Cum se realizează o animație GIF dintr-un set de imagini sau dintr-un videoclip

Formatul GIF reprezintă o animație compusă dintr-o serie de imagini statice, redate consecutiv în buclă (loop) ca un clip video. Formatul este utilizat pe scară largă pe site-uri de divertisment, forumuri, trackere, etc, unde se poate opta pentru stabilire ca avatar, în loc de o imagine statică. Sunt două posibilități de a crea o astfel de animație, anume, dintr-o serie de imagini digitale, sau dintr-un fragment de clip video. În cele ce urmează, vă voi prezenta ambele metode de creare a unei astfel de animații. Prima metodă, crearea unui GIF dintr-o serie de imagini digitale, presupune utilizarea unui program anume. Mă voi referi la unul gratuit, simplu de utilizat de oricine, anume GiftedMotion. Programul este portabil, poate fi rulat pe orice sistem de operare, fiind în format .jar. Acest lucru presupune să aveți instalată platforma Java, pe care o puteți descărca de aici. Programul suportă imagini în format  PNG, JPG / JPEG, BMP and GIF.

Pentru a începe vom încărca seria de imagini cu un clic pe butonul respectiv din bara de meniu. Avem posibilitatea de a schimba ordinea imaginilor, de a adăuga o copie a unei imagini, sau de a elimina o imagine. Coordonatele X-Offset și Y-Offset ne permit ajustarea poziției pe verticală sau orizontală a unei imagini. După stabilirea opțiunilor de editare, dacă doriți să aplicați respectivele setări pentru toate cadrele (frames), bifați Aplly changes to all frames. Pentru a previzualiza rezultatul final, apăsați butonul Play din bara de meniu.

Previzualizare

Când considerați că totul este OK, clic pe File, apoi Save as GIF animation. De asemenea, puteți încarca o animație GIF, realizată anterior, pentru a o edita.
Cea dea doua metodă de realizare a unei animații GIF presupune folosirea unei scurte secvențe dintr-un videoclip. Pentru aceasta ne vom folosi de un alt program gratuit de editare, anume Video to GIF Converter. După o instalare simplă, fără probleme, va trebui să încărcăm videoclipul din care vom “tăia” o secvență pentru GIF-ul nostru.

Video to GIF Converter

În continuare, primul lucru necesar este stabilirea punctului de start al animației. Astfel, vom derula clipul video din cursor până la punctul unde dorim să înceapă animația GIF. Apoi apăsăm butonul Set Start. Pentru exactitate avem butonul Next Frame, care poate derula videoclipul cadru cu cadru. În mod similar procedăm și pentru stabilirea punctului final al animației, după care apăsăm butonul Set End.
Punct de start

Înainte de a salva animația GIF, trebuie să stabilim mărimea ei în funcție de scopul în care o vom folosi. Aceasta se poate stabili din lista dropdown, Frame Size. În cazul în care o veți folosi ca avatar pe diferite site-uri, vă recomand un format mai mic, existând anumite limitări ca mărime GIF.

Frame size

Vom lăsa bifată opțiunea Cut Clip, și vom da clic pe OK. Programul va reveni la interfața principală, dăm clic pe Start, executând animația GIF. Vom avea o previzualizare a ceea ce se execută, urmând să punem Stop atunci când considerăm că animația este completă.

Rezultat final

Cum programul nu are opțiunea de a alege locația salvării fișierului GIF, îl vom găsi tot în folderul de unde a fost încărcat videoclipul. După realizarea animației, dacă doriți să o stabiliți ca avatar, încărcați respectiva animație pe un site de stocare imagini, (ImageShack, Imgur, etc) unde vă va da linkul direct pe care îl veți posta la profilul vostru pe site-ul unde doriți respectivul avatar. Video to GIF Converter poate fi rulat în orice sistem de operare Windows, atât pe 32-bit, cât și pe 64-bit.

Download GiftedMotion | Download Video to GIF Converter

3 Comentarii

  1. Interesant tutorialul. Mulţumesc! Sper să obţin aşa ceva şi din Sony Vegas(Gif immages!). Am să mă uit pe „Alernative to” Îmi sunt mai dragi programele comerciale. Îmi par mai complexe…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.