Primul antivirus gratuit creat de Lavasoft – Ad-Aware Free Antivirus

Soluțiile Anti-Spyware au pierdut în ultima vreme teren important pe piața produselor de securitate datorită antivirușilor, care, puțin câte puțin, le-au absorbit aproape complet aria în care acestea își desfășurau activitatea. În astfel de timpuri deloc prielnice pentru dezvoltatorii acestui gen de produse, singura salvare a rămas adaptarea la prezent, respectiv, adaptarea la concurență și la nevoile utilizatorilor care i-au ajutat să devină cunoscuți și respectați într-o nișă atât de exigentă.

Ad-Aware Free Antivirus

Lavasoft face un pas înainte și prezintă în societate primele sale soluții antivirus printre care și una gratuită, mai precis, cea pe care o vom cunoaște în continuare, Ad-Aware Free Antivirus!

Ad-Aware Free Antivirus+

Ad-Aware Free Antivirus, trebuie să recunosc, a fost pentru mine una dintre cele mai plăcute surprize ale anului în ceea ce privesc noile lansări și din acest motiv, scrierea unui articol despre el devenise aproape inevitabilă, chiar dacă (și asta mă văd obligat să o spun), sunt convins că era loc de mai bine în anumite aspecte pe care le voi aduce în prim plan puțin mai târziu; de moment, haideți să revenim la subiect!

Ad-Aware Free Antivirus: Instalarea și activarea

Atunci când veți rula Ad-Aware Free Antivirus pentru prima data, veți descoperi că acesta a făcut upgrade automat la versiunea Pro. Nu mă întrebați de ce s-a întâmplat acest lucru… și mie mi se pare o tactică de marketing lipsită de sens… Partea bună este că, în cazul în care dorim să folosim versiunea gratuită, putem închide aplicația și derula calendarul 31 de zile înainte, apoi, putem rula soluția de securitate; automat, aceasta se va comuta la versiunea gratuită și va solicita activarea:

activare Ad-Aware Free Antivirus

Din fericire, procesul de activare este simplu: va fi suficient să folosim o adresă de email validă pentru a putea intra în posesia serialului cu care vom putea activa produsul:

serial Ad-Aware Free Antivirus

Introducerea serialului (primit prin email) în caseta de activarea a Ad-Aware Free Antivirus, este singurul pas care ne mai desparte de protecția gratuită oferită de acesta.

Antivirusul gratuit Ad-Aware Free Antivirus, „descusut” !!!

calculator protejat de antivirusul gratuit Ad-Aware Free Antivirus

De când mi-am făcut o pasiune pentru aplicații am întâlnit „multe mere care-și ascundeau putreziciunea în spatele unui aspect ispititor” și în consecintă, nu m-am aruncat în redactarea unui articol despre un produs cu care aveam de-a face pentru prima dată fără a încerca să aflu ma întâi care-i sunt bazele și cine și-a pus obrazul la bătaie pentru a-i garanta reușita, de moment incertă.

Așa am descoperit că motorul utilizat de Ad-Aware Free Antivirus pentru a detecta posibilele amenințări este cel utilizat de GFI VIPRE, unul dintre cele mai bune și performante soluții anti-malware ale momentului, iar asta nu vrea să scoată nimic altceva în evidentă decât faptul că noul venit în lumea produselor de securitatea va avea un consum redus de resurse în timp ce va fi foarte eficient la înlăturarea software-ului malign și mai mult de atât, va dispune de o tehnologie de virtualizare (sandbox) cu care puțini antiviruși gratuiți se pot mândri.

performance settings

Printre principalele caracteristici ale acestui antivirus gratuit, pe lângă cele disponibile aproape în orice soluție de securitate actuală (protecție în timp real, scut Web, etc), Ad-Aware Free Antivirus regăsim două capabile să atragă atenția oricărui utilizator:

  • Performance Settings:
    Funcție foarte folositoare în calculatoarele cu puține resurse, care ne permite să limităm încărcarea sistemului în timpul scanărilor.
  • Game Mode:
    Funcție care „ne scutește” de mesajele de notificare în momente ale zilei în care ne concentrăm atenția asupra unui joc capabil să ne descrețească frunțile…

Ce nu îmi place…

Nu prea multe chestii, e drept, însă mi se pare oarecum un șantaj ieftin faptul că Ad-Aware Free Antivirus nu scanează automat mediile de stocare externe, atunci când sunt conectate la calculator… La fel mi se par enervante și acțiunile care deschid automat în Internet Browser pagina oficiala a Lavasoft pe durata instalării și după realizarea ei, precum și încercarea de instalare a unui toolbar care, din punctul meu de vedere, nu este deloc necesar.

Concluzii finale…

Ad-Aware Free Antivirus, indiferent de argumentele pe care le-ar folosi unul sau altul pentru a-mi demonstra că n-am dreptate —și până la proba contrarie—, îmi pare a fi una dintre cele mai bune soluții antivirus gratuite ale momentului și drept dovadă, de moment îmi las calculatorul în mâinile lui; pentru cât timp ?!? Rămâne de văzut…. Apropo, vouă cum vi se pare ?!?

Download Ad-Aware Free Antivirus

Articole pe aceeași temă: