Cel mai bun / mai complet program gratuit de optimizare și ajustare a calculatorului

Căutând zilele trecute cel mai bun program gratuit de optimizare a calculatorului, am ajuns neintenționat la noua versiune a unui cunoscut mai vechi, TweakNow Power Pack:

cel mai bun program gratuit de optimizare a calculatoarelor cu Windows

Mult mai stabil decât în versiunile sale anterioare, TweakNow PowerPack 2012 vine cu gândul să ne impresioneze atât prin cantitatea instrumentelor de mentenanță și optimizare pe care le include, cât și prin extinsa listă de ajustări pe care ne permite să le aducem diverselor caracteristici și componente ale sistemelor de operare Windows.

instrumente de ajustare

Trecând în revistă principalele-i caracteristici și funcții distribuite între cele șapte file de lucru ale aplicației, remarcăm încă din primul moment panoul Quick Optimizer. În acesta, regăsim funcțiile bazice de mentenanță cu care putem curăța registrul, fișierele temporare ale Internet Browserelor, ale celor mai comune aplicații,  precum și cele generate de sistemul de operare. În plus, avem parte și de două surprize:

 • Optimize Windows Settings:
  Funcție care aduce automat anumite ajustări asupra registrului, menite să îmbunătățească performanța globală a sistemului, în funcție de configurația hardware și software a acestuia.
 • Optimize Internet/Network Settings:
  Este vorba de instrument care, în teorie, ar trebui să optimizeze conexiunea la Internet și/sau la rețeaua locală; spun teoretic, deoarece eu unul n-am simțit nicio diferență între comportamentul avut de rețea înainte și după utilizarea sa…

Următorul popas îl vom face la fila Windows Cleaner, loc în care ne vor întâmpina aproape toate instrumentele de curățare necesare unui utilizator ce dorește să-și mențină sistemul în formă:

instrumente de curatare a sistemului

E drept că anumite unelte pe care le vom regăsi aici nu pot fi comparate cu „greii” acestei categorii de software (CCleaner, de exemplu), însă pe ansamblu, sunt mult mai mulțumit de rezultate decât m-aș fi așteptat să fiu înainte de a le încerca pe rând, pe fiecare în parte…

diverse unelte

Vom încheia turul de prezentare a programului la „Miscellaneous Tools” pentru a face cunoștință cu câteva utilitare indispensabile unui anumit tip de utilizatori; uite despre ce este vorba:

 • Auto Shutdown:
  Ne permite sa programăm oprirea sistemului după un anumit interval de timp în timp ce „Process Manager” ne va asigura accesul la toate procesele active în sistem, în momentele în care Managerul de Activități nu poate fi accesat (de exemplu, atunci când acesta a fost dezactivat de către un virus).
 • RAM Optimizer:
  Utilitar destinat sistemelor cu puține resurse; sistemelor în care fiecare MB de memorie RAM este important și în consecință, trebuie golit atunci când devine inutil, fără a mai fi necesară repornirea sistemului în acest scop.
 • TweakNow Shortcut:
  Esențial dacă avem obiceiul să modificăm periodic prioritatea la execuție a unui anumit program (funcția „Set Priority” din Managerul de Activități); cu el putem crea un Shortcut special care va lansa aplicația vizată, la prioritatea dorită.

Înainte de a pune punctul final, am să vă cer să-mi răspundeți la următoarea întrebare (de preferință, după ce „vă jucați” puțin cu TweakNow Power Pack 2012):

 • Având programe gratuite de optimizare de genul celei pe care tocmai am cunoscut-o, considerați că se merită să plătiți pentru a folosi un program similar, comercial ?!?

Dacă răspunsul va fi afirmativ, nu uitați să precizați și motivele care v-au determinat să-l dați…

 Download TweakNow Power Pack

16 Comentarii

   1. Unul de 512 si altu’ de 256, impreuna 759 utilizabil..
    pentru ca am scos o placa de 256 sa bag pe cea de 512, ca am doar doua locuri..

 1. Raspunsul la intrebare este evident, nu merita cumparate programe de optimizare cand cele gratuite sunt atat de numeroase si bune.
  Folosesc CCleaner si alte promotii (Ashampoo WinOptimizer 8, Wise PC Engineer etc).
  Ce parere ai de Iobit Advanced System Care free?

 2. Adica nu a folosit decat optiunile implicite din windows 7 pt a imbunatati performanta, cred ca la asta se referea. Disk CleanUp din Windows 7, functia preinstalata pt defragmentare tot din windows 7, etc.

 3. Parerea mea e ca daca am un laptop performant mai nou asa cu dotari bune, eu zic ca ar fi suficient daca as avea pe el doar un CCleaner impreuna cu un alt program bun si gratuit pt defragmentat ca ar merge foarte bine zic eu, sau un program ca asta din articol. Pe de alta parte, de fiecare data cand instalez un program comercial sau trial cum e el, am senzatia aceea ca folosesc ceva de calitate, ii simt parfumul ala mai deosebit fata de unul free. Aici poate ca si producatorii fac in asa fel ca sa ne atraga sa cumparam produsele lor. Nu se merita sa dam banii pe un soft comercial cand exista atatea alternative gratuite foarte bune, e bine sa cautam promotii la unele programe comerciale asa cum am mai gasit si eu cu licenta valabila pe 6 luni sau 1 an. Sper ca te-am ajutat cu ceva.

  1. Îți spun eu care-i „parfumul”! Chestia e că noi, locuitorii țărilor mai sărace, când prindem un Giveway considerăm că l-am prins pe Dumnezeu de-un picior; asta fiindcă nu ne-am fi permis să cumpăram aplicații precum TuneUp, Diskeeper, etc.
   Tot din „parfum”, face parte și echipa care lucrează la un program comercial; care, spre diferență de majoritatea celor care creează software gratuit, este stimulată financiar și dispune de mai multe resurse/timp pentru investigare.

   Dacă toți cei care descărcăm un software gratuit ne-am opri un moment să facem o donație, cât de mică (1 sau 2 $ măcar), vei vedea că programele gratuite vor deveni puternice, adevărați concurenți pentru cele comerciale; dar nu donăm niciodată, fiindcă e gratuit… la ce poate folosi o donație cât un pachet de țigări.

 4. Programul asta nu mai este gratuit sau cum sta treaba cu el? L-am descarcat si zice ca mai am 15 zile de trial, se poate obtine si gratuit cumva, ca mai are si optiunea prin meniul lui zice ‘get this program for free’ si ma da pe un site de-al lor parca unde trebuie sa completez niste date deale mele. :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.