Tot ce ai făcut la calculator, pe tavă, pentru cine știe unde și cu ce să caute…

Crezi că ștergând periodic istoricul Web și scanând calculatorul cu cel mai bun Antivirus ți-ai ascuns urmele și că nimeni, absolut nimeni, nu va putea afla niciodată ce site-uri ai vizitat, ce filme ai descărcat sau ce nume de utilizator și ce parolă folosești pentru a te autentifica în conturile tale de email sau în portalurile de socializare ?!? Da ?!? În cazul ăsta, îmi pare rău că trebuie să fiu cel care te va trezi la realitate dar… Visezi prea frumos cu ochii deschiși…

cum se poate afla tot ce ai facut la calculator

În filmele cu spioni și/sau investigații criminale există multă ficțiune, dar și o parte de adevăr! Calculatoarele, fiindcă așa au fost ele concepute, înmagazinează o serie de informații importante referitoare la activitatea avută de cei care le-au utilizat; informații care pot fi recuperate foarte ușor, dacă se dispune de programul potrivit…

Cache-ul DNS nu minte niciodată…

Ai căutat pe un site informații „fragile” pentru a întreprinde o acțiune nu chiar ortodoxă și imediat după ce ai aflat cam tot ce aveai nevoie, ai eliminat istoricul și te-ai culcat liniștit pe-o ureche, convins că ți-ai șters toate urmele, fără să știi că au rămas dovezi irefutabile în cache-ul DNS:

site-urile vizitate de pe calculator

După cum vezi, cu DNSDataView nu este deloc greu să arunci o privire în lista site-urilor vizitate! Și când te gândești că o simplă comandă (ipconfig/flushdns) te-ar fi lăsat „basma curată”…

flushdns

Fișierul de paginare: „Cutia Neagră” a sistemului de operare…

Pagefile.sys, adică fișierul de paginare (sau swap), este utilizat de către sistemele de operare Windows precum o memorie virtuală în special în calculatoarele în care este necesară mai multă memorie RAM decât cea instalată. Acesta poate conține informații foarte sensibile și nu e de mirare că există programe care îl pot exploata; n-am să dau mai multe detalii din motive lesne de înțeles, în schimb, am să vă explic ce puteți face pentru a forța curățarea conținutului acestuia înainte de fiecare oprire a calculatorului.

  • Deschideți Regedit, apoi dați valoarea 1 key-ului ClearPageFileAtShutdown din:
    HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetControlSession ManagerMemory Management

curata fisierul de paginare la oprirea sistemului

Notă: Activarea curățării fișierului de paginare va avea ca efect secundar creșterea timpului în care sistemul se oprește; activați funcția doar dacă este absolut necesar să o faceți. Mai multe detalii…

Putem dovedi că ai conectat acest stick la calculatorul tău!

Poate nu știai, dar majoritatea sistemelor de operare păstrează un jurnal cu toate mediile de stocare externe, conectate la calculator. Iar acest jurnal conține informații infailibile despre identitatea fiecărui dispozitiv în parte:

dispozitivele usb conectate la calculator

Ce ți-am spus ?!? Partea bună e că există programe, USBOblivion, de exemplu, care știu ce trebuie șters pentru ca jurnalul să dispară, iar tu să rămâi „cu mâinile curate„…

Java și Flash Player, dau tot din casă…

Cache-ul browserelor afectează doar site-urile și conținutul multimedia al acestora, dar, din nefericire pentru anumite persoane, o mare parte dintre programele Web create în Flash ori Java, nu sunt afectate de curățarea clasică a cache-ului datorită faptului că își salvează fișierele în cache-urile plugin-urilor; e drept că CCleaner poate șterge cache-ul ambelor, dar dacă preferi să controlezi tot ceea ce se șterge și/sau păstrează, va trebui să recurgi la panourile de control ale fiecăruia în parte:

  • Java Control Panel:
    C:Program FilesJavajre6binjavacpl.exe

Java Cache-ul pastreaza tot ...

În Java Control Panel, la General » Temporary Internet Files » Settings, deselectează caseta „Keep temporary files on my computer” pentru a dezactiva salvarea noilor fișiere temporare, apoi dă click pe „Delete Files…” pentru le șterge pe cele existente deja.

cache-ul Flash Player

După cum vezi, pentru a configura Flash Player va trebui să folosești utilitarul online pus la dispoziția noastră de către Adobe. Cu ajutorul său vei putea decide ce, și în ce cantitate va fi salvat în cache-ul local.

Și mai continui să afirmi că n-ai atins calculatorul în acea zi …

Fiecare fișier păstrează informații precise despre data la care a fost creat, modificat sau vizualizat ultima dată:

data la care a fost creat un fisier

Acest jurnal poate fi o dovadă incriminatoare în anumite circumstanțe… Dar stai puțin! Documentul de mai sus a fost creat, modificat și vizualizat în… 13 Februarie 2190 ?!? Nu! În realitate, am schimbat această dată cu ajutorul programului FileTouch:

modifica data la care a fost creat vizualizat un fisier

Și de moment, punem punct aici! Ar mai fi câteva chestii care ne-ar putea demasca activitatea la calculator (precum și câteva programe care ne-ar putea prinde extrem de bine), însă le vom lăsa pentru un articol viitor! Nu de alta, însă ar fi păcat să nu vă dau motive pentru a sta cu ochii pe blog!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.