Unde au dispărut iconițele, folderele și fișierele de pe desktop ?!?

Se poate întâmpla ca la un moment dat să porniți calculatorul și să constatați că desktop-ul este gol, că au dispărut de pe acesta toate iconițele, folderele și fișierele care au fost acolo înainte de ultima oprire a PC-ului. Nu vă panicați, se mai întâmplă. E drept, destul de rar, dar se întâmplă.

Au dispărut" iconițele de pe desktop.

Haideți să lăsăm clar de la bun început că iconițele nu dispar pur și simplu. Nu există o gaură neagră care le absoarbe, nu le-a „păpat Bau Bau” și nici nu s-au evaporat. Ele sunt undeva, în cel mai rău caz în coșul de reciclare, Recycle Bin.

E activată afișarea iconițelor pe desktop?

Înainte de a trage concluzii pripite, nu de alta dar acestea sunt greșite în marea majoritate a cazurilor, asigurați-vă că sistemul de operare Windows este configurat să afișeze pictogramele. Pentru asta, faceți click dreapta pe spațiul de lucru și asigurați-vă că opțiunea Afișare pictograme desktop a fost activată.

Activați opțiunea "Afișare pictograme desktop".
Activați opțiunea „Afișare pictograme desktop”.

Dacă nu este activă, bifați-o și veți vedea că toate pictogramele au reapărut pe desktop. În cazul în care aceasta era deja bifată, continuați să citiți.

Căutați cumva iconițele Computer, Coș de reciclare, samd?

În acest caz, înainte de toate va trebui să vă asigurați că afișarea acestora pe desktop a fost activată. Pentru asta, dați click dreapta pe spațiul de lucru și alegeți opțiunea Personalizare.

Personalizarea desktop-ului.
Personalizarea desktop-ului.

În fereastra ce se va deschide dați click pe butonul Teme.

Mergeți la Personalizare > Teme.
Mergeți la Personalizare > Teme.

În noul panou ce se va deschide, localizați și apăsați butonul Setări pictograme pentru desktop.

Setări pictograme pentru desktop.
Setări pictograme pentru desktop.

Chiar dacă nu aceste iconițe le căutați, bifați caseta Coș de reciclare pentru a putea urma instrucțiunile de la pasul următor: recuperarea lor din coșul de reciclare al Windows.

Pictograme pe desktop.
Pictograme pe desktop.

Ați căutat pictogramele în Recycle Bin?

Nu fac mișto, chiar vorbesc serios! Am întâlnit cazuri când clienți sau prieteni îmi spuneau că le-au dispărut pictogramele de pe Desktop și că nu mai pot face cutare lucru la PC din această cauză.

Faceți-mi pe plac și aruncați o privire în Recycle Bin, iar dacă găsiți acolo pictogramele și fișierele dispărute, selectați-le pe toate cu Ctrl+A sau rând pe rând, dând click pe fiecare dintre cele dorite în parte în timp ce țineți apăsată tasta Ctrl, apoi apăsați butonul Restore all items.

Restaurare totală elemente.
Restaurare totală elemente.

Nu era cazul? Treceți mai departe, la următoarea posibilă cauză și rezolvare.

Folosiți PC-ul de pe contul potrivit?

Nici de această dată nu glumesc, ci vă întreb cât se poate de serios: folosiți PC-ul de pe contul dumneavoastră, nu de pe al altei persoane?

Utilizatorul logat acum.
Utilizatorul logat acum.

E contul dumneavoastră? Ați căutat și-n Documente și aveți acolo fișierele pe care le știți? OK! Înseamnă că vă confruntați cu o problemă ceva mai serioasă.

Reconstruirea cache-ului pictogramelor

Uneori, sistemele de operare Windows mai dau rateuri, iar dacă ați ajuns până aici e clar că nici pe dumneavoastră nu v-au omis. În acest caz, rezolvarea ar putea fi cea explicată în acest articol, prin executartea următoarele comenzi în Linia de comandă:

ie4uinit.exe -ClearIconCache
taskkill /IM explorer.exe /F
DEL "%localappdata%\IconCache.db" /A
shutdown /r /f /t 00

Dacă nici de această dată nu ați reușit să rezolvați problema, încercați să restaurați sistemul la un stadiu anterior. Pentru asta, scrieți cuvintele „creare punct de restaurare” în caseta de căutare. La afișarea rezultatelor faceți click pe opțiunea Creare punct de restaurare.

Creare punct de restaurare.

În noua fereastră ce-și va face apariția, localizați și apăsați butonul Restaurare sistem, apoi urmați instrucțiunile acestuia pentru restaurarea unuia dintre punctele de restaurare create cu anterioritate.

Restaurare sistem de operare.
Restaurare sistem de operare.

Iar dacă iconițele încă se încăpățânează să nu-și facă reapariția pe desktop, deși nu prea văd vre-un motiv pentru asta, poate doar ștergerea lor de către un virus, creați un nou cont de utilizator în PC pentru a vedea dacă și acesta este afectat. Dacă „suferă” de aceeași problemă, opriți PC-ul și mergeți cu el la un service sau, dacă vă încumetați, reinstalați sistemul de operare.

Din nefericire, alte soluții nu v-au mai rămas la dispoziție…

234 Comentarii

 1. Folosesc Windows Xp Sp 2 , au disparut toate iconitele plus bara de Stare , si nu merge nici cand vreau sa active click dreapta pe desktop, doar prin Task manager pot acitva, sa intru in restu programelor, astept si eu un ajutor daca mi se poate oferi!! Multumesc!!

  1. Ai scanat total sistemul de virusi?
   Poti incerca si utilizarea functiei System Restore.
   Recomand si actualizarea la Service Pack 3.

 2. Cum repun la loc: text document. Click dreapta pe desktop / new / si aici am avut nevoie de text document dar nu mai este….nu-mi dau seama pe unde am umblat deoarece a trecut mult timp.Am mai deschis un text document acum vre-o trei luni.
  Multumesc anticipat

 3. sa-mi spuna cineva cum fac sa apara in zona de notificare jos in dreapta in windoes xp iconita cu my computer ,am incercat prin metodele clasice dar nu merge sau fisierul pentru acesta este deteriorat sau lipseste si care este el,mentionez ca pana la regedit tot am facut

 4. Din greseala am umblat in proprietati ,nu stiu pe ce am apasat si a disparut totul de la desktop,inclusiv bara de start. Click dreapta nu ajuta la nimic,nu mai apare nimic in afara de alb. Ce fac ?

 5. Cum restabilim imaginea tuturor iconitelor,a tuturor fotogtafiilor?Pentru ca sa vezi o imagine trebuie s-o dechizi doar pe ea .Celelalte nu se văd.Cei de făcut?

  1. Va referiti la modul in care puteti sa vizualizati o fotografie,generandu-se o previzualizare pe iconita fara a mai da dublu click nu?
   Ce sistem de operare aveti instalat momentan?

 6. Buna ziua.
  Nu stiu cum s-a intamplat, dar mi-au disparut toate iconitele de pe Desktop.
  Ma descurc, dar nu cunosc totul.
  Va rog sa ma ajutati,
  Va multumesc.
  Iulia
  Va rog sa-mi raspundeti pe adresa de e-mail: [email protected]

  1. Buna Iulia.
   In functie de sistemul de operare iti recomand documentarea pe YouTube, Google a functiei System Restore.
   Succes!

 7. Buna ziua! Spune-ti va rog ce sa fac ,atunci cind deschid ceva si doresc sa vizualizez din nou nu este jos dar dispare cu totul trebuie sa o deschid din nou.Ca de exemplu si in programul Office Excel nu vad nici o fereastra de jos. Multumesc anticipat !

 8. Buna, mai sunteti pe aici?
  Cineva a dat la calculator nu stiu unde „discard change” , au disparut iconitele de pe desktop.
  Este bifat, show icons!
  Cand da click dreapta pe personalize nu poate continua pentru ca apare mesajul ca nu este conectat la internet, cum poate rexolva mai departe? Multumesc!

 9. Buna seara am si eu o problema cu iconitele de la imprimante ,Canon MP 280 ,HP LaserJet P1005 ,au disparut dupa o curatare a fisierelor inutile .In memoria laptopului ele sunt dar nu am iconite .La devices and printers imi arata 0 items.Ce pot sa fac in acest caz ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.