați completarea procesului de downgrade. E important să nu-l întrerupeți oprind sau deconectând computerul de la sursa de energie electrică. Dacă nu aveți răbdare sau sunteți presați de timp, puteți opta pentru oprirea sau repornirea automată a computerului la terminarea operației.

restaurare-versiune-windows-anterioara

La terminarea downgrade-ului faceți click pe butonul Finish și așteptați ca PC-ul să repornească cu sistemul de operare avut înainte de upgrade, gata pentru a fi utilizat.

downgrade efectuat cu succes

De menționat ar fi și faptul că după finalizarea downgrade-ului imaginea de sistem creată de System GoBack va fi ștearsă. Astfel, dacă la un moment dat vă gândiți să-i mai dați o șansă lăudatului Windows 10, va trebui să generați un nou backup înainte de upgrade.

Adevărul e că mai multe nu pot fi spuse despre System GoBack. E un program simplu, rapid și fiabil care îndeplinește la perfecție sarcina pentru care a fost dezvoltat, aceea de a permite oricărui utilizator, indiferent de nivelul cunoștințelor de utilizare a PC-ului, posibilitatea de a restaura sistemul de operare într-un mod surprinzător de facil.

O altă metodă de downgrade găsiți și în indicațiile oficiale oferite de către dezvoltator într-un articol pe acest subiect.

Acestea fiind spuse vă invit să-l probați. Sunt sigur că veți fi plăcut surprinși de rezultate!

4 Comentarii

  1. Daca am inteles bine programul merge numai daca alegem sa facem upgrade la windows 10, nu si pentru o instalare pe curat. Din pacate varinata mea este entreprise 8.1 si nu ma lasa sa updatez la win 10 (zice mereu ca a aparut o eroare), asa ca nu-mi ramane decat instalare pe curat. Momentan, rulez varianta win 10 pro in Virtual Box (insider), am serioase dubii ca se va mai activa daca-l instalez pe curat in sistemul gazda. Unii zic ca ar merge, altii nu. O alta parere?

  2. Versiunile Enterprise nu beneficiază de upgrade gratuit. Doi la mână, pentru a face direct o instalare curată va trebui să cumperi Windows. Cu alte cuvinte, pe o versiune acceptată pentru upgrade va trebui ca mai întâi să efectuezi cel puțin un upgrade.

  3. Am facut upgrade 8.1-10 , la Wind 10 :
    -ce cleaner este recomandat (IOBitMalware este Ok? ) ,
    -antivirus recomandat
    -picasa este compatibil?
    -cum fac un flash drive-stick butabil pt. W 10 si daca fac reinstalare se activeaza wind. 10 automat ?
    -daca maresc HDD este afectat ceva ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.