Realizare și editare videotutoriale cu Webinaria

Probabil ne confruntăm, câteodată, cu situații în care avem de explicat cuiva mai pe larg diferite aspecte ale instalării unui program, diverse setări, în general, amănunte folositoare unui utilizator mai puțin experimentat. Bineînțeles, cel mai simplu mod este realizarea unui tutorial video în Windows, pe care îl vom expedia într-un fel sau altul, respectivului prieten. În acest scop, avem la dispoziție multe posibilități, care mai de care mai atractive.

Inregistrare-desktop

Webinaria este una dintre aceste opțiuni, un program gratuit, ușor de instalat, fără adaosuri sau modificări în sistem, fiind și foarte simplu de utilizat.

Așa cum obișnuiesc atunci când instalez un program nou, mai întâi vreau să văd ce opțiuni îmi oferă, apoi îl rulez. Deci, în interfața Webinaria, vom accesa tab-ul Options. Primele două opțiuni, Record source, se referă la captarea sunetului și dacă se dorește înregistrarea prin utilizarea camerei web, dacă acest dispozitiv este instalat. Capture area oferă posibilitatea de a captura întregul ecran, fereastra deschisă în acel moment pe desktop, sau o zonă anume, având dimensiuni pe care le puteți ajusta după dorință, prin intermediul butonului Select. File options, de fapt o singură opțiune, anume stabilirea numărului de cadre pe secundă cu care se va face captura. Menționez că setarea unui Frame rate mai mare, deci o calitate superioară, va duce implicit la o dimensiune mai mare a clipului înregistrat.

Optiuni-Webinaria-record

După alegerea acestor opțiuni, vom accesa tab-ul Hardware pentru a verifica dacă Webinaria a detectat corect dispozitivele video și audio prezente în calculator. Dând click pe respectivele butoane, vom accesa proprietățile respectivelor dispozitive pentru a face diverse ajustări, după dorință.

Dispozitive audio-video-Webinaria

Revenind la fereastra inițială, Record, vom avea sumarul opțiunilor alese, precum și combinația de taste prin care putem controla programul. Bineînțeles, trebuie bifată opțiunea Hide window when recording, trimițând astfel fereastra programului în zona de notificare în timpul capturii. Nu mai rămâne decât să apăsăm butonul Record. Captura propriu-zisă va începe imediat după ce vom stabili locația de salvare și denumirea fișierului în format .AVI.

Webinari-editor video

După finalizarea capturii urmează partea interesantă, deoarece Webinaria are un video editor integrat, cu ajutorul căruia avem posibilitatea de a șterge anumite cadre, sau intervalul dintre acestea. De asemenea, se poate insera explicații text în cadrele alese, se poate elimina coloana sonoră. Rezultatul final se poate previzualiza prin butonul Preview. Butonul Save folosește la salvarea în format .RCUT a capturii editate, fișierul rezultat, putând fi utilizat la o editare ulterioară. Dacă doriți, captura realizată se poate salva în format .FLV (flash video).

Pentru a simplifica lucrurile cât mai mult, captura realizată se poate publica (Publish!) pe site-ul Webinaria, unde veți primi un link pentru a putea fi vizionat. Bineînțeles, mai întâi va trebui să vă creați un cont.

Webinaria este compatibil cu toate versiunile sistemului de operare Windows, începând cu Windows XP, indiferent de arhitectura sa.

Download Webinaria

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.