Cum ne spionează Google și ce măsuri putem lua pentru a evita colectarea de informații…

Ajunsese în fața ochilor mei articolul acesta, care, m-a atras prin titlul său „Google are acces la cele mai intime secrete ale tale. Trei pași prin care te poți salva de dezastru„. Măi să fie… E drept că jurnaliștii de la ProTv sunt niște artiști când vine vorba de titluri, însă de la ceea ce face Google prin modificarea politicii de confidențialitate și până la aflarea „celor mai intime secrete ale mele” e cale lungă, așa că haideți să aflăm dacă și cum este posibil acest lucru.

cum ne spioneaza Google

Proștii există! De altfel, majoritatea proștilor, sunt proști fiindcă le place! Dar să știți că și proștii sunt oameni ca noi… Au mâini, picioare, cap, urechi și, chiar dacă nu ne prea vine să credem, ei au până și creier! Adevărat, nu îl prea folosesc, dar îl au…

Departe de mine intenția de a vă ține discursuri filozofice însă, văzând impactul pe care l-a avut articolul citat mai sus, nu pot să nu mă revolt împotriva celor care acuză în necunoștință de cauză măsurile luate de o companie sau alta. Drept urmare, în continuare vom vedea cum și de ce ne spionează Google, precum și modalitățile prin care putem evita să o facă.

Noua politică de confidențialitate a Google, pe cei care ne-am ostenit să o citim înainte să cerem în stânga și-n dreapta soluții la ceva ce nu cunoaștem, ne spune clar că, înainte de toate, aceasta privește doar utilizatorii serviciilor companiei. Cu alte cuvinte, dacă nu ai cont pe niciunul dintre serviciile Google (Gmail, YouTube, Blogspot, etc.), n-ai de ce să-ți faci griji și citirea acestui material nu îți va fi folositoare la nimic.

De ce colectează Google anumite informații:

Răspunsul vine tot de la Google:

  • Colectăm informații pentru a oferi servicii mai bune tuturor utilizatorilor noștri: de la informații de bază, cum ar fi limba pe care o vorbiți, la aspecte mai complexe, cum ar fi care sunt anunțurile pe care le veți considera cele mai utile sau persoanele care contează cel mai mult pentru dvs. în mediul online.

Google are venituri din publicitate și drept urmare, afișarea de anunțuri care să se apropie informației pe care o căutăm, ne poate fi de ajutor atât nouă, cât și lor. Nouă deoarece nu vom vedea reclame la tampoane atunci când vom căuta laptop-uri ieftine, iar lor, pentru că își vor mări în acest mod șansele ca cineva să dea click pe banner și în consecință, veniturile vor crește.

Ce informații colectează Google:

Tot Google răspunde:

  • Putem colecta informaţii despre dispozitiv (cum ar fi modelul de hardware, versiunea sistemului de operare, identificatorii unici ai dispozitivului şi informaţii despre reţeaua mobilă, inclusiv numărul de telefon). Google poate asocia identificatorii dispozitivului sau numărul de telefon cu Contul dvs. Google.

OK! Ce înseamna asta ?!? Înseamnă că Google, ca orice alt site de altfel, va ști ce sistem de operare utilizăm, care este Internet Browser-ul pe care îl folosim și numărul de telefon pe care îl folosește pentru a ne trimite printr-un SMS un cod care ne va ajuta să recuperăm parola uitată a contului (apropo, „poate” și „face„, nu înseamnă același lucru), iar șansele ca Google să ne cunoască numărul de telefon fără a dispune de un smartphone Android, o aplicație Google pe smartphone-ul nostru (oricare ar fi el), sau fără a i le indica noi înșine la crearea contului, sunt egale cu zero).

Ce jurnale colectează Google:

  • Când utilizați serviciile noastre sau vizualizați conținutul furnizat de Google, putem să colectăm automat și să stocăm anumite informații în jurnalele de pe server.

Pentru început, și pentru a răspunde prost-informatului jurnalist care a scris articolul pe site-ul ProTv, eu nu-mi caut în Google cele mai intime secrete. Și chiar dacă el asociază motorul de căutare cu toate prevederile noii politici de confidențialitate, eu nu voi face asta fiindcă, așa cum am mai spus, nu sunt atât de idiot încât să dau cu părerea în necunoștință de cauză!

Cum naiba să știe Google numerele mele de telefon, dacă eu nu scriu numerele de telefon în calculator, dacă nu folosesc agenda Google, dacă n-am un smarphone în care am instalat o aplicație Google căreia i-am permis să o facă ?!? Nu știe! Așa de simplu!

Restul jurnalelor, sunt de natura celor pe care le înmagazinează orice Internet Browser (site-uri vizitate, cuvinte căutate în Google, etc). N-am văzut niciun paranoic să se plângă că toate calculatoarele, de la Windows la Mac, păstrează o arhivă cu toată activitatea la calculator…

De ce vrea Google să ne știe locația:

Pentru început, pentru a ne oferi răspunsuri mai bune la ceea ce căutăm. De exemplu, dacă eu sunt în Hunedoara și caut un hotel, nu va mai trebui să scriu în Googlehotel Hunedoara” pentru a cunoaște unde pot să dorm atunci când mă dă afară nevasta fiindcă n-am scos gunoiul; cuvântul „hotel” va fi suficient pentru ca Google să-mi ofere site-urile celor mai apropiate hoteluri:

locatia Google

Și bineînțeles, anunțuri ale hotelurilor din împrejurimi, nu ale celor din București… care de altfel nu m-ar interesa… Același lucru se va întâmpla și când voi căuta „mâncare la domiciliu„, „pizza„, „pet shop„, „dentist„, etc., etc., etc….

Restul modificărilor aplicate noii politici nu au panicat atât de mult așa că nu voi intra în detalii; totuși, dacă doriți să le cunoașteți, le aveți aici.

Ce putem face…

Pentru început, dacă avem un cont de Google, ne autentificăm în cont apoi dezactivăm istoricul:

setarile contului Google

accesati istoricul web

dezactivati istoricul

Și bineînțeles, dacă vrem să ștergem toate datele colectate de Google despre noi, un click pe „Eliminați tot Istoricul web” va fi suficient.

O altă metodă foarte simplă prin care putem evita colectarea de informații ?!? Navigarea fără urme!

În Firefox:

navigarea fara urme

În Google Chrome:

fereastra noua incognito

În Opera:

New Private Tab

În Internet Explorer:

InPrivate Browsing

Și cel mai important, nu căutați în Google (așa cum se pare că face reporterul ProTv), cele mai intime secrete alte voastre (ex: cum și unde vă gâdilați nevasta, cu care mână vă scărpinați când vă mănâncă… în cap, și în ce poziție vă lustruiți pantofii…).

24 Comentarii

  1. Fain articolul si util pt mine.Ma duc sa sterg toate urmele amantei ca cine stie poate vine vre-un reprezentant de la Google si ma paraste iubitei!

  2. te contrazic putin aici cu numarul de telefon ca nu il poate afla doar dacal scriem noi. Il pote afla atata timp cat folosim un soft ( aplicatie google) chiar are si acces la agennda telefonica si nu numai. Daca te uiti cand instalezi o aplicatie scrie clar la pote avea acces. restul intradevar e putin exagerat plus pe mn nu ma deranjeza sa afle ce situri am cautat. Ca nu e detectivu sai spuna iubtei vezi ca , calin sa uitat pe situ x :))

    1. citez din ce a spus cristi in articol: „dacă nu folosesc agenda Google, dacă n-am un smarphone în care am instalat o aplicație Google căreia i-am permis să o facă”

    1. Alex Jones e un tip ca Dan Diaconescu; critică Google în stânga și-n dreapta, dar pe site folosește multe chestii Google (un exemplu ar fi Google Analytics). E penibil și nu-ți vine să crezi cum unii găsesc metode de a câștiga bani mâncând rahat… Dar cât prostimea există, se vor îmbogăți și înmulți pe zi ce trece…

  3. Eu nu ma mai uit pe pr 0TV (nu, nu e gresit scris, pro tv-ul s-a transformat in 0TV) de cand mi-am dat seama ca fac din orice stire o „bomba”.

  4. Asta cu „goagăl” hai că mai e cum mai e , dar ce ne facem cu sateliții de spionaj ,care au vedere cu raze X si LASSER și de care nu te poți ascunde decât in cutii de plumb , cu vecina , pensionara de la parter , căreia nu-i scapă nimic ,informatoare SRI , cu baiatul care vine să citească contorul de curent , agent Mossad deghizat , cu angajații de la salubrizare , care de fapt fac analize de caz pe baza gunoiului ridicat , ăăă ?!?!? Pe astea nu le comentează nimeni ? Nici măcar prOTV-ul ? (vorba lui Florin). Eu unul nu știu ce să mai zic , dar rușine să le fie . TRĂIASCĂ TEORIA CONSPIRAȚIEI MONDIALE .

  5. orce aplicatie iti citeste agenda si date din telefon si deci siteme bada android si care apartine de google daca mai sunt toate colecteza date mai putin sau mai mult cum am zis. nu ai cum tu sa nu permiti unei aplicatii sa nu iti citeasca agenda pt ca daca nu i permiti nu se va instala sau nu va mai rula. si deci vrei nu vrei mai ales pe aandroid ai nevoie de cont google ,pe bada unde nu ai nevoie tot iti pote accesa agenda etc aplicatia respectiva , si pe Iso de la apple e la fel mai bine zis orce sitem de operare pe telefon iti citeste date agenda

    1. OK. Mă bucur că ești de acord cu mine. DE PE CALCULATOR, Google nu-ți poate afla numărul de telefon (cum nici de pe Android dacă nu-i instalezi aplicațiile Google, adevărat ?); whatever, blogul ăsta este despre programe pentru calculator, din câte știu eu… No offense…

      1. @cristian eu am specificat ca orce aplicatie indiferent de sistem iti pote citi agenda telefonica si altele. daca citesti toti termenii aplicatiei daca nu te plictisesc ai sa vezi indiferent care e ca e de la google ca e de la tert

  6. Cred ca ai uitat sa precizezi ce setari putem face si pentru cei ce nu au cont Google ca se ne ferim de…”spionaj”.
    Ne recomanzi alta pagina de cautare?
    Multumesc inca o data.

  7. Vad ca tii cu ursul domnule Cristian L.S.!
    Ideea principala este ca eu nu vreu sa fiu monitorizat, adica spionat, indiferent in ce scop, fie „bun” cum spui tu sau in alte scopuri ascunse.
    Atata timp cat impune aceasta politica, sigur au un scop ascuns(si banuiesc ca in detrimentul nostru)pe care intr-un viitor apropiat vor sa se foloseasca de ceea ce au cules!

  8. Si am omis, metodele pe care le enumeri tu de a sterge urmele pe net sunt egale cu zero, aparatura lor de urmarire monitorizeaza in timp real ce ai accesat tu pe google, degeaba stergi tu urmele, ele nu mai pot fi vizualizate de altii interesati si ulterior terminarii sesiunii tale pe net, ei au istoricul cautarilor tale.Acest sistem automat de inregistrare a accesarilor tale pe net il am si eu la servici, indiferent daca sterg urmele la inchiderea navigarii pe net!
    Cred ca ai interesul tau sa „minimalizezi” politica google!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.