ShutUp10: program gratuit care împiedică partajarea datelor și colectarea acestora de către Microsoft

Pentru că în lumea reală folosim Windows, dar și pentru că nu vindem autoturismul pentru a ne cumpăra tractor atunci când facem pană, pentru a împiedica colectarea datelor în Windows 10 avem și alte metode decât cele drastice cum ar fi trecerea la FreeBSD sau Symbian sau DOS, cum ar fi, surpriză, împiedicarea colectării datelor.

ShutUp10

O&O ShutUp10 este un program foarte asemănător cu DoNotSpy, prezentat săptămâna trecută, care ne ajută să dezactivăm caracteristicile Windows 10 care colectează și partajează date de tot felul, mai puțin cele personale, dar în prezența cărora nu ne simțim tocmai îl largul nostru.

Lista de caracteristici ale Windows 10 la care putem renunța cu O&O ShutUp10 e vastă, iar dacă mă întrebați pe mine include multe funcționalități pe care eu, unul, nu le-aș fi introdus în ea.

ShutUp10

De exemplu, eu aș păstra cel puțin următoarele caracteristici ale Windows 10:

 • Camera in logon screen (care îmi permite să mă loghez în PC fără a tasta o parolă).
 • Input personalization (pentru că scriu mult și am nevoie, la fel ca pe Android, ca sugestiile să fie de cea mai bună calitate și să includă termenii și cuvintele pe care le folosesc cel mai des.
 • Cortana (pentru că mi-e mai ușor să-i cer Cortanei să facă ceva, de exemplu să creeze un memento în calendar, decât să deschid eu aplicația Calendar și să mă apuc de tastat.
 • Windows Update P2P (pentru că vreau ca update-urile să se descarce, la fel ca în Linux, de la cea mai apropiată sursă, nu din cel mai îndepărtat datacenter de pe glob).
 • Automatic Windows Updates (fiindcă mi-e mai ușor ca Windows să descarce și instaleze actualizările în mod automat, decât să le caut eu manual la un interval de câteva zile).
 • Search With Bing (pentru că la fel ca în Ubuntu, caracteristică foarte apreciată și lăudată de utilizatorii GNU/Linux în momentul implementării sale, vreau să pot căuta chestii pe Internet fără a deschide mai întâi un Internet Browser).
 • SmartScreen (îmi protejează sistemul de malware, îl face mai sigur).
 • App access to calendar, camera, microphone, message (fiecare dintre acestea caracteristici fără de care unele aplicații care-mi fac viață mai ușoară și pe care le selectez și instalez cu responsabilitate, n-ar mai funcționa la întreaga capacitate.
 • Windows Defender (dar l-aș dezactiva doar pentru a folosi un antivirus de care am certitudinea că face o treabă mai bună).

Și-ar mai fi câteva, dar acelea depind în mare parte de felul în care fiecare folosește PC-ul și în ce scopuri. Desigur, puteți renunța la Windows 10 în schimbul Windows 8.1 sau Windows 7, ambele fiind variante viabile. În schimb, dacă doriți să rezolvați problema cu O&O ShutUp10, îl puteți descărca gratuit de pe site-ul său oficial.

Securitate

10 Comentarii

 1. Off topic: de cateva zile pagina de pornire de la chrome imi da urmatorul mesaj:
  ”Conexiunea nu este privată

  Atacatorii pot încerca să vă fure informațiile de pe http://www.google.ro (de exemplu, parolele, mesajele sau informațiile despre cardurile de credit). NET::ERR_CERT_INVALID”
  Am scanat calculatorul cu bitdefender (e cu licenta) si tot degeaba.
  Stii cumva cum se poate rezolva problema asta ?
  Nu sunt specialist in calculatoare. Multumesc.

  • Dezactivează temporar antivirusul. Am impresia că problema e din cauza protecțiilor acestuia la navigare. Dacă problema se rezolvă, ia legătura cu Bitdefender și cere-le ajutorul. În caz contrar, adică în situația în care problema persistă, încercă să descarci și să instalezi altă versiune de Google Chrome.

   De faptul că mai întâi de toate ar trebui să te asiguri că data sistemului este setată corect nu am mai spus fiind sigur că ai făcut deja acest lucru.

 2. De la Bitdefender. Incep sa ma indoiesc de calitatea produsului, Este a doua oara cand imi face probleme. Mi-a mai facut cu Digi Storage, aplicatie pe care o vedea ca un virus si in urma unui schimb de mailuri cu ei solutia a fos sa bag aplicatia la excluderi. Mi se pare cam subtire rezolvarea.
  Oricum, multumesc foarte mult pentru ajutor.

 3. Salut Cristi,am si eu o intrebare,daca optiunile programului sunt pe rosu atunci acestea ruleaza?? Iar daca sunt pe verde sunt dezactivate,te rog raspunde. Multumesc :D

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.