Cum reparăm erorile hard disk-ului

Oricând și oricine poate întâmpina diverse erori ale hard disk-ului de diferite grade de gravitate. Sistemul de operare Windows oferă o verificare și remediere în măsura posibilităților a acestor erori, prin utilitarul nativ CHKDSK. Acest utilitar ar trebui rulat cam o dată la un interval de o lună, sau două. Este mai mult ca un inventar al hard disk-ului, însă este destul de util, chiar necesar în anumite cazuri.

Utilizarea CHKDSK este foarte simplă, deschideți Windows Explorer, selectați o partiție, apoi Properties. În secțiunea Tools, click pe butonul Check now:

cum repar erori hard disk

Verificați să fie bifată opțiunea Automatically fix file system errors, apoi apăsați butonul Start:

verificarea hard disk-ului

Dacă este vorba de verificarea partiției de sistem, aceasta fiind în uz, nu se poate face verificarea, fiind necesară programarea sa la prima repornire a sistemului.

programarea verificarii erorilor hard disk-ului

Restul partițiilor hard disk-ului se pot verifica fără a fi necesară repornirea sistemului de operare. În funcție de dimensiunea partiției și a conținutului, procesul poate dura ceva timp, la finalul căruia veți avea un raport detaliat al rezultatului verificării. Butonul See details vă va afișa raportul în întregime:

raport verificare erori hard disk

Utilitarul CHKDSK se poate utiliza și în linie de comandă, însă presupune cunoștințe avansate, fiind necesară cunoașterea sintaxei comenzii și implicit a parametrilor respectivi. Dacă totuși doriți să indicații asupra acestor parametri, deschideți o linie de comandă și tastați:

CHKDSK /?

Vi se va oferi lista întreagă a parametrilor care se pot utiliza în comanda CHKDSK, comanda simplă, fără parametri, executând o verificare exhaustivă a discului.

19 Comentarii

 1. salutare am si eu o intrebare: am HDD pe care nu pot sa mai instalez windows-ul pe el, ajunge undeva la partitiile care le am pe hard, de acolo nu mai vrea sa instaleze, am inteles ca exista un program care il porneste din nou sa pot instala pe el. Am incercat sa il instalez si pe celelalte partitii dar nu merge. Mai pot sa il folosesc sau sa il arunc Hdd este de (80Gb ATA/133) daca ma poti ajuta astept un raspuns pe adresa [email protected]. Multa sanatate

  1. Nu te contactez prin email deoarece e posibil ca alte persoane sa sa confrunte cu aceeasi problema. Revenind la subiect, cred ca iti dai si tu seama ca trebuie sa stiu ce sistem de operare doresti sa instalezi pentru a incerca sa te ajut..

 2. salutare am si eu o intrebare: am HDD pe care nu pot sa mai instalez windows-ul pe el, ajunge undeva la partitiile care le am pe hard, de acolo nu mai vrea sa instaleze, am inteles ca exista un program care il porneste din nou sa pot instala pe el. Am incercat sa il instalez si pe celelalte partitii dar nu merge. Mai pot sa il folosesc sau sa il arunc Hdd este de (80Gb ATA/133) daca ma poti ajuta astept un raspuns pe adresa [email protected]. Multa sanatate

  1. Nu te contactez prin email deoarece e posibil ca alte persoane sa sa confrunte cu aceeasi problema. Revenind la subiect, cred ca iti dai si tu seama ca trebuie sa stiu ce sistem de operare doresti sa instalezi pentru a incerca sa te ajut..

 3. am si eu un HDD si nu merege nus ce are
   il pot partitiona dar nu pot instala nimic pe el,
     am incercat windows 7 si wp, la amandoua a dat erroare si pe fiecare partitie
  ma poti ajuta?

 4. salut ! am si eu o problema cu hdd maxtor diamondmax 21 , cand il solicit mai mult, de ex: vreau sa instalez ceva sau sa scanez de virusi se aude un clincket si se opreste, apoi iara porneste si tot asa, trebuie sa-i dau restart si de multe ori nici dupa restart nu merge, nu am niciun virus, am dat defragmentare, cleanup tot, dar nush ce are de face asa.
  nu am pcu plin cu tot felul de programe, hdd are 250gb 7.2mb/sec si cam 60gb am instalat pe el( windows, ceva filme si melodii)

  daca stie cineva ce ar putea fii va rog sa-mi spuneti sau daca s-a mai confruntat cineva cu asa ceva

 5. salut am si eu o problema la calculatoru meu cand il deschid dupa un scurt timp mi se face albastru ecranul si imi scrie ca a fost gasita o problema dar unde nu stiu. eu cred ca e de la hard disk dupa cate mi-au spus si niste prieteni care se pricep la calculatoare. spunetimi si mie ce trebuie sa fac sa imi repar acesta probblema

  1. Click pe Computer, Properties, Advanced system settings, Startup and recovery, Settings. Debifeaza Automatically restart.
   Așa nu se mai restartează singur și când îți apare un BSOD scrii eroarea pe o hârtie și o cauți în Google. Succes!

 6. salut!am o problema:m-am trezit intr-o dimineatza cu cateva taste ce nu functionau folosesc tastatura virtuala,merge….tastele cu F functioneaza toate,le-am verificat,insa nu pot umbla la setari pt.a-mi instala W7.Cd merge …i-l am de vreo 4 luni,am instalat cu ajutorul lui mereu,nu e zgariat.de citit i-l citeste.am assusx51R.nu e performant dar pt.ce folosesc e util.la mine f2 e settings…nu deschide setarile pt.a putea bifa casutza cu boot cd/dvd…ce fac?nu ziceti sa-l arunc,nu am bani pt.altu.cum fac?stiu ca multi avetzi experienta…o fi ,Hdd cum a zis cineva?vreau alt W sa vad daca nu e vreun virus acolo si mi-a blokat tastele c,t si backspace!fara mistouri si glume nesarate va rog.multumesc

  1. Pentru a intra în BIOS poți încerca alte taste, F8, F12, Ctrl+Del. Dacă nu merge nimic, pune Windows pe desktop și instalează-l

  1. Toate programele antivirus sunt bune. Depinde de cerințele tale, pe unde umbli, ce descarci. Dacă nu ai experiență, nu alege nume „răsunătoare” precum Kaspersky, Norton, Avast, etc. Un Microsoft Security Essentials, Panda versiunea free, Avira, este suficient. Dacă ai Windows 8 nu este nevoie, ai Windows Defender similar cu MSE. De ce spun asta? Alegând un program „super”, și neștiind să-l configurezi, vei avea probleme la download, conexiuni, rularea unor programe ce au nevoie de Internet, etc. Alegerea este a ta…

 7. ce spui de un avast free..nod32…de unde iau?un site free…imi treb.sa scanez si sa scap de cativa virusi…si pana ajung in tara sa-mi fie de folos.nu sunt experta in materie,deci mi-ar trebui ceva sa curat laptopul de ganganii…addware,spyware,,,viermi,paianjeni,carabusi.Niste siteuri nu pt.scan…ci tot tacamul……mai citesc una,alta…un film…un download…muzica…astept.ms

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.