Program excelent de monitorizare a consumului de resurse și a performanței sistemului: SysGauge

Rareori am avut ocazia să întâlnesc programe gratuite care să mă surprindă prin numărul de instrumente pe care le au în dotare, iar SysGauge, cel despre care vă voi vorbi în continuare, este unul dintre acestea. E vorba de un excelent instrument de monitorizare a performanței și a consumului de resurse a sistemului, probabil ce mai bună alternativă la Task Manager.

SysGauge, program complet pentru monitorizarea sistemului - Utilizare Disc

Singurul său minus, dacă ar fi să-i caut un nod în papură, ar fi disponibilitatea sa doar în limba engleză. În afară de acest aspect, și veți vedea mai jos că am toate motivele să spun asta, e imposibil să-i găsești vreun alt cusur.

Începând cu interfața (care, apropo, este una simplă și foarte intuitivă), aceasta poate fi particularizată după bunul plac al utilizatorului, rămânând la latitudinea acestuia care vor fi informațiile pe care SysGauge le va afișa, dar și felul în care vor fi organizate butoanele de selectare a contoarelor și configurare a programului.

Astfel, utilizatorul poate alege în a afișa ori ascunde bara de instrumente principală, activa sau dezactiva descărcarea și instalarea automată a actualizărilor disponibile, afișa ori nu mesajele de eroare în zona de notificare a sistemului, limita consumul de memorie RAM, decide intervalul la care se vor repeta sunetele și mesajele de notificare, alege cât timp vor fi păstrate jurnalele, alege ce sunet va fi redat în funcție de tipul notificărilor, etc.

Toate aceste aspecte pot fi configurate din panoul de opțiuni al programului. Cât despre informațiile ce vor fi afișate în prim plan, după cum spuneam și mai sus, tot utilizatorul este cel care decide ce informații îl interesează mai mult.

Deoarece lista este extrem de lungă, am înregistrat opțiunile avute la dispoziție în acest sens într-un GIF creat cu ScreenToGif, programul prezentat chiar ieri pe site.

SysGauge: program de monitorizare a sistemului

După cum ați putut vedea și în galerie, mai precis în screenshot-urile 5 și 6 din aceasta, SysGauge poate analiza, la solicitarea utilizatorului sau în permanență, sistemul și aplicațiile care rulează în acesta, iar cu informațiile obținute astfel întocmește un raport în care se vor regăsii detalii despre starea principalelor componente hardware, proceselor și aplicațiilor.

Respectivul raport ne este util pentru a identifica rapid cauzele care împiedică sistemul să funcționeze la parametri optimi, în scopul eliminării lor prin remedierea problemelor, iar dacă acest lucru nu este posibil, prin renunțarea la componentele sau programele problematice.

Mai mult, rapoartele generate astfel vor putea fi exportate, pentru a putea fi analizate ulterior de cel însărcinat cu mentenanța sistemului, în format HTML, PDF, Excel, Text, CSV sau XML.

Ar mai fi de spus despre SysGauge, în cazul în care doriți să-l încercați, că poate fi obținut gratuit de aici, este compatibil cu toate versiunile sistemului de operare Windows (Windows XP » Windows 10), și este disponibil inclusiv în versiune portabilă care, după cum știți, pentru a fi utilizată trebuie doar extrasă și rulată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.