Shotcut, una dintre cele mai bune alternative gratuite la Windows Movie Maker

Deși nu s-a remarcat prin numărul mare de instrumente și posibilități de editare pe le oferea utilizatorilor, Windows Movie Maker (editorul video dezvoltat de Microsoft și oferit gratuit în cadrul propriilor sisteme de operare), a făcut-o prin simplificarea operațiilor comune.

Operații precum tăierea, decuparea, alipirea sau îmbunătățirea video-urilor proprii cu ajutorul filtrelor erau la îndemâna oricărui utilizator Windows. Shotcut, programul a cărui interfață o puteți vedea în instantaneea de ecran inferioară, are toate șansele pentru a ocupa locul gol rămas ca urmare a deciziei Microsoft de a renunța permanent la Windows Movie Maker.

shotcut

Pe lângă faptul că este gratuit și are o interfață intuitivă, foarte asemănătoare celei avute de Windows Movie Maker în primii ani de existență, acesta asigură o foarte bună compatibilitate cu principalele formate de imagine, audio și video.

Tipicelor instrumente de editare, cum sunt cele pentru tăierea, copierea, decuparea, lipirea și contopirea, li se alătură nelipsitele filtre și efecte, acestea fiind disponibile într-un număr destul de mare pentru a putea satisface marea majoritate a nevoilor utilizatorilor obișnuiți la procesarea propriilor video-uri filmate cu camera compacta ori smartphone-ul.

filtre video shotcut

Pentru accesarea listelor filtrelor disponibile, selectați în Timeline-ul programului fragmentul asupra căruia doriți să aplicați un filtru, apăsați butonul Filters și dați click pe buton + indicat de a doua săgeată din imaginea de mai sus.

filtre shotcut

Își va face apariția panoul ce găzduiește cele trei liste existente, respectiv filtrele favorite, filtrele video și filtrele audio. Dați click pe filtrul dorit iar acesta va fi aplicat peste fragmentul selectat sau începând din momentul indicat de cursor.

listele filtrelor disponibile in shotcut

Efectele de tranziție se aplică prin suprapunerea celor două fragmente alăturate în Timeline:

tranzitii shotcut

Titlurile se adaugă prin intermediul filtrului 3D Text, ce permite câteva ajustări de bază:

texte shotcut

Iar acestea sunt doar câteva mici exemple a ceea ce putem face cu Shotcut, la momentul de față una dintre cele mai bune alternative gratuite la Windows Movie Maker, printre puținele ce se pot lăuda cu o interfață concepută special pentru a-i permite utilizarea fără consultarea unui manual sau parcurgerea unui curs specializat.

Dacă la un moment dat veți avea de editat vreun video personal, amintiți-va de Shotcut, este gratuit, open source și dispune de versiuni compatibile cu Windows, Linux și macOS. Îl puteți descărca fără nici un cost de aici atât pentru arhitecturi de 32, cât și de 64 de biți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.