Program de verificat Hard Disk-ul

Week-end-ul acesta m-a rugat un amic să-i verific un Hard Disk pe care l-a cumpărat de la un coleg, pentru a se asigura că acesta este ok și-și merită banii. Hard Disk-ul în cauză era fabricat de Fujitsu și prin urmare, am ales să descarc utilitarul pe care fabricantul îl pune la îndemână clienților săi, Fujitsu Diagnostic. Din păcate, acesta nu se lasă rulat în sisteme de operare Windows de 64 de biți nici în ruptul capului, așa că am fost nevoit să apelez la alternative. Așa am cunoscut aplicația HD Tune, programul de verificat Hard Disk-ul despre care vă voi vorbi în continuare.

Program de verificat Hard Disk-ul

Discurile Rigide (hard disk-urile), în ciuda numelui ce-l poartă, sunt dispozitive complexe foarte sensibile și din această cauză sunt expuse defecțiunilor tehnice. Verificarea periodică a sănătății acestora este singura modalitate prin care putem evita ca o defecțiune majoră, ireversibilă, să ne ia prin surprindere.

HD Tune este un program gratuit de diagnostic care ne ajută să verificăm starea hard disk-urilor conectate la calculator, interne sau externe (ex: USB). În colțul stâng-superior  a aplicației dispunem de o listă din care alegem HDD-ul  pe care vrem să-l supunem analizei. În dreptul acesteia, putem observa temperatura HDD-ului selectat, iar mai jos filele diverselor teste la care-l putem supune.

Prima filă conține proba de randament (Benchmark), probă ce poate fi inițiată cu un simplu click pe butonul „Start„. Aceasta verifică rata de transfer, timpul necesar accesării datelor de pe HDD, etc.
Filele Info și Health conțin date despre discul rigid și respectiv, indicatoare SMART.

Verifică erorile de pe Hard Disk

Fila Error Scan (ultima), ne permite să detectăm erorile (bad-urile) Hard Disk-ului în două moduri: Scanare rapidă (bifând caseta Quick Scan) și respectiv, intensivă.

Download HD Tune

8 Comentarii

  1. Bun acest program pentru verificarea HDD-ului,din aceasta categorie merita incercat si HDDlife sau un soft de la Active Boot Disk (este un Cd bootabil si cu ajutorul lui se poate interveni fara sa rulam sistemul de operare).

  2. Cristian as vrea o lamurire.Laptopul mi se inchide brusc (dupa deschiderea lui)la cateva secunde….ce poate avea?l-am dus la un service si zic ei ca ar fi hardul mort…..nu i l-am lasat deloc ptr ca e schimbat anul trecut acest hard.cum sa fie deja mort acest hard?ce-ar provoca inchiderea brusca a laptopului?

    1. Temperaturile foarte mari provoacă de obicei aceste opriri bruște. Faptul ca ai HDD-ul de doar un an nu vrea să spună că e bun sau defect. Nu știu ce să spun, însă tind să cred că nu e Hard Disk-ul unicul vinovat… Cum stai cu temperaturile (HDD, Procesor) ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.