QupZilla, un nou browser open source multi-platformă, pentru navigare pe internet

Desigur, un nou browser nu reprezintă ceva nou, fiecare utilizator folosește ca browser implicit unul din cele consacrate deja. Însă, pe lângă browserul implicit, este bine să utilizăm un browser alternativ. În articolul de față, vă propun să testați QupZilla, un browser open source, destinat folosiri în diverse sisteme de operare, WindowsLinuxQupZilla este dezvoltat pe baza WebKit, un software-motor special conceput pentru a permite randarea paginilor web în browser. WebKit intră și în componența browserelor Safari (Apple) și Google Chrome. Există multe browsere bazate pe QtWebKit, însă, sunt fie obligate să ruleze în mediul KDE (rekonq), fie sunt instabile, lipsindu-le caracteristici importante. QupZilla pretinde a fi un browser complet dezvoltat, stabil, cu multe caracteristici îmbunătățite. Pentru descărcare, în versiunea pentru Windows, există atât executabilul de instalare, cât și versiunea portabilă, o arhivă ZIP. Vă propun versiunea portabilă pentru a o testa, urmând ca voi să decideți în urma testului, dacă merită a fi instalată. Interfața este una clasică, similară oricărui browser, cu posibilități de personalizare, schimbarea temei de bază, a paginii de pornire și multe altele.

Qupzilla Internet Browser

Astfel, dacă vom accesa Tools în bara de meniu, apoi Preferences, avem acces la toate caracteristicile browserului QupZilla. După cum am spus, se poate schimba pagina de pornire, locația de descărcare a fișierelor, etc.

Pagina de pornire

Desigur, în navigarea pe internet, aveți nevoie de bookmark-urile favorite. Accesând tabulFile se pot importa din FirefoxGoogle ChromeOpera, sau dintr-un fișier în format .HTML, salvat anterior din alt browser.

Import bookmarks

La deschiderea unui nou tab, implicit se va deschide Speed Dial, o caracteristică preluată și îmbunătățită de la alte browsere. Se poate ajusta numărul de pagini, și chiar utilizarea unei imagini ca fundal pentru QupZilla. Bineînțeles, nu lipsește managerul de parole, Cookies Manager și multe altele. O caracteristică foarte utilă, o vom găsi în tabul Tools, anume RSS Reader, care ce-i drept, cam nesatisfăcător, deoarece afișează doar titlurile, fără a combina feed-urile de pe multiple situri, și cel mai important, fără dată. Însă, spre deosebire de renumitele browsere folosite preponderent de toți, QupZilla are un consum deosebit de redus de resurse, în comparație cu Firefox sau Google Chrome.

Consum de resurse

Așa cum am precizat la începutul articolului, QupZilla este un browser multi-platformă, fiind compatibil cu o gamă largă de sisteme de operare ca WindowsLinux, etc, deși nu include suport și pentru Mac OS. Testarea s-a efectuat pe Windows 7 x64.

Download QupZilla

5 Comentarii

  1. Am descarcat , am instalat (am wind.xp sp3), ruleaza dar cind sa intre in pagina sau in speed dial , se inchide brusc browserul. Am repetat de nenumarate ori dar de fiecare data se inchide la aceste comenzi. Nu stiu daca problema e doar la mine sau e ceva comun. multumesc

  2. Sub WindowsXP Sp2, (Old Windows zip) nu merge. În schimb merge fără probleme (Windows XP SP3 and higher zip), pe Windows XP SP2. Posibil să fie de vină .Net 2 framework.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *