Program pentru eliminarea unor caractere, cuvinte, expresii sau numere din numele fișierelor

La extragerea de pe CD a unor melodii, programul utilizat de mine a adăugat automat, în numele fiecăreia dintre acestea, la început, un număr de identificare. Am rezolvat problema foarte ușor, folosind Ant Renamer, un program gratuit ce permite eliminarea de caractere, cuvinte sau numere din numele fișierelor.

ant renamer

După încărcarea fișierelor în program și identificarea caracterelor care doriți să fie șterse din numele acestora (evidențiate cu carioca verde în exemplul superior), apăsați butonul Actions.

În noul panou, selectați opțiunea Characters deletion, introduceti la Number of characters to delete cifra sau numărul reprezentând totalul caracterelor care doriți să fie eliminate din numele fișierului, alegeți la From position locul în care se află acestea, apoi apăsați pe Go.

caractere de eliminat din numele fisierelor

În exemplul dat, am optat pentru ștergerea primelor 3 caractere aflate în începutul numelui fiecărui fișier în parte. Pentru examinarea rezultatului, fie accesați folderul ce găzduiește fișierele procesate, fie apăsați butonul Add files pentru a vedea lista lor.

Select files Ant Renamer

Dacă nu au fost eliminate toate caracterele nedorite, puteți închideți fereastra Select files și reveni la panoul de acțiuni. Efectuați în acesta modificările necesare și faceți click pe Go.

reincercare Ant Renamer

Dacă, în schimb, doriți să eliminați din numele fișierelor cuvinte sau expresii, în panoul de acțiuni alegeți opțiunea Multiple string replacement, introduceți la Search for: cuvântul sau cuvintele pe care doriți ca programul să le elimine, apoi apăsați butonul Go.

Multiple string replacement

Ant Renamer poate realiza și alte modificări asupra numelor fișierelor procesate, inclusiv le poate schimba extensia, dacă se dorește acest lucru. Mai poate muta cuvinte sau expresii în cadrul numelui, adăuga numerotarea lor, folosi metadatele (pentru fișierele mp3), înlocui majuscule cu minuscule, etc.

Adăugarea datei în numele fișierelor

Dacă doriți, de exemplu, ca programul să adauge în numele fișierelor data la care acestea au fost create sau modificate, selectați Use date & time, apoi, conform indicațiilor din panoul central al programului, alcătuiți noua formulă de generare a numelui și introduceți-o în caseta Mask. Iată un exemplu de formulă:

adaugare data in numele fisierelor

Tot ce am făcut eu a fost să adaug literele f și e la finalul celei generate automat de program, prima pentru păstrarea numelui original, a doua pentru adăugarea extensiei.

Pentru a vă asigura că formula este corectă, aruncați o privire în panoul preview, aflat în partea inferioară a interfeței programului, înainte de a apăsa butonul Go.

preview adaugare data

Acestea fiind spuse, dacă în viitor veți avea de modificat numele mai multor fișiere, pentru a adăuga sau elimina informații din acestea, amintiți-va de Ant Renamer. Eu îl folosesc de câțiva ani pentru astfel de operații și în tot acest timp n-am avut motive să-i caut alternative.

Din punct de vedere al compatibilității cu versiunea de Windows pe care o folosiți chiar nu e cazul să vă faceți griji, iar asta deoarece Ant Renamer rulează în toate versiunile sistemului de operare de la Microsoft începând cu Windows 2000.

Îl puteți obține de aici, este gratuit, după cum vă spuneam și în primele rânduri ale postării, iar dacă nu doriți să-l instalați nu e nici o problemă, dispune și de o versiune portabilă pe care este suficient să o rulați de fiecare dată când veți avea nevoie de el.

Utilitare PC

3 Comentarii

  1. Interesant. Mă întreb dacă poate adăuga în numele fișierului data la care a fost creat și numele userului care l-a modificat ultima oară. Așa mi-ar fi cu adevărat util.
    Ia să mă joc eu nițel cu el.

  2. Super!

    Doar ce am modificat aproximativ 1500 melodii cu programul!
    Am scapat de toate reclamele si caracterele inutile !

    Multumesc frumos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.