Program pentru mărit fotografiile păstrându-le calitatea

Ideal ar fi un program cu care să putem mări la nesfârșit fotografiile fără pierderi de calitate / claritate, de genul celor văzute în filme și seriale precum CSI: Crime Scene Investigation, dar până când realitatea va putea bate filmul și la acest capitol, A Sharper Scaling, programul despre care vă voi vorbi în continuare pe scurt, ne poate face așteptarea mult mai ușoară.

sharper scaling

Dezvoltatorii săi sunt atât de mândri de rezultatele ce pot fi obținute cu ajutorul său încât au umplut pagina cu exemple comparative, fiecare dintre acestea însoțite de informații detaliate despre metodele actuale de mărire a imaginilor și diferențele dintre ele și tehnologia proprie.

Într-adevăr, rezultatele sunt uimitoare pentru redimensionările simple, cele de la care se pretind dublarea sau cel mult triplarea dimensiunilor originale a fotografiei. În schimb, deși dezvoltatorii oferă posibilitatea de mărire cu până de patru ori a imaginilor, rezultatul final lasă de dorit, sau cel puțin așa stau lucrurile deocamdată.

marirea dimensiunilor fotografiilor

Trebuie să ținem cont că fotografiile nu pot fi mărite fără a le adăuga informație, neclaritatea fiind de fapt rezultatul lipsei acesteia. Golurile dintre pixelii inițiali vor trebui umplute cumva, fie prin extinderea celor prezenți, fie prin replicarea lor. Probabil, în viitorul apropiat, prin implicarea în acest proces a inteligenței artificiale, respectivele goluri vor putea fi umplute cu pixeli generați în funcție de proprietățile celor existenți, însă o limită va continua să existe.

Astfel de softuri ne pot fi de folos, de exemplu, pentru recuperarea informațiilor capturate în imagini, cum ar fi numărul de înmatriculare a unei mașini aflate la mare depărtare de camera foto sau video, prin intensificarea pixelilor pe baza tiparelor cunoscute, nicidecum pentru a transforma o poză de legitimație în una numai ideală pentru a fi printată pe planșele unui panou publicitar ori pe prelata unui camion.

Revenind la A Sharper Scaling, după cum veți vedea dacă îl veți încerca, acesta face o treabă mult mai bună decât Paint, Photoshop, Gimp sau Pixelmator când vine vorba de mărirea de 2-3 ori a fotografiilor, însă nu va realiza imposibilul.

Dacă doriți să-l testați, îl găsiți aici, este gratuit, compatibil cu sistemele de operare Windows și admite la procesare imagini în format JPEG, TIFF, PNG sau BMP, însă pentru a îl putea utiliza în propriul sistem, va fi necesară versiunea 3.5 a platformei .NET Framework.

Multimedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.