Detectarea și eliminarea tuturor tipurilor de elemente malware din calculator

Orice program antivirus își actualizează baza de date continuu, automat cu cele mai noi semnături malware descoperite. Însă, oricât de renumit ar fi acest program de protecție, nu poate detecta anumite procese rulate pe fundal, de elemente malware, mai ales cele de tip 0-day, adică de ultimă oră. Emsisoft HiJackFree este un program care detecteaza activitatea malware, permițând eliminarea manuală a acestora.

1-Emsisoft HiJackFree-interfata-procese

Interfața programului este foarte bine organizată, împărțită pe categorii distincte, accesibile prin panouri individuale, în panoul tip Explorer. Încă de la prima sa rulare, va fi afișată lista cu toate procesele aplicațiilor active în acel moment.

Fac o mică paranteză necesară: am citit multe comentarii pe blog, de genul „nu descarc, nu instalez programul respectiv, are viruși!” Precizez că, sunt multe programe care necesită rularea unor procese, deschiderea unor porturi, crearea unor intrări în locații sensibile (registru, folderul Temp, etc), pe care un antivirus reglat necorespunzător (modul paranoic), le va interpreta ca malware. Termenul de „fals pozitiv” este cât se poate de real, de aceea, orice program de protecție, antivirus, antimalware, firewall, oferă opțiunea de excludere atât a fișierelor, cât și a proceselor.

Emsisoft HiJackFree va monitoriza toate procesele active, servicii, porturi, intrări autorun, și alte domenii, baza de date actualizându-se automat online. Încă de la început trebuie precizat că, programul este capabil de a detecta procesele suspecte rulate, însă rămâne la latitudinea utilizatorului dacă trebuiesc eliminate, sau nu. De aceea, este destinat în special utilizatorilor avansați, ce cunosc aceste procese, porturile specifice deschise, etc.

2-Emsisoft HiJackFree-autorun

Tot ceea ce este colorat în verde, în lista afișată, reprezintă procese de încredere, cu semnătură electronică validă. Asta nu înseamnă că celelalte nu sunt, de aceea este necesară cunoașterea acestora. Eliminarea unuia, putând duce la destabilizarea sistemului, sau a unui program instalat. În caz de dubii asupra unui proces, programul oferă posibilitatea analizării online, deschizând o pagină în browser cu toate informațiile necesare.

3-Emsisoft HiJackFree-informatii-online

De asemenea, Emsisoft HiJackFree, permite oprirea, instalarea sau dezinstalarea de servicii, modificarea tipul lor de pornire, manual, automat, în procesul de boot. Alte domenii monitorizate sunt cele specifice browser-ului Internet Explorer, bara de instrumente, suplimente instalate, ActiveX, BHO (Browser Helper Object), protocoale LSP (Label Switched Path) și multe altele.

Secțiunea Quarantine permite restaurarea fișierelor șterse, cât și adăugarea altora considerate suspecte. Emsisoft HiJackFree are o viteză de reacție excelentă, consumul de resurse fiind neglijabil, eficient în depistarea elementelor malware.

Download

Securitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.