Cum se creează Windows 8 portabil, ce poate fi rulat pe orice calculator

Portabilitatea este o caracteristică de excepție a multor aplicații, putând fi rulate de pe un dispozitiv de stocare extern, pe orice calculator, fără a lăsa urme. În acest context, vă veți întreba: de ce să nu avem și un sistem de operare portabil? Da, se poate! Versiunile Enterprise ale Windows 8 și Windows 8.1 au inclusă caracteristica Windows To Go, ce oferă posibilitatea instalării pe un dispozitiv extern de stocare, hard disk sau stick USB.

1-Windows-to-go-Windows-8

Însă, Windows To Go prezintă mai multe dezavantaje, anume posibile incompatibilități cu calculatorul pe care este rulat: arhitecturi, drivere diferite, structură BIOS ce nu permite boot-area de pe dispozitive externe de stocare, etc.

Dar dacă am crea o mașină virtuală portabilă cu sistemul de operare instalat, gata de a rula pe orice calculator, independent de arhitectura, driverele sistemului gazdă? Și acest lucru este posibil mulțumită unei aplicații ce poate crea o mașină virtuală pe un dispozitiv extern, anume Portable-VirtualBox. Mai întâi, pregătiți ceea ce este necesar, anume:

  • un dispozitiv extern, fie un hard disk (partiție de cel puțin 40-50GB, fie un stick USB de minim 32GB.
  • o imagine ISO cu Windows 8 sau Windows 8.1

Înainte de orice, la introducerea dispozitivului extern în portul USB, vă recomand să-i alocați o literă cât mai spre finele alfabetului și să o rețineți. Spre finalul articolului veți avea și explicația.

După descărcarea și executarea fișierului Portable VirtualBox, extrageți conținutul în rădăcina mediului extern, bineînțeles, formatat în NTFS. Rulați apoi fișierul Portable VirtualBox.exe. Bifați ambele opțiuni Extract the files for a 32 și 64-Bit and system, pentru a elimina incompatibilitățile cu sistemele gazdă. Totuși, trebuie să țineți cont dacă procesorul vostru suportă virtualizare pentru arhitectura de 64-bit, în caz contrar, debifați această opțiune. Dacă ați descărcat fișierul de instalare VirtualBox, navigați în locația cu pricina cu ajutorul butonului Search. Dacă nu l-ați descărcat anterior, dați click pe marele buton Download installation files of VirtualBox.

2-Portable-VirtualBox-extragere

După descărcare, rulați iar Portable-VirtualBox.exe. Veți avea o notificare „Please start VirtualBox again, so that all paths can be adapted!”, ceea ce înseamnă că va trebui să închideți și să redeschideți mașina virtuală, ceea ce veți face. Mai departe, va trebui să creați o mașină virtuală exact cum ați face-o în mod normal. Nu am să mai prezint aceste detalii pentru a nu lungi inutil articolul (și așa destul de lung), doar vă dau câteva indicii:

  • memorie RAM: nu recomand o valoare mare, ținând cont că aceasta va fi luată din memoria sistemului gazdă (512-1024MB)
  • disc virtual tip VDI (Virtual Disk Image) sau VHD (Virtual Hard Disk) alocat ca dinamic de cel puțin 25GB

Înainte de a apăsa butonul Create, verificați ca locația de salvare să fie pe dispozitivul portabil:

  • X:Portable-VirtualBoxdata.VirtualBox – unde „X” reprezintă litera dispozitivului portabil

3-Portable-VirtualBox-locatie-disk

La apăsarea butonului Start în VirtualBox, navigați în locația imagini ISO cu sistemul de operare sau a unității optice ce conține DVD-ul cu pachetu de instalare Windows.

4-Portable-VirtualBox-locatie-imagine-iso-dvd

După crearea discului virtual și selectarea mediului de instalare, începeți instalarea sistemului de operare ca pe un calculator real. Pentru edificarea completă a procesului, vă las să vizionați clipul video, destul de explicit, de mai jos.

Înainte de a rula mașina virtuală pe un calculator gazdă, trebuie neapărat să vă asigurați că litera alocată dispozitivului portabil (cea pe care v-am spus să o rețineți la început) este aceeași cu cea alocată pe calculatorul vostru în procesul de creare a mașinii virtuale. Evitați astfel, orice eroare în rularea sistemului virtual. Acest lucru îl puteți face foarte simplu cu utilitarul Disk Management din Windows. Astfel, veți avea propriul sistem de operare în buzunar (la propriu!) pe care îl puteți rula pe calculatorul de la birou, la prieteni, etc.

Notă: nu am încercat crearea versiunii Windows 7 pe un mediu portabil, știind că structura sa este puțin diferită de Windows 8. Nu că ar fi imposibil, însă este mult mai complicat. Dacă veți încerca voi și veți reuși, aștept cu nerăbdare comentariile voastre.

Download

7 Comentarii

    1. Ai testat personal cu Windows 7 așa cum am arătat în articol?
      Da, este videoclipul AvoidErrors postat pe YouTube. Sau nu te-ai prins? Pe site-ul AvoidErrors, videoclipul are trimitere pe YouTube, „simply sharing”!.

      1. Am testat personal si merge foarte bine.(Am fost si la alt prieten si merge si pe pc-ul lui,deci stick-ul functioneaza!).
        Si da m-am prins ca este clipul lui AvoidErrors (il urmaresc de ceva vreme si am inceput sa ii recunosc pana si accentul mai ales dupa cum vorbeste in intro). :D
        Iar cu sharing-ul nu am nici o problema,ba chiar din potriva sunt unul ce prefera sa imparta nu sa tina pentru el.

  1. Ai dreptate Paule,portabilitatea este o caracteristică de excepție mai ales in cazuri cum ar fi recuperarea ,detectarea si repararea
    datelor dintr-un PC ,eu unul am creat(si personalizat ) un stick cu Make_PE3_42 si sunt
    foarte multumit de facilitatile oferite,numai ca programul are cerinte pentru Windows 7.

    1. Te înșeli, Win-to-flash face un stick USB boot-abil de pe care poți instala Windows. Aici am arătat cu se poate instala și rula un Windows de pe un stick USB, portabil. Altă gâscă în altă traistă, nu-i aceeași „chestie”!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.