Zece programe utile care n-ar trebui să lipsească din calculatorul tău cu Windows!

Pe lângă soluția antivirus, mai sunt și alte programe utile care n-ar trebui să lipsească din calculatorul tău cu Windows, indiferent de întrebuințarea acestuia, iar în cele ce urmează îți voi prezenta câteva dintre programele pe care eu le consider esențiale în orice calculator.

programe utile pentru calculator

Ordinea în care au fost publicate programele nu reprezintă un clasament, ci pur și simplu o modalitate de prezentare ordonată a acestora și, după cum v-am spus și mai devreme, conține doar programele pe care eu personal le consider importante și utile. Cu asta vreau să spun că orice recomandare din partea voastră este binevenită și că vă invit să participați!

Dexpot: desktop-uri virtuale în Windows


Indiferent cât de mare ar fi monitorul și indiferent dacă dispun sau nu de mai multe monitoare, Dexpot, programul care dotează sistemele de operare Windows cu desktop-urile virtuale specifice distribuțiilor Linux, este unul dintre primele programe pe care le instalez în calculatoarele mele.

Dexpot: desktopuri virtuale în Windows

Cu Dexpot, avantajul e că poți avea mai multe programe în modul ecran complet, fiecare în alt desktop virtual, iar comutarea între acestea se realizează rapid, cu ajutorul unei scurtăturii de taste. Dar, dacă nu vă place Dexpot, puteți încerca și Desktops, un program asemănător, dezvoltat de Microsoft și inclus în pachetul Windows Sysinternals.

Download: Dexpot | Desktops

Songr: program de descărcat muzică


Bineînțeles că Songr nu putea lipsi dintr-o astfel de listă, iar cei care urmăriți blogul de suficient timp, știți deja că am o slăbiciune aparte pentru acest program de descărcat muzică pe care îl consider, de mai bine de doi ani, cel mai bun din categoria sa.

Program de descărcat muzică

Dacă e pentru prima dată când auziți de Songr, vă recomand să aruncați o privire peste această postare, loc în care veți găsi toate informațiile de care aveți nevoie pentru a vă familiariza cu el.

Download Songr

7-Zip: dezarhivator universal pentru Windows


Cu 7-Zip putem dezarhiva, direct din meniul contextual (click-dreapta), arhive comprimate în oricare dintre următoarele formate: ARJ, CAB, CHM, CPIO, CramFS, DEB, DMG, FAT, HFS, ISO, LZH, LZMA, MBR, MSI, NSIS, RAR, RPM, SquashFS, UDF, VHD, WIM, XAR sau Zip.

7-Zip: extrage arhive de orice fel

De când am aflat de el, și au trecut ani buni de atunci, e unicul program de dezarhivare pe care îl folosesc atât în Windows cât și în Linux și sunt foarte mulțumit de el.

Download 7-Zip

UltraDefrag: probabil, cel mai bun program de defragmentare


Când vine vorba de defragmentarea Hard Disk-urilor, preferatul meu este UltraDefrag. Acesta, pe lângă faptul că oferă posibilitatea realizării diferitelor tipuri de defragmentare, include și funcții de optimizare rapidă sau completă a Hard Disk-urilor (a nu se confunda cu SSD-urile).
UltraDefrag: program de defragmentare

Ar mai fi și Defraggler, cu siguranță preferatul multora dintre voi, dar, revin la ce am spus mai sus, cea mai bună performanță de la Hard Disk am obținut-o defragmentându-l și optimizându-l cu UltraDefrag, motiv pentru care am rămas la aceeași părere de anul trecut. Apropo, voi cu ce program vă defragmentați Hard Disk-urile ?!?

Download UltraDefrag

EyeLeo: pauza de care are nevoie ochii tăi!


N-am dat importanță pauzelor și, după ani buni în care am petrecut câteva ore zilnic cu ochii ațintiți în monitor, am început să am probleme cu vederea. Nu, nu vorbesc de genul acela de probleme ale vederii care te obligă să porți ochelari dacă vrei să-ți recunoști fața în oglindă; încă mai văd destul de bine, uneori, dacă ar fi să mă iau după anumite persoane, chiar și ceea ce n-ar trebui să văd… În cazul de față mă refer la senzația de ochi obosiți după doar câteva minute petrecute citind sau vizionând un film, de sensibilitatea sporită la lumina naturală, etc. Pentru a evita astfel de probleme cu vederea, pauzele sunt foarte importante! Fă o pauză de câteva secunde după fiecare 20 de minute petrecute cu ochii fixați în monitor, și de minim 5 minute după fiecare 60!

EyeLeo: Ia o pauza!

EyeLeo este un program gratuit pentru Windows care permite afișarea, la un interval de timp stabilit de utilizator, a unui mesaj care ne invită să ne relaxăm vederea privind și altceva decât monitorul. Pauzele sunt de două tipuri, scurte și normale. În cazul pauzelor de primul tip, pe desktop este afișat un mesaj care ne anunță că trebuie să luăm o pauză de 10 secunde; o pauză în care să privim orice altceva. În schimb, pe durata unei pauze normale, desktopul se întunecă și, timp de 5 minute, nu mai avem acces la acesta.

Download EyeLeo

f.lux: lumina orbitoare a monitorului nu-ți este de niciun folos!


Nu puteam vorbi de EyeLeo fără a pomeni de f.lux, un program care n-ar trebui să lipsească din niciun calculator utilizat după lăsarea serii.

f.lux luminozitatea monitorului sub control

Dispunând de f.lux, nu trebuie să de doară ochii pentru a-ți da seama că trebuie să reduci luminozitatea monitorului, o face el în locul tău. Nu vreau să intru în detalii mai ales că am explicat aici, cât se poate de clar, toate avantajele folosirii acestui program. Folosiți-l și veți simți diferența!

Download f.lux

IObit Unlocker: tu decizi ce se poate șterge sau modifica!


IObit Unlocker

Nu-mi spune că nu te-ai confruntat niciodată cu fișiere sau documente ce nu pot fi șterse ori modificate, cu toții am avut parte de așa ceva, iar IObit Unlocker e aliatul tău în astfel de situații. Cu ajutorul acestui program, atunci când un document sau fișier de orice tip nu se lasă șters ori modificat nici în ruptul capului, un click-dreapta pe el îți redă accesul asupra sa! Nu știi să-l folosești ?!? Nicio problemă, ai aici toate informațiile de care ai nevoie pentru a-l înțelege perfect!

Download IObit Unlocker

VirusTotal Uploader: analizează online fișierele suspecte


Încă n-am cunoscut o soluție antivirus 100% infailibilă și prin urmare, atunci când unul dintre fișierele descărcate de pe Internet îmi dă de bănuit, apelez la VirusTotal Uploader pentru a supune orice fișier suspect unei analize online cu cele peste 40 de soluții antivirus.

VirusTotal Uploader

Bineînțeles că putem face același lucru și prin intermediul aplicației Web a serviciului, dar, dacă apelezi la acesta destul de des, e mult mai comod să o faci cu ajutorul clientului desktop oficial.

Download VirusTotal Uploader

Recuva: recuperează rapid fișiere șterse accidental… sau nu.


Nu o singură dată mi s-a întâmplat să șterg ceva cu Shift+Del și să-mi dau seama la scurt timp după că ștersesem ce nu trebuia. În astfel de cazuri, un program de recuperare a datelor șterse accidental sau intenționat, e tot ce avem nevoie pentru a repara greșeală făcută.

Recuva: recuperează fișiere șterse accidental

Eu vă propun Recuva, dar mai sunt și alte programe care fac același lucru, mai bine sau mai prost, gratuit sau contra cost. Și unite c-am făcut și-o poezie cu această ocazie… Ceea ce voiam să spun e că trebuie neapărat să dispuneți de un astfel de program, cu atât mai mult dacă folosiți calculatorul și în alte scopuri decât pentru a accesa Facebook…

Download Recuva

CCleaner: șterge temporarele și fișierele inutile!


Navigând pe Internet, ascultând un stream radio ori utilizând oricare dintre programele instalate în calculatorul tău, presupune, printre altele, acumularea de fișiere temporare și inutile. Aceste fișiere, pe lângă faptul că ocupă spațiu de stocare ce ar putea fi utilizat în alte scopuri, îngreunează funcționarea sistemului de operare și a programelor. Tocmai din acest motiv vă recomand tuturor să vă curățați sistemul cu CCleaner, măcar odată pe săptămână!

Curățare temporare cu CCleaner

Scanarea și eliminarea fișierelor nenecesare durează doar câteva minute, dar calculatorul vă va fi recunoscător pentru asta. Nu, nu vă va invita la un suc și nici nu vă va cere în căsătorie, însă va funcționa mult mai bine decât ar fi făcut-o în alte condiții!

Download CCleaner

Iată-ne ajunși la sfârșit listei celor zece programe care, repet, din punctul meu de vedere n-ar trebui să lipsească din nici un calculator. Considerați că am omis ceva și mai importante decât oricare dintre programele de mai sus ?!? Foarte bine! Abia aștept să cunosc toate recomandările voastre!

15 Comentarii

 1. Salut Cristian!

  Foarte utile aceste programe! Dar vreau să-mi spun și eu parerea în legatură cu „Songr: program de descărcat muzică”. Despre Songr nu vreau să spun că nu este bun, dar spun că există un program și mai bun decât Songr și acesta se numește „aTube Catcher” (http://atube-catcher.dsnetwb.com/video/). Acest super-program pe lângă faptul că este free, poți descărca și mp3, dar și videoclipuri, plus că are și alte unelte foarte utile (convertește fișiere audio și video, inregistrari audio, etc). Te-aș ruga, dacă dorești, să faci un tutorial si despre aTube Catcher, pentru că merită cu prisosință!

 2. Nu sunt un must have, dar o lista destul de interesanta. Primul, dexpot, e foarte interesant si imi place. CCleaner e un utilitar foarte bun, si la un moment dat orice utilizator are nevoie de el.

 3. Pentru defragmentare folosesc Defraggler. Eu cred ca este cel mai rapid si f bun. Are functii interesante ( alegerea fisierelor dupa capacitatea lor,arata starea de sanatate a HDD si altele). Incercati-l ca e si gratuit si f mic.

 4. 1. Nici pe mine nu ma dat pe spate Songr … in schimb am un addon de Firefox care descarca tot ce este media de pe orice site , muzica + video
  2. Ccleaner are deja concurenta serioasa … si incep sa-l folosesc deja numai pentru comparatie la alternativele lui .
  3. Unlocker + defrag este ok
  – restul din lista nu am simtit lipsa
  – spor la articole ⌘

 5. Songr il consider un program slab.Nu am gasit ceea ce cautam. Cit despre defragmentare preferatele mele sunt o&o & auslogics.

 6. In loc de Iobit Unlocker as recomanda Unlocker pentru ca cel de la Iobit mi-a ingreunat meniul contextual cand dadeam click dreapta mai pe orice, aparea mult mai greu. Codecuri nu-mi trebuie nici mie si utilizez BSPlayer, n-am avut probleme in sensul asta si mi se pare mai ok decat VLC-ul cu toate ca suporta mai multe formate. Iar la defragmentare, de cand mi-am bagat windows 8 il utilizez pe acela implicit din windows care include acuma si optimizare, l-au mai imbunatatit. Ce nu-i bun utilitarul din windows 8 pt defragmentare?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.