Program gratuit pentru ștergerea temporarelor: KCleaner

Am cunoscut KCleaner în 2013, după o analiză făcută de Paul, dar între timp acesta a suferit câteva modificări importante, a fost tradus aproape în totalitate în limba română iar suportul pentru Windows 10 a fost consolidat. S-a lucrat inclusiv la interfață, care a suferit un facelift binemeritat și chiar necesar.

kcleaner program curatare temporare windows

Dezvoltatorul a renunțat și la anexarea barelor de instrumente nelipsite în trecut din kitul de instalare, iar asta e un lucru bun, demonstrează că programul a ajuns la maturitatea necesară pentru a nu mai depinde de surse îndoielnice de finanțare.

Surprinzător și —fiindcă n-are rost să ne ascundem după degete— totodată neplăcut este să constați că în noua interfață n-a fost găsit un loc și pentru butonul de analiză. Pentru prima dată când intri în contact cu noua interfață poți crede că acesta a fost redenumit în Start; mai sus ai altul de Curățare, dar îți dai seama că te înșeli atunci când îți sare în față fereastra care îți amintește de introducerea modului automat și de cum poți profita de acesta.

kcleaner modul automat

Abia atunci când închizi notificarea remarci greșeala făcută: butonul Start este încadrat de un chenar destul de sugestiv: Mod automatic. Te vei întreba, OK, dar unde-i butonul de analiză?

Păi… dacă dai click pe Opțiuni și activezi Modul Expert apare… Simulate. Logica îți spune că este butonul pe care-l cauți, așa că faci click pe el și aștepți să vezi ce se întâmplă. În fond și la urma urmei, ce se poate întâmpla?

simulate kcleaner

Aveai dreptate! Butonul Simulate este, surpriză, bătrânul buton Analizează, util pentru a afla dacă într-adevăr vrei să ștergi tot ceea ce KCleaner ar șterge dacă te-ai limita la a trânti click-ul pe butonul Curățare. Ar putea fi vorba de o problemă de traducere, dar mă îndoiesc.

checklist kcleaner

În fine, de reținut este că butonul Simulate trebuie privit și tratat precum Analizează. Apăsat, acesta va afișa, după cum poate fi observat și mai sus, lista tuturor fișierelor temporare pe care Kcleaner le va șterge din computer. Dacă vreți să păstrați ceva, debifați-i caseta.

Iar dacă tot vorbim de analiză, haideți să vedem cum stă și la capitolul detecție în comparație cu deja nerecomandabilul CCleaner:

ccleaner detectie temporare

În același sistem, la o analiză realizată în paralel, Kcleaner găsise cu 4 MB mai puțin:

detectie temporare kcleaner

Vorbim, desigur, de scanări realizate fără a manipula setările implicite ale acestora; deloc rău, însă nu pot să nu remarc diferențele față de rezultatele din testele similare realizate de Paul în 2013 și în care Kcleaner ieșea învingător incontestabil.

Funcționalități noi a primit destule încât să reprezinte, în continuare, un bun aliat împotriva acumulării fișierelor temporare generate de Windows, componentele acestuia și programele utilizate frecvent. Ba chiar remarcăm câteva utile multora dintre noi, respectiv capacitatea de eliminare cache-ului generat de driverele NVIDIA și/sau rapoartele de erori a Windows.

modul expert al kcleaner

Modul automatic, dedicat celor care preferă ca programele de acest tip să-și facă treaba fără a fi necesară intervenția utilizatorului, devine frustrant în versiunea gratuită a programului, iar asta deoarece după fiecare executare va afișa fereastra „Thank you!”:

thank you

Versiunea Pro, în schimb, pe lângă dezactivarea acestei ferestre mai dotează programul și cu capacitatea de actualizare automată, așadar rămâne la aprecierea fiecăreia dacă trecerea de la una la cealaltă merită achiziționarea unei licențe pentru versiunea Pro.

Alte diferențe nu sunt, iar cel mai bun mod de a cunoaște acest program util pentru ștergerea din sistem a fișierelor temporare constă în descărcarea și utilizarea sa. Îl găsiți aici, iar dacă sunteți curioși de modificările și funcționalitățile introduse recent, dispune de un changelog.

2 Comentarii

  1. Un alt utilitar exceptional este si Cleanmgr+ , oferit de Mirinsoft, ce se dovedeste un adversar bun pentru programele de acest tip, precum CCleaner ori banalul Disk Cleanup din windows ce deja este outdated.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.