Cum se programează oprirea calculatorului fără programe

Cu puțin timp în urmă vă vorbeam despre AMP WinOFF, un program gratuit care ne permite să programăm oprirea calculatorului la o anumită oră din zi sau noapte. Avantajul folosirii acestuia față de metoda prezentată în continuare e că admite, de asemenea, rularea unui program sau executarea unei sarcini anume înainte de oprirea PC-ului.

calculatorul se opreste

Dacă tot ce doriți e să programați oprirea computerului după un anumit interval de timp, de exemplu după terminarea filmului sau a descărcării unui fișier, nu aveți nevoie de un program, puteți face acest lucru chiar din Windows, executând o comandă simplă în caseta Run.

Cum se programează oprirea calculatorului fără programe terțe

Cu ajutorul comenzii shutdown -s -t [numarul de secunde până la oprire]. De exemplu, dacă doriți ca PC-ul să se închidă automat peste 2 ore, comanda de programare a opririi va fi:

shutdown -s -t 7200

Tastați această comandă în Run command și faceți click pe OK sau apăsați Enter.

programarea opririi calculatorului fara programe

În colțul din partea dreptă inferioară a ecranului va apărea un mesaj care vă va anunța că au mai rămas 120 de minute (2 ore) până la oprirea computerului.

calculatorul se va oprin in 120 de minute

Presupun că toată lumea a înțeles ce are de făcut și cum se utilizează această comandă, dar pentru a mă asigura de acest lucru vă voi da câteva exemple de comenzi:

 • shutdown -s -t 1800 (sistemul se va opri după 30 minute).
 • shutdown -s -t 3600 (sistemul se va opri după 60 minute).
 • shutdown -s -t 5400 (sistemul se va opri după 90 minute).
 • shutdown -s -t 7200 (sistemul se va opri după 120 minute).
 • șamd.

Numărul ce trebuie introdus la sfârșitul comenzii de programare a opririi este rezultatul înmulțirii secundelor unei ore (3600) cu numărul de ore care dorim ca PC-ul să rămână pornit.

Calculatorul urmează să se oprească

În momentul în care a rămas mai puțin de un minut până la oprirea calculatorlui, pe ecran își va face apariția un mesaj care vă va înștiința că a rămas mai puțin de un minut până la oprire.

calculatorul se va opri in mai putin de un minut

În acest caz, dacă vă aflați în fața PC-ului și doriți să anulați oprirea, faceți click pe Close și urmați instrucțiunile de la punctul următor. În caz contrar, adică dacă doriți ca PC-ul să fie oprit, ignorați prezența mesajului sau apăsați butonul Close și așteptați ca PC-ul să se oprească.

Cum se anulează oprirea programată a calculatorului

Dacă ați programat greșit oprirea calculatorului și doriți să o reprogramați sau anulați pur și simplu, tastați în caseta Run comanda următoare:

shutdown -a

Veți fi înștiințați că operația a fost efectuată și respectiv, oprirea programată anulată.

oprirea programata a fost anulata

Evident, aceste notificări nu vor apărea dacă în prealabil ați dezactivat afișarea lor.

De asemenea, e bine de știut că anumite programe pot împiedica oprirea sistemului. Pentru a vă asigura că acest lucru nu se întâmplă, puteți configura sistemul astfel încât toate programele ce rulează în momentul opririi să fie închise, așa cum am explicat aici.

Observație

Chiar dacă screenshot-urile din tutorial au fost făcute în Windows 7, programarea opririi se face în același mod în orice altă versiune a Windows, inclusiv Windows 8, 8.1 și 10.

Pornirea calculatorului de la distanță

Iar dacă tot am vorbit de oprirea programată a calculatorului, s-ar putea să vă intereseze și cum să-l porniți de la distanță. Și acest lucru este posibil configurând Windows-ul așa cum am explicat în acest tutorial și cu ajutorul programelor recomandate în cadrul său.

Trucuri Windows

9 Comentarii

 1. aceasta metoda nu afecteaza sistemul de operare, respectiv Windows, daca o folosim in mod repetat??? nu aduce la formare de erori implicit la distrugerea windows, dupa care vom fi nevoiti la reinstalarea acestuia?

 2. O intrebare !
  Odata de ai dat comanda sa zicem pentru 4 ore sa stea aprins si au expirat, pc-ul se stinge, corect. dar dupa ce il aprind trebuie sa bag din nou comanda la loc sau ea ramane activa ! M-ar interesa sa ramana de fiecare data activa ai idee cum >???<<

  • Se poate face sa iti ramana mereu setat sa se inchida la un anumit timp dupa ce este deschis, si anume:
   1). SCRII URMATOAREA COMANDA INTR-UN FISIER TEXT:
   shutdown -s -t 3600 //sistemul se va inchide in 60 de minute
   2). SALVEZI FISIERUL CU EXTENSIA „.CMD”
   3). COPIEZI FISIERUL CREAT IN „C:\Documents and Settings\Admin\Start Menu\Programs\Startup”
   ATENTIE!!! CU ACEASTA METODA SE POATE COMPROMITE OS-UL.

 3. Cum sa procedez pentru oprirea calculatorului zilnic la ora 14? Fara sa scriu de fiecare data. Sa ramana fixat, claculatorul sa se opreasca in fiecare zi la 14.

 4. Petru comanda data de tine o salvezi intr-un fisier cu extensia .bat ,o salvezi pe ecran…simplu de cate ori ai nevoie sa opresti pc-ul dupa un anumit nr de minute setat dai dublu click pe fisier

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.